Какво става с ВИЗИЯ 2020?

Pan.bg 03 сеп 2014 | 13:18 views (4309) commentaries(19)
img Междуведомствена експертна работна група
ще подготви проекта на Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“


Правителството създаде Междуведомствена експертна работна група, която в срок до 15 септември трябва да подготви проекта на Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“. За съпредседатели на работната група са определени министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на отбраната Велизар Шаламанов.
Националната програма ще съдържа конкретни проекти за развитието на въоръжените сили в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В резултат на изпълнението й се очаква да се постигне адаптиране и засилена координация между отделните институции с цел гарантиране на националната ни сигурност в рамките на НАТО и ЕС.

Визия 2020: Рискове и заплахи за сигурността на България
Otbrana.com

Одобрената от Съвета по сигурност към МС "Визия: България в НАТО и Европейската отбрана 2020" във връзка с предстоящата среща на най-високо равнище на НАТО в Уелс (4-5 септември 2014 г.) е публикувана, като работен документ, на сайта на МО. Първият вариант предизвика доста голям отзвук, основно по анализа на средата за сигурност, рисковете и заплахите за България. Днес публикуваме точно тази част от последната версия на визията. Нека всеки сам си прави изводите.

„Актуалната среда за сигурност се характеризира с динамичност, разнообразни предизвикателства и промени, трудно предвидими, в т.ч. асиметрични рискове и заплахи.

Днес Република България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Тенденциите за тяхното развитие са негативни в средносрочен, а в редица случаи и в дългосрочен аспект. Източник на значителни рискове за националната сигурност на Република България остава нестабилността на региони, намиращи се в близост до границите на страната ни.

Разнопосочните регионални и геостратегически интереси предполагат запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморския и Кавказкия регион. Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Те доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион. Това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България.

Засилените инвестиции в конвенционални военни способности в посочения регион и „хибридният модел“ на водене на война провокират необходимостта от адекватни инвестиции в отбраната на България. „Хибридната война“ съчетава прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия, противоречащи на международното право.

Допълнителни рискове произтичат от активиране на съществуващите в близост до нашите граници „замразени” конфликти. Влизането в спирала от санкции се отразява пряко на икономическите интереси на страната ни. Същевременно България е изключително зависима от един доставчик на енергийни ресурси. В този смисъл е ключова необходимостта от диверсификация на енергийните източници за България и засилено сътрудничество в ЕС за намаляване на негативните икономически последици от кризата на изток от нас.

Динамично протичащите в Близкия Изток и Северна Африка кризисни процеси са дестабилизиращи както в регионален, така и в по-широк план и сериозно засягат сигурността и интересите на България. Конфликтите в Сирия, Ирак (с участие в тях на свързани с „Ал Кайда“ и други радикални групи като „Ислямска държава“, Фронта „ал-Нусра“ и др.), в Палестинските територии и Либия, политическата и по линия на сигурността нестабилност в Египет (особено в Синайския полуостров) и Ливан са източник на потенциални и реални рискове и заплахи за България и другите страни-членки на НАТО и ЕС. Амбициите на Иран да развива ядрена и ракетна програма също продължат да бъдат рисков фактор за стабилността в регионален и глобален мащаб.

Част от рисковете за Р България са свързани с обстановката в Афганистан. Стабилизиране на положението там в средносрочен план не е вероятно, което ще продължи да генерира рискове за страната ни.

Съществуващите потенциални рискове, свързани със страните от Западните Балкани, са политическата и икономическата нестабилност, тенденциите към сепаратизъм, забавянето на тяхната интеграция в НАТО и ЕС, предизвикателствата пред напредъка, постигнат в развитието на демократичните процеси и опасността от загуба на ясна евро-атлантическа посока. В региона продължават да се генерират рискове за стабилността, включително за България, произтичащи от етническа и религиозна нетърпимост, както и от дълбоко вкоренените националистически идеологии.

Допълнителни взаимосвързани рискове за България са:

Международният тероризъм, като следствие от дейността на ислямистки структури в държави от кризисните региони. Завръщането в страните на произход на участвали в конфликтите в Сирия и Ирак джихадисти от Европа и от Западните Балкани, създават рискове не само за сигурността на съответните държави, но и за България и региона като цяло.

Миграционният поток е предизвикателство към системите за защита на границите и способностите за интеграция на компактни маси хора с различна култура. Той налага и необходимост от преразпределение на национален доход за подпомагане на търсещите закрила, както и носи рискове от здравен характер. Съществува вероятност чрез бежанския поток в България да проникнат и други рискови категории лица, ангажирани с тероризъм или различна престъпна дейност. Засилената имиграция е и предизвикателство за съществуващата правна рамка при подобни кризи.
image
Провалената държавност и неспособността на централните властив някои страни в БИСА да изпълняват своите функции създават условия за разширяване на позициите и активността на различните терористични групировки в района, за възникване на нови екстремистки формирования, за контрабанда на оръжие наркотици и стоки, за трафик на хора, както и за дестабилизация на комуникационните, транспортни и енергийни коридори.

Постоянно нарастващият брой и сложност на кибератаките, тяхната комплексна същност и висок разрушителен потенциал налагат необходимостта от нови подходи и формати на вътрешноинституционална координация и международно сътрудничество за постигане на много по-висока степен на оперативност, съвместимост и взаимодействие в предвиждането и успешното справяне с тази нова заплаха.

Идентифицираните по-горе рискове и заплахи са предизвикателство за националната ни сигурност. България не е в състояние да се справи самостоятелно с тях и единственият реален начин да ги посрещнем ефективно е да използваме възможностите, които ни предоставя членството в НАТО и в ЕС. Съюзническата солидарност обаче не означава, че можем да прекратим инвестициите в националната ни сигурност. Напротив, солидарността налага дългосрочен политически, икономически и финансов ангажимент от страна на България. Предстои работа за повишаване на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили, както и по гъвкавостта и готовността на цялостната система за национална сигурност и отбрана да реагира в коалиционна среда.

Адаптирането и необходимостта от засилена координация между отделните институции в сектора за сигурност и извън него, изискват реформи, които да доведат до решителна промяна на настоящата организационна култура. Особено важна в този смисъл е способността на всички компетентни ведомства и държавни структури да работят координирано под единно ръководство по съответните направления с цел гарантиране на националната ни сигурност в рамките на НАТО и ЕС.

НАТО и отделните страни-членки вече извършват преглед на решително променената стратегическа среда за сигурност и набелязват конкретни мерки, сред които адекватни инвестиции в отбранителния сектор и план за нарастване на готовността. Налага се България да направи същото. Тази визия отразява позицията на служебното правителство по този въпрос. Тя е изработена в контекста на подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО.”

(От „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”, работен документ, публикуван на сайта на МО)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  Изюм Чугуев 03 сеп 2014, 15:24
   
  0
   
  0

  Елиезер Шломо можеше и да препише предишните "визии", в които всичко е розово, и тече по мед и масло за поне 50 г. напред, и в които работа за личния състав на БА съвсем не се предвижда - завинаги (мир и любоФ, правене на деца по полянките и прочие).

  Не му връзвайте чак такъв кусур на човека. И за Русия донякъде е прав. Нормално е, след като сме в НАТО да ни скроят и на нас шапката. Като добавим джихадисти и съмнителни емигранти, манджата с грозде ни е гарантиране и все някога ще трябва да я ручаме, зер, само с ядене на жабета вече не се живее...

  Апропо, манкираните във "Визия 2020" рискове и заплахи за сигурността на България са дори леко занижени!

 2. #2
  Евгени 03 сеп 2014, 16:11
   
  0
   
  0

  Колеги решавайте сега щото като дойде бат бойко ще ни е.. ма....та,ама много бързо.На него армия не му трябва сам го каза в едно интервю.

 3. #3
  Венету Методиев 03 сеп 2014, 16:25
   
  0
   
  0

  Кък ще му трябва армия, като сам той е супермен. Той доказа, че го МОЖЕ да порази цяла държава, пък колко му е да порази една чужди две армии. Като за начало ще си тренира силата на поразяването с нашата. Кьорав кашик няма да остане, зер авиацията вече си пее лебедовата песен, а подир нея да се готви и ВМС. Методиев като удари - празно няма! С един удар по масата - по пет мухи наведнъж поразява!

 4. #4
  Къф и КВи 03 сеп 2014, 16:47
   
  0
   
  0

  План за нарастване на готовнастта?КъФ план бе мушмороци?КВи готовности бе шматки недоклатени?Той Велизарчо с чепици,колан и командирска чанта пред войнишки строй да води занятие никога не е заставал.Него по тревога да напусне поделението за 40 минути никой не го е вдигал.Какво е район за проверка на бойната готовност,основен и запасен ройон за бойно използвани или пък непланов район....това занего е тера инкогнита!Пък и солташакът му Налбантов е съшата стока - освен да оправя шкафчета и легла във военото училище в Търново друго от военщината не е научил.

 5. #5
  Тони 03 сеп 2014, 16:47
   
  0
   
  0

  Как какво става?!?!
  Изпратена е за съгласуване с путин!

 6. #6
  Загрижен 03 сеп 2014, 17:07
   
  0
   
  0

  До Къф и Кви. Не говори без да знаеш, че си много смешен така. Вашите кашишки простотии ги знаем и ние от ВВС, но вие си нямате и бегла представа за нашата работа.

 7. #7
  veteran 03 сеп 2014, 17:44
   
  0
   
  0

  Значи може и по друг начин да се каже за стратегическата среда за сигурност, вместо да слагат България на острието срещу Русия. И вече започна да говори по-нормални неща, след като Бойко се обади от Търново за разходите за отбрана. Значи правилна е оценката на ген.Цветков за визията да няма много измишльотини, а да се планират реални неща и да не се хвърлят фойерверки. А най голямата заплаха за сигурността са беднотията ни, неграмотността и стремежа да лижем кунките на големите страни от НАТО и ЕС, вместо да обърнем политиката ни към народа. И нито дума във Визията за хората. Ще ни махнат всички компенсации и ще ни изравнят с всички професии. И тогава край на армията. Ще се разбягат на всички посоки, ако не спретнат още няколко мисии по света. А тогава пък край на приказките за модернизация и превъоръжаване.

 8. #8
  Еш § Беш 03 сеп 2014, 17:51
   
  0
   
  0

  "И тогава край на армията. Ще се разбягат на всички посоки..."

  Това е целта на активното мероприятие. А който не посмее да се разбяга от само себе си ще бъде уволнен от баш баканина Методиев.

 9. #9
  До Загриженото дете 03 сеп 2014, 21:06
   
  0
   
  0

  Ти като си вевесар, да не акаш случайно жълтици? Кашизмът е в основата на всяка армия и в това няма нищо лошо. Отивай при бате Енчо и си го мери с дечурлигата в "По-по-най".

 10. #10
  Тони 03 сеп 2014, 21:22
   
  0
   
  0

  Руската инвазия в България е факт:

  http://news.expert.bg/n447250

 11. #11
  Teraflop 03 сеп 2014, 21:23
   
  0
   
  0

  Какво става с Визия 2020 ли?Нищо не става,господа.Абсолютно нищо.Нищо не става от нея.А относно Бойко Борисов-той е един войник и една армия.

 12. #12
  То не било... 03 сеп 2014, 21:34
   
  0
   
  0

  В Бургас пристигна първият кораб, с тръбите за "Южен поток" (http://news.expert.bg/n447250)

  То не са били баш тръби, а силози, и не били съвсем празни, а пълни с ракети... Не се подвеждайте по снимките!

 13. #13
  независим 03 сеп 2014, 22:07
   
  0
   
  0

  Русия не ни е враг , правителството съчини първокласен гаф. Добре , че времената са други , а не като през втората световна. В документа има и верни неща - трябва да увеличим разходите за отбрана , трябва да се сдобием със стратегически оръжия , не защото Русия ни е "враг" , а защото в бъдеще не се знае откъде може да излезе враг.

 14. #14
  Знайко 03 сеп 2014, 22:13
   
  0
   
  0

  "... а защото в бъдеще не се знае откъде може да излезе враг."

  Знае се, знае се...

 15. #15
  Иванн 03 сеп 2014, 22:16
   
  0
   
  0

  Що за идиотизъм "Национална програма".


  На всяко нещо у нас му забиват по едно национално. Скръб, пълна скръб. Навремето всичко беше "народно". А сега " национално".
  А има само един национален позор.

 16. #16
  Иванн 03 сеп 2014, 22:21
   
  0
   
  0

  Само глупости- визии, национална сигурност и пр.

  Най- глупават държав в НАТО най- много се страхува. Кой ни обръща внимание на нас, ние сме посмешище и най- голямо сметище.

  Най- добре да си траем, че ако руснаците ни почнат , този път ще ни издухат и нищо няма да остане от нас.

  ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО!!!!!!!

 17. #17
  :-) 04 сеп 2014, 04:45
   
  0
   
  0

  Таз работа с модерните думички, Визия, е много известна да знаете.  Елиезер Шломо - хаха това име ме разсмя здраво :-000))).

 18. #18
  Ще се 04 сеп 2014, 13:45
   
  0
   
  0

  От сегашната Ви вевесарска работа Загриженчо имам отлична представа,но явно Вие нямате и понятие от вевесарската работа по Джурово време и още няколко години по инерция от при дУмокрацията.То ако кашизмът се измерваше със времето за реакция при привеждане в по-висока степен на БГ,във ВВС кашизмът направо беше убийствен в сравнение със Сухопътни войски.То и затова поне от 1О години нито едно поделение,пардон формирование не е вдигано по тревога със заимане на район.И знаиш ли защо Загриженчо?Ще се самоизбиете бе шматки.

 19. #19
  Хммм 05 сеп 2014, 08:36
   
  0
   
  0

  Докато Вие си разменяте реплики за важността на дейностите които вършите Боко-тиквата действа. Той вече кадрува и назначава свои хора на отговорни постове. За армия той не мисли той самият е армия, на него му трябва "народна милиция" пардом полиция и жандармерия да го пази от любовта народна и парите които не спря да краде.Армията кучета я яли.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка