Шаламанов: България има ясни цели - свързаност със съюзниците и бърза модернизация

Pan.bg 08 сеп 2014 | 10:15 views (3395) commentaries(7)
img Министърът на отбраната Велизар Шаламанов: България има ясни цели - свързаност със съюзниците и бърза модернизация
Пресцентър на МО

По време на традиционната вечеря на министрите на отбраната от НАТО, която се проведе снощи в рамките на Срещата на върха на държавите-членки на Севрноатлантическия пакт в Кралство Уелс, министърът на отбраната Велизар Шаламанов запозна колегите си с документа "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Според него основните цели на страната ни са още по-тясна свързаност с останалите съюзници от Алианса и ускорена модернизация на Българската армия. По отношение на първата тема министър Шаламанов обяви афилиирането на две механизирани бригади към командванията в Солун, Гърция и Счечен, Полша. Той запозна колегите си и с усилията, които предстоят на страната ни във връзка с модернизирането на основните бойни платформи - многоцелеви изтребител, бойни кораби и бронирани машини.

През втория ден от Срещата на върха на НАТО министърът на отбраната Велизар Шаламанов участва в обсъждане с партньорите на Програмата за засилени възможности. Тя предвижда разширяване на сътрудничеството с най-близките партньори на Алианса - Австралия, Грузия, Йордания, Финландия и Швеция. По време на срещата министър Шаламанов обяви намерението на България да създаде нов формат за взаимодействие в района на Черно море. Целта му е да съсредоточи и организира по-добре усилията на страните-членки и партньорите в региона за постигане на по-голяма сигурност, особено в контекста на сегашната криза. Министър Шаламанов приветства участието на Грузия в многонационални учения и работата й за постигане на по-голяма оперативна съвместимост.


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  net 08 сеп 2014, 11:09
   
  0
   
  0

  За 10 дни великия шаламанов направи толкова, колкото другите за 25 г. не можаха.Как да не му се радваш и как да не го хвалиш.Името му със златни букви ще бъде написано в историята на БА. ХВАЛА.

 2. #2
  Димитър Ставрев 08 сеп 2014, 12:04
   
  0
   
  0

  Не знам кой е източника на информацията, но полския град с командване на НАТО е Шчечин, а не Счечен!!!
  За афилиирането нямам думи, вероятно става въпрос за интегриране.

 3. #3
  Мърморкото 08 сеп 2014, 13:15
   
  0
   
  0

  Колеги форумци, да не предираме толкова много за правописните грешки от рода на СЧЕЧИН (въпреки че за пресцентър на Министерство такава грешка е уникум...)

  Нека да придиряме за други грешки. Но за това, което на мен ми се иска да придиря, не е виновно Шаламанчето. Има други виновни, просто сега Шаламнчето & сие се връзват здраво към тази линия, която за съжаление е много вредна за България. Но както вече много други неща не знам и не мога да ги прогнозирам, така и сега не мога да прогнозирам кога: 1. Ние ще се откачим от вредната политика на НАТО и ЕС за развързване на ново противопоставяне в света към несъгласните с тях; 2. НАТО ще се разпадне, както Горбачов и Буш се договориха (устно, за съжаление...). А на негово място и на местото на изчезналия Варшавски договор може евентуално да се създаде нова организация, но която няма да играе само по свирката на един, па макар и този един да е САЩ.

 4. #4
  еррр 08 сеп 2014, 13:46
   
  0
   
  0

  това за модернизацията и новите "платформи" го слушам от поне 30 години. баженни са вярвщите...

 5. #5
  Димитър Ставрев 08 сеп 2014, 15:20
   
  0
   
  0

  Абе не е само Счечин, преди дни имаше инфо за участието ни в "Бърз тризъбец 2014" и се говореше за полигон Яворив. Я се опитайте да намерите този град в западна Украйна. Май друго пише на неукраинските карти.
  И понеже съобщението пак беше на Пресцентър МО, почна да става навик да се превеждат "хамалски" чужди прессъобщения

 6. #6
  dogan 09 сеп 2014, 11:12
   
  0
   
  0

  Чудя се хвалата за министъра или за пресцентъра да бъде...едно е да не знаеш как се произнася едно населено място друго е четящия ако не поназнайва английски как ще разбере съобщението :) що за клузевиц трябва да си за да предложиш механизирана бригада за шчечинското командване...

 7. #7
  ВВС-ар 09 сеп 2014, 22:52
   
  0
   
  0

  Мале мила!! Тоя вярва ли си? Обучените и опитни хора от армията вече ги няма. Ще купиш купчина желязо и няма да ма кой да ги управлява. Колко опитни техници и пилоти си заминаха. Сега като дойде бат ви Бойко и малкото останали ще си заминат. И после и да купуваме железа, ще можем да ги ползваме след 10-на години от купуването им. Толкова време е нужно за да се обучи наново "персонал" за да може да ги използват и поддържат.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка