Гафът на Шаламанов с „Визия 2020” е за оставка

Pan.bg 10 сеп 2014 | 10:30 views (4074) commentaries(6)
img Лидерът на НОВА АЛТЕРНАТИВА и екс министър на отбраната Николай Цонев: Гафът на Шаламанов с „Визия 2020” е за оставка
http://www.novaalternativa.bg/vizia_2020/

Подходът на Шаламанов към „Визия 2020” е недопустим за министър на отбраната. Вместо да опази, министър Шаламанов ще взриви отбраната на страната

Скандалът около „Визия 2020” доказа недопустимо държавническо безхаберие


- Г-н Цонев, как ще коментирате скандала около внесената на заседание на МС от служебния министър Велизар Шаламанов „Визия 2020 България в НАТО и в Европейската отбрана?

Решения по такива важни документи не трябва да се взимат от служебно правителство. Конституцията е отредила на служебните кабинети задължението да подготвят и провеждат избори. Вместо това министър Велизар Шаламанов се опитва да провежда политики по стратегически въпроси, които касаят сигурността на държавата за дълъг период от време. Друг е въпросът, че го прави и неподготвен. Недопустимо е в такъв важен документ да се съдържат крайни квалификации по отношение на една или друга чуждестранна военна сила! Това е не само непрофесионално, но и опасно. Не може лицето, на което е поверена държавната отбрана да ни вкарва в международни конфликти и вместо да пази тази сигурност и партньорските ни отношения, с лека ръка да ги застрашава. Чисто безумие е Велизар Шаламанов да обявива, че заради действията на Русия в Украйна България трябва увеличи огневата си мощ и да закупи ракети с по-голям обсег на действие. Още повече, че го казва един щатен служител на НАТО, какъвто е той. Не може да докараш премиера на страната до положение да признае открито, че заради тези твърдения е очаквал да има сериозни реакции от Русия. Ако е вярно, написаното в медиите, че Шаламанов е вкарал директно констатации от разработки на службите по срещата на върха на НАТО в стратегически публичен документ, трябва да си подава автоматично оставката.

- Да, но изказването на г-н Шаламанов бе подкрепено и от Президента Росен Плевнелиев?

Потресен съм от факта, че главнокомандващия на страната, г-н Президентът е подкрепил подобно отношение към «Визия 2020» и то като заявява, че дори не е чел работната версия. Отбраната и сигурността на страната не са шега работа и подобен подход на толкова овластени фигури е недържавнически.

- Преди години бяхте против назначаването на генерал Симеон Симеонов за началник на отбраната. Днес той изненадващо оглави листа на ДПС в София? Как ще коментирате?
image
Генерал Симеонов напусна поста «шеф на отбраната» преди два месеца и днес вече е в редиците на ДПС. Сами си отговорете на кого е била поверена отбраната на страната?!? Когато се правят такива сериозни назначения трябва да се внимава, а случаят «Симеонов» доказва, че се правят много грешни избори! Четох, че медиите го наричат предизборен «трофей» на ДПС, което не е достойна квалификация за един висш български офицер!

- Подкрепихте служещите в поделението във Враца, чието закриване бе на път също да взриви общественото мнение. Според Вас, защо случаят приключи толкова бързо и има ли вероятност след изборите отново да се посегне на това поделение?

Случаят с поделението във Враца е поредното доказателство, че хората, които взимат решения в страната, се водят не от професионални, а от други интереси. Какво имам предвид? Не може да закриваш поделение, специализирано да действа по време на бедствия и аварии и то в момент, когато страната е потопена от дъждове, хората бедстват, а никой не го е грижа за това. Да го правиш „от днес за утре”, без достатъчно аргументи и основания. Случаи като този доказват, че няма никаква стратегия за развитие на българската отбрана и сигурност, а важни и съдбовни за хората решения се взимат на парче, според настроението на някой властимащ. При такова управление на държавата, никой не е застрахован, че ако днес му се размине, утре няма пак да е на улицата и безработен.

- Вие също оглавихте нова политическа формация – партия НОВА АЛТЕРНАТИВА. Срещу какво се борите и какви цели си поставяте?

Нова Алтернатива е дългосрочен политически проект с ясна визия, която се основава на патриотичните и либерални ценности. Само по себе си това означава, че целите ни са насочени срещу статуквото. Близки са до хора, които ясно съзнават какво се случва в страната през последните години и не им е безразлично. Какво виждаме, когато се огледаме наоколо – политическа безпринципност, страх, липса на лична сигурност, пълна абдикация от държавността. Фалира голяма банка – никой не спазва закона и не търси изход за честния вложител; потопи заливат селата – единствено камерите на медиите са при хората; български офицери влизат в етнически партии, а корупцията е превърната в средство за препитание на некадърни политици. Чужди инвестиции няма, а българският малък и среден бизнес е „на колене”. „Големите” партии се оказват с малък капацитет да управляват, но с огромен апетит към властта. Липса на всякаква последователност и приемственост в управлението, държавата е оставена на автопилот. Въпросът е искаме ли да се возим в разбиващ се самолет без катапулти и парашути, или ще търсим изход за спасение? Политическата партия НОВА АЛТЕРНАТИВА обединява хора, които вярват, че такъв има!
Share
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Янчев 10 сеп 2014, 12:29
   
  0
   
  0

  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И КОЛЕЖКИ
  ТЪРСЯ СИ МЯСТО ВЪВ ВОЕННИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ, КОИТО СА В ГАРНИЗОН СОФИЯ ИЛИ ОКОЛО СОФИЯ.
  ЗВАНИЕ "КАПИТАН" С ВОС 5011 / ПРОДОВОЛСТВЕНО И ВЕЩЕВО ОСИГУРЯВАНЕ/
  АКО НЯКОЙ ОТ ВАС ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНО МЯСТО В НЯКОЕ ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ
  ТЕЛ. ЗА КОНТАКТ: 0888 00 98 54
  БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 2. #2
  Военен 10 сеп 2014, 14:17
   
  0
   
  0

  И ти беше На колене престъпник

 3. #3
  Запознат 10 сеп 2014, 15:15
   
  0
   
  0

  Това, че прокуратурата не доказа престъпленията му (нарочно или поради некадърност), не означава, че не ги е извършил. Това, че жена ти не те е хванала, не значи, че не си спал със съседката, нали?

 4. #4
  start 10 сеп 2014, 16:22
   
  0
   
  0

  Мръсотите и предателствата на шаламанчето те първа предстоят. Няма по страшно от амбициозен некадърник.

 5. #5
  Камен Кънев 10 сеп 2014, 16:42
   
  0
   
  0

  тоя пък от къде изпълзя?!?

  забрави ли какви готови рушвети имаше по неговото време относно продажбата на имотите на Военното министерство? отлично си спомням сумата, която си поиска по време на една среща, като "застраховка".. жалкото е, че международния инвеститор, който представлявах се и натискаше да му ги даде... :(

 6. #6
  Ivanov 611 10 сеп 2014, 18:07
   
  0
   
  0

  Тези виждания не са на Шаламанов, той само ги озвучава на български.Поредното ,,перекенде" в политическия ,,елит" на територията с гордото название РБ.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка