Промяна на правилата за кариерното развитие на военнослужещите

Pan.bg 11 сеп 2014 | 17:45 views (10567) commentaries(31)
img Преподреждането на войнишките звания среща подкрепа

От Военна академия „Георги С. Раковски“ смятат, че е добре да се възстанови българската традиция, като званието „редник 1-ви“ клас, например, е по-високо от „редник 2-ри клас“. Същият принцип да се приложи при ефрейторите и офицерските кандидати.
otbrana.com

Преди известно време публикувахме позицията на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, според която се наблюдава нарушаване на националната традиция и практика при войнишките звания.


За какво става въпрос? Редниците (матросите) са разделени в три класа, като трети клас се обявява за най-старши. Това е точно обратното на Устава за войсковата служба от 2001 г., подписан от министъра на отбраната Бойко Ноев и началника на ГЩ на БА генерал Михо Михов. Освен, че е потъпкана традицията, не звучи и никак логично трети клас да е по-старши от първи. Това е все едно да обърнем ранговете при старши офицерите от ВМС и капитан ІІІ ранг да бъде по-старши от капитан ІІ ранг и капитан І ранг. По същият нелогичен начин е подходено и спрямо ефрейторите (старши матросите). И при тях втори клас е по-старши от първи. Но най-озадачаващо, и дори изключително нелепо, е подходено по отношение на офицерските кандидати, които по необясними причини също са два класа. И тук втори клас е по-старши от първи клас.

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев е получил становище по повдигнатите въпроси от Военна академия „Георги С. Раковски“, което е изготвено от Института за перспективни изследвания за отбраната. Споделяме и напълно подкрепяме, се посочва в документа, подреждането на трите класа на войнишките (матроските) звания във възходящ ред – съответно 1-ви (най-старши), 2-ри и 3-ти, както и при ефрейторите (старшите матроси) – 1-ви и 2-ри и при офицерските кандидати – 1-ви и 2-ри, а не обратното, т.е. така, както би следвало да бъде в съответствие с изградената и съществуваща във времето традиция.

Подредените по този начин звания, се отбелязва по-нататък в становището, ще съответстват напълно и на съществуващото до момента възходящо подреждане при старшите офицерски звания във Военноморския флот, което не е променено. С това, смятат от академията, ще се създаде стройна и завършена система на воинските звания в Българската армия, без да се стига до объркване по отношение на установената йерархия на воинските чинове.

Във връзка с другото предложение, от Военна академия смятат, че не е уместно възстановяването на младшилейтенантското звание. Посочва се, че ШЗО вече не съществува, а с това отпада и необходимостта преминаващите в запаса нейни възпитаници да го придобиват. Другият аргумент е, че подобна възможност не е предвидена и за гражданите, завършили висше образование, поради факта, че те нямат нито специален, нито дори начален курс по военна подготовка, т.е. към момента не съществува никаква правна възможност, те да бъдат повишавани в каквото и да е военно звание.

Поглеждайки назад в историята, от академията препоръчват да не се изпуска съществуващата от преди 1948 г. у нас традиция по отношение на воинските чинове, според която младшите офицерски звания са капитан, поручик и подпоручик. Те съответстват на днешните капитан, старши лейтенант и лейтенант. Званието „младши лейтенант“ е включено като най-ниско офицерско звание в тогавашната Българска народна армия по аналогия на съществуващия в Съветската армия най-нисък офицерски чин, който е въведен през 1937 г.
image
Промяна на правилата за кариерното развитие на военнослужещите
Otbrana.com


Правителството направи на днешното си заседание промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които се отнасят до прецизиране на уредбата относно кариерното развитие на военнослужещите.

С измененията се въвежда изискване офицерите от кариерните полета „логистично и инженерно-техническо”, „комуникационно-информационно” и „административно” да са завършили генералщабен курс преди да бъдат повишени във висше офицерско звание. Това изискване досега съществуваше единствено по отношение на офицерите от кариерно поле „командно”, докато за останалите беше достатъчно да са завършили стратегически курс. Стратегическият курс остава като условие само за офицерите от кариерно поле „професионално” и за командира на представителното военно формирование.

По отношение на длъжностите за младши офицери и за майорите се обособява нова кариерна област, която обхваща придобитите специалности от граждански висши училища. Също така се предлага процедура за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници, които са придобили специалност от гражданско висше училище, съответстваща за кариерно поле „професионално”, да могат да заемат офицерски длъжности, изискващи съответната гражданска специалност, без да са завършили висше военно училище.

Въвежда се възможност военнослужещите да подават рапорти за кандидатстване за длъжности по регистрите и без да е стартирана процедура по проучване и издаване на съответното разрешение за достъп до класифицирана информация. Причината е, че това представлява ограничение по отношение на военните, служещи извън територията на страната. Според новите текстове процедурата по проучване може да се стартира след комисиите за кариерно развитие разгледат рапортите и определят офицерите за назначаване на длъжност. Фактическото назначение ще стане след издаване на изискващото се разрешение, се посочва в съобщението на пресслужбата на правителството.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 31

 1. #1
  дрън... 11 сеп 2014, 18:46
   
  0
   
  0

  ...брън, мрън.... Ала баланица - турска паница...глупости на търкалета и т.н.

 2. #2
  *** 11 сеп 2014, 19:12
   
  0
   
  0

  ***

 3. #3
  Станислава Петрова 11 сеп 2014, 19:26
   
  1
   
  0

  Добре е, че се предвижда вариант за кариерно развитие на военнослужещи, завършили висши граждански училища. Защото има предполагам не само войници, но и сержанти с висше, а стоят на нивото на тези със средно образование. Някакси не е правилно. Та ако се приеме тази промяна, ще се дъде възможност на висшистите - войници и сержанти да се развиват. Все пак 5 -6 години учене - не са малко.
  Аз самата съм редник 3 клас, а съм с магистратура по публична администрация. Да не говорим, че защитих дипломна работа с "отличен" - на тема, свързана с Армията.

 4. #4
  роналдо 11 сеп 2014, 19:39
   
  0
   
  2

  нормални ли са ние учим по 5 години пак те хванати от гората платили си някаде и готово да заемат офицерски места това е пародия

 5. #5
  Sold-er 11 сеп 2014, 19:39
   
  1
   
  0

  До #3 И предполагам работиш в някоя канцелария или секция....накъде повече искаш да се развиваш!?!

 6. #6
  един друг 11 сеп 2014, 19:44
   
  0
   
  0

  много добре е завоалирана цялата промяна. Сега да чакаме гвардееца да го направят генерал, че няма време-12 декември чука на вратата. Смехорията е голяма в тая армия

 7. #7
  Чеп 11 сеп 2014, 19:57
   
  1
   
  0

  Подготвят почвата за поредните промени в правилата за пенсиониране, когато ще завалят масово рапорти!
  Е, как ще се справят с дефицита от кадри - като поетапно почнат да вкарат в армията квото набарат от вън. Накрая и в кариерно поле "командно" ще се развиваш само ако си изкарал някакво военно курсче.

 8. #8
  ха-ха 11 сеп 2014, 20:06
   
  0
   
  0

  Ха ха,офицер от висши граждански училища.Ами то повечето университети сега и магаре да вържеш ще го завърши.Офицер г-жо Петрова се става в окопа,това не е научна степен.Да закриваме тогава военните училища и всичките безработни вишисти- офицери

 9. #9
  дрън... 11 сеп 2014, 20:09
   
  0
   
  0

  аве моме само публична администрация ми трябва! е как не се сетих!?

 10. #10
  сульо и пульо 11 сеп 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  да закриват военните училища, за какво са като сульо и пульо ще става офицер, например завършил/ла ВПИ Шумен и др подобия на университети и хоп офицер, абе трагедия и какво си чеша езика, всичко в Бг се е изродило....

 11. #11
  krasimir hristozov 11 сеп 2014, 21:37
   
  0
   
  0

  До:редник3-ти клас ПЕТРОВА....
  Като толкова ти се стои на бюро,скъпа да беше влязла в листите на ГЕРБ!!!
  Щом не щеш,бягай листата да метеш.........

 12. #12
  афера 11 сеп 2014, 23:05
   
  1
   
  0

  Вчера четох във в. Афера за желанието на Плевналиев да направи генерал командира на гвардейците. Публикувано е становище на постоянния секретар Тотев, че той не отговаря на нито едно условие и за да стане генерал трябва да се промени Правилника за прилагане на ЗОВС. За това трябва само Постановление на МС. Не вярвах, че ще стане, но днес е факт. Да му е честито на первезника, защото е разследван за злоупотреби къъм женската част мръсника.

 13. #13
  МУНЧО 12 сеп 2014, 07:11
   
  0
   
  0

  Еееееееееееее как не ви писна бе от близо 20 год. не можете да реформирате тая армия То не бяха планове концепции и още какви ли не щуроти.

 14. #14
  ДА 12 сеп 2014, 08:58
   
  0
   
  0

  "За кучета и котки може а за прасета - не..."

 15. #15
  Ум Белия Делфин 12 сеп 2014, 09:21
   
  1
   
  1

  "да могат да заемат офицерски длъжности, изискващи съответната гражданска специалност, без да са завършили висше военно училище."
  E- и какво всъщност му е новото?Във ВП офицерите им масово не са завършили военни училища.Ако на някой не му с евърва- да изиска инфо от МО по закона за достъп до публична информация:-)))))))
  Така де, какво да ходи да се мъчи маминият/мамината златна като сме с връзки?
  Измислена работа , ей! Щата секретен, нито се знае от простосмъртните, нито местата за подбор се обявяват. Влизаш си директно сержант(със заплата близка до тази на офицер), записваш най-нефелния ВУЗ дистанционно (Международният есперантиски университет в Карлово например).....И алеееее хоп- офицер:-))))
  Та нищо ноео под слънцето като техника- просто явно натиска на връзкарите за тънката лайсна е станал неудържим и сега ще разширят обхвата на "модела".
  Иначе само по себе си лошо няма, в много страни този модел работи и9 то добре.
  Лошото е че в нашата реалност това ще се опорочи. Просто нашите вождове осират всичко което другаде работи.....

 16. #16
  Ники 12 сеп 2014, 09:47
   
  0
   
  0

  Единственото нещо,върху което този коментар ме кара да се замисля, е: Какъв е този Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите? Какви са тези хора? Кой ги издържа? Какви са правата им? Какво е тяхното експертно ниво? На какво основание изразяват становища по всякакви въпроси? Има ли Съюз на миньороинвалидите и миньоропострадалите? Стига с тези съюзи, асоциации и фондации! В областта на сигурността и отбраната, те са над 40. И, ръководствата им са все от едни и същи, от омръзналите на всички ни "сенки от миналото".

 17. #17
  DDT 12 сеп 2014, 10:26
   
  0
   
  0

  Нашата армия започва да ми прилича на една стара къща, стабилна за времето си, но вече с прогнили основи. Просто на такава къща е безсмислено да се прави какъвто и да е ремонт, а още по-малко да се надгражда. По-евтино и по-ефективно излиза такава къща да бъде съборена, мястото разчистено и да се построи чисто нова по съвременни технологии с модерни материали.

 18. #18
  Няма 12 сеп 2014, 12:16
   
  0
   
  0

  Какво да строим братко,като няма пари дори и за гориво...

 19. #19
  Още 2 месеца и уво 12 сеп 2014, 13:31
   
  0
   
  0

  Колеги аз се пенсионирам, вие му мислете какво ви чака от 2015г. След два месеца правя 27г. и се махам. При нас се чуват ужасяващи неща за промените в пенсионния ни закон възраст,осигуровки 10 заплати при пенсиониране, от 27 на 30 г- стаж Съветвам които ги прави до края на годината да се спасява и пенсионира.

 20. #20
  Teraflop 12 сеп 2014, 15:23
   
  0
   
  0

  Вече не ме интересува,че могат да ми дадат офицерско звание.Когато ходих на косултация при бившия ген.Михо Михов в Генщаба,човекът ми каза, да си намеря специалност във ВВС.Сега,когато има специалност,аз не се нуждая от нея,защото изпълних годините и мисля да си ходя.Така че, тези врътки вече не са за мен.Е,младите да се ориентират.Желая им успех!

 21. #21
  истината 12 сеп 2014, 16:28
   
  0
   
  0

  Да знаете, че промените се правят заради Ставрев, командира на гвардейците. А аз се питам до къде стига наглостта т.е. вез командно щабна академия, обърнете внимание , че има стратегически курс (все едно очен специалист но без да е завършил медицина). Плевналиев в оркестър с правната дирекция на МО! шаламанов и УЧР връщат годините на бай Тошо.... а редниците и офицерите ряпа да ядат. Хайде господа журналисти да ви видим сега.....

 22. #22
  ПОЛИЦАЙ 12 сеп 2014, 16:34
   
  0
   
  0

  В БАдоста са закъснели.В МВРпочити всички на висши и на ръководни длъжности са завършили гваждански ВУЗ с най различни спеиалности,.
  До девоенизиране на МВРглавните секретари и шефовете на ОДП някой от тях имаха звание генерал други полковници без да са карали ген.штаб АКАДЕМИЯ.
  След промените си спомням за човек от МВР НА КОЙТО ПРИСВОИХА ЗВАНИЕ ГЕН.МАЙОР БЕ Ж.Живков шев на Жандамерията .Истински генерал завършил пълния курс на военното училиште и ВА Раковски, достойно носеше униформата.
  Не като настояштите гл.комисари на МВР.За жалост военен в МВР трудно просъштествува там не понасят военния пед и порядък.Така и на ген Живков скоро кариерата приключи/

 23. #23
  ty153 12 сеп 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  Както е тръгнало в БА предлагам малко несериозно,както е в полицията военнослужещите да бъдат девоенизирани, да отпадне главата от НК за военните престъпления, да назначават момци и момета от разни килийни университети и ще цъфнем даже ще вържем. Но както каза някой по-горе треба да се уреди некое наше момче/момиче и предполагам, че тези с цивилните специалности няма да кандидатстват за командирски длъжности като командири на взводове и други, а за някоя синекура длъжност.

 24. #24
  истината 12 сеп 2014, 18:32
   
  0
   
  0

  Хайде вицеадмирале,...... и ти ли си послушко така че заради ставрев да се промени поднормативен акт..... ако е така и ти си един от поставените и послушните... ,че то си е така... нали росенчо ти даде длъжността и званието..? А къде е "голямата законодателка" чебишева.... и тя си е послушница....ч. щото ако я изгонят ще си умре от глад щото за друго нестава....

 25. #25
  Бончо 12 сеп 2014, 23:32
   
  0
   
  0

  истината, тоя вицеадмирал с други работи се занимава. не очаквай от него такива реакции.

 26. #26
  7534 12 сеп 2014, 23:42
   
  0
   
  0

  Аз момчета съм си уредил бизнес и напускам. Който иска да остава в тая тъпа армия. Съсипаха армията и цялата държава. Скоро няма да има държава, затова и ще напускам и държавата. Не смея да остана в държава, която има неработеща армия. Ние сме като овца сред вълци.

 27. #27
  Georgi Dimitrov 13 сеп 2014, 15:08
   
  0
   
  0

  Какво по дяволите значи "служещи извън територията на страната" , чужденци? Ще могат да кандидатстват военнослужещи от други страни от НАТО? И Турция е в НАТО... Само това остана, генералите ни с ДПС, а старшината рязан, ще се превърнем в "башибозук".

 28. #28
  PeterAtanasov 14 сеп 2014, 14:24
   
  0
   
  0

  Много вождове + малко индианци = гибелна смърт!!!

 29. #29
  сципи 14 сеп 2014, 22:49
   
  0
   
  0

  Много интересно този Ставрев да не е с два чифта м..., че да става генерал без генералщабна академия??? Какво се случва с офицерите, които имат генералщабна академия, но не са президентски подлоги и безрезултатно чакат генералска длъжност??? Какво става с генерал Александров, който в момента няма длъжност и ще се пенсионира, нали и той е гвардеец??? Защо той не стане командир на гвардията??? Все въпроси на които няма кой да отговори. Но с такъв президент и министър, за които законите трябва да се променят според подлогите, какво да очакваме? НИЩО ДОБРО. Тепърва ще им гледаме простотиите.

 30. #30
  mekata 15 сеп 2014, 17:00
   
  0
   
  0

  "Промяна на правилата".Както казвате, много вожд -малко индианец.Скоро да очакваме и звание генерал на взвод.......

 31. #31
  Боцмана 16 сеп 2014, 09:38
   
  0
   
  0

  до"Още 2 месеца и уво"....това дето се чува при вас...наистина само се чува!Единствено до момента има напъни за въвеждане на възраст при военнослужещите и при МВР(най вероятно за целия сектор сигурност)и това този път можем да си го извоюваме да не се случи...ако пак не седим като овце!ако нещо ново все пак занеш дай линк да четем...стига с това че някой нещо чул!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка