LIVЕNEWS.BG: ШАЛАМАНОВ СЕ ЗАБЪРКВА В НОВ ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ!

Pan.bg 13 сеп 2014 | 13:34 views (9619) commentaries(47)
img Военният министър готви скандална сделка!
http://www.livenews.bg/samo-v-livenewsbg-voenniqt-ministyr-gotvi-skandalna-sdelka-75636.html

Военният министър на България в този момент се казва д-р Велизар Шаламанов. Човекът бе избран от президента Росен Плевнелиев да оглави Министерството на отбраната за (поне) 2 месеца в кабинета на Георги Близнашки. И набързо се превърна в център на внимание...

Именно Шаламанов е човекът, който изготви скандалната "Визия 2020", изправила България на ръба на дипломатически конфликт с Русия. В този документ военният министър определи държавата на Путин като заплаха за националната ни сигурност!? Защо го направи и чии интереси обслужва любимецът на Америка Шаламанов е повече от ясно и ще бъде обект на една от следващите ни публикации...


Защото репортерите на Livenews.bg се добраха до изключително скандална и стряскаща информация за действията на министъра. Нека започнем така. Д-р Велизар Шаламанов е Director of Demand Management, NATO Communications and Information Agency (NCI Agency) (ДОКАЗАТЕЛСТВОТО ВИЖТЕ ТУК!!!). Тоест директор в търговската структура на НАТО. В момента е в отпуск. Заплатата за длъжността Director of Demand Managemen е около 15 000 евро месечно. Не ви изглежда нелогично да смениш това възнаграждение с това да си министър в България за около десет пъти по-малко пари? С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА NCI AGENCY ВИЖТЕ ТУК!!!
image
Естествено, че за да го направиш, трябва да имаш други интереси. Както се казва - ставаш министър за два месеца, свършваш работата и се връщаш на заплата от 15 000 евро. Ще запитате каква ли точно "работа" трябва да свърши министър Шаламанов? NCI Agency е търговската структура на НАТО. Министърът, който в момента е в отпуск, е един от директорите в нея и пряко отговаря за бизнеса в България и региона.

Скандалното е, че е разпоредил да се подготви меморандум между МО и NCI Agency и доставките на техника да се извършват приоритетно от агенцията т.е. подписва договор сам със себе си. В този случай решенията и търговете ще се случват в Брюксел, под прякото наблюдение на г-н Шаламанов, без значение кой е министър на отбраната в България в следващите месеци и години!

На практика Министерството на отбраната само ще прави заявка какво му е необходмо, а NCI Agency (с директор Шаламанов) ще определя критериите и техническите изисквания за избор на доставчик. Освен това агенцията на НАТО ще командирова специалисти в България, за да уточнят и установят точните нужди на МО. На тези хора ще бъдат изплатени хотели и командировачни, но не според наредбата в България, а според стандартите на НАТО. И всички разходи са за сметка Министерство на отбраната, тоест на нашия джоб!

Освен всичко друго установено е, че NCI Agency продава доставените стоки и услуги на цени по-високи от получените при търгове с повече участници. Това е така, защото договорите се сключват без процедура и няма реална конкуренция.

Написаното дотук поставя доста сериозни въпроси, най-вече към президента на Република България Росен Плевнелиев и служебния министър-председател проф. Георги Близнашки. Допустимо ли е поведението на Велизар Шаламанов? Има ли сериозен конфликт на интереси? Не се излага България на риска да даде милиони "грешни пари" за бъдещи доставки за отбраната си? Кой толерира подобни сделки "на тъмно"? Не продължава ли в България порочната практика за непрозрачно управление? И още, и още...Защото обществото ни е болезнено чувствително на тема "задкулисие" и едва ли би допуснало това да се повтаря до безкрайност...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 47

 1. #1
  Тони 13 сеп 2014, 14:37
   
  0
   
  0

  Много добре.
  През тази агенция няма да могат да се промъкват "партийни фирми" за доставка! :)
  Естествено, че мафията ще каже, че ние си имаме национална сигурност и няма да се съобразяват с НАТО и ще си пробутат боклуците на Армията!

 2. #2
  приходящ 13 сеп 2014, 15:08
   
  0
   
  0

  До #1: Абсолютно вярно. Примери бол. Как ви се струва доставка на лаптоп+инсталиран софтуер за един милион лева? Да, да - не е измислица. Спомените на мнозина може да са къси, но я се върнете към началото на мандата на ГЕРБ, там имаше едни грандиозни скандали във връзка с едни договори.

  Интересното е, че в много случаи има готови решения, които са работещи и вече утвърдени в НАТО. Кой знае защо, те не са долюбвани у нас (може би, точно защото са НАТО-вски, а може би, защото там взятките под масата не вървят). Някои от решенията (софтуерът, например) може дори да бъдат безплатни. Да не говорим за съвместимостта.

 3. #3
  Xm... 13 сеп 2014, 15:26
   
  0
   
  0

  Тъкмо ще закрият няколко дирекции в МО
  И от НАТО ще пишат заданията какво ни трябва
  А кой ще плаща? НАТО ли, че не разбрах?

 4. #4
  Cyber 13 сеп 2014, 15:51
   
  0
   
  0

  Сега разбрах защо бюджета на МО трябва да стане "специален" и да достигне до 2% от БВП.
  Защото доставките, доставчика и цените им ще са специални.

  Защо имам чувството, че президентчето нещо се изпокри след последните гафове на министърчето?

 5. #5
  5 13 сеп 2014, 15:56
   
  0
   
  0

  Бравос! Уникално ще изработи държавата. Той ще прибира паричките и ще определя доставчика, а ние само ще плащаме гяволъците му. Ако мине номера ще му сваля шапка за изработването на тъпаните населили тукашната територия.

 6. #6
  Незнаещ 13 сеп 2014, 15:59
   
  0
   
  0

  Шаламанов го атакуват по всички възможни направления! Защо? Питайте - на кой е угодно!?!?!?

 7. #7
  Знайко 13 сеп 2014, 17:08
   
  0
   
  0

  А на кой е угодно Шаламанов така да се излага?
  Нека се замислим - щом един не се изказа положиктелно за него, значи наистина човекът просто не е у ред...
  И сега какво? Всичкият процент отива в Шаламанов. Супер!
  ОСТАВКА! ЗАТВОР!

 8. #8
  Варимез Варимезов 13 сеп 2014, 17:27
   
  0
   
  0

  Право в десетката Cyber! Congratulations, cheers!!!

 9. #9
  войник 13 сеп 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  Колеги най после след години армията има умен и деен министър, министър който реално се опитва да направи нещо добро за армията и вместо ние военнослужещите да застанем зад него виждам че тук разни знайни и незнайни "тролове" се надпреварват да го критикуват. ЗАЩО не мога да разбера,кой има изгода от това (със сигурност не са редовите военнослужещи).

 10. #10
  приходящ 13 сеп 2014, 19:08
   
  0
   
  0

  Войниче, как ЗАЩО, бе - то е ясно. Не може някой си да си позволява да заяви, че царят е гол, пардон, че Русия води целенасочена дейност за подкопаване устоите на държавата ни (това ако не е война, здраве му кажи). След произнасянето на тези думи, ако ще и звездите да свали за армията, прошка НЯМА.
  Вместо да се радват, че начело в МО е единственият БЪЛГАРИН (засега де, но като гледам, може да си остане и завинаги), успял да се пребори за толкова висок пост в структурите на НАТО и то за ДВА мандата, тук се развиват какви ли не конспиративни теории.

  А кой има изгода - върни се на второто изречение.

 11. #11
  Мърморкото 13 сеп 2014, 19:11
   
  0
   
  0

  Ама всички вие сега ли разбрахте къде работи г-н министърът??? Че то всички, които малко са следили кариерата на Шаламанката, знаеха това. Да не говорим, че от първия момент на назначаването му в това служебно правителство, се каза че Шаламанката работи в една от агенциите на НАТО в Брюксел, която се занимава с доставката на въоръжение и техника. Е, май не беше назовано точното име на агенцията, но това от значение ли е?

  А тук някои форумци поставят разни въпроси. Че то е ясно всичко... И затова не се наемам да отговарям подробно. За това ще са нужни няколко страници текст. А който не може сам да си отговори - никога нищо няма да разбере и смисления текст няма да го разбере и приеме (май по-точно би било - няма да го приеме и заради това няма да го разбере!).

 12. #12
  Sold-er 13 сеп 2014, 19:15
   
  0
   
  0

  До #9 Къ'в войник си ти бе, олигофрен.....ви еВа майката продажна! Бах ти и кретените...почнаха и на войници да се правят!

 13. #13
  приходящ 13 сеп 2014, 19:21
   
  0
   
  0

  Ха, ами че това никога не е крито бе Мърморко, за разлика от другите, дето са на хранилка в пАссолството.

  Солджъре, ти стигна ли вече в Англия или си чакаш още билета? Може би ще трябва да си смениш името на екс-Солджър :).

 14. #14
  капитан 13 сеп 2014, 19:23
   
  0
   
  0

  веднага трябва да се поиска оставката му!Скандално е това и овчедушие е нашето безразличие,защото ако това се случи с един обикновен гражданин ще го съдят и осъдят.Шаламанов да си подаде оставката незабавно!

 15. #15
  Мърморкото 13 сеп 2014, 20:15
   
  0
   
  0

  Капитане, капитане... Тук, в този сайт ПАН.БГ ние форумците толкова пъти вече му искане оставката на Шаламанката, че вече станахме банални. А и в публикациите му е искаба оставката, но предполагам че Шаламанката или е глух-цлух-цлухар, или си е запушил ушите с тези €15000 от заплатата си.

 16. #16
  16 13 сеп 2014, 20:29
   
  0
   
  0

  Това е хубавото на демокрацията - имаш право да протестираш. Ами протестирай си. Лай си. Доказвай си каквото искаш. Все тая. Властимащите си правят каквото си искат.
  Нагледен пример - Цв. Цв. Ефективно осъден, но на кого ли му пука?

 17. #17
  той 13 сеп 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  всички мои коментарии тук за Шаламанов са били-,,гледайте какво ще направи Шаламанов,,.Познавам го добре и знам какви зулуми е вършил и несъмнено ще извърши за в бъдеще.целия период на министерстването му трябва да се ревизира .

 18. #18
  Теория и практика на шайк 13 сеп 2014, 21:55
   
  2
   
  0

  Най-скандалното е,че точно Шаламанов и тия от шайката му Тагарев,Налбантов и оня ракетен тапешник,който го бяхя назначили посланик в Ирак,ама ръководеше посолството от София...,та тия соросчета години наред проглушаваха ушите на слушателите във Военна академия с една учебна дисциплина "Мениджмънт на отбраната".Онова ракетното тапешниче много артистично подскачаше и натъртваше като Гьобелс когато си изнасяше лекциите.Та според тия техни постулати не МО,а военната експертиза задава тактико-техническите параметри на нужното въоръжение,без да се интересува в коя държава се произвежда нужното на армията оръжие.МО организира търг,конкурс....и който даде най-добрата цена,предложи обслужване,ремонт и атрактивни офсетни програми пИчели.На теория добре и е в сътветствие с икономическите закони на пазарната икономика.На практика е лошо,защото би могла да спечели неправилна фирма,например руска или китайска.Ама нали затова сега сме в капитализъм и пазарна икономика....,за да правим бизнес по проверените от практиката икономически закони?Тъй,че теорията и практиката на шаламанчетата,тагаревчетата и тем подобни драстично се разминават.И го правят по нагъл и безпардонен начин.Ти го плюеш,ат ти се усмихва всякъш росен дъждец го вали.

 19. #19
  j 13 сеп 2014, 23:29
   
  0
   
  0

  ne e lud koito iade banicata a tozi koito mu ia dava

 20. #20
  приходящ 13 сеп 2014, 23:33
   
  0
   
  0

  Като заговорихме за "Мениджмънт на отбраната", нека някой да сподели, при сделките за Кугарите, по-назад във времето - за Беловете, па ако искате, и фрегатите сложете в кюпа, правен ли е някога някакъв анализ или всичко е било да се напълни гушата на Гигов или на някой друг посредник. Т.к. отговорът е ясен, кажете и следващото - искана ли е такава "военна" експертиза, ако е искана, кой я е задал и доколко е в съответствие със световните практики за "жизнения цикъл" на което и да е изделие. Ако пък не е искана, кое е правителството, което е "пропуснало" да я изиска.

  Щото май работата винаги е била "Абе, дай да превъртим парите, пък после ще ги мислим дреболиите". Ама както впоследствие се оказва, май те преобръщат колата. Питайте примерно моряците защо миналата година не можаха да стрелят на стрелбите в Шабла. Кой знае дали и те знаят :).

  М/у другото, като се намеси името на Тагарев, според мен той е достатъчно добре запознат с теорията за прилагане на "жизнения цикъл" на изделията, ама някой да го е питал за нещо?

  Чудно ми е, като сте завършили хАкадемията, как пък нищо не ви е влезнало в главата? То верно, че навремето казваха, че академията е единственото учебно заведение, дето и на влизане и на излизане конспектът е един и същ, ама се надявах, че нещата са се попроменили.

 21. #21
  Варимез Варимезов 13 сеп 2014, 23:51
   
  0
   
  0

  "Не може някой си да си позволява да заяви, че царят е гол, пардон, че Русия води целенасочена дейност за подкопаване устоите на държавата ни (това ако не е война, здраве му кажи)."

  г-н приходящ, това изказване сякаш е направенно от брата близнак на Иванн, само трябва да се замени думичката "Русия" с "думичката" комунисти, което според общите ви разбирания май са абсолютно взаимозаменяеми.

  "Вместо да се радват, че начело в МО е единственият БЪЛГАРИН (засега де, но като гледам, може да си остане и завинаги), успял да се пребори за толкова висок пост в структурите на НАТО и то за ДВА мандата, тук се развиват какви ли не конспиративни теории."

  Ееее...остава и да се радваме на такъв един "българин"! Слезте, молим, малко на земята. Приземете най-накрая самолета или по-точно дирижабъла!

  А ако все пак, той успее да ни вкара в белята, тогава какво да правим - да подскачаме от радост ли?

 22. #22
  приходящ 14 сеп 2014, 00:22
   
  0
   
  1

  г-н Варимезов, в белята ни вкараха и ни държите едни други хора.
  По отношение на Шаламанов, защо да не се радваме? На кого трябва да се радваме - на някой директор на дирекция в мАсква ли?
  Явно пак въпросът опира до целите и посоката - дали ще сме европейци или евразийци.

  Т.к. сме си Тома Неверни-ци, ще кажете - назначението "заместник директор" е било отплата за някакви действия в миналото. Дори и за момент да допуснем това, ами следващият мандат, и то като Директор? Как смятате, чак пък толкова благодаря - мерси.

  И още един въпрос - вие някога кандидатствали ли сте за позиция в някоя от агенциите на НАТО? Нали си давате сметка, че колкото и да си мислим, че сме селски тарикати, хората не пасат трева и гледат да се предпазаят от къчовете на троянската кобила България.

 23. #23
  Варимез Варимезов 14 сеп 2014, 00:41
   
  0
   
  0

  г-н приходящ, проблемът май е съвсем извън пределите на Русия, защото дори ние форумците тук, не успяваме да постигнем консенсус по между си, а какво остава за цялото ни общество (дали ще ставаме европейци или евразийци)? Убеден ли сте, че западът няма известна вина за това?

  Пред мен не стои горната дилема, защото предпочитам да отдам правото на мнозинството (обратното би било сугуб егоизъм) сиреч, аз спокойно бих се приел и едното, и другото, т.е. каквото там реши народа. С желанията на суверена (народа) е морално всички да се съобразяваме. Към момента везните на общественото мнение не клонят в посока Запад и би било редно дори временно управляващите ни да се съобразят с този неоспорим факт.

 24. #24
  приходящ 14 сеп 2014, 01:11
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, как пък решихте, че "везните на общественото мнение не клонят в посока Запад"? Коя агенция натаскнахте за това изследване? В кои среди беше проведено? За не знам кой път ви казвам - не се опитвайте да се изживявате като трибун на целокупното население на България и да правите такива тънки манипулации.
  Вижте го Солджър-а: псуе на майка всичко, що е западно, но си е купил билет за Англия. Това някаква съвременна форма на раздвоение на личността ли ще да е или просто проява на здрав андрешковски разум?

  Щял да громи капитализма отвътре? My ass! Просто някакъв опит за оправдание пред собственото му раздвоено АЗ.

  И с риск да се потретя - т.к. в някое от предишните си мнения казахте, че от тази държава младите бягат поголовно и (поради тяхната липса) на вас се пада отговорността да я управлявате, спрете да преценявате нещата през собствената си призма и попитайте внуците си ТЕ в каква държава искат да живеят. И защо децата ви искат да я напуснат.

 25. #25
  Сърбал им попарата 14 сеп 2014, 01:11
   
  2
   
  0

  Въобще не споделям мнението на Приходящия,че във Военна академия нищо не се научавало.Тия приказки и по Джурово време, и досега ги разправят неуспелите да влязат,както и тези които едвам са я избутали - мързеливците,некадърниците и връзкарите.А тия около Шаламанов ги обединява общ признак - в най-добрия случай само са помирисали служба в бойно поделение.Един от оръженосците на Велизарчо,Илийчо Налбантов навремето направо го цопнаха в бившето КСВ от военното училище в Търново,където беше се занимавал с креватите на курсантите,физическата и строевата им подготовка.Та работното време на тоя военен,а по-късно пенсиониран и взет на работа в МО политически "експерт",до обяд протичаше в кафенето на подземния етаж и продължаваше след обяд в кафенето на таванския етаж на КСВ.Тия мушмороци се подвизават във Военната академия,щабовете на СВ и ВВС,ГЩ и МО още от времето на Иван Костов и зам.министерстването на Велизарчо.Ако са искали да си приложат на практика мениджмънта,имали са и времето като количество,и съответните позиции в йерархията.Наслушал съм се на научните им постулати на тия на лекции,семинари,сборове,презентации и конференции,та чак тъпанчетата на ушите ми още ме болят.Чудя се как още не е цъфнала в МО видната натовска "експертка",фамозната Ралица Матеева?За успокоение на Приходящия му казвам,че няма реално нито една сделка за превъоръжаване след 1989г. съгласно теорията по мениджмънт на отбраната.Военни експертизи по повечето въоръжения са правени,но експертизите се връщаха безброй пъти от политическото ръководство на МО,докато военните не напишат "правилната" експертиза или докато не им теглят майната и оставят плъшоците в МО да правят каквото си искат самоволно.

 26. #26
  приходящ 14 сеп 2014, 01:35
   
  0
   
  0

  До #25: г-жа Ралица нямам честта да я познавам, но мъжът и Яворчо имах честта да опозная за известно време (не като непосредствено подчинен). Ако са си били "лика-прилика", пази боже.

  По отношение на мениджмънта, кога, по-специално, са имали възможността да приложат знанията си Тагарев и Шаламанов? В съзнанието ми изплува една фраза от някакъв вестник (май беше): "След идването на власт на Бойко Ноев, Велизар Шаламанов беше поставен в политическия фризер".
  А за броя на сделките и теорията по мениджмънт на отбраната, дайте да ги разбием по години и правителства и да видим кой е бил на белия кон и как си го е разигравал.

  Щото на ангро много лесно се говори.
  И да уточня - бих си посипал главата с пепел, ако не съм прав - само ми го докажете и сутринта преди да запаля печката и да изведа овцете, ще я изрина и изсипя отгоре си :).

 27. #27
  Sold-er 14 сеп 2014, 08:57
   
  0
   
  0

  До #24 Точно за това говоря....толкова сте облъчени и заблудени, че дори и сарказма и иронията в думите ми не можете да схванете! Казах, че ще боря капитализма отвътре за да ви иронизирам и подиграя за въобръжаемата война с комунизма, която си мислите че водите!
  Живеете в измислен черно-бял свят, където Русия и комунистите са лошите, а Сащ и капиталистите са добрите! Аз съм над тези неща, твърде ми е под нивото и айкюто да вервам в истории за месии, феи и НЛО-та...за мен нито Русия са лошите, нито Сащ са добрите. Ама за теб и други такива заблудени, бедни душици като теб това е непонятно!

 28. #28
  28 14 сеп 2014, 09:31
   
  0
   
  0

  Кое по-точно не се схваща от аверите на Шаламанов в сентенцията на всепризнатия Атанас Буров "Винаги с Германия и никога срещу Русия"

 29. #29
  Варимез Варимезов 14 сеп 2014, 13:06
   
  0
   
  0

  "г-н Варимезов, как пък решихте, че "везните на общественото мнение не клонят в посока Запад"? Коя агенция натаскнахте за това изследване?"

  Разчитам предимно на експертното мнение на хора като експерта Бойко Ноев, който открито заяви по БНР, че "около 80% от българите биха взели страната на Русия и затова няма нужда да ни обявява война, която предварително е спечелена от нея" (леко перифразирам, защото цитирам по памет). Ако не ме лъже паметта, Вие се съгласихте тогава, че за съжаление той е прав?

  Апропо, Вие, в евентуалното си качеството на член на управителния съвет на АЗКОН - България (Асоциацията на завършилите колежа по отбраната на НАТО - България), защо не направите свое проучване за настроенията сред армията и обществото по въпроса? Много е вероятно да не го направите, защото няма нужда да се "проучва" очевидното, а може би вече сте го направили и точно поради резултатите така силно се тревожите?

  Май напоследък атлантиците не сте в силна позиция, особено след "заслугите" и "приносите" на ексминистъра на отбраната о.з. ген. лейтенант Аню Ангелов, довършил завинаги "реформирането" и "укрепването" на бойните способности на БА (който обаче, най-вече довърши БА)? БА вече е с единия крак в гроба, а другия крак още в недалечното ни минало, беше заменен с дървена протеза (при това трето качество). Любопитно ми е Вашето експертно мнение - сега какво ще да правим, един или ще заличаваме или два, от трите ни основни вида ВС? Очевидно е, че няма нужда и от трите, при положение, че НАТО вече ни пази откъм небето, дупето и морето (чак канадците се довлякоха да ни пазят).

 30. #30
  Варимез Варимезов 14 сеп 2014, 13:19
   
  0
   
  0

  Пардон - сега какво ще правим, един ли ще заличаваме или два, от трите ни основни вида ВС? Очевидно е, че няма нужда и от трите, при положение, че НАТО вече ни пази откъм небето, дупето и морето (чак канадците се довлякоха да ни пазят от Русия, която вече започна модерната хибридна ГМО-война срещу нас).

 31. #31
  Варна 14 сеп 2014, 14:24
   
  0
   
  0

  Варна на бунт: "Не искаме война с Русия! Тя е нашият Освободител! НАТО е голяма грешка"

  „Ние сме срещу позицията на НАТО и на Европейския съюз, в която българите сме въвлечени като членки на тези организации. В момента нашите войски са в Украйна на едно псевдоучение, целта е да се демонстрира сила. Ние сме против такива изяви, защото отношението към Русия трябва да е друго, да е уважително. Това е нашият освободител – каквото и да казват някои хора, които си намират оправдание. Членството ни в НАТО е голяма грешка. Народът е притиснат до стената - от нашите политици, които са проамерикански. Партиите в парламента са едни групировки, които са създадени само, за да крадат.

  http://www.blitz.bg/news/article/290398

 32. #32
  7534 14 сеп 2014, 15:42
   
  0
   
  0

  приходящ, пак ли са те пуснали от лудницата? Ей, пропаднала държава!!

 33. #33
  Варимез Варимезов 14 сеп 2014, 15:47
   
  0
   
  0

  7534, в грешка си. Акълът му е бръснач и е на мястото си, просто експертно работи за целите на неговата кауза, а и за това, в което (май) вярва.

 34. #34
  7534 14 сеп 2014, 16:25
   
  0
   
  0

  Абе бръснач, ама си е за лудницата човекът. Иначе че разботи за нечия кауза, така е. Продажник е той и боклук.

 35. #35
  7534 14 сеп 2014, 19:30
   
  0
   
  0

  като мъ гледам на приходящия внушенията "Явно пак въпросът опира до целите и посоката - дали ще сме европейци или евразийци." и си спомянам една приказка на цар Борис 3:"Моите министри са англофили, генералите ми са русофили, а само аз съм българофил." Не мога да си обясня това непрекъснато залитана на запад и на изток и как все се намират едни страшни експерти и идеолози като приходящия, които преди 30 години ни убеждаваха колко е бил велик СССР, а сега ни убеждават колко велик е Западът. Като се замисля за Швейцария дали те така величаят Запада или си гледат и устройват собствената държава и нехаят за разни военни и политически блокове. Когато англичаните са дажапали в калта, в България е имало култура равняваща се на Византийската, а в Германия е имало примитивни племена само. Въобще великият експерт и "ум-бръснач" приходящ умело отклонява въпросите за проблемите на тази държава в една обречена посока и задънена улица. Въпросите, които поставя не се касаят за развитието на тази държава, а напротив - към нейното западане. Който го разбира това - разбира. Който не го разбира - съжалявам за него.

 36. #36
  приходящ 14 сеп 2014, 20:08
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, мерси за високата ви оценка за интелекта ми. BTW, мога ли да го цитирам на жена ми, че тя все ми натяква какъв бунак съм, дето карам 20 годишна кола и т.н. :)?

  По отношение на АЗКОН - признавам си, че за пръв път срещам тази абревиатура. Може би, защото никога не са ме интересували точно тези колежи.

  По отношение на настроенията в армията - имам някакви впечатление, макар и по линия на личните ми познанства.
  В началото на годината, когато започнаха да се заформят събитията в Украйна, разговаряхме с един мой близък роднина. Казах му, че въпреки цялата трагичност на ситуацията да воюват народи с толкова близка кръв, единственото положително нещо, което би могло да се изтъкне (за нас) е, че поради факта, че сме доста близо до епицентъра и така или иначе ще има засилено присъствие на НАТО в региона, това ще помогне на армията да излезе от удобната летаргия (ха, колко точно пасва името на песента Comfortably Numb на Pink Floyd), в която е изпаднала. Ако трябва, и с малко "загряване на врата", защото за мен е (донякъде) необяснимо дългогодишното нехайство на командването на НАТО по отношение на способностите ни.
  Отговорът му беше, че "аз с руснаците няма да се бия, с американците - може, щото са "тъпи копелета""!!! И това от човек с академия, с отличен английски, с мисии зад гърба си и с претенции за кариерно развитие.
  Казах му, че ако имаме политици и генерали на място и с топки, не би трябвало да има алтернатива "искам да се бия с този, а не с онзи". Най-големият лукс, кйто би могъл да има, трябва да е - или тръгваш където ти казват, или вадиш двойния лист и излизаш през портала. Мисля, че е доста демократично, не смятате ли?

 37. #37
  Sold-er 14 сеп 2014, 20:22
   
  0
   
  0

  До #36 Говориш за този твоят приятел като някакво изключение или малцинство в армията......уверявам те, че 95% от войниците, сержантите и офицерите в армията ни са на същото мнение! Ако всички тръгнат да напускат ще трябва направо МО да пуска кепенците.....не е ли по-добре да напуснат нищожният брой русофоби???

 38. #38
  Герго 14 сеп 2014, 20:44
   
  1
   
  0

  За "достойнствата" на Шаламанов може да се говори много, но на кратко - от млад партиен член и шеф на партийна организация (още млад курсант)бързо се трансформира в отявлен американофил и седесар. За послушание го сложиха за шеф на БГ-клон на една фондация - филиал на ЦРУ,а в последствие - и за шеф на търговската дирекция в НАТОВ-ската агенция по комуникацонна техника. А за наивниците вярващи безрезервно в НАТО и Америка - и тамима корупция, има и официален лобизъм (срещу солидни пари). А ако някой провери цените ще констатира, че доставяните от НАТО-агенциите неща са 2-3 пъти по-скъпи.
  Това са фактите, всички коментари са лек нюанс и дребни подробности.

 39. #39
  приходящ 14 сеп 2014, 21:48
   
  0
   
  0

  Солджър-е, аз за какво казвам, че всички от капитан нагоре трябва да минат през полиграфа?
  И въпросите не трябва да са "Ще се биете ли срещу Русия", а "Ще се биете ли там, където ви изпрати ръководството на страната".

 40. #40
  Sold-er 14 сеп 2014, 22:03
   
  0
   
  0

  До #39 Ха ха ха..и кому е нужно това...определено не на народа и страната, нали;-) Работата на военните е да следват интересите на народа.....защо първо да няма едно референдумче...например: "Смятате ли Русия за враг на България?"....и каквото отговори Народа, това ще следват военните! Мен решенията на разни корумпирани президенти и министри не ме интересуват!

 41. #41
  приходящ 14 сеп 2014, 22:12
   
  0
   
  0

  А преди референдума кИбапчИта ще има ли за нашите мургави братя?

 42. #42
  Sold-er 14 сеп 2014, 22:24
   
  0
   
  0

  До #41 Ми то по твоята логика и президента и правителството са нередовни....."мургавите братя" и тях са избирали!

 43. #43
  приходящ 14 сеп 2014, 22:25
   
  0
   
  0

  За правителството определено си прав :)

 44. #44
  Sold-er 14 сеп 2014, 22:29
   
  0
   
  0

  До #43 Верно бе...забравих, че президента го назначиха "бившите" мутрите от Сик!

 45. #45
  Троянец 14 сеп 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  То и Румъния май е троянска кобила, вижте това:

  "Румънски доброволци бяха в строя на опълченци, които положиха днес клетва за вярност към самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те обявиха, че ако се наложи са готови да встъпят в бой веднага. Един от румънските войници разказва за LifeNews, че цял батальон от Букурещ е влязъл в състава на армията на ДНР, тъй като бойците му защитават независимостта навсякъде, където има нужда от това.

  Ние сме против потъпкването на правата на рускоезичното население в Донбас и сме готови да се отправим на фронта, веднага кгато се наложи, споделя новобранец."

 46. #46
  Габдулла 15 сеп 2014, 10:40
   
  0
   
  1

  Имам чувството, че половината от пишещите нямат дори основно образование. Работатана служебното правителство е да подготви изборите и да осигури функционирането на администрацията. Работата на всяко едно правителство и министрите му е да защитава националните интереси и своите граждани. НАТО е организация, в която членуваме с цел колективна сигурност и защита.
  Ето това са изходните принципи, от които трябва да се анализират нещата.
  Първо, тоя господин е на ясла в НАТО, а това означава, че той е зависим. Тоест той по презумпция е предател. Ето защо мястото му изобщо не е за каквато и да е държавна длъжност. После ни натресе няаква си " визия" и се компрометира тотално. Този човек, както и цялата пасмина са от един дол дренки. Те служат на чужди господари. Не може да поставяш НАТО над националните интереси.
  Никой не попит народа, дали иска да е в НАТО или не.
  За 50 години във Варшавския договор държахме две армии с мощни танкови, ВВС, сухопътни и ВМС. През това време Съветската империя водеше достатъчно войни.
  Ха сега съпоставете жертвите ни тогава, във военни действия и сегашните ни, при положение, че срещу двете ни армии имаме няколко тотално осрани батальона, дето за нищо не стават.
  До като бяхме във Варшавския договор получавахме сравнително нова техника, като дори я произвеждахме и ремонтирахме. А сега.... Гласуват ни довдрието да перем мръсните им гащи и да сме погребални команди.
  Редно е да гледаме действията, а не какво ни представят. Действията им са отвратителни.

 47. #47
  Му пречи 16 сеп 2014, 10:53
   
  2
   
  0

  Никакво шоу на ангро г-н Приходящи.Горепосочената тайфа/много по-многобройна разбира се /,бе инсталирана и ешелонирана по високите етажи на армията и МО от 92-ра г.,но най-масово това стана след 97-ма г.Майор Шаламанов стана зам.министър през есента на 1998г.Точно по това време и следващите години се реализара най-голямият провал в практиката по мениджмънт на отбраната - ПИКИС на СВ.Първоначално ПИКИС струваше няколко десетки милиона,но след безброй доработки и напъни за сертифициранe понастоящем отдавна е надхвърлила 100 милиона долара.След безброй напъни сега системата се води сертифицирана,но нямам спомен модул от нея някога да е участвал на мисия.Странна ми е логиката,че не им била дадена възможност на тия визионери да си приложат визиите на практика?До края на мандата на президента Стоянов всичките власти бяха в сините,и каквото можаха да направят в армията,направиха - и ПИКИС,и най-голямите съкращения през 2000/2001г.Сега пък Иван Костов им бил пречил,Бойко Ноев бил пречил?Тая работа ми прилича на сталинистката - търсене на заговорници и враг с партиен билет,но българският народ има по-мъдра оценка -" На крив . ур,вълната му пречи."

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка