Тегне ли над България руска заплаха?

Pan.bg 21 сеп 2014 | 22:09 views (3587) commentaries(22)
img dw.de


В публично разискван документ на българското правителство Русия се сочи като заплаха за националната сигурност на страната. Николай Цеков разговаря по този повод с българския министър на отбраната и двама експерти.

Българското военно министерство публикува документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", изготвен от експерти от две министерства и Националната разузнавателна служба. Според документа, Русия застрашава националната сигурност на България и двете страни са "в информационна война". Служебният премиер Георги Близнашки заяви, че написаното в документа не е било предварително обсъдено и критикува част от текста. Президентът Росен Плевнелиев защити проекта. Междувременно текстът беше оттеглен на заседание на Съвета за национална сигурност.


Авторите на спорния проект обясняват, че подалото оставка правителство на Пламен Орешарски не е успяло да подготви и съгласува националните позиции по повечето от 20-те точки за обсъждане от президентите и военните министри по време на планираната за началото на септември среща на върха на страните-членки на НАТО в уелската столица Кардиф. Министърът на отбраната в служебния кабинет доц. Велизар Шаламанов изтъква, че проектът „Визия 2020“ обобщава позициите на всички ангажирани в системата на националната сигурност институции – от специалните служби до Военната академия и БАН. "Като първи етап в изработването му проведохме обсъждане с представители на неправителствения сектор. Прозрачността в случая беше много важна, защото в България липсва открит дебат по проблемите на външната сигурност", посочва военният министър.

Сериозният проблем с Русия

Той не приема доводите на премиера Георги Близнашки, че от отделен и кратковременен конфликт, каквато е намесата на Русия в Украйна, не могат да се правят изводи за дългосрочни опасности пред българската сигурност. „Руската инвазия, изтъква министърът, не е краткосрочна, а планирана, дългосрочна и с тенденция към разрастване. Партньорството на Москва с НАТО беше прекратено и сега Русия сочи Алианса за свой основен противник. Началото на сериозната и застрашителна за България промяна на ситуацията откъм североизток започна още с войната на Русия с Грузия в подкрепа на сепаратистки движения в Черноморския регион. Политиката на Кремъл прерасна в „горещи конфликти“, каквито са инвазията в Крим и Донбас, след като Украйна тръгна към интеграция с Обединена Европа. Плановете на Путин и неговото обкръжение за възвръщане на руската хегемония в бившите съветски републики включва използването на прийомите на „хибридната война“, включваща конвенционални средства, партизанска, информационна и кибернетична война. Срещу България се води информационна война с помощта на руски и български политически, финансови, икономически и медийни субекти и средства. За целта се използва енергийната зависимост на страната от руски енергоизточници “, обобщава министър Шаламанов част от изводите на анализаторите, работили върху „Визия 2020“.

Той изтъква, че експертизата във „Визия 2020“ се базира "единствено и само на открити източници на информация в страните-членки на НАТО", като са направени и "консултации с посланиците на нашите партньори в София“. Според министър Шаламанов, „Визия 2020“ ще бъде българската позиция на срещата на НАТО в Кардиф, която ще възвърне поне част от доверието на съюзниците на България към страната, определяна често като „Троянския кон на Русия“. Актуално социологическо проучване, цитирано от излизащия на английски език македонски интернет-сайт independent.mk показва, че понастоящем 25 на сто от българите биха избрали страната им да се присъедини към Евразийския съюз на Путин срещу 40 на сто гласували в полза на Европейския съюз и НАТО.

Защо Близнашки и Плевнелиев се разминаха относно Русия?

Политологът Антон Тодоров свързва раздвоението на служебния премиер и бивш социалист Георги Близнашки по приоритетите на външната сигурност на България с миналото му като крайно ляв функционер на БКП и приближен на диктатора Живков съветник. „Близнашки винаги е стоял много близо до бившия президент Георги Първанов, който заема откровено проруски позиции и бе сред най-активните противници на членството на България в НАТО. Президентът Плевнелиев би трябвало да знае повече за бекграунда на своя избраник за служебен премиер, както и за възможните последици от подобен избор. В същото време не забравихме ли много бързо изводите от компетентния анализ на Федералната служба за сигурност на Германия, че Русия има интерес България да фалира?“- напомня политологът.

Според него, военният министър е имал куража на малцина български администратори без колебание да назоват проблемите на страната си с истинските им имена. Горчивият опит в подобни случаи сочи, че дръзналите да се противопоставят на „Големия брат“ български политици и високопоставени технократи по традиция биват спохождани най-малкото от тежък срив в кариерата им, изтъква Антон Тодоров.

Според евродепутата Андрей Ковачев, налице е комуникационен проблем между премиера Близнашки от една страна и военния министър Шаламанов и съставителите на проекта „Визия 2020“, от друга. „По ирония предизвикалият яростна полемика проект за документ изигра много позитивна роля в българското публично пространство, защото даде ясно да се разбере кой кой е в него и кой каква политика защитава. Явно някои известни политици и анализатори се припознаха в източниците на проблемите, визирани от „Визията“. При това не говоря за субекти като Сидеров и други олицетворения на „Петата колона“, а за влиятелни фигури в политиката на национално равнище“, заключава българският евродепутат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 22

 1. #1
  Енчо Добрев 21 сеп 2014, 22:53
   
  0
   
  0

  Никаква заплаха не тегне, ние сме част от Нея!

 2. #2
  Освалдо 21 сеп 2014, 23:08
   
  0
   
  0

  Заплаха има. И тя е страшна: http://www.blitz.bg/news/article/275330

 3. #3
  д 21 сеп 2014, 23:33
   
  0
   
  0

  Не,не сме част от нея безродник гаден...

 4. #4
  приходящ 21 сеп 2014, 23:50
   
  0
   
  0

  "Заплаха" е нещо, което е възможно да се случи в някакво бъдеще.

  За съжаление, руската инвазия в България вече е осъществена, така че, формално погледнато - заплаха няма :).
  А това, че сме превзети от руските служби, едва ли е новина за някого :(.

 5. #5
  Nash 21 сеп 2014, 23:59
   
  0
   
  0

  Относно #2 Освалдо...

  Ами то е пределно ясно, УСА са затънали вече от спекулациите си и от измислената от ФЕД финансова пирамида. И даже съвсем открито си казват, че Украйна просто им се е появила като "добра карта" в ръцете как да се измъкнат... НО европейските будали или техни шпиони ни водят да им спасяваме ние положението. А какво ни интересува нас, че УСА са идиоти и фалират?
  Да се спасяват, както могат. И не е вярно, че целият свят щял да "потъне" и попадне в огромна криза, ако те УСА фалират...
  Вече има достатъчно разработени методи, как да се премине към други платежни системи и ако няма долар, то може да се търгува всеки със своята си валута, а Форекс ще отрегулирва в реално време цените (тежестта) на всяка отделна валута... И какъв смисъл имат например някои от Южна Африка ако купуват компютри от Китай да се пише сметкитата в долари? Могат да изберът или китайските или южноафриканските пари, пък доларите да се махат вече...
  Европейците в момента са като опитни зайци за УСА. До кога ще спят или играят ролята на балъци?

 6. #6
  приходящ 22 сеп 2014, 00:02
   
  0
   
  0

  До #5: Абе най-добре да се разплащат в рубли, нали :).

 7. #7
  Nash 22 сеп 2014, 00:11
   
  0
   
  0

  Относно #6 приходящ

  Абе стига с тая Русия... Може и с японски йени, с швейцарски франкове и кой с каквото си иска да търгува. По-добре е един многообразен и свободен свят, отколкото да има само един диктатор - америката... Видяхме колко те са способни да управляват света.... Време е да напуснат сцената и отстъпят лидерството на други и по-добре на конзенсус от повече страни...

 8. #8
  приходящ 22 сеп 2014, 00:15
   
  0
   
  0

  Абе, консенсус, зае@и! Най-добре си е направо Матушката!

 9. #9
  Nash 22 сеп 2014, 00:20
   
  0
   
  0

  Относно #8 приходящ

  Учи руски тогава :)! Има смисъл, там жените са доста повече от мъжете и най-после ще оправим демографията :)....

 10. #10
  Иванн 22 сеп 2014, 01:41
   
  0
   
  0

  Статията е на изключително ниско правно и държавно правно ниво.

  Политиката на Русия може да не е съвсем правилна и изискана сорямо България, но това съвсем не означава, че самата политика е заплаха за държавната сигурност, която много неграмотници наричат " национална сигурност". Институциите ,които са отговорни за страната са държавни, не национални. Нацията няма Вои институции, а държавата. Но това не е чак толова важно.

  Навремето демократичните държави водеха политика към комунстическите държави, която не се особряваше от комунистическите ръководтства, но това съвсем не означаваше, че заплашват сигурността на комунистическите държави. Нас постояно ни плашеха, че запада и САЩ пречат на строителството на комунизма и се готвят да ни нападнат. Политиката на запада беше антикомунистическа , но съвсем не беше заплаха за комунистическата държава. Нито една комунистическа държава не пропадна благодарение на антикомунистическата пропаганда и политка. И нито един комунстически режим не бе прекратен на основание на тази пропаганда и "информационна война" срещу комунизма.
  Авторите на " руската заплаха" просто са наследници на авторите на " западната и империалистическата заплаха". Нищо ново, само съюзниците са други.
  Съветската и днешната руска пропаганда са си били винаги лъжливи, но едно е лъжа, съвсем друго е реална заплаха за държавата. По принцип българчетата имат изработен насилствено и лъжливо комплекс за заплаха от други държави.

  И никой не казва защо и с какво ни заплашва Русия.
  Тя се опитва да влияе на властите в страната, но това не е заплаха за държавата.

  Въобще е много смешно такъв могъщ фактор като Русия да заплашва такава нищожна и примитивна държава като България. Плаши се някой който е горе долу на едно ниво с другия.

  150 милионна държава да плаши 6- милионна е направо абстрактно.
  Да, има явно много неправилни неща в руската политика към България, военна зплаха към държавата ни е нещо съвсем сериозно. Русия не може да е толкова глупава, за да не знае, че същевременно заплашва целия империалистически блок НАТО. Да, болшевиките са често груби и нагли дори, но не са чак такива самоубийци.
  И освен Русия, коя друга държава заплашва България. Ако е само тя, проблемът е никакъв. Пак ще се предадем без бой на руснаците, както стана и на 5- ти септември 1944г., когато им се предадохме преди да ни обявят войната. Политическия предствител на Съветския Съюз в България , Дмитрий Яковлев е станал за смях пред министър- председателя Муравиев, когато му е връчвал Нотата за войната.

  Ако се намери поне един българин, който е убеден, че може да воюва срещу руснаците и да ги победи е чиста проба изрод.
  Както някои помнят, аз предвидих отказ от военна сла срещу метежниците в Украйна, защото зад тях стоят руснаците.
  Те не могат да бъдат победени със сила, само с разум цивилизованост.

 11. #11
  voyageur 22 сеп 2014, 05:05
   
  0
   
  0

  Абе Ванка, ти си са омотал кат пате у кълчищаа,бре!!!

 12. #12
  KOREKTOR 22 сеп 2014, 07:56
   
  0
   
  0

  До #11 Пуснато от voyageur

  voyageur,

  Те РЕНЕГАТИТЕ са така,

  Той Иванн с двете Н-ъта цял живот се е омотвал във фалша си , лидемерието си и двули

 13. #13
  лаф 22 сеп 2014, 08:07
   
  0
   
  0

  "и български политически, финансови, икономически и медийни субекти и средства"
  А бе малоумник, ако е така, що тези безродници не ги посочиш на Цацаров?
  Бля, бля лахардии да се защити една безумна теза.

 14. #14
  Иванн 22 сеп 2014, 08:18
   
  0
   
  0

  А тези,които изсмукват някаква заплаха срещу България от страна на Русия са извън кълчищата,така ли?
  А ,сетих се,те са в калчищата.ами нека си стоят там и да не ни плашат с руснаците.

  Как след толкова страхове от десетки години,не се намери нито една държава,която да ни нападне.

  Последната беше Съветския Съюз,но той ни нападна без никой от народа и държавата да се страхува от тях. В Народната библиотека има всички вестници до Девети. Което комуне не ми вярва,нека се разходи и да намери поне един вестник,в който пише,че Съветския Съюз заплашва България и българския народ.

  Съветския Съюз ни нападна без да ни плаши.Нотата е дсостъпна на всеки читател на възможно най-изискания сайт и нека да намери поне един пасаж с белези на заплаха.


  Извинявайте,комунчетата не четат,те си знаят само няколко комуноидни урока и ги прилагат за всичко,нали така Коректорче.

  Тук всички може би се нуждаем от корекции,но ти най-много.Как ми се иска да приличам поне малко на теб,направо ти завиждам!

 15. #15
  Мърморкото 22 сеп 2014, 08:51
   
  0
   
  0

  Айде пак, трябва да се захващаме:

  1. "Партньорството на Москва с НАТО беше прекратено и сега Русия сочи Алианса за свой основен противник." Аз задавам въпроса: Коя от двете страни ПЪРВА посочи другата за проеивник? Моят отговор на този въпрос е, че ПЪРВО НАТО (и САЩ) посочиха Русия за противник и спряха нейното участие на срещите, където Русия седеше като желан партньор, не член на пакта, но партньор. Така че този от факт не може да се вади извода, че Русия е снала заплаха за която и да е страна, членка на НАТО; обратното - може-би да, но аз ХИЧ НЕ ИСКАМ ДА ГО ТВЪРДЯ!

  2. "Плановете на Путин ... включва използването на прийомите на „хибридната война“, включваща конвенционални средства, партизанска, информационна и кибернетична война. Срещу България се води информационна война с помощта на руски и български политически, финансови, икономически и медийни субекти и средства. За целта се използва енергийната зависимост на страната от руски енергоизточници" За това вече говорих по повод на друга публикация: Къде са партизаните в България, питам аз; За информационната война - да, има медии, които са откровено проруски, но нима няма и обратните? И кои са повече? Кои от тях са правителствени и кои не...; За кибер-войната - не ми се говори, къде са масираните хакерски атаки срещу България и нейната армия?; Война с конвенционални средства - къде е тя? Тази война, по моето разбиране, щом е с конвенционални средства, т.е. с обикновени военни средства, трябва да е с използване на въоръжение и войскови сили. Ха, че аз такива не виждам. Ако става въпрос за полетите на руските разузнавателни самолети в близост над Черно море извън териториалните войни, това е практика, първо въведена от САЩ и неговите съюзници от НАТО срещу СССР и другите страни от Варшавския договор. Така че тук няма нищо интересно! А що се отнася до средствата - всички държави, които имат някакви интереси, ги защитават с каквито средства намерят за добре. Нима САЩ не защитава своите интереси тук със същите такива средства? Някой да може да каже "Не, САЩ не ползва такива средства."

  Айде, стига засега... Има и други неща за коментиране, но аз считам, че трябва да се спираме на главното!

 16. #16
  Кремен 22 сеп 2014, 09:01
   
  0
   
  0

  хе-хе, Дойче Веле пуска статия и веднага изпълзяват фашагите и започват радостно да цвилят. И Иванннннчо е пак тукаааа, и приходящия русофобски активист. Остава да дойде и Гьобелс да ни проповядва и съвсем ще настане веселие.

 17. #17
  Nash 22 сеп 2014, 10:12
   
  0
   
  0

  Относно #15 Мърморкото

  Тук няма нищо за учудване... Спомняте ли си какъв беше Ирак , когато искаха да го унищожат?
  Подобни плoски лъжи и обвинения... А след това, даже след години, онази мумия Клинтън била казала, че "било грешка" да се унищожава Ирак? Е, иди го кажи на децата тaм и на покойният Хюсейн, че са били убити по-грешка? И иди сега кажи там на джихадистите, че било грешка и да се разотидат по домовете си.....
  Вчера имаше инфо, че около 2500 европейци се били присъединили към джихадистите и воювали в Сирия и Ирак. Ами дайте тогава да напишем, "...западна Европа е враг на света..."...
  Русия също си защитава собствените интереси и май те са единствените в момента, които искат нормално разследване, да се разбере кой и защо свалиха боинга над Украйна?
  А Нато? Нато служи на международната олигархия... Когагто им трябва "враг", си го измислят а будалите по света им вярват и даже са готови да воюват и умират за "демокрацията" на олигархите....

  Ако по някакъв начин се откажат от Русия или вече са я победили, тези същите обвинения ще ги видим по отношение на някоя друга страна... Китай например... Но не ми се вярва, че с Русия ще се разминем така лесно. Тия в момента са самоубийци и ни тласкат към гибел, понеже глупавата им америка вече е фалирала и не знаят какво да правят.... Искат някой друг да поеме разходите по техният банкрот и както винаги, има будали по света....

 18. #18
  Тони 22 сеп 2014, 10:12
   
  0
   
  0

  Кремъл е заплаха и това се случва СЕГА:
  герб, бсп, дпс, барека искат да строят всички кремълски проекти с наши пари, а не да създават условия за пазар на енергоносителите.
  Тока в Австрия е на същата цена като в бг. а тук НЕК фалира, защото кремълската мафия в бг, го краде.

 19. #19
  Колко много жлъч и просто 22 сеп 2014, 10:43
   
  0
   
  0

  Новоизлюпените спасители на България вият с пълен глас как Русия ни заплашвала с хибридна война, как сме били зависими от тях, как туристите им ни превземали. Ей, малоумни гномчета, проблема не е в Русия, проблема е във вас. Винаги ближете на власт имащите и после винаги с ужас крещите, че пак сме объркали коя страна в конфликта да вземем. После ставате дисидентите и борците за българското. Този филм сме го гледали много пъти. Аз знам едно - който нож вади от нож умира. Ще дойде времето и вас да ви натопим в морето. Дерзайте с изгубените си каузи, останете си лакеите на не искайте ние да ви плащаме сметката. И още нещо - нищо не е забравено, никой не е забравен

 20. #20
  Meto 22 сеп 2014, 11:00
   
  0
   
  0

  Тони , аре да не сравняваме Австрия с Бг, искаш ли? Щото Австрия може да е малка ама има цяла империя от компании по света които хранят тумбаците на всички Австрийци. И това не е от вчера. Тия рафинериики около Виена - знаеш ли ги? Е на това се храни Австрийка. Може и за това НЕК да е фалирал. Ти по-скоро и кажи кой прекъсна атомната ни електроцентрала, а после ми се прави на много умен. Не че и в Русия няма човекоядци напоследък. То у нас се навъдиха , та там ли няма. А колкото до "Кремъл е заплаха СЕГА " (:)) - това е доста залупен коментар. Кремъл Внезапно се превърна в заплаха-та в която беше нужно на някой да се превърне. На Нато , на УСА , и тем подобни ми умници. Обомба успя за 8 г. мандат да превърне във враг тези които Рейгън едвам превърна в приятели след около 50 години Студена война.

 21. #21
  Nash 22 сеп 2014, 12:03
   
  0
   
  0

  Швейцарците знаят, че "...Русия е истинският ни враг"...

  Това ни показва "Антицензурната коалиция" и в началото на филма картините не са за хора със слаби нерви!
  Който не иска да гледа разкъсани трупове и кръв, да отиде направо на 3:20 минута и види причините на обвиненията и заплахите!

 22. #22
  манцумарацайка 10 яну 2015, 09:49
   
  0
   
  0

  Стига с тия въшливи руснаци, от русофил станах върл русофоб, и това е дълг на всички мислещи българи-патриоти. Русия не уважава и не обича, тя покорява и се възползва, като държава. Щом не иска партньорство, ще получи презрение. Държава, която въоръжава терористи и дестабилизира държави, помисли българино, това ли искаш за родината си!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка