Модернизацията на БА е изключително важна

Pan.bg 22 сеп 2014 | 10:59 views (4259) commentaries(28)
img Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова: Основна цел на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ е модернизация и превъоръжаване на Българската армия

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов участваха днес, 18 септември, в обществено обсъждане на структурата и основните идеи, залегнали в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“, което се проведе в Информационния център на Министерството на отбраната.

Заместник-министър Йосифова очерта най-важните моменти от целите на Националната програма, разработена в изпълнение на заключителните документи от срещата на върха на НАТО в Уелс. „Необходимо е обществено и национално съгласие за плавното нарастване на разходите за отбрана в периода 2015 - 2020 г., както и за балансирано финансиране на способностите на въоръжените сили“, посочи тя.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов подчерта, че един от основните аспекти на програмата е увеличаването на бюджета за отбрана. „Модернизацията е изключително важна за развитието на една мобилна система, каквато е Българската армия”, заяви той.

Своите мнения и препоръките към ръководството на Министерството на отбраната направиха генерал-майор о.р. Съби Събев - председател на Съюза на офицерите „Атлантик“, Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност, генерал-лейтенант о.р. Кирил Цветков - председател на Обществения съвет на организациите в областта на отбраната и на Асоциация на Сухопътните войски на България, генерал-лейтенант о.р. Атанас Запрянов и други. В дискусията взеха участие още представители на Фондация „Риск Монитор“ и на военнопатриотичните съюзи.

Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ е част от приоритетите на служебното правителство. Тя развива в конкретни стъпки и проекти принципите, описани във Визия „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“, която беше приета по-рано от Съвета по сигурност към Министерския съвет.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 28

 1. #1
  Sold-er 22 сеп 2014, 11:11
   
  0
   
  0

  Разбира се, че модернизацията е най-важната...и не само в момента, а винаги е било така!!!

  Миналата седмица бившите колеги от Карлово имаха проверка от ГЩ и познайте кво стана.....Извадиха старите мешки от складовете и накараха хората да събират бойни готовности. Отново наслагаха шанцове и манерки по коланите....беше си трагична гледка, остана и въшкарници да бяха измъкнали от някъде за да бъде трагедията пълна!
  Иначе преди в Карлово не бяхме виждали мешки от поне 10 години....шанцов инструмент пък нямаше поне от 5 години!
  И за какво се прави всичко това...за да са доволни някои дървени глави в София, че комунизЪмът още е на власт в Б(Н)А. Представям си хората строени за строеви преглед с мешки, шанцове и манерки, гордо вперили поглед в.....1915-та година! Хората вече в космоса почнаха да воюват бе....а ние още окопни войни водим.....

 2. #2
  Sold-er 22 сеп 2014, 11:16
   
  0
   
  0

  P.S. Ама то си е било винаги така в БА....крачка напред, 5 назад!

 3. #3
  Ginko Biloba 22 сеп 2014, 11:35
   
  0
   
  0

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:GynecomastiaFrontalAsymSevere.jpg

  http://www.steroidsource.net/wp-content/uploads/2011/10/steroids-woman.jpg

  Повдигам не случайно този въпрос. Моля които има възможност да провери дали изказалите се по - горе мъжки и женски официални лица нямат някакаъв проблем сега или в миналото си от прекомерна употреба на анаболи. Много е сериозно! Странични ефекти са освен външни физически така и психически.

  А колкото до отбраната ни - тя се нуждае от повече акъл предимно. И не само нашта.

 4. #4
  Sold-er 22 сеп 2014, 11:46
   
  0
   
  0

  До #3 Що на вас все "някой" друг трябва да ви върши работата бе, педал нещастен!?! Все още се намирам в България и можеш да ме провериш лично, стига да се намираш нейде близо до Карлово.....и стига да имаш достатъчно големи топки да се престрашиш да излезеш от мишата си дупчица....

  А "акъл" за армията няма да се намери никога...докато в София сте такива дърти педали....подозирам, че от там нейде пишеш...или натам гледаш, мама ти проста!!!

 5. #5
  Ginko Biloba 22 сеп 2014, 12:06
   
  0
   
  0

  До #4 Колега, не обиждай а иди да провериш в енциклопедията какво означава Ефект на Дънинг-Крюгер. http://bg.wikipedia.org/wiki/Ефект_на_Дънинг-Крюгер
  Освен това мисля че не е нужно някой да те проверява теб лично за ползване на анаболи. То си пролича. Един от признаците е висока раздразнителност и склонност към умопомрачение. (например някакава страна презумпция че съм обратен, че съм от София или нещо подобно ) Може ти да си някой мутант, а може и да си обратен щом така ти се прииска "педал " да бъде наблизо ти. Кво като си в Карлово бе ,пич? Ше ме плашиш с Натовската база ли , това ли намери бе, нещастно недоносче?

 6. #6
  Мето 22 сеп 2014, 12:24
   
  0
   
  0

  Според мен Sold-er май нещо не е доразбрал коментара на # 3. Става според мен дума за Йосифова, Константин Попов и другите " официални " лица . И май наистина и трябва повечко акъл на тия дет са се довлекли до София да "управляват" - разни провинциални мутанти с наполеонови синдроми. Че наистина София се напълни с паплач от къде ли не. И най-вече в управлението . А фразатa //все "някой" друг трябва да ви върши работата// явно се е превърнала във втори природен рефлекс у някои, щото не дай боже да помолиш за нещо - и веднага ти се отговаря по този начин. Така е в Бг за съжаление. Ефект на Крюгер. :)

 7. #7
  Sold-er 22 сеп 2014, 12:30
   
  0
   
  0

  До #5 Извинявай, колега...сега виждам, че си писал за " изказалите се по - горе мъжки и женски официални лица", а аз реших, че става дума за по-горните коментари!
  Но напоследък троловете в сайта така се умножиха, че вече на моменти и аз губя представа за какво иде реч!

 8. #8
  Daaa 22 сеп 2014, 12:38
   
  0
   
  0

  Sold-er не се обиждай, ама ако си наистина в казарма поинтересувай се все пак дали не ви слагат разни страни химии в храната. Това в Нато е практика и не е тайна за никой . Нищо не може да ме убеди че ако го правят в Холандия и Дания не го правят и в България. Имах приятелка дето е работила там и тя ми каза че инжектират храната с хормони и го е виждала с очите си как става, ампулките с "вкусови добавки" на които не пише нищо за съдържанието. Носила ги е в лаборатория за иследване, после я уволнили. А иначе има и статии по въпроса , това отдавна не е новина.

 9. #9
  Лора 22 сеп 2014, 12:52
   
  0
   
  0

  Te в нашта храна слагат, та на войниците няма. Ми ние всички ядем едно и също почти - консерванти Е-401, Е-212, все някакви такива, после колоранти, вкусови добавки , антибиотици, ... - та анаболи няма да има. Няма какво да проверява . Те им дават дрога само като ги пуснат някъде на бой . Обикновено нещо много по-сериозно от анаболи. Стероидитие човек си ги взима с пълното съзнание че ги взима за да стане като Шварценегър, а не щото някой го е излъгал (освен в рекламата както винаги).

 10. #10
  Мърморкото 22 сеп 2014, 12:54
   
  0
   
  0

  "Модернизацията на БА е изключително важна"

  А някой тук да е казвал нещо противно на това заглавие? Аз не си спомням...

  Проблемът е друг. Проблемът е да се направи качествено, но без да се пълнят джобовете и гушките на политиците, сключили сделките. И по-важното е да се вземе съответното въоръжение на прилична цена при прилични качества, по-точно съотношението цена/качество да е колкото може по-ниско. Е, тук веднага ще се появят опоненти, ако кажа, че такова въоръжение можем да получим единствено от Русия (макар че и за руското въоръжение вече се плащат значително по-големи суми, отколкото по соц-времето). А ако почнат да говорят за появила се зависимост от Русия, такава зависимост е страшна, ако се намираме във война с нея.

  Затова питам политиците: В такова състояние ли сме, или очаквате в скоро време това да се случи?

  Питам и знам, че отговор няма да получа...

 11. #11
  Smarty 22 сеп 2014, 12:55
   
  0
   
  0

  До Sold-er
  Момко, на тези въртулки им се вика Ленинско хоро, и с тази комунистическа или пост-комунистическа мисловна дейност, не само модернизация, но и отбрана отдавна няма.
  И по-сериозно.... Защо си мислиш, че си най-великия след като отъждествяваш отбраната с казарма?
  Не търси причината там където най-вероятно я няма: едва ли някой на политическо ниво (без да омаловажавам лаизма разбира се) ще се занимава с глупостите, които описваш. Това по-скоро е някой велик ГЕНЕРАЛ от вашите (Карлово, СВ, СКС, ЩО) и не е изненада, защото те друго не знаят................., даже не им "дохожда" как по друг начин да се "натегнат" по-военно на "новото ръководство".

 12. #12
  Sold-er 22 сеп 2014, 13:10
   
  0
   
  0

  До #8 Амо то от доста години в армията храна не се раздава....по занятията се доставя от външни фирми! Дори на последното ми занятие беше само консерви!

 13. #13
  Sold-er 22 сеп 2014, 13:22
   
  0
   
  0

  До #11 Аз не отъждествявам отбраната с казарма....това с проверката в Карлово беше само пример! Да не мислиш, че по другите въпроси е по-различно!?!

  Ама пък и знаеш ли какъв е бил първият въпрос на проверяващите полковници от София на строевият преглед..." Къде са им манерките?", " Защо не са на коланите, ами са в мешките?' и тем подобни! Аз не говоря за политика...политиците най-малко разбират от армия! Я го виж Бареков с неговата малоумна идея да направи армията на 100% само от цигани без образование!

  Иначе моето мнение е, че за да си подобрим отбраната ни трябват спешно ракети от типа на СС-23, дето ги нарязахме!

 14. #14
  Коста 22 сеп 2014, 13:23
   
  0
   
  0

  той Бойко Борисов се изказа по въпроса за БА, ако дойде на власт положението е ясно.

 15. #15
  Meto 22 сеп 2014, 13:37
   
  0
   
  0

  Още един мутант се появи. No. #11 Не ми се прави на smarty че хич не ти отива с това низко чело. За къв комунизъм ми говориш бе, ало? Ти явно не можеш да направиш разлика между прасе и пиле камо ли да ми правиш политически анализи. Дришльо. Ми много ясно че няма. За това кой е виновен? Сигурно дедо ти, нещастник. Нали дойдоха да ни нареждат отгоре какво да унищожим какво да оставим . Или по-скоро да НЕ оставим. Чия идея беше това, бе , налъм? На Бомастика Горбачов и на Евроблагодетелите. Както и на БГ Компрадорите. А тоя още ми бае за комунизъм, па и за Пост -комунизъм даже . Пост-лайна - това има, не Пост -комунизъм. А знаеш ли какво е пост-лайно? Е такова кат тебе. С изсмукан мозък .

 16. #16
  Do Meto 22 сеп 2014, 15:05
   
  0
   
  0

  Мето, като чета начина на изразяване, и три живота няма да са достатъчни да достигнеш нивото на моето "низко" чели и анализи. Това, че не разбираш за какво става въпрос и възприемаш буквално/първосигнално (като кучето на Иван Петрович Павлов) изразните алегории, изразяваш се по-лошо от ротен фелдфебел от онова минало, не означава че си прав, а всички останали са виновни. Помни, че независимо на колко ракии, само написаното остава и се отнасяй към другите така, както би искал да се отнасят към теб.

 17. #17
  Варимез Варимезов 22 сеп 2014, 15:47
   
  0
   
  0

  Ето, че е поставено едно добро начало - вече съвсем систематично и регулярно започна да се говори и по високите етажи на властта, за нуждата от неотложно увеличаване на бюджета за отбрана, както и за спешна модернизация до БА (плътно до възможния максимум - ако трябва да се вземе пример от оглу Шойгу).

  Ще стане работата, макар и на всички да ни е ясно, че ще е далеч от желаното. Освен това, съвсем скоро, след изборите, ще имаме достатъчно генерали в различните парламентарни групи. Остава само да се надяваме, че те ще успеят да загърбят еготата си, както и че няма да са вечните "йесмени", и че ще заработят най-накрая ЗАЕДНО за каузата БА! А на следващите избори (които няма да са съвсем отдалечени от сегашните) да се надяваме, че в парламента ще имаме и една патриотична партия с ръководство, принадлежащо към "военната експертиза".

  Засега работите вървят на добре, а ако загърбим и различията си, нещата направо ще започнат да "тичат". Вече няма време за идеологически противопоставяния и за лични предпочитания - всички ще трябва да заработим заедно и най-вече в - една посока.


  Оттук насетне, приоритет №1 на РБ е да възстанови възможностите на БА до приемливия им минимум!

 18. #18
  Meto 22 сеп 2014, 15:48
   
  0
   
  0

  До # 15

  Ей го още един дето не е чувАл за ефекта на Дънинг-Крюгер. Фелдфебел e на баба ти чадъра. Престани да ръсиш глупости че така ще го отнсем и до Пост-модернизъм накрая.

  Та # 13 е доста прав че ако не бяхме нарязали някой ракети сега нямаше да се вайкаме като диви патици. И за това има вина не дедовия ни.

  Я,я ми напиши как е правописа пак, че не видях - "ниCки" или "ниЗки". Че май ще трябва някой и в началното да го връщаме.

 19. #19
  Лора 22 сеп 2014, 15:56
   
  0
   
  0

  Нямам нищо против модернизацията.Ама да я плати тоя дето дава команди какво да се руши и нарязва на парчета. А не на майка ми от пенсията и на дъщеря ми от парите за образование.

 20. #20
  Варимез Варимезов 22 сеп 2014, 17:10
   
  0
   
  0

  До #19

  По какъвто и да е начин, модернизацията трябва да се състои/случи! Практиката винаги е показвала, че в крайна сметка, кирливостта на финансовия "пешкир", го опира/изпира редовия и най-беден българин. Едва ли и сега ще е по друг начин, но ако (въпреки големия скепсис на всички) "големия брат" прояви все пак великодушие, едва ли някой ще има нещо против.

  Най-проблематичен (обаче) може да се окаже точно най-вероятният от разиграваните сценарии - т.е. превъоръжаване срещу твърдо участие в коалицията за водене на неоколониалните войни.

  Ако не искаме да воюваме срещу тези, на които в някаква степен сме морално задължени, заради свободата си, то ще трябва да извършим модернизацията на БА точно заделяйки от пенсиите, от парите за образование, социални програми, здравеопазване и прочие... Въпрос на приоритети. Като за начало да спре да се краде и да се сключват неизгодни и дори откровено вредителски договори за доставка на скъпа за поддръжка или ненужна техника.

  Пълна прозрачност и предоставяне на възможност за предварителна обществена дискусия, биха могли да редуцират разходите неколкократно. На теория е пределно просто и ясно. Корумпираните подлоги и мекерета, обаче, я правят абсолютно неприложима в родни условия. Трошенето на грешна пара тъй или иначе ще продължава, но може да се опитаме да положим малко усилия, за да се оптимизират и овладеят поне в приемливи граници дори генетично заложените ни рушветчийски нагони.

 21. #21
  реалист 01 22 сеп 2014, 17:17
   
  0
   
  0

  Модернизация е добре, ама да я плати Америка заради която се наряза и се потурчи всичко. На мен ми писна все народа да плаща сметката. Ние си имахме всичко, самолети, изтребители, танкове, ракети. Ами пари от хората този път няма да се вземат. НАТО унищожи армията, сега НАТО да я възстанови, ако не иска значи по добре да се махаме от там.

 22. #22
  7534 22 сеп 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  глей я сега тая какво е завършила - счетоводство! и сега са я назначили и ще ни дава акъл за армията. ми много ясно, че трябва да се модернизира. тя от 25 години се реформира още!!! майката ни разкатаха с тия реформи, нормален военен не остана, всички съсипаха!! реформа се прави за няколко месеца, бе идиоти!! След това трябва резултатите от реформата да започнат да функционират!! А вие 40 години само за реформи и перестройка говорите!!!

 23. #23
  Варимез Варимезов 22 сеп 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  "Ние си имахме всичко, самолети, изтребители, танкове, ракети. Ами пари от хората този път няма да се вземат. НАТО унищожи армията, сега НАТО да я възстанови..."

  Едно такова (черно-бяло) виждане няма как да бъде взето от никого на сериозно. Да, имахме "изтребители, танкове, ракети", но те са проектирани, произвеждани и купувани в едни съвсем други, отдавна отминали времена. И да не ги бяхме нарязали, огромната част от тях не става за нищо друго, освен за металолом. Да не говорим как се поддържа един такъв динозавърски парк от машини. Трябва да купуваме оръжейни системи, които да ни изкарат през следващите 20-30 г., без да са драстично морално старели и във визираното близко бъдеще. Това означава, че няма смисъл да купуваме нищо, което сега ни предлагат като втора, трета, пета ръка.

  Реалистичното, а и напълно приемливото решение за нас е да търсим офсет и индустриално сътрудничество (с някои от потенциалните доставчици), подобни на предлаганата офсетна програма за „Грипен”.

 24. #24
  Meto 22 сеп 2014, 20:21
   
  0
   
  0

  Варимезe, мезето как е, батка? Ама ти накрая и оръжеен инженер ще се изкараш. Айде бе, престарели. Това да не ти е пералнята, или телевизора от който взимаш акъла за твойте дописки тука. Ако ще си говорим за ядрени бойни глави - това е друг въпрос.Естествено че трябва да се поддържа техниката, да се върви напред. Само че ако ти осактяват базата или ти я разграбват далеч няма да стигнеш с твойта " модернизация ". Тая оръжейна индустрия не се храни от самосебе си. Нали трябва да се развиват и другите производства. В най-евтиния случай - леката промишленост и селско стопанство. Хайде да не започнем и за това да говорим че няма да му излезе края. Само да спомена как са накарали селяните в Казанлъшко да си нарежат машините за скрап щото някакъв английски фермер дошъл и не искал конкуренция от кооператива. С какво ще храниш ти народа, за армия да не говорим? С какво смяташ да купиш самолет или самолетоносач, а ракетни остановки пък съвсем? Ако оръжието не го произвеждаш нали трябва да го купиш с нещо? С какво? Това не ти е България по Тошово време дето на където се обърнеш ниви и овошки, фабрики за дрехи, платове, та даже електрокари и компютри се правеха. А сега какво се прави , бе пич? Чаркове за немските фабрики , ако сме "понамезили " и гросе брудер от Рейнско се е съгласил да "инвестира ". Или некоя Бокова магистрала. Тва е. Така че не ми разправяй .

 25. #25
  Варимез Варимезов 22 сеп 2014, 21:15
   
  0
   
  0

  Май за съвсем различни неща говорим, а и аз също съм привърженик да оставим в резерв наличното, но с мярка и след прецизен анализ и диагностика на вехториите. Останалото - да се разпродаде на африканци, антиквари или още по-добре да се дари, особено каските и формите на военно-патриотичните дружества като "Традиция". Там им е мястото. :) Sold-er съвсем справедливо възропта в предишната тема в първия си коментар: "... строеви преглед с мешки, шанцове и манерки, гордо вперили поглед в.....1915-та година! Хората вече в космоса почнаха да воюват бе....а ние още окопни войни водим..."

  Всеизвестно е, че преди, заради технологичното си изоставане, компенсирахме липсата на качество с подобаващо количество, но днес вече не можем да си позволим да разполагаме с "количествата". Обективни дадености. Да не говорим, че малките и мобилни армии са световна тенденция. Дори руснаците усетиха накъде духа вятъра и се преориентираха. И за да не бъда голословен, ще цитирам Рогозин:

  "До 2015 г. армията и флотът трябва да са снабдени с "ултрасъвременни оръжия" на 30%, а до 2020 г. - на 70%. Тези оръжия, ще бъдат управлявани дистанционно, извън зоната на преките бойни действия и ще позволят да няма масови жертви сред личния състав. Войникът всъщност ще се превърне в оператор на модерна оръжейна система".

  При това Русия ще създаде такава компактна и боеспособна армия, която да може при необходимост да бъде прехвърляна на "който и да било театър на военни действия", без да се налага да се поддържат масови въоръжени сили както преди."


  Както и да е - не бих се впуснал в доказване на очевидното. А относно евентуалното ми инженерство - топло, дори много топло...

 26. #26
  Meto 22 сеп 2014, 23:52
   
  0
   
  0

  Ааа, Рогозин. Ама чакай малко Варимезе, ти май забравяш че Русия има икономика, а у нас такова животно не вирее. Да започнем ли от А и Б? Колко завода (и за какво) са ни останали общо? Как е селското ни стопанство ( ако има въобще такова) ? Знаеш ли от какво се изхранват в Копривщица например? Едно време е имало там фабрика, сега я няма. Туризъмче и в общи линии това им е само. Останалото е на заеми от банката. Всички насторили вили, а после трябва да се връщат парите от нещо което го няма. Въдели иначе картофи за които купували разни неща от ...Холандия (щех да падна, сигурно са чули за картофоядачите на Ван Гог). В Жеравна пък са срутили основното и средното училище( носещо името на Йордан Йовков. Децата ходят с автобус до Сливен през урвите всеки божи ден(без уикенда и ваканциите,добре). Имало обаче база на НАТО наблизо. Кат отидох да видя дали е станало по-добре от това, се оказа, че местната бакалия ( единствената в селото дето е базата) се обърнала на бар та от време на време "се въдел и бизнес" (бреей какво ли ще е, гледам от време на време някоя боядисана кака да влиза,ама друго?) Златните находища в БГ знаеш ли че се експлоатират от Канада и скоро и от там няма грош да видим? А и колко ли са пък те - едва ли колкото в Русия? И т.н. и т.н.

  Не мога да разбера, какво се пънем толкоз като сме тръгнали наистина, както тук един каза - на гол тумбак - чифте пищови? Каква е тази истерия? Че Русия ще ни напада? Ами да, и това може да стане. Както Англия ни бомбардира 1944та, след като БГ обявява война на ... оф не ми се говори че е и смешно и трагично.

 27. #27
  Иванн 24 сеп 2014, 06:50
   
  0
   
  0

  Росене, Смарти е на напълно прав, комунизма се е загнездил под челата ви, но вие не искате да се отървете от него, вие просто не знаете че е там.
  Както навремето имаше една приказка- абе аз съм я чукал, ама тя не знае.
  Умно момче си и направи всичко възможно да се отървеш от комунизма.

  Говориш за бомбардировкитее на англо- америте. Те поне са имали формаен повод да ни бомбардират, докато руснаците никакъв. Учете всички истинската история, абе оставете го за малко комунизма,поне за малко, ей така за проба, за научен експеримент. Ще се възхитите от себе си, повярвай ми

 28. #28
  Я ни осведоми 25 сеп 2014, 16:14
   
  0
   
  0

  Иваннчо-Калпазанчо,руснаци и комунисти едно и сащо ли са бееее,пърдухел сдухан?Я,я,я ни осведоми кога и къде през Втората световна война СССР ни е бомбардирал,гомньо нещастен?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка