Проектът: Българската армия ще се превъоръжава с 1,5 млрд. лв. до 2020 г.

Pan.bg 23 сеп 2014 | 16:10 views (4717) commentaries(9)
img Българската армия ще се превъоръжава с 1,5 млрд. лв. до 2020 г.
Проектът за трансформацията е готов


Българската армия трябва да се превъоръжи до 2020 г. Проектът за трансформацията е готов само две седмици след срещата на НАТО в Уелс.

Проектът на национална програма за отбраната е изработен от три министерства - на отбраната, икономиката и финансите, защото в него има точните разходи за превъоръжаване - кога и в кои сектори.Видео от БТВ, Габриела Наплатанова
http://btvnews.bg/article/bulgaria/ikonomika/balgarskata-armija-shte-se-prevaorazhava-s-1-5-mlrd-lv-do-2020-g.html

Изчисленията на военното министерство показват, че през последните 10 години за инвестиции в отбраната са похарчени близо 2 млрд. лева за 16 проекта. Четири от тях не допринасят с никакви способности за армията.
Установен е дисбаланс - парите са похарчени главно за военновъздушните сили, без те да получат бойни способности - от 1,63 млрд. лв около 1,28 млрд. са отишли за тях. За сравнение по 100 млн. лв. са били разпределени за сухопътните войски, военноморските сили и за комуникации. В новия документ има баланс между деветте проекта в отбраната, заложени в програмата до 2020 г.
На първо място в програмата е придобиване на нов боен самолет. Ще бъдат модернизирани двете фрегати на флота, както и батальонните бойни групи в сухопътните войски. Ще се купуват и бойни машини за пехотата. За охрана на границата ще се вземат 3D радари, както и 2 патрулни кораба за флота.
„Всички анализи показват, че при оптимално съчетаване на финансирането от бюджета и приходи на министерство на отбраната от общо финансиране и съвместни проекти на двустранна и многостранна основа може да разчитаме на 1,5 млрд и повече средства до 2020 г.”, обясни служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.
Парите ще идват от централния бюджет, от по-добро управление на имотите в отбраната и от съфинансиране с държави от НАТО. Намаляването на разходите за мисии от догодина пък ще доведе до повече пари за учения.
По думите на министъра разчетите са да се запази нивото на личния състав в армията и да се следва нормална политика на увеличение на доходите, така че капиталовите разходи да не са за сметка на личния състав и обучението
Специално звено ще следи за прозрачността на разходите и ще информира парламента за изпълнението на проектите. „Ние имаме висока степен на увереност че тази програма ще получи подкрепата на политическите сили в парламента, на обществото”, каза Шаламанов.
Според експерти проектът е добра начална стъпка. Йордан Бакалов от Софийски форум за сигурност обяснява, че когато средата за сигурност се влошава, трябва много по-внимателен прочит на ситуацията и най-вече да не се неглижира сектор сигурност.
Програмата е представена на президента и в сряда влиза в Министерския съвет. По нея трябва да има широко национално и политическо съгласие. Експертите напомнят, че за всеки проект за над 100 милиона лева е нужно одобрение от парламента.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Георги Ковачев_ 23 сеп 2014, 16:53
   
  0
   
  0

  парите са похарчени главно за военновъздушните сили, без те да получат бойни способности - от 1,63 млрд. лв около 1,28 млрд. са отишли за тях

  Това май е крадене на едро и като за последно.

 2. #2
  Ганьо Солунски 23 сеп 2014, 17:15
   
  0
   
  0

  Четири от тях не допринасят с никакви способности за армията.
  Установен е дисбаланс - парите са похарчени главно за военновъздушните сили, без те да получат бойни способности - от 1,63 млрд. лв около 1,28 млрд. са отишли за тях

  Сега вече ми стана ясно защо комадващи Армията са генерали от ВВС последните 17 години.И нека внимателно видим кой генерал към кой политик беше прикрипен и стана съветник и депутат. Това е главата на октопода и крадците на прехода които докараха българина да просешка тояга.
  ГЛАСУВАЙ ЗА ТЯХ БЪЛГАРИНО.

 3. #3
  Тони 23 сеп 2014, 19:25
   
  0
   
  0

  Сега някой да не вземе да обвини Европа и САЩ за това!!

 4. #4
  Герго 23 сеп 2014, 19:48
   
  0
   
  0

  Те това са нашите държавници - за да "нулират" окраденото в КТБ бяха готови за два месеца да осигурят 6-7 милиарда. За националната сигурност - 1,5 милиарда за 6 години !?!?!
  А иначе и в тази програма има "скрити картинки", но най-важното - липсва нашата икономика пак ще плащаме на американски, френски и немски работници). Освен това не мога да видя къде е публичността - поне за камуфлаж да я бяха публикували с линк "мнения" - не че някой ще им обърне внимание.

 5. #5
  независим 23 сеп 2014, 20:18
   
  0
   
  0

  Срам и позор. Тия натовци с толкова малко пари ни лъжат. За армията трябват много повече. За изхарчените досега си е така - повечето на вятъра. И откакто сме в НАТО БСП , НДСВ и ДПС ги харчеха. ГЕРБ спряха някои , поправиха договора за спартаните в полза на италианците , с което яко вътриха държавата.

 6. #6
  Хората ги говорят 23 сеп 2014, 20:19
   
  0
   
  0

  Мълвата е че един аслан като доган пръска по 20 000 бг гроша ката ден, за угодяване на своеобразни свои прищевки и всякакви душевни гъдели. А в родината ни мила има твърде много щъкащи дребни персони, които ако нямат поне 5 000 в джеба си, хич не излазят по вънка да се срамят с беднотията си. Не ли? А има и немалко сюрмаси, дето само сметките за телефоните на семейството им надхвърлят 2 000 лъва. Те така.

 7. #7
  Да кажат или заявят 23 сеп 2014, 20:48
   
  0
   
  0

  Да кажат още от сега, след като се въоръжим до зъби, с кого следва да воюваме? Сиреч, сиренцето за капана ще си го купуваме сами, и пак сами ще го играем мишоци. Не ли?

 8. #8
  dogan 24 сеп 2014, 05:52
   
  0
   
  0

  много амбициозни цели са поставени, а са предвидени толкова малко пари ......или някакви боклуци ще се вземат или ще бъдат в символични количества....самолети, кораби и модернизация на стари кораби, бмп....това как си го представят да стане с 1.5 млрд. лв. ????

 9. #9
  Денислав Кандев 24 сеп 2014, 08:21
   
  0
   
  0

  Малееее....колко ще се краде, колко после на 6ти май няма да има кво ново да се показва и ще се хвърля прах в очите...Пууу. Хвала на Путин, че им даде масраф за крадат още, че тъкмо се бях зачудил каква ли далавера ще измислят тоя път.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка