Президентът: ОПАСНО Е ДА СЕ ПИШЕ, ЧЕ АРМИЯТА НИ ЩЕ УЧАСТВА СРЕЩУ ИДИЛ! МОЖЕ ДА ПОСЛЕДВА ОБРАТНА РЕАКЦИЯ

Pan.bg 24 сеп 2014 | 16:39 views (4064) commentaries(19)
img ПАН.БГ пита - А не е ли опасно да се говори от страна и на президента и на министъра на отбраната, че Русия е постоянна заплаха за нас, че даже и визии да се пишат за това? Не е ли опасно да се говори, че Русия е агресивна, че може и да засегне териториите ни? Няма ли да последва обратна реакция от страна на руските държавни институции, или това просто не се взема впредвид? Все пак Русия е страна, доста по-близко до България.

България не участва в коалицията срещу ”Ислямска държава”

Президентът и военният министър отрекоха информация във в. "Дума", че има принципно съгласие България да участва в сухопътни удари срещу "Ислямска държава".
Росен Плевнелиев и Велизар Шаламанов дали положителния отговор на срещата на върха на НАТО в Уелс, пише изданието, като се позовава на два независими един от друг източника. Според тях държавният глава се съгласил България да участва с "бригада сухопътни войски", както и група военни медици, но само след одобрението от следващия парламент.


От прессекретариата на Плевнелиев обаче излязоха с официално опровержение, в което се казва:
image
"Твърдението, че България е поела ангажимент за присъединяване към "…евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава", освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави".

В изявлението се допълва, че въвличането на армията и други държавни институции в подобна реторика е опасно и неоправдано за националната сигурност, дори и за целите на предизборна кампания. Използването на тези методи за реализирането на партийни цели не бива да се толерира, защото може да доведе до дестабилизиране и да предизвика паника и смут в обществото, заявяват още от президентството.

"Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано", се допълва в съобщението.
Мнение:

Всеки казва на Обама ”Разбира се, на ваша страна сме”, но когато дойде време да се покажат действия, думите са ”Ами-и-и сами сте”. Защо? Защото правенето на коалиция не допринася към военната стратегия. В най-добрия случай тя е средство да се упражнява добре изградена стратегия. А да се обявиш за лидер на коалиция не те прави водач, трябва да покажеш, че ти водиш.
Бени Авни, в. ”Ню Йорк Поуст”
Прочети още »

От пресслужбата на Плевнелиев подчертават, че на срещата в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите. Единственият поет ангажимент е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения от леко стрелково въоръжение и боеприпаси.

Междувременно и военният министър категорично отрече пред журналисти информацията на вестника да е вярна.

„Този въпрос към момента не се дискутира в правителството, тъй като считаме, че нашите способности са ограничени. Нашите ВВС не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет, поради своето оборудване", каза Велизар Шаламанов, цитиран от "Фокус".

На въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от „Ислямска държава”, той отговори, че всички страни, които държат на свободата и демокрацията, са заплашени от едно такова движение.

По думите му, взети са мерки и на национално ниво, и в рамките на ЕС, и НАТО и се прави възможно най-доброто за защита на интересите ни.

Вчера ръководената от САЩ международна коалиция започна въздушни удари по позиции на джихидистите в Сирия. Над 120 души бяха убити, а 300 ранени.

Групировката няма да бъде елиминирана в рамките на дни или месеци, борбата срещу нея ще ще отнеме години, признаха обаче от Пентагона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  Ами 24 сеп 2014, 17:00
   
  0
   
  0

  Ами като хич не е вярно изнесеното - нека президента и министър Шаламанов да дадат "Дума" на главния прокурор, за да се въздаде правосъдие.

  Май пак ни се разиграва поредния пошъл и крайно опасен театър. В противен случай ще виждаме зад "сценката" рутинно активно мероприятие, за сондиране и подгряване на "общественото" мнение за нЕкои работи... Не ли?

 2. #2
  Я 24 сеп 2014, 17:57
   
  0
   
  0

  Пан Бг. пита, Я отговарям:
  Не, не е заплаха, защото ясното идентифициране на заплахата и посочването и с пръст не я прави по-голяма, отколкото и без друго е. Да, политиката на Русия крие заплахи за България, не защото някой мрази Чайковски или Пушкин, а защото Русия води активна дезинформационна кампания за насаждане на изкривен мироглед (както джихадистите) - ХААРП, кем.трейлс, множащи се пророчества на Ванга, универсално обясняване на всички злини с американска конспирация. Защото Русия използва криминални структури и зависимости произтичащи от тях, за да влияе на на нашите вътрешни работи. А активното предизборно мероприятие на вестник Дума е заплаха, защото разпространява лъжа, която носи рискове за националната сигурност.

 3. #3
  Kras4o 24 сеп 2014, 18:15
   
  0
   
  0

  До Я:
  Ти си много сбъркан ПУМЯР !Кой ти е промил така мозъка,ако въобще имаш такъв?!

 4. #4
  voyageur 24 сеп 2014, 18:26
   
  0
   
  0

  SYRIA BECOMES THE 7TH PREDOMINANTLY MUSLIM COUNTRY BOMBED BY 2009 NOBEL PEACE LAUREATE...

 5. #5
  Я 24 сеп 2014, 18:34
   
  0
   
  0

  @№3
  Докато се обясняваме се случва нагледен пример.
  Другарят Долен Пидеров щурмува със своя бригада бабанки (миналата година БНТ показа със скрита камера как ги вербува за 30лв и пица на парче от Люлинските фитнеси) централата на ДКЕВР. Сега гледат каква ще е обществената реакция. След изборите, ако новото правителство (каквото и да е то) не се разбере с Москва за ЮП и кой и срещу колко да го строи, само гледай как същият Пидеров пак ще щурмува де що намери мека цел, пак с бабанки от фитнесите и няколко рейса лумпенизирани патриоти от дълбоката провинция. Същият Пидеров си плаща да му пее Йосиф Кобзон на кампанията с пари от Москва - позволи ми да го твърдя, защото се случва покрай мен, но да не ставам по-конкретен. И да, това е риск за националната сигурност, защото утре ще направи золум и полицията ще трябва да спраска няколко лумпени глави, а като го направи ще ревнат всички и правителството ще падне. А когато друг ти определя кога да ти пада правителството - това е заплаха за националната сигурност.

 6. #6
  KittyHawk 24 сеп 2014, 18:52
   
  0
   
  0

  Пан.бг вие сериозно ли не правите разлика между държава и терористична организация? От Русия няма как да има ответна реакция поради много причини. Докато от едни терористи и най-малкото е достатъчно за да вземат страната и населението на мушка. Много добре знаете, че има тираджия който минават през Ирак, какво ще стане ако недай си боже ни нарочат с тези българи? А дали Русия ни е враг или не, нито един българин няма да пострада заради това в Русия. Те не са диваци като ИДИЛ. Затова наистина не пишете глупости за да не стане белята!

 7. #7
  Папуас 24 сеп 2014, 18:59
   
  0
   
  0

  Къде изчезна Енчо! Да не би джихади Джон да го отвлече в Лондон?! Интересно какво ли обръщение ще отправи към родните оправници и световните лидери, облечен с дрехи на работник от районно пътно управление?

 8. #8
  Разочарован 24 сеп 2014, 19:02
   
  0
   
  0

  Простите Американци разбутаха и опоскаха Ирак. Те са единствените виновници за това което се случва и всички жертви трябва да тежат на тях. ИДИЛ трябва да бъде унищожена, но също така трябва да се търси сметка на Америка, защото те са първоизточника на всички проблеми там и почти всички проблеми в света. Те нападнаха суверенната държава Ирак едностранно и с цялата си наглост държат речи за международно право. Ххахх. Колко милиарда ни струваха на нас мисиите, слугите американски, докато в наща родна армия няма пари за гориво и акумулатори, а военните и въобще хората в БГ слагат край на живота си заради мизерия и безпътица. Ама не, всяка година кихаме и за мисии, и помощи за иракската армия и вноска в НАТО, а насреща ни идващият с бясна скорост влак.

 9. #9
  Иванн 24 сеп 2014, 19:03
   
  0
   
  0

  А не е ли опасно да се пише, че Русия заплашва държавната сигурност на България.

 10. #10
  Варимез Варимезов 24 сеп 2014, 19:14
   
  0
   
  0

  "А не е ли опасно да се пише..."


  Светът вече е достатъчно опасен с или без нашите умувания. Отдавна трябваше да се вземем в ръце и да си стегнем армията, без значение кога, как и дали тя ще влезе в употреба по предназначение. Бедна е фантазията на обикновения българин, какво може да го сполети съвсем скоро.  Оттук насетне, приоритет №1 на РБ е да възстанови възможностите на БА до приемливия им минимум!

 11. #11
  Preslav 24 сеп 2014, 19:37
   
  0
   
  0

  Кити Хоук, сериозно те питам - кой въоръжи ИДИЛ?

 12. #12
  Гошо 24 сеп 2014, 19:41
   
  0
   
  0

  "А не е ли опасно да се пише, че Русия ..."
  Не, не е.
  Защото след като заплахата бъде посочена с прът, Русия трябва с действията си да доказва на дело, че това не е така. Защото България не се бута да дърпа конците в Кремъл, нито да вкарва Русия в тотална енергийна зависимост, нито български фирми корумпират руски политически кръгове, нито руски анонимни медии с българско финансиране назаждат в главите на руснаците, че цялата им мизерия и алкохолизъм са плод на китайски заговор. За разлика от това, Русия прави всичко това в България. Ако ви устройва - трайте си. Мен не ме устройва. Както не ме устройва и безумната американска политика в близкия изток от 70 години насам.

 13. #13
  voyageur 24 сеп 2014, 19:48
   
  0
   
  0

  The U.S. today began bombing targets inside Syria, in concert with its lovely and inspiring group of five allied regimes: Saudi Arabia, Bahrain, United Arab Emirates, Qatar, and Jordan.

  That means that Syria becomes the 7th predominantly Muslim country bombed by 2009 Nobel Peace Laureate Barack Obama—after Afghanistan, Pakistan, Yemen, Somalia, Libya and Iraq.

  The utter lack of interest in what possible legal authority Obama has to bomb Syria is telling indeed: Empires bomb who they want, when they want, for whatever reason (indeed, recall that Obama bombed Libya even after Congress explicitly voted against authorization to use force, and very few people seemed to mind that abject act of lawlessness; constitutional constraints are not for warriors and emperors).

 14. #14
  Десетката 24 сеп 2014, 19:57
   
  0
   
  0

  Много точен въпрос от ПАН! Браво!
  И няма никакво значение ИДИЛ терористи ли са, държава ли са, я Кити Хук кажи какво точно значи ИДИЛ? ДЪРЖАВА!
  А кой верно въоръжи тая държава? Кой създаде заплахата? Кой? ПИТАМ! Кой?
  Мюсюлманитът Барак Обама! САЩ!
  И в крайна сметка кой направи заплахата реалност, вестник Дума или Балък Обама?
  Нека като си казваме нещата, поне те да са реални.

 15. #15
  voyageur 24 сеп 2014, 20:01
   
  0
   
  0

  Абе Гошо, ти и да искаш не може да си пъхнеш нослето в работите на Кремъл....Ми Гоше, 25 години вече нема СССР и два американеца предзидента идваха и си у ЕС ,и демокрация и НЕТО - къв го чиниш още под енергиина зависимост бре, от 1945 - 1970 СССР,следвоенен пусна ора у Космосо....Я шо народ изучихте по Америка и ково ли не учиха, шо не си направихме ЕНЕРГИИНА НЕЗАВИСИМА ПОЛИТИКА..квоо Запада да н е по-слаб от Русия, та не може да наложи волята си...на тебе Гошинка...!!!Зенай Американските академици и колежане и правете - да ти ги изброявам ли ...ко не ги знаеш ше ти ги кажа...некой от тех повтарчха курсовете, поради слаб успех - ма нейсе зачетоха ...!!!Руски медии - ми къде са ти твойте медии бе ....или пак не знаеш как да ги направиш ....еее пратихте ора у CNN лонг тиме аго...и кво...Запада пари ли нема...да ви финансне а ?? Не не е безумна политиката на САЩ, на други е безумна политиката ....

 16. #16
  random 24 сеп 2014, 20:06
   
  0
   
  0

  #11 Пуснато от Preslav
  Кой въоръжи ИДИЛ?

  Е как кой ? Разбира се ,че Путин ги въоръжи. Както и Ал-Кайда и терористите в Украйна. Русия е ! Ако не ми вярвате питайте ukraineca.

  just kidding

 17. #17
  Справка 24 сеп 2014, 20:11
   
  0
   
  0

  Тук пак някои почнаха да обсъждат ирелевантни теми като Русия, червените и тем подобни заучени кенгурщини.

  Става въпрос за нещо което е зпалаха и то не е от вън само а вътре.

  България не е член на ЕС а куче на Нато и Америка - това става ясно от всичко като се хвърли един общ поглед и върху икономиката на страната и върху външната и вътрешната и политика.

  Това е страната с най- големи приватизации, това е страната с най-разрушена социална система, това е и страната с най-неотклонна политика при решенията на Нато - твърдо с Америка. Това е и една от най-бедните, а може би и най бедна в Европа. А и за някои стандарти в Африка и Азия е също доста по-бедна.

  Източна Европа се превърна в клин на америка между Западна Европа и Русия. Черно море -скоро във Fortress Europe .

  Ясно е че никой не е заинтересован на сегашния етап да помага на България да е силна както икономически така и политически.

  България "постигна" желания минимум.

  Трябва да е ясно на всеки че ИДИЛ са пряк резултат от действията и усилията на Америка в Ирак и по-късно в Либия. Както Ал Кайда е рожба на Збигнев Бзезински и Държавния Департамент на САЩ , официално наскоро Хилъри Клинтън потвърди това по официалните медии. А ИДИЛ са клон на Ал Кайда и са във връзка с друг такъв клон Ал Нусра действащ на територията на Сирия. Да идеш да се биеш с тях под командата на Америка и Нато е все едно да бъдеш изпратен на война срещу някой от синовете на влиятелен политик от САЩ. Като в Средновековието - войната между Червената и Бялата Роза. Това са междуособици на САЩ ( и Великобритания , а и Франция и дребните Западно Европейски Кралства) с арабите. Ние до скоро нямахме никакви проблеми с тях. От както те започнаха да ни се месят със съвети" и изисквания за нашата външна и вътрешна политика - от тогава ги имаме.

  Движението за "човешки права и свободи " навремето беше просто едно прикритие да се вкара тази политика в България. Това движение нямаше за цел истински права и свободи на хората а точно толерирането на иначе извън закона ислямски и терористични организации.

  А Болен Лидеров е удобния кретен в случая за някои. Вместо него не съществува или бързо се ликвидира всякаква по-сериозна съпротива срещу това в България. А той съществува като оправдание че все пак някой "вдига шум" от време на време за това у нас и по-добре това да е някой инфантилен фашага като него , отколкото човек с по-сериозни марксистки или комунистически убеждения. Докато се говори за лустрация в България скоро няма да завее и полъх от Демокрация. Ще си бъдем просто една консервативна дясно центристка република с капитализъм от 17 век.

 18. #18
  KittyHawk 24 сеп 2014, 20:12
   
  0
   
  0

  Знам, че Сащ въоръжиха ИДИЛ . Но аз пак казвам, това са безмозъчни гадини които могат да навредят на доста българи! Затова казвам, че не трябва да се намесва България дори на медийно ниво. А американците да се у правят с тях, след като са си ги създали. И няма нищо общо в взетите решения за визия 2020 с ИДИЛ. Да сте чули руснак да е обезглавил поляк само защото Полша директно казва, че Русия им е враг?

 19. #19
  Preslav 24 сеп 2014, 22:19
   
  0
   
  0

  Поздравявам искрено Кити Хоук за изказването.
  Костов не си признаваше такива работи.
  Ето, че можело да има диалог, дори при различни гледни точки.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка