Операция "Барбароса" на ХХІ век

Pan.bg 25 сеп 2014 | 22:55 views (6986) commentaries(4)
img blogspot.com


Всички отъждествяват Русия с голямата кафява мечка позната на почти всички континенти, и трябва да отбележим, че днес това сравнение придобива особена вярност, защото подобно на огромният бозайник и Русия се защитава с зъби и нокти.Особено опасно е да притиснеш една мечка до стената, защото тогава тя няма да има друг избор освен да те нападне.Най-опасно е обаче да заплашиш малките й, тогава мечката ще те разкъса без да й мигне окото. Та, ни
ма сега Запада не е притиснал Русия до стената? Нима не заплашва нея,съюзниците й, както и братските й държави?


Когато ГДР и ФРГ се обединяват това става само по благоволението и добрата воля на руснаците, но е имало едно важно условие- НАТО не трябва да разширява границите си в източна посока към Русия. Така съвсем добросъвестно руснаците изтеглиха войските си от Източна Европа, СССР се разпадна без кръвопролития, а необятната страна започна да се разоръжава и дори намали броя на ядрения си арсенал.Руснаците очакваха, че ще последва една нова епоха, в която те и западняците ще са партньори, а суверенитета и неприкосновенноста на Русия ще се уважават на Запад. Е, да ама не, Запада измами, както почти винаги в новата и съвременната история.

В НАТО бяха приети Полша,Естония,Литва,Латвия,Чехия и Словакия, а по-късно се присъединиха Румъния,България,Албания и Хърватско.Оставяме настрана факта, че американците потъпкаха обещанията си, а с това и възможността за мир и спадане на напрежението в Европа.Нека обаче да видим до какво доведе това нова развитие на обстоятелствата. Първо, руснаците видяха, че Запада съвсем не е готов да ги приеме за равноправен партньор.Второ, силите на НАТО се приближиха опасно близо до руските граници.Трето, Русия беше силно ограничена в своето влияние,търговски,икономически и геополитически перспективи, защото загуби всяка възможност за развиване на отношенията си със стратегическите за нея държави като България,Унгария и Сърбия, без посредничеството на САЩ. Днес тези държави, както и много други изпълняват до последната запетая волята на Белия дом и съответно дори, когато това не пасва на националните им интереси, те не развиват достатъчно връзките си с необятната северна страна и пазарите й. Особено ясен пример в това отношение е България. Въпреки стратегическата значимост на "Южен поток" за нас, ние или по-правилно казано едно мнозинство от политиците ни, забавят проекта само, защото Джон Маккейн разбирате ли не бил доволен и пристигнал в България специално заради това.Стигнахме до такъв позор, че един известен български политик да обяснява, от какво били доволни и от какво не били доволни нашите американски "съюзници", както и какво те мислели за "Южен поток".

Дори един прост поглед върху някоя карта ще ни убеди, че днес Русия е прихваната "в клещи" от САЩ и васалите й.Цяла Източна Европа без Беларус,новоприсъединилият се към Русия Крим, както и съпротивляващият се Донбас, е под пряка зависимост от Америка.Очевидно е дори за най-слепите, че Запада се готви за война с Русия.
В Германия,Литва,Латвия,Естония,Румъния и България има американски войници и бойна техника, а инфраструктурата на тези страни, техни летища и пристанища се използват най-редовно от ВВС и ВМС на САЩ.Да не забравяме и евентуалния ракетен щит в Източна Европа, който разбира се не е насочен срещу далечен Иран, а срещу Русия, с едничката цел да обезсили капацитета й за изненадващ пръв ядрен удар.Като добавим, че Гърция и Турция са от доста отдавна страни-членки на НАТО и техните пристанища,инфраструктура,териториални води, както и небеса са винаги отворени за американските сили, картинката става ясна. Военната мощ на Турция, която е изцяло в услуга на САЩ заплашва Русия и по-специално Кавказ от юг, а Проливите дават възможност на американците да прехвърлят за отрицателно време големи военноморски формирования в Черно море. Военните бази и летища в Германия,Източна и Югоизточна Европа дават на САЩ капацитета да нанася въздушни удари по руските градове, със своята стратегическа авиация, а армиите на тези държави представляват една немалка човешка маса, която американците биха могли да използват като пушечно месо с цел да забавят и окървавят руснаците докато масата американски сухопътни сили бъдат стационирани в Европа *. Към момента Щатите имат близо 50- хиляди военно служещи в Германия, 9000 в Италия, 9000 във Великобритания, а отскоро в Румъния и Балтийските държави са стационирани морски пехотинци. Не трябва да пропускаме факта, че НАТО планира да създаде един 10-хиляден съвместен корпус, който да се стационира в Полша.

Както и да се погледне
НАТО има изключително големи военни сили и капацитет в Европа, а при евентуална война може да удари Русия и откъм Азия, защото Южна Корея и Япония са в американската сфера на влияние. Тези две страни имат също големи и високо технологични армии, а освен това предоставят на Америка военни бази,летища и пристанища.Така например в Южна Корея и Япония има стационирани над 60 000 американски военнослужещи, а VІІ американски флот се намира от края на ВСВ в Япония. При тези факти никой не може да отрече, че Русия е обградена от НАТО. Съответно никой не може да очаква Русия да седи безучастна, когато националната й сигурност е под заплаха, а границите й са почти под обсада. Освен това срещу Русия се води и една мащабна пропагандна война, която цели да извини всяка евентуална агресия на САЩ срещу нея. Когато Крим се присъедини към Руската федерация това беше лошо, когато Донецк и Луганск обявиха независимост това беше лошо, но когато Косово се отцепи от Сърбия без референдум това е "уникален случай". Когато Америка нападна Ирак това беше едва ли не в защита, но когато Русия защити Абхазия и Южна Осетия от Грузия това беше агресия. Когато Америка иска да строй в Европа Противоракетен щит, това е за защита и е абсолютно приемливо, но когато Русия заплаши, че в отговор на това ще насочи ракети "Искендър" от Калининград срещу Полша и Германия, това е провокация и заплаха. Запада обвинява Русия, че била пращала армия в Донбас (ако беше така дали пък нямаше въоражените сили на ДНР и ЛНР да стигнат до Киев? ) и за това наложи санкции на Русия, но в същото време най-официално и безцеремонно Запада праща оръжия на украйнската армия, с които тя избива жени,деца и старци. Нещо повече, западняците ще провеждат и военни учения в Украйна, което не може да бъде оценено другояче освен като провокация срещу Русия. По подобен начин и Хитлер се оправдаваше за нападението на СССР. Хитлер също твърдеше, че защитава Румъния, Финландия и Балтийските страни от "съветската агресия". Е, господа западняци, поучете се от горчивия опит на хер Хитлер и мосю Бонапарт, защото няма случай нашественик да е победил Русия, а най-малкото, от което се страхува руският народ е война.

Може ли Русия да се защити? Да, Русия е най-огромната държава в Света, има неизчерпаеми природни ресурси и едно 145 милионно население, което е предано на своята държава и няма да има абсолютно никакви проблеми да преживява несгодите на една война, защото това същото население преживя терора на хитлеристите, преживя нашествието на Наполеон, набези и войни с турци, монголо-татари,поляци,тевтонци,шведи и литовци. А за да бъда по-практичен ще спомена и няколко важни факта. Към 2014-та година Русия все още има най-големият ядрен арсенал на планетата, като дори в момента се правят разработки за нови носители на ядрените глави. Въоражените сили на страната броят 766 000, с възможност да се мобилизират до седмица още 2,5 милиона, масата мъжко население има поне минимален военен опит, а военно-промишленият комплекс работи на пълни обороти от няколко години насам (вторият най-голям военно-промишлен комплекс след амеркинанския ). Сухопътните сили на Руската федерация имат най-големия танков парк от всички държави, който брой близо 15,500 танка (близо 1000 от тях са Т-90, с които може да се сравняват само немските Леопард, а останалите са Т-80 и Т-72, които все още се смятат за добри машини, адекватно съперничещи на американския М1 Ейбрамс), над 27 000 БТР-а, които практически обезпечават всяко евентуално настъпление на руската армия. Що се отнася до ВВС, то руснаците притежават над 3000 самолета и хеликоптера от всякакъв тип, като те са единствената страна освен САЩ, която поддържа огромна стратегическа авиация способна да поразява цели на хиляди километри от родната граница. Не е за пропускане факта, че от 2016-та година в серийно производство влизат новите руски самолети Су Пак-Фа, а от 2013 на въоражение влезна и МиГ- 35.Останалата част от руския военновъздушен арсенал включва изтребители Су-27 (от 2010 има модернизационна програма за този ), мулти-ролевия Су-30, който по доста параметри превъзхожда западните си еквиваленти, Су-35, МиГ-29,МиГ-31,Су-24, Су-25 (80 бройки, които са в процес на модернизация до нови стандарти ), Су-34 (освен наличните близо 50 бройки се очаква до 1 година ВВС да се снабди с още 80 бройки ). Понастоящем на въоражение в армията и флота има голям брой безпилотни самолети и разузнавателни дрони, което практически прави руските въоражени сили абсолютно равностойни на западните. От 2013 се прие и нов боен костюм за Сухопътните сили, който е изключително напредничав,удобен и практичен.
Завършвам припомняйки Ви думите на американския генерал Филип Брийдлав според, когото Русия има стопроцентов капацитет и възможност да се противопостави на Запада в Европа и не само. Въпросът е дали е нужно да се стига до това? Искаме ли да сме свидетели и участници в една нова Студена или недай си Боже "гореща" война само заради болните амбиции на Белия дом и неадекватността на Брюксел? Редица европейски държави като Финландия,Словакия и Унгария дадоха индикации, че няма да участват в контрапродуктивната все още необявена война срещу Русия, но дали САЩ ще им позволят да "кривнат" от пътя? Разбира се за нас най-важен е въпросът, къде е България в тази сложна геополитическа обстановка и защитава ли тя адекватно интересите и сигурността си

* Турция има активни 410 000 войници, многохиляден танков парк и 989 самолета и хеликоптера от най-различен тип;Полските военни сили са 120 000 активни военнослужещи и имат близо 1000 танка,над 3000 БТР-а, немалка артилерия, 475 самолета и хеликоптера от всякакъв тип във ВВС; Румъния има както следва 73 000-на армия, с около 120 танка, 1500 БТР-а и 129 самолета;България има 35 000-на армия с много слаб, да не кажем почти нулев бронетанков,авиационен и артилерийски капацитет, но въпреки това в складовете по страната е струпано огромно количество военна техника;Унгария има малка и мобилна 20 000-на армия с неголямо количество бронетанкова техника и артилерия, но за сметка на това модернизационният процес в унгарските въоражени сили върви с бързи темпове, а почти същото може да се каже и за Чехия,Словакия и Балтийските страни, които поддържат доста малки, но модернизирани и мобилни въоражени сили, а по-специално Чехия и Словакия все още имат военно-индустриален комплекс, който със сигурност в случай на война може да се впрегне да обслужва НАТО-вските интереси; Германия има 180 000-на активна армия, с 400 танка, над 4000 БТР-а, малка, но модерна и ефективна артилерия, 710 самолета и хеликоптера от всякакъв тип като повечето са ІV-то поколение, а от неотдавна има и V-то поколение самолети.Като цяло страната не поддържа военни сили, които да отговарят на реалният й капацитет, но въпреки това армията й е от най-високо технологичните в Света.
Данните са взети от : http://www.globalfirepower.com/
Автор: Симеон Миланов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  МиГ 26 сеп 2014, 00:16
   
  0
   
  0

  Интересен филм с много истини и факти:

 2. #2
  TPE3BEH 26 сеп 2014, 10:53
   
  0
   
  0

  Чета я тази статия и се възхищавам колко е повърхностна и насочена към слабоумните маси...

  Ще ми се да и направя един по обстоен анализ и разбор но нямам време а и честно не ми се спори със закърнели червени глави.

  Само ще вметна, че всички държави от източна Европа влезнаха в НАТО доброволно! Точно за да огриничат руското влияние в станите си и да се застраховат от евентуална руска агресия.

  Демократичните реформи не успяха да достигнат до Грузия и Украйна и видяхме какво се случи там...

  Както и да е и до ден днешен не мога да си обясня, как хората се връзват на тази малоумна пропаганда...

  НАТО колко бил лош, че разпънал отбранителен щит над въздушното си пространство срещу ракетно нападение.... В отговор на това ние ще насочим офанзивни ракетни обстановки.... пълен абсурд братко!

  И за да не ме обвините в прекалено пристрастие ще споделя и това:

  това, че се сме се обърнали към западния свят за помощ (САШ, Великобритания, ЕС) и влизаме в тяхната сфера на влияние има както плюсове така и много отрицателни фактори. И тепърва ще им сърбаме попарата и на тези гадове...

  НО тези гадове са по-малкото зло за една малка страна като България... за наше щастие.

  И една тема за размисъл - там където е стъпил американски ботуш след втората световна война (Италия, Германия, Япония и малко след това Южна Корея) - там се развиват най-мощните икономики в света. А там където е стъпил съветцкия ботуш го гледаме вече близо 70 години... и още не може да се отърсиме от последствията...

 3. #3
  Иванн 26 сеп 2014, 22:34
   
  0
   
  0

  Колега, твоите думи не са за комунисти, не ги дразни с реалните факти, а ги щади.
  Статията е от доработените версии на комунистческата пропаганда.

  Един ден може би ще се разбере, че саможертвата на Германия спасява половината Европа. Ако Съветския Съюз беше достигнал Атлантика, нямаше сега да пишем по нета, а щяхме да треперем от страх. Нямаше да носим маратонки Адидас, нямаше да имаме телвеизори Сони,Пансоник или Льове. За коли мода и продуктите на Апл да не говорим. Но комунетата не признават истината. Те си искат Съюза, който избяга та се невидя.

 4. #4
  приходящ 28 сеп 2014, 01:09
   
  0
   
  0

  До #2:
  Като спомена Италия, хубаво е да се направи някакъв по-сериозен паралел между нея и България. И двете са, общо взето, южни страни, и двете са раздирани перманентно от правителствени кризи, и в двете има сериозно застъпено присъствие на социалисти.
  Един сравнително добър анализ на Италианската народопсихология може да се прочете в книгата "Саламандър" на Морис Уест. Препоръчвам я на всеки. Ииии, не се подхлъзвайте по филма с Марко Неро - той няма много общо с казаното в книгата.

  Доста от нещата, написани там, важат и за България и донякъде могат да обяснят и нашето поведение след преврата от 10-ти.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка