Ще лекуваме ранени украински войници. Г-н Плевнелиев: Не забравяте ли, че пред болката всички са равни

Pan.bg 27 сеп 2014 | 00:32 views (4009) commentaries(11)
img pressadaily.bg


Само ранените украинци ли страдат?

България ще лекува за своя сметка ранени украински войници. Това предложи Росен Плевнелиев на срещата на НАТО в Уелс тези дни. На форума обещанието прозвуча трогателно. В чисто човешки план обаче е аморално. Всъщност президентът лансира идея на подопечния си военен министър. Велизизар Шаламанов може да е безупречен математик, но като политик е недалновиден. Той може да иска всичко, но Плевнелиев е този, който трябва седем пъти да премисли, преди да отсече. Двамата не са ли чували за Международно хуманитарно право, за Женевските конвенции, според които на боеца се оказва помощ и лечение без значение от коя страна на барикадата е. И че всяка страна има право на войнишки паметник, независимо от каузата на войната.


Не им ли е ясно, че пред страданието всички са равни? Че болката няма цвят. Проявата на милосърдие и откритото демонстриране на пристрастие са несъвместим абсурд. Когато става дума за хуманност, политиката трябва да мълчи. Родният елит не проумя, че в конфликта в Украйна страдат и украинци, и руснаци. Там се води братоубийствена война, в която вина и грешки имат и двете страни. В много от украинците тече руска кръв, и обратно. Ние как ще отсеем кой е чист украинец? Ако видим ранен руснак, ще го подминем ли, защото не е от нашите? А безплатното лечението, което предлагаме, отнася ли се и за главорезите от „Десен сектор“, които се сражават с редовната армия на Киев? А не заслужават ли поне хуманна почит и изгорените живи 47 рускоговорещи жители на Одеса? Вероятно Плевнелиев и Шаламанов не са ходили в град Лвов, Западна Украйна, столицата на украинския национализъм и на движението „Бандера“. Учил съм там 4 г. във военно училище и знам за какво иде реч.

Рано или късно големите играчи на световната сцена ще се разберат и конфликтът ще остане в историята. Защото е индикация за глобални интереси и нищо друго. Но нас ще ни запомнят с наведената поза, от която поколенията ще се срамуват.

В ранното утро на 22 юни 1941-ва Брестката крепост на река Буг поема първия страшен удар срещу СССР на групата армии „Център“ на Вермахта - 40 000 германци срещу 4000 опълченци. Сраженията са свирепи, но немците продължават към Москва. Крепостта е в обсада.

Нацистите използват танкове, артилерия и огнехвъргачки. Битката се пренася в тунелите на крепостта, която пада след месец. Руските бойци са избити, оцелява един лейтенант, който се сражава до последен патрон. Пленяват го вече полуослепял. Извеждат го навън. Немският генерал строява дивизията и заповядва: „Това е руски войник и е наш враг. Но той се би геройски. Затова - „За почест!“ Така е - и в истинската политика, както и във войната има място за джентълменски жест. Но тя не е арена за малодушните ни държавници.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  приходящ 27 сеп 2014, 01:28
   
  0
   
  0

  Хайде пак ред сълзи, ред сополи.
  Женевската конвенция хубаво дефинира, че "на боеца се оказва помощ и лечение без значение от коя страна на барикадата е", но дайте да се изясним - имало ли е руски военослужещи, участвали в украинския конфликт или не? Ако (хипотетично) допуснем, че е имало, то разбира се, че ще трябва да им се предложи помощ. От друга страна, как трябва да се тълкува едно такова (хипотетично) участие? Не е ли въоръжена операция на територията на чужда държава???
  Руските власти упорито отричат каквито и да са действия на части от руската армия на територията на Украйна, ерго, има ли на кого да се помага?

  Дори и с риск да предизвикаме международен скандал и да допуснем такава вероятност, авторът незнайно защо забравя, че русия е страна "самодостатъчна" :). Едва ли ще се унижи дотолкова, че да иска някой друг да лекува войниците-отпускари.

  По въпроса дали "главорезите" от Десен сектор заслужават помощ и лечение, ми е трудно да преценя мнението на автора, но май везните накланят към израза "на кучето - кучешка смърт", въпреки по-горе цитираната Женевска конвенция. И каква е връзката на Бандера с конвенцията? Може би същата като на "главорезите" от Десен сектор?

  А за "наведената поза", авторът дълбоко греши - позицията на Плевнелиев и Шаламанов със смелостта си е уникална за историята ни от последните 1-2 десетилетия. Може би, когато "конфликтът ще остане в историята" и махмурлукът от доста разгорещени глави се изпари, действията им ще бъдат оценени по достойнство.

  Алюзията с Брестката крепост е абсолютно извън контекста - в този конфликт не е имало, няма, няма и да има участие на руски военни формирования! Поне така твърдят руските власти, а както всички знаем, те никога не лъжат! Ако някой е на друго мнение, да ме обори :).
  Та тогава за какво джентълменство става дума?

  Като заключение бих казал, че понякога непремереното усърдие в обгрижването на дадена кауза води до обратни резултати. И в тази връзка бих посъветвал автора да внимава с близането на задници, защото от прекаленото старание може да ги претрие :).

 2. #2
  Nash 27 сеп 2014, 04:57
   
  0
   
  0

  --> #1 приходящ

  "...А за "наведената поза", авторът дълбоко греши - позицията на Плевнелиев и Шаламанов със смелостта си е уникална за историята ни от последните 1-2 десетилетия. Може би, когато "конфликтът ще остане в историята" и махмурлукът от доста разгорещени глави се изпари, действията им ще бъдат оценени по достойнство...."

  Какво "достойнство" има в позицията на тези двамата? Ясно се вижда, че са васали на САЩ. Пеят също в хора на безгръбначните западноевропейци.
  Но нека си припомним. За САЩ има само "временни приятели". Нали и Осама Бен Ладен им беше приятел? Но след като си свърши работата, го премахнаха... Едно време и Садам Хюсейн също им беше приятел и го въоръжиха с тяхно оръжие. НО след време го обявиха за враг, че притежавал такова и го премахнаха и него... Янките са толкова тъпи, че даже не успяха и до сега да го намерят, на вече превзетата от тях територия.....
  Е, какво ги очаква всичките тези безгръбначни "приятели"? Не е трудно да се досетим!

  За какво "достойнство" става въпрос изобщо?
  И кой ще ги "оцени", когато САЩ си "отиват" вече от световната сцена? И техните "ценности" изобщо не са достойни за поддържание.

  Според мене е безсмислено да се харчат български пари за лечение на фашистки армии. По-добре да даде президента тези средства на нашите пенсионери. Това ще е много по-достойно и ще бъде оценено от нашият народ!
  А за фашагите важи: "Който вади нож, от нож умира" ...

 3. #3
  Иванн 27 сеп 2014, 06:05
   
  0
   
  0

  Статията е връх на простотия.Нямало значение каква е каузата на войната и е трябвало да има паметници на всички бойци от всички страни.

  ВСВ започва на 3 септ. 1939г. Два дни преди тов и две седмици след тази дата Германия и Съветския Съюз нападат Полша. Гинат най-много поляци, после германци и най- малко руснаци.
  Не е познато до днес полския народ да е построил паметници на германските и съветските агресори.
  На 30ноември с.г. , Съветския Съюз напада и Финландия. До днес финландския народ не е вдигнал нито един паметник на съветския агресор.
  На 22 юни 1941г. Германия напада Съветския Съюз. Засега няма информация,е съветския народ е построил паметници на германските агресори.
  На 25 юни 1941г., Съветския Съюз започна военни действия отново срещу Финландия. И в тази война също няма паметници на съветските агресори.
  На 8 септ. 1944г., Съветския Съюз напада нашата страна Царство България. Нашия народ построява 76 паметници на съветските агресори.
  На 8 август 1945г., Съветския Съюз напада Япония. Японския народ също не издига паметници на съветските агресори.

  Американския народ не построява памертници на японските агресори след започване на Японско- Американскта война на 7дек. 1941г.

  На 25 юли 1941г., Съветския Съюз напада съседен Иран. Не са познати паметници на съветските агресори срещу иранския народ


  Отделно за насилствените агресивни действия на Съветския Съюз срещу прбалтийските държави, Румъния,Ю. Буковина и пр.

  Както се вижда войни много, народи много, агресори много, но една държавица и един народец са най-изисканите и стриктно спазили конвенциите. Само нашия народ се оказа истински народ с хуманни убеждения.

  Това е истински народ- да построи 76 паметника на своите окупатори и постояно да се грижи за тях.
  И нека после някой да каже, че не сме дали нищо на света.

  Дали сме и ще продължаваме да даваме, само че никой друг не ни се възхищава на нашата признателност, както сме записали.

  Да живеят завинаги нашите освободители!

 4. #4
  Д.П. 27 сеп 2014, 06:33
   
  0
   
  0

  Вече не знам какво да мисля за 200 000 руски войници загинали в Руско-Турската война ...техните паметници влизат ли в тези 76? А да, предполагам че оцветяването на паметниците в розово и слънчево-метличино е част от ревностните ни постоянни грижи...Мисля че природните бедствия които ни налетяха напоследък нямат нищо общо с проекта 'Harp' а са си чисто Божие наказание за неблагодарността ни....

 5. #5
  fox81 27 сеп 2014, 07:21
   
  0
   
  0

  Плевнелиев, боклук герберастки!
  Виж колко БЪЛГАРСКИ ДЕЦА се нуждаят от финансова помощ за лечение в чужбина (защото тъпата ни държава няма нормално медицинско оборудване и обслужване, заради тикви като теб!), не се сещаш за тях, сещаш се за хора които нищо не дават за тази родина!
  Помисли (знам, че ти е невъзможно) за бъдещето на БЪЛГАРИЯ, децата ни!
  БОКЛУК!
  Всички политици сте БОКЛУЦИ!

 6. #6
  Мокър чорап 27 сеп 2014, 16:11
   
  0
   
  0

  Иваннчо,в България има паметник на душмани бобардирали София.Не ми се прави на ударен с мокър чорап.

 7. #7
  приходящ 27 сеп 2014, 21:04
   
  0
   
  0

  До #2 Пуснато от Nash:
  абе ти остави Плевнелиев и Шаламанов - както писах по-горе, като се слегне пушилката, ще се оценят подобаващо и техните позиции.

  По-скоро кажете за ранените руски войници, които плачат за лечение - има ли ги, няма ли ги?
  Да не стане така, че ако президентът вземе, че ви послуша и предложи и лечение на ранени войници от руски части, участвали във военни действия на територията на Украйна, да стане истински дипломатически скандал, несъизмерим с бурята в чаша вода, която авторът, а и вие се опитвате да раздухвате.

 8. #8
  Иванн 28 сеп 2014, 04:36
   
  0
   
  0

  Точно така Преславе,аз съм вземал отношение и по този въпрос,но и това е провокация според мен.Но пък е в унисон с общата българска простотия.Има на доста места общи гробове на загинали бойци от противникови армии,но това е двубой,състезание,противопостояние.За какъв двубой може да се говори при бомбардировките на американските империалисти срещу напълно мирна държава и нейния народ.

  Все едно германците да вдигнат паметници в Хамбург,Кил и други градове на британските,американските ,съветските и френските пилоти,дори е имало и поляци.Ами не върви.

  Но ако се приеме комунистическата пропаганда за истинска,тогава вместо комунистите да избият българските политици и държавници,трябваше да им дадат "народна пенсия".А Проф. Богдан Филов вместо да го разстрелят,паметник да му издигнат.

  Коя е тази държава,която обяви война на американските и английските империалисти?
  Най-големите борци срещу империализма бяха съветските комунисти(СССР),но НИКОГА не се решиха да обявят война на САЩ и Великобритания,а малка,безпомощна,немощна,бедна и ФАШИСТКА България обяви война на америте и и англичаните.Както казваш ти на краварите.И пак лоши ги правите нашите държавници. Добре,ами ако не бяха им обявили война?

  И после комунистите по време на Народния съд обявиха тези две държави като "велики демокрации".

  Ами кога от империалисти станаха демократи драги комунистически прокати????Как се става от империалист демократ. Това не сте вие от комунисти да станете капиталисти.

  Не,не се издържа на комунистическите дивотии,само се каня,но ще отида да се обеся най-после на оградата на посолството на Съвестския Съюз... в братска България...,напук на всички български капиталисти от комунистическо потекло.

 9. #9
  Иванн 28 сеп 2014, 04:47
   
  0
   
  0

  Боядисването на паметниците на съветските агресори е несериозен акт на противопоставяне и е напълно нецивилизовано.Който протестира против тяхното съществуване трябва да знае,че има културен начин за протест.

  Но над 90% от българите не познават текста на Нотата на Правителството на Съвесткия Съюз за обявяване война на България.А от комунистите има само няколко дестеки ,по-грамотните и знаещите,останалата членска маса са просто нещастна паплач.Хем са благдоарни,че Съветския Съюз напдна страната ни,хем не познават документа,на чиято основа е станало това нападение.Както съм казвал безброй пъти,комунистите са с "дабл вижън".

  Колко хора и комунисти взеха отношение по нея на нашия сайт?

  За каква история да говорим,за каква истина,за какво достойнство и патриотизъм?

 10. #10
  Nash 28 сеп 2014, 05:12
   
  0
   
  0

  --> #7 приходящ

  приходящ, къде видяхте в моя коментар такива предложения???

  "...Да не стане така, че ако президентът вземе, че ви послуша и предложи и лечение на ранени войници от руски части, участвали във военни действия на територията на Украйна, .."?

  Предложението ми беше (в #2) да даде президента парите, вместо за лечение на пострадалите фашисти от войната в Украйна, на нашите пенсионери!

  Доколоко за "...войници от руски части, участвали във военни действия на територията на Украйна...", мога да кажа следното:

  Международна практика вече е станало разни доброволци от цял свят, да воюват във войни на чужди територии против правителства или президенти, които даже не познават.
  Официално се знае за войната в Сирия, че участват около 300 французи, 300 немци, италианци, шведи и др. европейци общо около 3000 доброволци...
  http://derstandard.at/2000006072025/Zahl-der-EU-Buerger-bei-IS-Miliz-steigt-auf-3000

  Войната в Украйна също не е изключение. Там има чужденци доброволци, както на страната на правителствените войски или разните защитници на фашисткият режим в Киев, така и на страната на самопровъзгласените ДНР и ЛНР.
  Някъде в руските медии се говореше за около 4000 до 4500 доброволци, граждани на РФ и воюващи в Новорусия.

  НО няма до сега доказано от Нато, САЩ или някои от ЕС, че официалната руска АРМИЯ участва във войната в Украйна...
  Това е по-скоро пропаганда, за да има за какво да се обвинява Русия и се измислят разни санкции...

  Руските доброволци в Украйна:
  http://video.islamnews.ru/video-2141.html

  Ако беше "грях", че от една страна има доброволци в една чужда война, то защо не накажат тогава Германия, Франция и другите ЕС-страни, за техните доброволци в Сирия? Пък за войните на щатите да не говорим... Там даже държавата участва където си иска по света и не спазва никакви международни споразумения...

 11. #11
  Изфирясяли 28 сеп 2014, 12:00
   
  0
   
  0

  Де го чукаш,де се пука!Соросоидна работа!Въпросът е,че всички украински граждани ,и от двете страни на конфликта,както и пострадалите цивилни жертви би трябвало да им бъде предложено да се лекуват в България.Ама ако дойдат всички пострадали от хунтата украински граждани........дали ще остане свободно място в болниците ни?Това трябва да ви интересува соросоидчета изфирясали.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка