ЗА ЛОШО: ПАК ПРОМЕНЯТ КСО. ШАЛАМАНОВ НЕ Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ ПРОМЯНАТА. РЕШЕНИЕ НА МС СЛАГА КРАЙ НА РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ

Pan.bg 27 сеп 2014 | 09:56 views (7243) commentaries(60)
img Решение на МС слага край на ранното пенсиониране за военни и полицаи
Юлиан Христов |
http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%A1-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8_393742.html


Служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент.

image
Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж.

Сега военни и полицаи се пенсионират при 27 г. стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране.

В тази категория на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините.

Решението на служебния кабинет е в унисон с препоръки на Съвета на Европейския съюз от 8 юли 2014 г. Те са за изравняване възрастта за пенсиониране при мъжете и жените от 2015 г., като след 2012 г. достигне 65 г. и за уеднаквяване на условията за пенсиониране на служителите в МВР, МО и ДАНС със стандартните.

Подобно допълнение в КСО беше прието при правителството на ГЕРБ, но при следващото правителство текстовете бяха отменени.

„Предложенията и препоръките на Европейската комисия и на други институции са да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства. Знаете, че такава възраст съществуваше в армията първо и предложението беше тя да се въведе в останалите институции. Предишното правителство и съответно парламентът отмениха тази възраст, за което са отправени сериозни критики от Европейската комисия – и писмено, и в лични срещи, които сме имали. Затова тази мярка е предложена“, заявява социалният министър Йордан Христосков пред колегите си на заседанието.

Той се аргументира с факта, че българската пенсионна система е за „пенсии за възраст, е не за прослужени години“.

Христосков, който е бивш управител на Националния осигурителен институт, отбелязва още, че младите пенсионирани военни и полицаи продължават да работят във или извън системата, а това води до "прахосничество на средства в осигурителната система":

Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят – понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система, поради което съвсем основателно към нас са отправени критики да решим и този въпрос, както и въобще въпроса с ранното пенсиониране. Това е причината тази мярка да бъде включена, тоест такава е препоръката и ние сме се съобразили с нея.

На заседанието тези препоръки са срещнали откритата съпротива на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Колегата му Велизар Шаламанов не е взел отношение по въпроса. При гласуването единственият глас против тези промени е на вътрешния министър.

„Аз така или иначе няма да го подкрепя в този вид. Но така или иначе, след като в моето министерство, уважаеми господин министър-председател, за три години и половина са уволнени, съкратени и пенсионирани над 13 000 служители, аз не знам как по-нататък ще очакваме някаква сигурност и всичко останало. Ясно е, че трябва да се работи в тази посока. Ясно е, че все пак е малко по-специфичен вид труд“, коментира Бакалов по време на заседанието на правителството на 24 септември.

В отговор социалният министър заявява, че въвеждането на възраст за пенсиониране ще позволи да се запазят подготвените кадри за по-дълго време.

"Съвършено са променени условията на работа и е грехота те да бъдат пенсионирани на 40 и няколко години - на практика на 45 години могат да се пенсионират, след което да работят другаде, след като са инвестирани за тях средства. Същото важи и за армията, същото важи и за Държавна агенция „Национална сигурност”, и за останалите институции. Това, което е възможно да се направи и е правено назад във времето, когато е увеличаван стажът, за да се запазят и кадрите, за да не се пенсионират масово, е следното (тук вече е въпрос на законодателна техника): тези, които са придобили право към дадена дата, да им се даде възможността в следващите три години, когато пожелаят да го реализират това право, тоест не веднага да напускат, а след три или след пет години тази мярка вече да влезе в сила“, обяснява Христосков.

Вътрешният министър контрира, като заявява, че изискването за постепенно нарастване на възрастта за пенсиониране с четири месеца на година, не изключва и служителите от МВР.

„Вдига се не възрастта, възраст въобще в момента няма за пенсиониране на всички от специалните ведомства, включително и балерините са там“, отговаря Христосков, а Бакалов репликира: „Няма, но по Закона за МВР е и по възраст, и по стаж.“ Христосков отвръща, че „няма стаж, няма възраст“ и че не е редно полицаи да се пенсионират на 47 години само защото са натрупали съответния стаж.

Той предлага в спецведомствата да се въведе възраст до 55 години, в зависимост от категорията им.

Решението е прието с един глас против, а за да влязат в сила промените, те трябва да бъдат одобрени от следващия парламент.

Синдикатите в МВР не са наясно с обсъжданите промени, но не приемат идеята. „С нас по тази тема от страна на служебното правителство не е разговаряно и не сме получили никаква информация. Но всяка промяна, ако не бъде съгласувана пряко с нас, ще бъде посрещната твърдо и категорично отрицателно“, коментира пред OFFNews Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Според него не било вярно, че служителите се пенсионирали и напускали системата преди да навършат 50 г.

„Да се взима такова решение и да се приема такова предложение на ниво Министерски съвет без консултации със синдикатите според мен е недопустимо“, каза още Попов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 60

 1. #1
  1 27 сеп 2014, 10:06
   
  0
   
  0

  Да Ви е четита новата 2015 година?
  Наздравеее!

 2. #2
  Nikoi 27 сеп 2014, 10:07
   
  0
   
  0

  Много ги боли , това ранно пенсиониране на военни и полицаи. А не погледнат , как западните страни си ги запазват условията на техните силови структури.

 3. #3
  дано да не е истина 27 сеп 2014, 10:10
   
  0
   
  0

  тези дето вземат решенията дали са работили и един
  ден.Защото да стоиш зад бюро в климатизирани помещения и да се чудиш по цял ден за какво ти плащат,май не е работа.Лошо е да вземат решения за теб нехранимайковци

 4. #4
  **** 27 сеп 2014, 10:17
   
  0
   
  0

  Предложение- на 29.10.2014г. да отидем да ПОПИТАМЕ "НАШИЯТ МИНИСТЪР" публично за неговите действия.
  ЕТО КЪДЕ:
  УНСС

  ППублична лекция на тема Национална програма "България в НАТО и европейската отбрана - 2020"

  Гост-лектор доц. д-р Велизар Шаламанов,
  министър на отбраната на Р България

  29 септември (понеделник), 12,30 ч. голяма конферентна зала


 5. #5
  kapitan 27 сеп 2014, 10:20
   
  0
   
  0

  Призовавам ви да не хленчим тук ,а да се обединим и да защитим правата и ограниченията си.време е за действия

 6. #6
  Герасим 27 сеп 2014, 11:33
   
  0
   
  0

  narod, как може да надрънкаш толкова глупости и то срещу сънародниците си?!! Е затова сме на това положение, защото завистта и злобата нямат край, както и всеки гледа чуждото. Когато си неудачник, колкото и да забиваш прът в колелата на парния локомотив, все неудачник ще си останеш, а локомотива си продължава. :) Дано прокопсаш, като вдигнат годините за пенсиониране на МВР и МО, но ме съмнява, че и тогава ще намериш духовен мир. Тогава подредбата на звездите ще ти прече да вземаш приличен доход и да се чувстваш достоен гражданин на света, ама... всеки сам си определя съдбата и НИКОЙ не му е виновен, че е дребен и злобен човечец, който не можал да вземе 1200 лв. заплата. Злобата яде отвътре и не дава мира и покой! Ще се поболееш така.

 7. #7
  Sold-er 27 сеп 2014, 11:38
   
  0
   
  0

  До #6 Ха ха ха....допреди две седмици бях кадрови войник и взимах 650 лв. заплата.....кога ги вдигнаха на 1200!?! По-добре да си бях останал на служба ха ха ха!

 8. #8
  котарака 27 сеп 2014, 11:42
   
  0
   
  0

  Ей,стига сте писали гупости (narod),войниците взимат около 700-800 лева заплата,сержантите около 800-1000,а офицерите около 1100-1300 лева ! Стига с тия битувания,че видиш ли тука са някакви министерски заплати .
  А за това решение на поредния Аню-вец,просто ме е срам,че трябва даже да мисля,че има такива продажници,които оставят държавата с толкова малко армия и пак искат да я орязват и да си мислят,че някой ще стои само заради малко по-високата заплата,няма да стане,ей сега, ако се приеме това следва вълна от рапорти за напускане и който може за пенсиониране. Честито колеги.

 9. #9
  Симеон1 27 сеп 2014, 11:43
   
  0
   
  0

  Много несериозно мислене от страна на това служебно правителство... Аз питам: до кога продажни политици само ще режете и разваляте съграденото, до кога ще рушите България?
  Тези решения обслужват чужди интереси а не истинските интереси на населението на България! Тези ступки са грешни и тяхната цел е да разграби, демотивира и съсипе народа, но Ние няма да се поддадем на тези провокаций. Час по скоро е необходимо управление мислещо за интересите на България а не чуждите интереси! Това е паразитно правителство, което работи против България а не за нея!
  Какво създадоха и съградиха, каква им е идеологията, какво ще направят за доброто на българския народ, как ще върнат икономиката в ръцете на държавата?

 10. #10
  Матреал 27 сеп 2014, 11:46
   
  0
   
  0

  Щом мафията си позволява така да се гаври с военните, какво остава за обикновените утрепки като нас? Замислете се!

 11. #11
  Дългия репет 27 сеп 2014, 11:53
   
  0
   
  0

  Какво мислене искате от служебно - мижитурско правителство, чиийто представители са там за да се облажат за два месеца и в биографията на бай самовлюбен Гъз да пише - ,,Министър'' и гордост за род и роднини. Тея са изтривалка за Буко - ще оберат хулите и плюнките, но ще изпълнят завета да предпазят Божеството от непопулярни мерки.Защото Буко не ощетява, Буко не вдига цени и пенсионна възраст и стаж.Той са мо дава, гради, строи, храни дори кръшните моми, които го посрещат с пита и мед пред поредния обект за перчене.Христос трева да пасе с неговите 2-3 вмирисани риби, с които хранил народа.

 12. #12
  Sold-er 27 сеп 2014, 11:59
   
  0
   
  0

  До #9 Ама те и заплатите ще намалят бре, котарако.... с по 150-200 лв. за осигуровки! Почти никой няма да остане, а който все пак реши да остане ще "служи" с голям мерак ха ха ха!

 13. #13
  kapitan 27 сеп 2014, 12:15
   
  0
   
  0

  на бунт,давай народе събуди се,никой няма да ти оправи положението,ще те оправят ама отзад ,затова да се събираме и да ги оправиме преди да са ни оправили отново...хахаха .....

 14. #14
  уволненов 27 сеп 2014, 12:29
   
  0
   
  0

  general simeonov e enichar

 15. #15
  Paci 27 сеп 2014, 12:48
   
  0
   
  0

  Този ми прилича на Аню.Гледа си интересите оправя си неговите хора а това ,че ние обикаляме от едно поделение вдруго цял живот и сме далеч от деца и семейства на него му дреме.Поредният МИНИСТЪР който си гледа интересите докато подчинените му ги осакатяват.

 16. #16
  SLUH 27 сеп 2014, 13:08
   
  0
   
  0

  Ама тука нещата са много размити.
  Пенсиониране след 30 години служба, който докара обаче. Защото за офицерите с сегашните пределни възрасти и почти невъзможно. От випуск са по 1-2 полковници...
  Пълна пенсия на 63.
  6 заплати при пенсиониране.
  А и от 2015 променят и коефициентите за изчисление на пенсиите от 1,8 на 1,3
  Айде честито! Е слух де!!!

 17. #17
  ivo 27 сеп 2014, 13:09
   
  0
   
  0

  подкрепям kapitan на генерали не може да се разчита те са се продали

 18. #18
  Освалдо 27 сеп 2014, 13:13
   
  0
   
  0

  Стига сте плямпали глупости пред компютрите си. Оставете това на завистливите глупаци. # 4 ви каза къде да отидете и да отстоявате правата си. Ще ви видя в понеделник колко сте ербапи.

 19. #19
  АВ 27 сеп 2014, 13:17
   
  0
   
  0

  Писна ми от глупости другата седмица си пускам рапорта-майната ви на всички!

 20. #20
  K 27 сеп 2014, 13:30
   
  0
   
  0

  Хора всички генерали са вързани с някои, поне така беше преди,а невярвам да се е променило нещо. Променило се е но не за добре на обикновенния военнослужещ.

 21. #21
  въпрос 27 сеп 2014, 13:42
   
  0
   
  0

  Това праителство нали няма право да праи нищо,освен да подготви и проведе избори,но......явно БОКЛУКА боико (незаслужава името му да се пише с главна буква) е подготвил подлогите си какво трябва да направят,но сега е момента да се обединят военни и полицаи и да покажат кои са силовите министерства и какво могат и какво ще е без тях,но.....малко са смелчаците повечето пазят стола за сажаление

 22. #22
  Ум Белия Делфин 27 сеп 2014, 14:08
   
  0
   
  0

  Абе мисии да има:-)))
  И проблема не е във възраста а в идиотската кадрова политика.И че никой не ти осигурява възможността да служиш до навършване на възраста.
  Иначе един човек ако се поддържа(спорт да пие умерено и да не пуши) може и да е в идеална форма и на 55.Все едно и сега няма 25-30 годишни марди?
  Лошо няма- само да има логика и мисъл в движението на кадрите.....
  Но какво пиша---мечтииииииии!!!!!!

 23. #23
  Cyber 27 сеп 2014, 14:44
   
  0
   
  0

  Определено гадовете искат пак силовите ведомства и армията да понесат удара, заради неспазването на законите и лошата данъчна събираемост.
  Ето Ви линк към препоръките на ЕС към България от 8 юли 2014 г.
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014H0729%2802%29&from=BG
  Вътре никъде не става дума за "специалните" ведомства.
  Ето малко цитати. От констатациите:
  (10) Спазването на данъчното законодателство
  и качеството на администрирането на данъците продължават да представляват основни предизвикателства пред България. Наличните оценки свидетелстват за значителния дял на сенчестата икономика, потвърден от данните за недекларирания труд в България.Относително високи са административните разходи за събиране на приходите, както и разходите за спазване на
  изисква­нията при плащането на данъци...


  (11) През 2013 г. България отстъпи от поетите ангажименти в областта на пенсионната реформа. Схемите за ранно пенсиониране не бяха ограничени, както беше предвидено. Планираното годишно увеличаване на законоустановената
  пенсионна възраст бе отложено. Не бе постигнат напредък по отношение на хармонизи­рането на пенсионната възраст за мъжете и жените
  и не бяха предприети стъпки за въвеждане на по-
  строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се огра­ничат злоупотребите.


  Някой да видя някъде военни, полицаи или силови ведомства? Пише, че схемите за ранно пенсиониране не са били ограничени, нищо не пише за връщането на условията за пенсиониране в армията. Основен проблем са данъците и инвалидите.
  Направете си изводите.


  Сега да погледнем препоръките за пенсионната система:

  2. Да приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система, като продължи планираното годишно увеличение на законоустановената пенсионна възраст
  и установи механизъм за обвързване на законоустановената пенсионна възраст
  с очакваната продължителност на живота
  в дългосрочен план, като същевременно премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране
  и въведе еднаква законоустановена пенсионна възраст за мъжете и за жените.
  Да въведе по-строги критерии и процедури при отпускането на пенсии за инвалидност, например чрез по-добро отчитане на остатъчната работоспособност на подалите заявление за получаване на пенсия за инва­лидност.

  Тези препоръки са породени от калпавата пенсионна система в България и никъде не се казва конкретно за специалните ведомства. Почернил съм, това което евентуално касае сектора сигурност.
  Но при условие, че военните нямат право на протест, познайте кой ще го отнесе пак.

 24. #24
  fox81 27 сеп 2014, 15:15
   
  0
   
  0

  Всеки един военен като мен и останалите във форума си го заслужаваме!
  Колко преврата направи армията ни от 1945г. до сега?
  Еми малко ни е 65, на 105 да се пенсионираме, като сме си заврели пушките в г.з а не ги използваме по управляващите, така ще е!
  Хайде, да ни е честита новата радост... МИШКИ СМЕ, не войни!

 25. #25
  Кандидат-пенсионер 27 сеп 2014, 15:56
   
  0
   
  0

  Че сме мишки, две мнения по въпроса няма.
  Да припомня на младите -- преди аньо ньойски да въведе възраст за пенсиониране, като условие за 9% увеличение колко от "младежта" беше срещу това? Почти всички казваха: "Аз искам пари сега, пенсията е далече"...
  Ами точно за тях бих се съгласил и за 45 години служба, като не виждат по-далече от носа си.

 26. #26
  капитанче 27 сеп 2014, 16:45
   
  0
   
  0

  А аз точно затова бих ти казал "сбогом злобна пенсийо". Това да стане но и даахнат незаменимите пенсии от МО и структурите-само адмирации. Що не дащитавахте младите офицери като ги гонеха ? Келипирджии сте и това е.

 27. #27
  пацата 27 сеп 2014, 16:58
   
  0
   
  0

  Който и да дойде на власт това чака армията и сектора за сигурност. Не разбрахте ли че колкото и да ревете това е положението. То не е по желание на една или друга партия, а е изискване на ЕС. Да сте мислили тогава когато влизахме и в ЕС и НАТО. Щото години наред ни натрапваха колко е хубаво там и това беше спуснато като национален приоритет без никои да пита народа. Ей затова вече всички ще се пенсионират на 65 и нагоре. И това е само началото. Армията и полицията останаха най дълго на в соца, за другите това отдавна е факт. Сега идва и техния ред. Така че не се сърдете на правителства, това е политика на ЕС, а ние сами се нахакахме в лайн*та. Реалното намаление на заплатите ще е с около 200 лева, след като започнем сами да си плащаме осигуровките. Тоест моята заплата например ще стане 550 лева. Това е положението. Решенията са отдавна взети, сега просто се прилагат. Късно е либе за китка.

 28. #28
  Гласоподавател-Данъкоплат 27 сеп 2014, 17:12
   
  0
   
  0

  Тъй или иначе пенсиите в момента се плащат от бюджета, а не от НОИ. Що не вземат да изкарат една статистика колко пари отиват месечно за пенсиите "Раннопенсиониралите" се миньори военни и полицаи. И колко за безработните ромски гласоподаватели? Които са на моя издръжка от раждането си...

 29. #29
  niakoi 27 сеп 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  Това ли измъдриха снощи на Боровец?

 30. #30
  Plysh 27 сеп 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  капитанче един въпрос ти книжно мишленце ли си или да. Много злъч у теб бре. Дано един ден да станеш истински Капитан ама надали. Ще си останеш мисшленце.

 31. #31
  пРЕСЛАВЧО 27 сеп 2014, 17:31
   
  0
   
  0

  УВАЖАЕМИ СОБСТВЕНИЦИ НА ПАН, ВСЕКИ ДЕН ЛИ ЩЕ ПИШЕТЕ ЕДНО И СЪЩО ? ПО ТАЗИ ТЕМА И ТОВА ЗАСЕДАНИЕ НА МС, БЕЗ НИКАКВА ПРАВНА СТОЙНОСТ ВЕЧЕ ПИСАХТЕ МИНАЛИЯ ДЕН. КОЛКО ОЩЕ. ТОВА ВЕЧЕ МИ НАМИРИСВА ЗА АГИТПРОПАГАНДА ЗА БКП-БСП, А НЕ ЗА ЗАИНТЕРИСОВАНОСТ ЗА СЪДБАТА НА АРМИЯТА И ВОЕННОСЛЕЖЕЩИТЕ...

 32. #32
  Sold-er 27 сеп 2014, 17:38
   
  0
   
  0

  До #31 В този сайт и в армията като цяло няма нужда от никакви агитации! Тук никой няма намерение да гласува за герб!

 33. #33
  до 31 27 сеп 2014, 17:39
   
  0
   
  0

  До 31 - Олигофрен гербаджийски, отивай да пасеш на боко кратуната овцете и да му копаеш картофите, нали това ви каза тиквата на вас неговите почитатели.

 34. #34
  приходящ 27 сеп 2014, 17:48
   
  0
   
  0

  Пуснах това веднъж, явно ще трябва да го повторя:

  Истински пенсионни фондове в България има само до 1945 г. После другарите ги похарчват, защото това умеят перфектно да го правят до ден днешен с готовите пари на хората. И в края на 50-те години празните пенсионни фондове са елемент от първия фалит на държавата. Оттогава досега пенсионните фондове не могат да се съвземат и никога повече не ги е имало. Защото какво е пенсионен фонд. Това е фонд, в който винаги знаеш не само колко внасяш, но и колко имаш и в крайна сметка колко ще извадиш оттам - колкото си внесъл, плюс начислената доходност. Това е твоя партида, която друг не може да ползва. Ако по определена причина ти не можеш да си ползваш натрупаните пари, например ранна смърт, те се изплащат на съпруга(та) в пълен размер, а не като социална пенсийка за преживелия съпруг. Такава пенсионна система в чист вид съществува в САЩ. Канада. В повечето европейски страни има някакъв заместител, който малко или много стои по средата между истинската здрава система и фалиралите фондове по българския пример. Канадската пенсионна система е разчетена например така, че в следващите 75 години не може да има дефицит в пенсионния фонд. Голямото предимство още е, че когато внасяш в собствена сметка в истински фонд, ти нямаш интерес да криеш парите си и да се мъчиш да избегнеш вноските. Това е лично спестяване. Тези пари не ти се губят. Когато внасяш в общия кюп се чудиш как да изклинчиш. В САЩ, например, има пенсионни схеми, които ако сключиш с работодателя ти, той внася за теб в пенсионния фонд толкова, колкото внасяш и ти. Или ако си ценен кадър даже на всеки товй долар работодателят внася два. И твоят стимул става да внесеш повече, защото и той ще внесе повече за теб. Друга разлика между фонда и нашата псевдо система е, че при фонда, когато имаш собствени, а не анонимни пари, можеш да се пенсионираш и по-рано. Ако искаш и след 10 години стаж. Твоя работа, само че пенсията ти ще е равна на това, което си натрупал - т.е. малка. После нека се твърди колко несоциална държава са САЩ. Излишно е да се казва, че при истинските пенсионни фондове елементът на доброволност присъства.

  След разпадането на пенсионната система у нас през 60-те години се създава някакво подобие, което си е чиста проба обикновена оперативна сметка на правителството. В нея постъпват парите, събирани по т. нар. ДОО (Държавно обществено осигуряване), които стигаха до 30% от заплатата. Те се разпределяха като пенсии веднага, още на следващия месец. С други думи пенсията ти не е резултат от твоите собствени отчисления - те са изядени. Твоята пенсия се изплаща от работещите сега. Разчита се, обаче, че техните пенсии след време ще се изплащат от бъдещите работещи след 20-30 години и т,н.

  Така че в отделни периоди при комунизма може да е имало някакъв излишък в тази оперативна сметка - 1-2 милиарда. Но той винаги е бил недостатъчен тя да се превърне в истински фонд. Друга разлика с фонда е, че във фонда твоите пари са блокирани за тебе след години, Затова междувременно могат да се инвестират и да растат. При оперативната сметка такава опция няма. Да сте чули инвестиране на парите от фонда при комунизма? Да, "инвестират се" в разни харчове, но без идеята да се върнат с надбавка и твоята лична партида да се увеличи, защото просто нямаш такава.

  Този технически фалит на пенсионната система носи звучното име "солидарна пенсионна система". Утехата е, че такъв проблем има в много други страни. Проблемите в България се задълбочават от дадените при комунизма привилегии за ранно пенсиониране на много категории хора, съчетано с безкрайно раздуване на съответните системи. Например военните. Някой ще каже, ама те навсякъде се пенсионират рано. Да, но броят военни, които влизат в системата на Запад, не е равен на броя, който я напуска с пенсия. Има договорно начало и промоцията по стълбата я получава един от 10. Ако има 3 капитани и една майорска длъжност, един от трите капитана става майор, а другите напускат, защото договорът им изтича. Затова в другите армии имаме офицерска пирамида, а у нас в най-добрия случай е цилиндър.

  Проблемите се появяват при отрицателен демографски растеж и увеличаване броя на пенсионерите. Тогава трябва да се увеличава възрастта за пенсиониране. Това трябва много спешно да стане у нас, ако въобще някой иска да получава някаква пенсия. Та когато някой негодува от пенсионната система, да си спомни кой изяде пенсионните фондове.

 35. #35
  ХаХоХИ 27 сеп 2014, 17:55
   
  0
   
  0

  Поне да се увеличи лимитът за военните магазини,че като пуснат патерици и инвалидни колички да може да си купим.Ще трябват пари и за сградният фонд в поделенията да могат да се построят рампи за количките иначе трябва да си помагаме един друг.
  Пък които доживее до пенсия да му е честита.

 36. #36
  Cyber 27 сеп 2014, 17:58
   
  0
   
  0

  До №34
  Пинокио, стига си пействал чужди опорните точки.
  И още 10 пъти да го пействаш това, по умен няма да станеш.

 37. #37
  до 33 27 сеп 2014, 18:14
   
  0
   
  0

  А ти БКП- БСП бастун отивай на лижеш т....ките на комунистическите другари и генерали, които не само съсипаха армията ами влезоха и в листите на фесовете от ДПС. Такива кандърма кюшета като това са нужни само на глупаците, които лесно се манипулират....Няма смисъл да се води спор с еуглени.....

 38. #38
  По 5 на нощ 27 сеп 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  Г-н министър, не е нужно да правите никакви пенсионни промени, а просто изпратете на война срещу ИД тези лентяи! Сами ще се разбягат, а които останат, заслужават тези и повече ,,привилегии''. Срещу Русия не искат да се въоръжават, срещу мутрите не се изправиха когато заграбиха бизнеса и властта и тормозят хората, на границата не щат да ходят, защото им било под професионалното достойнство.Един парад не спретнаха като хората четвърт век.Авиацията - слънчева, 1/3 от армията бременна и в майчинство.За какъв са ни такива глезльовци?

 39. #39
  Свой 27 сеп 2014, 18:29
   
  0
   
  0

  След като за пореден път се намериха хора, които да броят парите на българските военнослужещи (които между другото не са никак доста) и да им завиждат за правото на ранно пенсиониране, нека вниманието на широката общественост да обърнато и към това - какви са паричните доходи на болшинството от хората, които чрез внасяне на абсурдни и недомислени законодателни инициативи, категорично отказват да предвидят катастрофалния кадрови ефект, който за пореден път ще нанесат върху Българската армия.
  Публична тайна е, че държавните служители от състава на всяко едно министерство освен заплатите си, вземат (и то доста охотно) и ежемесечни допълнителни финансови бонуси, които между другото и напълно неслучайно превъзхождат неколкократно стойността на техните месечни заплати. Парите за дрехи, които държавните служители взимат също превъзхождат неколкократно лимита, който държавата отпуска за служебно униформено облекло на военнослужещите (който поради липса на стоки във военните магазини не може да бъде усвоен в продължение на години).
  Храната, която държавните служители консумират във ведомствените столови превъзхожда в пъти по качество и е в пъти по-евтина от храната, която военнослужещите консумират по времето когато изпълняват своите служебни задължения, и така нататък, и така нататък.
  Да не говорим, че при необходимост от участие на български граждани във военни действия, особено извън територията на Република България, не се изпращат държавни служители, а се изпращат военнослужещи !!! Тоест - КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ МРЕ, МРАТ СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, КОИТО НОСЯТ УНИФОРМИ !!!, а не тези, които носят скъпи костюмчета и си седят по цял ден в удобните административни кресла, в топлите и миришещи на скъп секретарски парфюм офиси.

  Уважаеми читатели, примерите, които могат да се приведат в защита на правата на българските военнослужещи на компенсации в замяна на отнетите им чрез закона граждански права са неизброими.

  Преди време един много уважаван от мен човек ми каза следното: "Пи_ката е женски полов орган, а Пу__ата е вид мъжки характер...".
  Дано болшинството от господата-управници (защото едва ли всички от тях ще намерят сили в себе си)най-накрая започне да се държи по-мъжки (или поне тези от тях, които са ходили в казарма)

 40. #40
  military 27 сеп 2014, 18:40
   
  0
   
  0

  До тези, които мислят, че воените вземат "шапки" с пари. Повервайте ми не са много
  Т А Б Л И Ц А
  за размера на основното месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното военно звание на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия

  № Военно звание Основно месечно
  по възнаграждение от
  ред 1 януари 2012 г.
  (лв.)
  I. ВИСШИ ОФИЦЕРСКИ ЗВАНИЯ
  1. Генерал (адмирал) 1944
  2. Генерал-лейтенант (вицеадмирал):
  2.1. I степен 1482
  2.2. II степен 1439
  2.3. III степен 1397
  3. Генерал-майор (контраадмирал):
  3.1. I степен 1370
  3.2. II степен 1360
  3.3. III степен 1349
  4. Бригаден генерал (бригаден адмирал):
  4.1. I степен 1323
  4.2. II степен 1313
  4.3. III степен 1297
  II. СТАРШИ ОФИЦЕРСКИ ЗВАНИЯ
  5. Полковник (капитан I ранг):
  5.1. I степен 1271
  5.2. II степен 1197
  5.3. III степен 1176
  5.4. IV степен 1160
  6. Подполковник (капитан II ранг):
  6.1. I степен 1136
  6.2. II степен 1092
  6.3. III степен 1061
  7. Майор (капитан III ранг):
  7.1. I степен 1029
  7.2. II степен 966
  III. МЛАДШИ ОФИЦЕРСКИ ЗВАНИЯ
  8. Капитан (капитан-лейтенант):
  8.1. I степен 929
  8.2. II степен 903
  8.3. III степен 882
  8.4. IV степен 871
  9. Старши лейтенант 861
  10. Лейтенант 840
  IV. ЗВАНИЯ ЗА ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТИ
  11. Офицерски кандидат 2-ри клас 667
  12. Офицерски кандидат 1-ви клас 662
  V. СЕРЖАНТСКИ ЗВАНИЯ
  13. Старшина (мичман):
  13.1. I степен 646
  13.2. II степен 635
  14. Старши сержант (главен старшина):
  14.1. I степен 620
  14.2. II степен 609
  15. Сержант (старшина I степен) 593
  16. Младши сержант (старшина II степен) 578
  VI. ВОЙНИШКИ ЗВАНИЯ
  17. Ефрейтор (старши матрос) 2-ри клас 562
  18. Ефрейтор (старши матрос) 1-ви клас 557
  19. Редник (матрос) 3-ти клас 552
  20. Редник (матрос) 2-ри клас 549
  21. Редник (матрос) 1-ви клас 546

 41. #41
  капрал 27 сеп 2014, 18:51
   
  0
   
  0

  То само като види човек таблицата, без да е специалист ще разбере, че става въпрос за таблца на педерастките звания и степени.Едва ли и военните знаят наизуст тази таблица, освен авторите и и двама - трима кадровици.Едно време имаше мъжки и известни на целия народ звание - войник, подофицер, офицер и генрал - фелдфебели, поручици и капитани, майори, полковници и генерали.Даже по социализма имаше по разбираеми понятия - войници, вержанти, младши, старши и висши офицери.А най - висшия бе старшината.Сега тази таблица показва, че армията трябва утре да се разпусне, а националната сигурност да оставят на дюнерите, кебапите и комшиите.

 42. #42
  kjhg 27 сеп 2014, 19:21
   
  0
   
  0

  Капрал, прав си или си редник или не си, или си ефрейтор или не си, но идеята на тази таблица е да се покаже, че военните не вземат, кой знае какви заплати, само ще ти кажа, че в Лидл на общ работник дават 800-900 лева, та.... на твоята идея, съгласен съм да махат армия, полиция и тн и закона на джунглата, който е як ще спечели, който е куц, сакат или нефинтилен ще яде к.ра на якия...та...за да има държава трябва да има Армия, тя е една от символите на Държавата....

 43. #43
  приходящ 27 сеп 2014, 19:23
   
  0
   
  0

  До #36:
  Киборг, умственият ми потенциал е достатъчно висок, просто искам да дам шанс и на други хора да разширят малко хоризонтите си. Продължителният престой в казармата не влияе благоприятно на мирогледа, вЕрвай ми :).

 44. #44
  леле 27 сеп 2014, 19:35
   
  0
   
  0

  какво мислят другите медии за www.Pan.bg :

  "...... кървавочервения сайт по проблемите на сигурността pan.bg. "

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2014/09/27/2388307_rusofilite_si_otmustiha_za_informacionnata_voina/

 45. #45
  Стратегически визионер 27 сеп 2014, 20:10
   
  0
   
  0

  Доста учудваща е пълната полит-подкрепа за "визия 2020" след като нейната реализация е свързана с разходи на милиарди (БВП никакъв, а планирано голямо харчене в период на криза?!). Явно се очаква ние с капите да я финансираме със заплащане на осигурителни си вноски за виртуална пенсия и със служба до бастун - т.е. всеки става стратегически визионер с ежемесечна вноска 150-200 лв. в реализацията на Визията. Печелившите да почерпят!

 46. #46
  Sold-er 27 сеп 2014, 20:14
   
  0
   
  0

  До #44 Ха ха хахахахахах.... капитал. бг!!! Ми к'во очаквате от еврейски подлоги!?!

 47. #47
  Златна есен 27 сеп 2014, 20:21
   
  0
   
  0

  По добре червен, отколкото педерастки сайт! ? - Защо всички отвратителни министри имат прилики с жабоци? кое по красив - актуалната министерша или Аню! Найденов няма да го поставяме на оценка.Той е мръсна комуняга, както и неговата Мая.

 48. #48
  KOREKTOR 27 сеп 2014, 20:22
   
  0
   
  0

  #44 Пуснато от леле

  Тоа па ша ми дава capital.bg като пример за обективност.

  *****

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 49. #49
  KOREKTOR 27 сеп 2014, 20:27
   
  0
   
  0

  До #43 Пуснато от приходящ

  приходящ-ий,

  Що не вземеш да се направиш, че ония СКЛЕРОЗИРАЛ ДОЛЕН РЕНЕГАТ Иванн с двете Н-ъта те вика да ходите да се лигавите им келешите на ПЕДЕРАСТКОТО ви сайтче ivo.bg.

  Хайде бегом марш и ако може повече не се мяркайте тук, че бактън вече от вашите ТЪПОТИИ И ПРОСТОТИИ

 50. #50
  той 27 сеп 2014, 20:31
   
  0
   
  0

  до 40. Много са ти стари писанията в тефтера.да ти покажа ли последния ми фиш преди 4 години за каква заплата става въпрос.направи актуална справка.

 51. #51
  Krasimir Dimitrov 27 сеп 2014, 20:43
   
  0
   
  0

  Приходящ, понеже се сещам кой си, ще ти кажа, че самочувствието ти е балон с въздух! Имаш умствет потенциал на буца кал, която мъти потока. Не раздавай мозък, защото не остана за теб?

 52. #52
  Cyber 27 сеп 2014, 20:46
   
  0
   
  0

  До № 43 Пинокио
  Всички виждаме, колко ти е висок потенциала.
  Криеш се зад чужди опорни точки от миналото.
  Напиши нещо свое иначе си с оставаш дървена глава и дълъг нос.

 53. #53
  приходящ 27 сеп 2014, 21:33
   
  0
   
  0

  KOREKTOR-че, нещо не схванах високия ти наратив. Следващия път, когато се опитваш да канализираш невчесаните си мисли, опитай се да им придадеш форма, лесно смилаема и за нас - обикновените червеи :).

  Krasimir Dimitrov - нямам спомен да сте измежду моите познати, та бихте ли ме осветлили откъде се познаваме? От друга страна, по-добре да си буца в потока и да правиш вълни, отколкото да си безмълвен камък на дъното :).

  Киборг - "опорните точки" съвсем не са от миналото. Това, че не аз съм написал тези думи, съвсем не намалява истината в тях. И моля ви се, виждам, че сте човек, който малко или много е в час с информационните технологии (щом знаете какво е MPLS), огледайте се наоколо! Светът не свършва до границите на казармения район - напротив, той започва точно оттам :).

 54. #54
  Cyber 27 сеп 2014, 23:35
   
  0
   
  0

  До №53 Пинокио
  1. Никога и никъде не съм се писал Киборг.
  Прочети внимателно какво значи Cyber
  2. Светът е и вътре и извън казармения район. Аз не искам да го деля на вътре и вън.
  Не само съм чувал за mpls, ами го познавам достатъчно добре и познанията ми в областта на информационните технологии има кой да ги оцени. Все пак ги ползвам да си вадя хляба последните 30 години. Имам задълбочени познания и в други области, което ми позволява да имам собствено мнение и да не се крия зад скелети извадени от гардероба. И за разлика от теб аз живея в настоящето и гледам към бъдещето.
  Затова искам най-доброто за България и се старя да го постигна за да не се налага после да виждам децата си само на OLED екрана.

 55. #55
  приходящ 28 сеп 2014, 00:22
   
  0
   
  0

  До #54:
  Много добре знам какво е значението на Киборг, както и на Cyber. Използването на едното или другото не е случайно, както предполагам, че сте се досетили. Ако искате да заровим томахавките, аз преставам да ви наричам Киборг, а вие - Пинокио. Мисля, че е честно.
  Светът определено е ИЗВЪН казармата и колкото по-рано го осъзнае всеки един военослужещ, толкова по-лесно ще се адаптира след неминуемото уволнение (без значение каква ще е причината за това). Казармата е единствено работно място, както всички останали. Е, малко по-различна, да не изброяваме всичко, но все пак си е една работа. Много пъти съм казвал, че никой не е женен за армията (във всички аспекти - и добри и лоши), но има хора, които упорито отказват да го осъзнаят. Това впоследствие им създава огромни проблеми. Вие, като един добър IT специалист (надявам се), едва ли сте застрашен от такъв проблем, което е добре.

  По отношение на MPLS-a, признавам си, че не долюбвам този тип протоколи. Учуден съм, че армията е заложила на него, но като знам, че голяма част от "специалистите" все още не правят разлика между "канал" и "маршрут", може би не трябва.
  Не виждам какъв е проблема да гледаме децата си предимно от мониторите. Светът все повече заприличва на едно голямо село (колкото и на някои да не им се иска това поради ред причини) и не можем да ги виним, че ще изберат най-доброто за тях, което в много случаи ще е извън България. Те само трябва да не забравят къде са корените им, е, и от време на време да ни навестяват, когато остареем. А може и да се върнат впоследствие :). Проблемът е, че тези, които остават тук, по никакъв начин не искат да направят страната ни привлекателно място за обратно връщане на всички деца, излезли извън нея.

  И в тази връзка, не аз живея със скелети. От някакъв неосъзнат порив на учтивост ще пропусна да направя уточнение.

 56. #56
  KOREKTOR 28 сеп 2014, 08:53
   
  0
   
  0

  До #53 Пуснато от приходящ

  приходящ-ий,

  Те мислите ми са си достатъчно вчесани и канализирани.

  Порблемът е при теб, че ти с твоя прекалено вчесан, демек прекалено зализан и гладък мозък не можеш да ги канализираш и да си ги натъпчеш в кухатата си тиква.

  То щом е така и Господ не може да ти помогне.

  Като за теб хората имат един малко жаргонен и циничен лаф :

  " То да е .....й да ти го набие човек. Ама акъл в главата да ти набият не става."

  Така стоят нещата при теб приходящ-ий заминаващ-ий.

  Но споко. Не си самичък. Имаш си солидна дружинка за ПЕДИ сайтчето ви ivo.bg.

 57. #57
  Cyber 28 сеп 2014, 11:42
   
  0
   
  0

  До №52
  Съгласен съм с предложението. Да заровим томахавките. Всеки си има собствено мнение за света.
  То mpls не е първа младост и ни го натресоха, както навремето ни натресоха ATM-а. Когато след презентацията попитах един от "Електрон регрес". Защо точно остарелия АТМ, имаше вече достатъчно по нови технологии, отговора беше, че бил познат и утвърден. По-късно ме светнаха, че складовете били пълни с такива устройства и трябвало да ги освобождават. Защото нямало място за устройствата поддържащи по-новите технологии.
  Надявам се един ден в армията да има "облак" предлагащ поне SaaS, PaaS, IaaS, но едва ли ще съм тогава на служба, като гледам какво е нивото в момента. Перспективата да остана рязко намаля и след последните предложения за промяна на КСО.

 58. #58
  приходящ 28 сеп 2014, 12:52
   
  0
   
  0

  До #57:
  "Електрон регрес" - :) :) :). Това не го бях чувал преди :). Както казват нашите приятели американците, you made my day!
  По отношение на MPLS-a, това си е било поредната простотия, но или е нямало достатъчно компетентни хора на ръководни позиции, или корупционния натиск е бил голям, а може би и двете :).
  Еви Немет казва за ATM (или както я нарича Another Technical Mistake :)) - това е технология, която позволява на телекомуникационните оператори да ви карат да плащате за техните собствени технически проблеми. Цитирам по памет, че книгата я няма пред мен.

  По отношение на облачните услуги, позволете да бъда малко скептично настроен. Избягвам да ги ползвам и в момента, а приложението им в армията, ми се струва още по-неоправдано. Може пък и да греша, ако някой иска, да приведе аргументи.

 59. #59
  Cyber 28 сеп 2014, 15:09
   
  0
   
  0

  До приходящ.
  Да си призная и аз като видя абревиатурата АТМ първо се сещам за Another Technical Mistake :)
  По отношение на датацентровете, клъстерите и облаците, това е бъдещето. Нещата малко по малко ще отиват на там. Армията в момента е с 8 до 10 г технологично изостанала по отношение само в ИТ сферата. В момента думичката оригинален софтуер е мръсна за всички сфери и управленски нива. Но в момента в който ни сложат чатала ще се окаже, че е по-изгодно да купиш скъп хардуер и да вдигнеш облак с Software as a service, отколкото да купуваш скъпи приложения. А и цената на хардуера посотянно пада (и следва закона на Мур).
  Ето ти едно по-професионално представяне:
  Какво е hybrid cloud и как да го използваме.

  - See more at: http://blog.icn.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-hybrid-cloud-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5/
  Оспамихме яко темата, затова се извинявам на колегите администратори и прекратявам.

 60. #60
  bravo 28 сеп 2014, 15:10
   
  0
   
  0

  Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се обявява категорично срещу всички опити за ограничаване на техните социални права. Тя заплаши с ефективни протестни действия, ако не се прекратят тези опити. За нарушаването на социалния мир от Синдикалната федерация ще държат отговорни президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служебно правителство.

  Това се казва в тяхна декларация във връзка с разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор "Сигурност".

  "Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, но и без те да бъдат информирани. Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика (Йордан Христосков - бел. ред)", се казва в декларацията.

  Синдикалната организация иска незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва.

  "СФСМВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства – ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми", се посочва още в декларацията.

  При липса на бърза и адекватна реакция от страна на управляващите УС на СФСМВР ще счита Федерацията в състояние на протестна готовност и ще започне процедура по допитване до синдикалните дружества за начало и форма на ефективни протестни действия.

  "В такъв случай за нарушаване на социалния мир ще считаме пряко и персонално отговорни Президента на Република България и назначения от него Председател на Министерския съвет", подчертават от СФСМВР.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка