ВОЕННИТЕ: ЗАЩО ШАЛАМАНОВ МЪЛЧИ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕТО? ДЕСЕТКИ СМЕ ГОТОВИ ВЕДНАГА ДА СИ ПОДАДЕМ РАПОРТА

Pan.bg 28 сеп 2014 | 07:53 views (11309) commentaries(111)
img Заглавието е на ПАН.БГ

За да видите мненията на военнослужещите и как наистина десетки са готови с рапорта си, а някои вече са го сторили посетете
най-голямата група на българските военнослужещи във Фейсбук с 8500 члена:
http://www.facebook.com/groups/162227980567491/?fref=ts

Социалните мрежи: Защо МО мълчи за пенсионирането на военните?

Само преди 2-3 месеца военнослужещите бяха питани в рамките на едно социологическо изследване от Института за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Георги С. Раковски”. 65,3 на сто от анкетираните одобряваха промяната на Кодекса за социално осигуряване и премахване на изискването за възраст при придобиване право на пенсия. Служебното правителство на проф. Георги Близнашки обаче не е на мнението на военнослужещите. То мисли обратното.

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Това се питат хората в социалните мрежи, след като стана известна стенограмата от последното правителствено заседание. Тогава всички министри, с изключение на вътрешния, подкрепиха позицията за въвеждане възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и служителите в специалните служби. Има ли Министерството на отбраната позиция по този въпрос или, разбирайки, че служебното правителство не разполага с правомощия да промени Кодекса за социално осигуряване, просто изчаква да минат изборите и да сдаде властта и проблема на следващите?
image
Ръководството на министерството, респективно целият кабинет „Близнашки”, може и да си отидат, но хората във Въоръжените сили ще останат. Няма смисъл да се нагнетява напрежение. Още повече, че никой не пита войника, сержанта и офицера. А и те, за разлика от колегите им в МВР, където има синдикати, няма как да изразят мнението си. Така е устроено у нас законодателството и те са длъжни да го спазват. Остава една възможност – социалните мрежи. Казваш си отношението – с аргументи или не, макар и в повечето случаи да не си пишеш името. Разбираемо е.

Няма друг начин. Липсва форма на диалог. От години Министерството на отбраната не поддържа отношения с БОЛ „Раковски”. Къде е причината, не е съвсем ясно. Остана много назад времето, когато тази организация беше призната и работеше с МО по определено споразумение. Може да се каже, че в този смисъл военнослужещите ни страдат от липса на професионална организация, която, ако не друго, поне може да изрази мнение. Не забравям, разбира се, съществуването и активността на Сдружението на жените военнослужещи. Но само толкова.

Така изходът отново е в социалните мрежи. Колкото и да ги неглижират институциите, все пак добрият ръководител трябва да си прави необходимите изводи. Ако трябва и да извършва определни проверки. Ето и сега хората пишат – в това или онова военно формирование вече има по 15-20 военнослужещи, които носят в себе си рапорти за уволнение. Т.е. връщат ни в есента на 2012 г. Основателен е въпросът дали няма да се повтори същата история. Тогава финансовият министър Симеон Дянков натисна военния Аню Ангелов и заради 9-процентно увеличение на заплатите запали пожара в армията. Хората разбраха, че с въвеждането на възраст за пенсиониране, може да останат на улицата без нищо, в резултат на безконечните съкращения, и заваляха рапортите. Отидоха си обидени тези, на които все още не могат да се намерят достойни заместници.

За съжаление тогавашното правителство и 41-ото Народно събрание допуснаха елемент на дискриминация. Утежниха режима за пенсиониране само на военнослужещите. Останалите? Просто техните министри и директори на служби не се съгласиха. Днес от стенограмата на въпросното правителствено заседание става ясно че лентата се връща назад. Отново има защита за служителите на МВР. И това е обяснимо. От години у нас в политиката на управляващите, които и да са те, вътрешното ведомство е с един гърди, а може би и повече, пред военното. Включително и през последната година. Докато МО търсеше решения в по-глобален аспект, правеше преглед на структурата на въоръжените сили, който се очаква да приключи до края на този месец, МВР си направи нов закон, който, макар и критикуван, беше приет. Така от 1 юли т.г. бяха увеличени разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служители. Което е една от причините за обявения от финансовото министерство проект на актуализация на държавния бюджет. На първо място заради това и още няколко министерства се прави промяната, според мотивите в проекта. Там обаче го няма Министерството на отбраната.

От мотивите към проекта на актуализирания бюджет наистина може да се направи изводът, че финансовият проблем в отбраната не е чак толкова страшен, както се говореше през август. Ето какво пише финансовото министерство: „Една от първите стъпки на служебното правителство бе назначаването на паралелна мащабна одитна проверка от екипи на Агенцията за държавна финансова инспекция и на звената за вътрешен одит на министерствата, която да установи реалното състояние на изпълнението на бюджета в отделните бюджетни системи, да направи оценка на ангажиментите за разходи до края на годината, поетите задължения, в т.ч. и просрочените задължения и да идентифицира рисковете пред бюджета. На база на извършените одитни проверки и изготвения обобщен доклад бяха идентифицирани проблеми и недостиг за финансиране на вече поети ангажименти за разходи в редица разпоредители с бюджет. Някои бюджетни системи са поставени в ситуация да не могат да изпълняват своите функции и отговорности след като разходните им тавани бяха намалени за последните 4 месеца на годината.” Кои са тези бюджетни системи – МВР и още – министерствата на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на транспорта и съобщенията и на държавен фонд „Земеделие”.

Показателни са решенията дори само на последните заседания на служебното правителство. От централния бюджет например се предоставят допълнително 11 млн.лв. на Министерството на здравеопазването. И 1 милион пак от същото място на НРС. Бюджетът на МО обаче се преструктурира, за да се осигурят необходимите средства за висшите военни училища. С което, забележете, се вземат пари, включително от заделените за подготовка и използване на Въоръжените сили?!

Но, да се върнем на диалога. И да си припомним, че само преди 2-3 месеца военнослужещите бяха питани в рамките на едно социологическо изследване от Института за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Георги С. Раковски”. 65,3 на сто от анкетираните одобряваха промяната на Кодекса за социално осигуряване и премахване на изискването за възраст при придобиване право на пенсия. Служебното правителство на проф. Георги Близнашки обаче не е на мнението на военнослужещите. Може би, за съжаление!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 111

 1. #1
  ТАЗИ ИГРА ВЕЧЕ СМЕ Я ИГРА 28 сеп 2014, 08:13
   
  1
   
  0

  НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА ЗА АРМИЯ И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, ОЩЕ ПО-МАЛКО НА НАТОВСКОТО ГНОМЧЕ ШАЛАМАНОВ. ПРОСТО НОВИТЕ ГОЛЕМИ БРАТЯ НЯМАТ НУЖДА ОТ БА, ТЕ СИ ИМАТ ТЕХНИ, ОБУЧЕНИ И НАХРАНЕНИ, НИЕ САМО ЩЕ ПЛАЩАМЕ СМЕТКАТА. НО СИ СПОМНЕТЕ, ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ, КОГАТО НИЕ СИ ХВЪРЛИХМЕ РАПОРТИТЕ, КАК СЕ РАДВАХА НЯКОИ ОТ СЕГАШНИТЕ РЕВЯЩИ, КАК НИ НАРИЧАХТЕ КОГАТО ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАХМЕ ДА СЕ СПЛОТИТЕ И РАБОТИТЕ ЗАЕДНО ЗА ПРАВАТА СИ, СЛЕД НАС. СЕДЯХТЕ СИ НА НОВИТЕ МЕСТА И СЕ РАДВАХТЕ, БА БЕШЕ РАЗБИТА КАДРОВО И МОРАЛНО А ВИЕ СИ ТРАЕХТЕ. ВСЕКИ РЕШАВА САМ ЗА СЕБЕ СИ. АЗ ЗНАМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, ОТНОВО - КАРИЕРИСТИТЕ И СТРАХЛИВЦИТЕ ЩЕ СЕ ПОКТИЯТ, ЩЕ СЕ НАДЯВАТ НА ПОВИШЕНИЕ А АРМИЯТА КУЧЕТА Я ЯЛИ. ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА, ПОМНЕТЕ.

 2. #2
  капитанче 28 сеп 2014, 09:35
   
  1
   
  0

  Ходи се прегледай . Аз ни Ви подкрепих тогава, няма даа го направя и сега. Защото Вие не подкепяте нас, гледате ни като заплаха и квичите на умряло като Ви дръпнат кокала. Защо не скачате когато по частите махаха младши офицери? Смешният автор на статията пише "още не могат да се намерят достойни заместници" - значи ние сме недостойни а пенсиите незаменими. Пускайте рапорти като сте толкова глупави. Бариерите ви чакат.

 3. #3
  3 28 сеп 2014, 10:10
   
  0
   
  1

  Въшкари, ами айде напуснете де, само приказките ви са много. От 10 години слушам едни и същи хора как всеки ден ще напускат, а като чуят за съкращения и първи напълват гащите. Десетки били готови... и стотици да сте готови плашите гаргите. С вас или без вас системата пак ще си върви.

 4. #4
  реформа със слухове 28 сеп 2014, 10:15
   
  1
   
  0

  Ето виждате ли как с малко слухове малко медии и много страх, реформата в армията продължава със съкращенията на личен състав, през декември 2012 г. - 2000 човека сега до декември 2014г. още 2000 чавека ще се пенсионират или напустант армията. Планът се изпълнява добре, до 2017г. ще има армия от 20 000 души.

 5. #5
  Cyber 28 сеп 2014, 10:51
   
  1
   
  0

  До №2
  Капутанче от бостанче, каква заплаха можеш да бъдеш ти? Като ти знам акъла, направо умрях от смях.
  С този акъл ще си останеш на позицията ако въобще някога си го помирисвал това звание.
  Аз също потвърждавам, че има хора които са готови да си тръгна защото направиха годините или миналия или този септември. При мен и лейтенантите псуват вече. Единия се готви да заминава в Англия независимо от ситуацията, човека явно е разбрал, че в такава държава и армия няма бъдеще.
  Нека да дигнат пределната възраст, щом толкова искат, но да създадат такива условия в армията, че хората да не се възползват от възможността от ранно пенсиониране.
  90 процента от военните, които си тръгнаха рано през последните 10 г, го направиха уплашени от поредната промяна.
  Няма по-добра пенсия от заплатата, но има предел на търпимост.

 6. #6
  уволненов 28 сеп 2014, 10:52
   
  0
   
  1

  znaete li kak se vadiat 5 leva s trud

 7. #7
  Cyber 28 сеп 2014, 11:06
   
  1
   
  0

  До №6
  Не, не знам как се вадят 5 лева с труд.
  Знам как с труд да вадя много повече.

 8. #8
  до 6 28 сеп 2014, 11:08
   
  1
   
  0

  Потруди се да научиш да пишеш на Български!

 9. #9
  7534 28 сеп 2014, 11:12
   
  1
   
  0

  До #3
  Лайнарче, системата отдава е върви. И не дай си Боже да разбереш това, ще напълниш ти гащите и ще ревеш по горящите ти деца и родители.

 10. #10
  стара песен на нов глас 28 сеп 2014, 12:02
   
  1
   
  0

  Г-н капитанче (явно самооценката ти не е много висока, щом използваш умалителни), вероятно си добър на позицията на която си в момента. Вероятно си ходил в чужбина на мисии, а може и на курсове, сигурно и владееш езици (поне английски). Само това и огромния ти мерак да се закичиш с полковнишки пагони и да седнеш в стола в някоя луксозна (с много условности) канцелария обаче не стигат. И в момента има достатъчно вакантни длъжности за старши офицери. Вземи се напъни и се подготви (вместо да си хабиш енергията да завиждаш и мразиш), пребори се с конкуренцията и вземи необходимата квалификация (в България или в чужбина) за старши офицер. После без да се съобразяваш със семейството си и битовите проблеми приемаш първата старши офицерска длъжност и почваш да се "кефиш".
  Правилно, офицерът трябва да има амбиция за развитие, но защо се допуска офицерството да бъде въвлечено в същия филм : разделения между категориите офицери и въобще военнослужещи, разделение военни и цивилни. Как не може да се разбере, че това е основната цел: разделени и слаби.
  Че се прекалява с оставането на пенсионирани висши военни на цивилни позиции е факт. Това е още един начин да формиране на негативни нагласи.
  Капитанче, бъди добър в работата си, грижи се за квалификацията си, и не е толова далече времето когато и теб ще те мрази някой млад капитан, а ти влязъл в последната третина на службата ще се чудиш дали системата няма да те прецака с поредната реформа, и дали няма да ти се наложи на 40+ тепърва да се преквалифицираш, да си търсиш работа в коренно различна среда, да се чудиш как да си храниш семейството.
  Бъди жив и здрав!

 11. #11
  Кептън 28 сеп 2014, 12:03
   
  1
   
  0

  За Сухопътни войски не знам, но за ВВС и ВМС това е просто съсипия. Знам за множество опитни военни капитани и летци, които си намериха, намират и ще продължат да намират реализацията си, като плават (летят) без проблеми на кораби и самолети от гражданското корабо(въздухо-)плаване. срещу далеч по-добри заплати. Цели випуски от военни моряци и летци се преквалифицираха Който го може, го може. Кораби и самолети може би ще се купят един ден, но кой ще плава и лети. Явно, че който не го може.

 12. #12
  Защото 28 сеп 2014, 12:06
   
  1
   
  0

  Системата на армията отдавна е зациклила и не върви.Армията е най-съкращаваната институция от 25 години.Днес реалната Българска армия е в запаса и резерва.Това,което е мирновременна армия не става и за гергьовски парад.Шарлатанчо дерзае ли дерзае,защото догодина на Гергьовден като мине пак башибозук на него няма да се смеят,защото ще се е върнал на високата си заплата в НАТО.

 13. #13
  13 28 сеп 2014, 12:29
   
  1
   
  0

  За кого да гласуваме колеги? Кой ще защити каузата БА? Питам, защото ние сме разделени, предавани и обезверени...докога ще търпим да се гаврят с нас и семейства ни???

 14. #14
  дфг 28 сеп 2014, 12:44
   
  1
   
  0

  За сетен път се убеждавам, че най-големите поразии на войнството направиха бивши офицери (гнома аньо и сегашното такова гномче) бахти омразата бахти злъчта не мога да си го обясня. Но това е диагноза, представям си това наречено капитанче да вземе властта и от него много злъч много омраза.Защо бе капитанче?
  Господа военни да се обединим и на изборите да гласуваме с акъл.

 15. #15
  цивилен 28 сеп 2014, 12:49
   
  0
   
  1

  Господа военнослужещи бройката за личен състав е 20 хил. и това е оптималното число, защо са повече ами вижте числения състав на армиите на Чехия, Словакия, Словения, Хърватско, Унгария да не би те да нямат суверинитет. Националната сигурност не е само армия а е съвкупност от много фактори.

 16. #16
  Шарлатанов 28 сеп 2014, 13:12
   
  1
   
  0

  Ама тя армията към момента реални бройки няма 20000, не знам от къде черпите информация но това което ви представят разни политици не е истината за численоста.
  Някои части ги водят примерно 160 човека по щат и толкова се дават за статистиката, а те са под 80 човека реални ?!

 17. #17
  Вярвам 28 сеп 2014, 13:20
   
  1
   
  0

  Тоя път вярвам на министър Шарлатанов - щатните бройки и реално заетите нямат нищо общо.А сега като хукнат да се пенсионират заради стажа и заплатите,ще намалеят реално заетите бройки с още.Като секнат мисиите ще има нова вълна от напускащи.

 18. #18
  Рапорт подаден 28 сеп 2014, 13:20
   
  0
   
  1

  от капитанче
  "още не могат да се намерят достойни заместници" - значи ние сме недостойни
  Да недостойни, некадърни и мързеливи, без каквито и да било морални ценностиш, с промити мозъци, нагаждачи и гъзолизници–поне по-голямата част.
  Тези които не са такива моля да ме извинят!

 19. #19
  зигфрид 28 сеп 2014, 13:26
   
  0
   
  1

  В този сайт за пореден път се публикуват статии,които противопоставят военни и полицаи.Значи само военните щели да бъдат ощетени,а полицаите били цъфнали и вързали.Абсолютна лъжа е,че след приемането на новият закон за МВР през юли тази годинаматериалното и социалното положение на полицаите било се подобрило.Не съм забелязал заплатите ми през август и септември да са по-високи и с една стотинка.В новият закон пише,че щяло да се плаща времето на разположение,но никой не казва,че ще се плаща по 11 стотинки на час.Т.е няма и 3 лева за 24 часа.А по-гадно от време на разположение няма-постоянно си нащрек дали няма да ти извикат в службата,нито можеш да отидеш някъде,нито една бира да пиеш,нито да си свършиш някаква работа.Освен това в статията се прави внушение,че само за военните щяла да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране.Само че се говори за всички служители в сферата на сигурността-МО,МВР,ДАНС,надзиратели и съдебна охрана.Наистина предишният път само за военните бе въведена минимална пенсионна възраст,но това бе свързано с 9 процента увеличение на заплатите им,а полицаите получихме по един среден пръст.Така че всички сме на едно дередже,а не да се правят плиткоумни внушения.

 20. #20
  Fak 28 сеп 2014, 13:33
   
  1
   
  0

  Зигфрид, недей да заблуждаваш. Преди няколко месеца ви повишиха заплатите с близо 15%. Не е хубаво да се разделяме на военни и полицаи, но го правим всички почти. Трябва действията ни да са обединени, а не разделени.

 21. #21
  mo 28 сеп 2014, 13:33
   
  1
   
  0

  do 19 Извинявам се зигфрид, ама никъде в коментарите не прочетох нещо насочено срещу служителите на МВР, СО И ДАНС. Аз мисля, че ние заедно трябва да си браним правата.

 22. #22
  vrangel 28 сеп 2014, 13:38
   
  1
   
  0

  Абе те за хората не мислят, вие чакате за военните. Всичко вече е продадено и е ред на армията да се закрие. И на мен ме боли, но това е истината. Сигурно след армията ще се продава територия.

 23. #23
  Шарлатанов 28 сеп 2014, 13:38
   
  1
   
  0

  Някои тук май сънуват, никаде на се казва че се намаля численноста на армията, тя си остава същата и бюджета за заплати пак си е същия!!! Тези мерки до нищо добро за бюджета няма да доведат, нито на пенсионния бюджет нито на националния.

  Така, сега всички готови за пенсия ще се пенсионират и вместо да се облекчи пенсионния бюджет то той ще се натовари с нови пенсионери (принудително пенсионирани).
  На овакантените места ще се назначат нови военнослужещи и числеността ще се запази (натоварването на националния бюсжет ще се запази, даже ще се увеличи от новите пенсионери) на скоро имаше назначения, спомняте си.

  С такива мерки нищо добро за страната не се постига, на против, забатачва се още повече положението. Ама така е като назначават малоумни служебни министри.

 24. #24
  Бай онзи 28 сеп 2014, 13:40
   
  1
   
  0

  ДО №13
  Има за кого да гласуваме-НИКОЛАЙ ЦОНЕВ
  БЮЛЕТИНА №16

 25. #25
  зигфрид 28 сеп 2014, 13:42
   
  0
   
  0

  В коментарите няма настроения срещу служителите на МВР,защото военните са достатъчно интелигентни и знаят,че се печем на един и същи огън.Но в статията достатъчно ясно се правят внушения,че едва ли не полицаите щели да бъдат с предимство спрямо военните.А ако се приемат измененията в закона всички в сферата на сигурността ще са засегнати/слава Богу това правителство няма как да промени закон,а само парламент може да го направи/.А що се отнася до това,че били ни увеличили заплатите аз имам 13 години стаж в МВР на инспекторска длъжност.Ако бяха ни запазили званията сега щях да съм майор.И получавам 1150 лева заплата с всички добавки-пари за храна,за стаж и не знам и още какво.Дали някой майор в армията получава по-малка от моята заплата или неговата е доста по-различна?

 26. #26
  Faх 28 сеп 2014, 13:44
   
  0
   
  0

  #10, много добре го каза на простото капитанче. Той много иска да бъде вожд. Тресе го кашишката комплексарщина, че само те са създадени да бъдат големи началници и само те разбират от войска. Реално авиацията е тази, която решава изхода на събитията в днешно време в конфликти от всякакъв вид. А за кашика самолетът или вертолетът са едни автомобили стоящи в гаража, които само чакат да бъде наредено на шофьора да се качи и да ги запали. И после се връща и ги прибира в гаража. До там е опростено мисленето на кашика. И понеже кашици се разпореждат с ввс-арите, ввс-арите просто бягат и отиват да работят същата работа като досега, само че в частни фирми, а кашикът се чуди след като напусне армията, къде ще го вземат да марширува отново. За нас от ВВС кашишкият манталитет е най-омразното нещо в службата. Ние си имаме други устави за изпълнение, каквито другаде ги няма. Те са важни, а не уставите за общовойсковата служба които уреждат къде се поставя пълнителя, манерката, шапката и други простотии.

 27. #27
  hghkf 28 сеп 2014, 14:05
   
  1
   
  0

  до зингфрид
  Ето заплатата ако беше майор
  7. Майор (капитан III ранг):
  7.1. I степен 1029
  7.2. II степен 966
  добави 90 лева за храна и 13Х2=26 процента за прослужено време ,та майора не взема много повече от теб.
  Няма полза да се противопоставяме а да се обединим

 28. #28
  Cyber 28 сеп 2014, 14:26
   
  1
   
  0

  До №27 hghkf
  Не лъжи човека. Основната за майор I степен е 1122 лева и като добавиш прослужено време, цоневките и порциона, стават доста повече. Има добавки и за знаене на език и наряди + класната специалност, която се очаква да влезе ако новите не я отменят пак.
  Опресни си данните да не търся сега майорски фиш.

 29. #29
  Бен 28 сеп 2014, 14:28
   
  1
   
  0

  Тоя малоумник Близнашки, с идиотската си усмивка се изцепи по телевизията онзи ден, че войната била твърде важно нещо, за да бъде поверена на военните. И видно си мислеше, че е казал нещо много умно. Заради такива като него ние нямаме загубена битка, но сме загубили много войни. Ето такива малоумници ни управляват!!!

 30. #30
  29000 28 сеп 2014, 14:36
   
  1
   
  0

  Вече съм сто процента убеден, че нищо не става от нас..... Един проблем-1000 мнения и накрая-какво? Нищо. Плюем се един друг, а не виждаме, че това е целта-да направят така, че да не сме единни! Ами постигат го.Хак ни е!!!!!!

 31. #31
  Cyber 28 сеп 2014, 14:47
   
  0
   
  0

  До №30
  Според мен управляващите в момента, начело с президента, четат препоръките на ЕС като дявола, евангелието. Някъде вече пуснах линк към препоръките на ЕС с които се оправдават и там никъде не става дума за моменталното вдигане на възрастта за пенсиониране в силовите ведомства.
  И да не забравяме това са само препоръки за стабилизиране на пенсионната система. Ние сами трябва да решим с какви средства да го направим.
  Просто трябва веднъж за винаги да покажем, че армията има праг на търпимост и не може постоянно ние да бъдем сочени за виновни и да поемаме негативите от чуждото бездействие и некадърно управление.
  Ето Ви линк към препоръките на ЕС към България от 8 юли 2014 г.
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014H0729%2802%29&from=BG
  Вътре никъде не става дума за "специалните" ведомства.

 32. #32
  браво на полицаите 28 сеп 2014, 14:53
   
  1
   
  0

  Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се обявява категорично срещу всички опити за ограничаване на техните социални права. Тя заплаши с ефективни протестни действия, ако не се прекратят тези опити. За нарушаването на социалния мир от Синдикалната федерация ще държат отговорни президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служебно правителство.

  Това се казва в тяхна декларация във връзка с разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор "Сигурност".

  "Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, но и без те да бъдат информирани. Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика (Йордан Христосков - бел. ред)", се казва в декларацията.

  Синдикалната организация иска незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва.

  "СФСМВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства – ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми", се посочва още в декларацията.

  При липса на бърза и адекватна реакция от страна на управляващите УС на СФСМВР ще счита Федерацията в състояние на протестна готовност и ще започне процедура по допитване до синдикалните дружества за начало и форма на ефективни протестни действия.

  "В такъв случай за нарушаване на социалния мир ще считаме пряко и персонално отговорни Президента на Република България и назначения от него Председател на Министерския съвет", подчертават от СФСМВР.

 33. #33
  ot OFF N 28 сеп 2014, 14:58
   
  1
   
  0

  С решението за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и полицаите служебното правителство нагнетява напрежение.

  Това се казва в декларация на партия "Нова алтернатива" на военния министър по времето на тройната коалиция Николай Цонев във връзка с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които правителството на Георги Близнашки прие на едно от последните си заседания.

  Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът реши режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. За да се влезе в сила, тази промяна трябва да бъде одобрена и от бъдещото Народно събрание.

  От партията на Цонев декларират, че са готови да подкрепят всяка форма на протест срещу това решение.

  "Партия „Нова алтернатива” категорично се противопоставя срещу отнемането на социалните права на военнослужещите, полицаите, надзирателите в местата за лишаване от свобода, служителите на ДАНС и други категории служители, пряко ангажирани с опазване на националната сигурност", се казва в декларацията на партията.

  Според текста приетите от служебното правителство изменения на КСО създават несигурност и демотивират хората, отговорни за опазването на реда и сигурността в страната да изпълняват служебния си дълг.

  "В момента страната ни е изправена пред сериозни предизвикателства за националната сигурност - и външни, и вътрешни, и гражданите с право са загрижени за безопасността си. Неприемливо е в такъв момент да се предприемат действия, които засягат професионалната и социалната сигурност на хората, чийто дълг е да бранят и опазват сигурността на страната", се казва в декларацията.

  Според партията на Цонев служебното правителство превишава правомощията си, "като взема по административен път решения, за които трябва да има ясна политическа воля и консенсус".

  "По този начин кабинетът върши мръсната работа на бъдещото правителство на ГЕРБ и безотговорно нагнетява напрежение сред българските военнослужещи и полицаи. Подкрепяме и ще подкрепим всички форми на протест срещу това безотговорно и опасно решение на служебния кабинет", се казва още в текста на декларацията.

  От днес партия „Нова алтернатива” организира в столицата и областните градове подписка срещу решението на Министерски съвет.

 34. #34
  Грипен 28 сеп 2014, 15:07
   
  1
   
  0

  Трябват пари за нов изтребител и ще ги вземат от военните, полицаите и който могат да прекарат.Заради вашия рахатлък политиците няма да си развалят изгодните оферти.А, че ви мразят - мразят ви.В МВР особено ако министър е някой адвокат, като види кубинка и започва да ръмжи.За управляващата пасмина негодници човекът с униформа е едно тъпо и неграмотно говедо, което заслужава голяма тояга.За някои капетанчета и модерни педерастчета, пребиваващи поради слабохарактерността на модератора и този сайт, също сте утрепки.Те са се се изнесли някъде на по горно място, нахранени мастии, лежат в краката на ,,боговете'', лижат, правят нещо без ръце на господарите и ви се присмиват.Който е докарал до стаж, нека си пуска рапорта и хич няма да е зле.

 35. #35
  Мунчо 28 сеп 2014, 15:13
   
  1
   
  0

  Не знам защо всички нападат капитанчето. Та той си е напълно прав. Всички дето сега ревете, че пускате рапорти, ревяхте по същия начин и преди 2 години. Защо не го направихте тогава? Мислите се за незаменими, но не сте. На такива като капитанчето може да не им достига опит, но не им липсва ентусиазъм, затова трябва да им се помага. Тяхно е бъдещето на ВС. Те някой ден ще направят реформата в армията. Вие имахте 25 години да я направите, но чакахте друг да ви свърши работата под предлог, че от вас нищо не зависи. Резултатът от подобно малодушие е налице.

 36. #36
  Ивайло Георгиев 28 сеп 2014, 15:18
   
  0
   
  0

  Напълно съгласен съм с 29000!!!!
  Само мрънкачи , оплаквачи и сополанковци ! Уж част от пишещите са офицери , а никой не предладга как може да се реши проблема . Обсъждат се само последствията . Уж военни , а скопени . Все чакат някой друг да им свърши работата .Никакви усилия да защитят правата си и честта си .Банда оплаквачки ! Беззъби баби и страхливци ! Ще пореват , пореват и ще им мине .

 37. #37
  офицер от резерва 28 сеп 2014, 15:28
   
  1
   
  0

  Уважаеми колеги,
  стига сте ревали като вдовици всеки сам си определя съдбат. И аз през 2012 г. бях принуден да взема тежкото решение да напусна БА. Направих го с достойнство и чест защото съм бил /и сега пак съм такъв/ един честен и принципен офицер от ВВС на Р Бъргария. Напуснах сам, постъпих мъжки защото е по добре сам да си подадеш рапорта и да си отидеш с достойнство и чест, а не да бъдеш изхвърлен като непотребна и ненужна вещ. Обидно е такова отношение към БА, но всяко нещо има начало има и край.

 38. #38
  До 1,2,3... 28 сеп 2014, 15:50
   
  1
   
  0

  Че са такива, такива са - мрънкачи. Ако бяха много стока, нямаше да са в армията, а ехеее! Това, че са мърлячи, не променя факта, че политиците са гадни мръсници.Те с всички се отнасят така, не само с военните.Пример - Преди местните избори през есента на 2011 г. простата партия във възход, командва Великия ебач с размах, обещания, импознтност, феерия...! На 30.10.2011 г. бяха балотажите.На следващия ден рано сутринта обвиха по медиите намерението да вдигнат стажа и възрастта за пенсиониране, а на военните отиде от 25 на 27 години.Е, за тази подлост ли ще гласувате пак.Сега са сменили тактиката - подлогите, наречени претенциозно ,,кабинет'', въртят минет на Едрата пача, която пак се точи да е премиер.Но Вие сте за трепане, защото не ги изтрепахте преди 20 г., когато мутрите станаха еталон за подрастващото поколение и блян за недоклатени на младини лелки и млади курвета.Сега е късно.Вече са господа министри, началници, депутати, кметища, шефове на агенции и всякакви боклуци!

 39. #39
  Cyber 28 сеп 2014, 15:50
   
  1
   
  0

  До №35 Мунчо
  Не си прав Мунчо. И ти и капутанчето не сте прави.
  Преди две години повечето, които можаха и не виждаха перспектива заминаха. Сега рапорти са подготвили основно тези, които преди са нямали годините да го направят. От тези които и преди са можели да се пенсионират, пак повечето ще си останат на служба. При нас преди 2 г. си заминаха едни от най-подготвените хора и всички веднага си намериха работа. Сега пак ще се повтори същата серия.
  През последните 10 години 90%, че и повече от хората в БА се възползват от възможността за ранно пенсиониране когато поредните управници тръгват да им отнемат заслужени компенсации.
  Ако такива като теб и капутанчето си мислят, че това ще е последното усукване, сте много далече от истината. Армията отдавна не е фактор, с който някой се съобразява и затова съм напълно съгласен с ОР №37. Не всеки реве като вдовица, но отдавна в армията всеки е длъжен сам си определи съдбата, когато го подгонят с ножа.

 40. #40
  Три без коз 28 сеп 2014, 15:55
   
  0
   
  1

  Да оставим младите да работят! Имам стажа, знам реда и няма да чакам да ме гонят.Всеки мачка когото може, а не когото трябва.Отивам в сивата икономика.Там са по яки и защитени от армията.

 41. #41
  *** 28 сеп 2014, 16:00
   
  0
   
  0

  ****

 42. #42
  Мунчо 28 сеп 2014, 16:10
   
  1
   
  0

  Cyber, може и да не съм прав, но я ми кажи ти през цялата си служба какво си направил, че армията да се реформира и освен за компенсациите, ранното пенсиониране и за 20-те заплати при пенсиониране, за какво друго си мислил. Колко пъти си се изправил пред началника си и вместо "Слушам г-н полковник", си му казал "Не си прав г-н полковник. Трябва да се направи по друг начин"? Колко пъти не си изпълнявал заповед, защото противоречи на изискванията за безопасност на подчинените ти? Колко пъти си мислил преди всичко за живота, здравето, обучението и възпитанието на младежи като капитанчето, а не за компенсации и банкомати?

 43. #43
  до Мунчо 28 сеп 2014, 16:20
   
  0
   
  0

  Точно защото е стоял и търпял, заслужава да му се изплатят всички облаги. Ако си чел Чудомир, там има един памфлет - ,,И я че изокам некой ден''. ,,Изокал'', когато часовникът показал 17 часа в последния му работен ден до пенсията.

 44. #44
  последна надежда 28 сеп 2014, 16:34
   
  0
   
  0

  Пенсионирах се през 2012. Започнах службата като лейтенант през 1989/тогава започна и реформата/,завърших я като кIIр/реформата продължава/.През това време никой,нищо реално не реформира/съкращенията не са реформа/.Не са страшни нещата,които искат да направят,ако се направят с много малко акъл,а то е,че задължително да се приеме гратисен период. Всеки да може да вземе сам решението като си направи сметката без да вкарва емоции.А мнението ми е, че всичко, за което се грижи държавата е в разруха.

 45. #45
  незнаещ 28 сеп 2014, 16:36
   
  0
   
  0

  А,как е пенсионирането в другите армии?

 46. #46
  Мунчо 28 сеп 2014, 16:48
   
  0
   
  0

  До #44 Пуснато от последна надежда
  Уважаеми господин к-н II ранг,
  За да бъде дискусията ползотворна, споделете моля, Вашия опит през последните 2 години. Кажете на тези млади момчета за плюсовете и минусите на емоционалните решения.
  До всички останали
  Моля, да се обсъждат положителни и отрицателни страни на едно или друго решение, а да не се хвърлят празни приказки, които само нагнетяват обстановката и с нищо не помагат за правилен избор.

 47. #47
  до 44 28 сеп 2014, 16:49
   
  0
   
  0

  От опит знам, че на тия които пенсионирането предстои след повече от 10 г. хич, ама хич не ги вълхува.Поне така съм се чувствал когато стана от 20 на 25 години и имаше ако не греша /ето, че малко ме е интересувало/ 1 година гратис - 2004 г.Когато си на тридесет и пет и имаш нагласа, че ще караш до 48-50 хич не те интересува, че са вдигнали стажа, защото така и така до 50 го правиш повече от 25.Да, но те не спряха. Но ако следват нещата в този план, както казва 44 и не се гаврят с тези, които вече са на предела, всичко ще е нормално.

 48. #48
  a military man 28 сеп 2014, 16:54
   
  0
   
  0

  Мунчо от писанията ти се усеща, че си или настоящ или бивш военнослужещ т. е. добре познаваш военната тематика. Мога да ти кажа, че винаги когато съм имал подчинени първо съм мислил за тях и после за себе си. Мога да ти кажа, че Армията(а ти го знаеш усещам го)се е променила,например как беше през 90 години на миналия век командира ти казва устно идваш събота и неделя и отиваш, ама сега за да ти каже ела в събота или в извънработно време трябва писмена заповед, та борил съм се,само с това да съм спомогнал пак съм направил нещо. Казваш да не се изпълняват заповеди, но има една глава 13 от НК (военни престъпления) те такива като АА и ВШ(гномове де) са го измислили отдавна, защото ако имаш някой командир с ръст на Наполеон или на дедото АА и нещо ти каже напреки а ти си здрав, прав и силен и му забиеш два шута ще го убиеш, т.е. при неизпълнение те чака военен съд и тн.
  ПС: приемам нека да ни махнат 27 години и да ни сложат години например 65, но да махнат глава 13,да няма военна прокуратура и съд, да ми дадат право на синдикална дейност, да напускам гарнизона в който служа и България когато си искам и без да уведомявам никой и тн, но това вече няма да бъде Армия и ти го знаеш много добре...абе какво си чеша езика, вярвам на колегите от МВР, МП и др, че няма да допуснат това.

 49. #49
  до Муньо 28 сеп 2014, 16:54
   
  0
   
  0

  Мунчев, не виждаш ли, че господин 44 е още младо момче - на 44 години. Може да ти стане зет!

 50. #50
  до 48 28 сеп 2014, 17:02
   
  0
   
  0

  Определено си прав, че ония от МВР респектират повече, за разлиика от други времена когато армията е била водеща.По окършени са в закони и мошеничества, а кръшкат ли на границата, не 70, ами 700 талибана на ден ще пристигат в столицата. Някакъв техен синдикален лидер се изказва по телевизиите, но как точно ще реагират не зная. Там са десет синдиката и имаше случаи един да организира бдения когато Миков им бе министър, а когато Буда бе премиер, същите призоваваха към ,,разбиране'' и въздържание. Бакалов е прав, че уж деполитизирано министерство, всъщност е най политизирано.

 51. #51
  до капитанче 28 сеп 2014, 17:09
   
  0
   
  0

  Много си зле, ама наистина много си зле, от коментарите ти личат комплекси и некадърност който нямат оправяне, щом при сегашните условия за развитие в армията, когато само трябва да си дочакаш годинките за следващо звание, да кандидатстваш в академия когато поискаш и колкото пъти искаш и да вървиш напред, щом при тези условия ти се надяваш някой да се пенсионира или уволни за да се развиеш, е , извинявай, но наистина трябва да си много зле. Злорадството ти всъщност показва, че стоиш по-ниско
  от кадрови редник. Интересно ми е как ще реагираш
  като разбереш какво мислят тези под теб, ако наистина
  си капитан, значи има такива.
  Съжалявам за тебе, съжалявам за армията, съжалявам за държавата, но при тези условия, при тези
  ограничения и при тези заплати, ще останат да служат само такива дето и за бариера не стават, човек трябва да си знае цената и да има достойнство. Щом се радваш и те устройват 1000 лв. ( като почнеш да си плащаш осигуровките и като махнат още тва онова, ще останат толкова), значи нищо не става от тебе. Само да ти спомена, че при мене лейтенанти и ст. лейтенанти са най-разочаровани от "новите оферти" и гледат все по-настойчиво към "терминала". Да, ако си "царско синче", "царско зетче", или спечелил от тото-то, може и да те устроят новите условия, но средностатистически и средноинтелигентен(за армията) офицер може да изкара толкова, че и доста повече и в цивилния живот, а след като махнат компенсациите, не "привилегиите", няма да има каво да ги спре. Радвам се че нямам колеги като "капитанчето", нито "под" мен, нито "над" мене.

  ПС: мисиите рано или късно ще свършат, ще те видя тогава как и от къде ще пълниш бурканите със зелена
  тоалетна хартия.

 52. #52
  тъжен 28 сеп 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  за съжаление 2 и 3 са прави. нищо не става от нас. за това ни клецат, защото за нищо не сме на едно мнение и се кълвем един друг като лешояди.
  така ше бъде още много време, защото нямаме лоби, нямаме синдикат, нямаме легия, нямаме нищо. Имаме само едни калъфи с лампази, които едва успяват да спасят себе си, защото армията се командва от цивилни и те нямат никаква власт. Положението е като на потъващ кораб - всеки за себе си. Армия няма, има военни, които не са единни.
  Разбиха ги на "формирования" - каквото и да означава това.
  Ние сме били нехранимайковци, а ни управляват разбойници. И то големи и много гладни разбойници и продажници. Повечето от тези лъскави костюмари са готови на много, ама много срамни неща само и само да са покрай баницата с парите.
  Всички са за затвора, а има и някои които са за трепане.

 53. #53
  Мунчо 28 сеп 2014, 17:16
   
  0
   
  0

  military man, и сега можеш да напускаш гарнизона си и България без да уведомяваш когото и да било. Уведомяването е свързано с изплащането на обезщетения при евентуална злополука по време на пътуването.
  #49, господин 44 може да ти бъде баща и съм сигурен, че има много неща, на които може да те научи.

 54. #54
  мунчо 28 сеп 2014, 17:23
   
  0
   
  0

  А бе тия пенсий им е време да се махат а дано това да ги накара.Ама и малко генерали требва да отпаднат
  и цивилни служители,а не ние капитаните да се чудим как да вървим по тая скапана пирамида която вече не е пирамида а не знам каква фигура е.

 55. #55
  Мунчо 28 сеп 2014, 17:36
   
  0
   
  0

  До#54
  Много моля, да не използваш името ми. Имай доблестта да изразяваш мнението си лично. Заради такива като теб, дето винаги се крият зад нечий гръб, армията ни е в такова състояние. За такива казвам "На калпавия ... вълната му пречи."

 56. #56
  уволненов 28 сеп 2014, 17:41
   
  0
   
  0

  sld kato SIMEONOV e enichar da vi uvolniavat.VSICHKI

 57. #57
  Мунчо1 28 сеп 2014, 17:50
   
  0
   
  0

  Е сигурно и ти не се казваш мунчо или се лъжа.И двамата се крием за това не ме обвинявай.Защо не си се регистрирал.Ползвай истинското си име и напиши E-mail като не се криеш.

 58. #58
  незнаен 28 сеп 2014, 17:50
   
  0
   
  0

  do # 19 Та точно Цонев разгони фамилията на армията, като унищожи ген. щаба, а по този начин обезличи армията без началник на ген. щаба. Та той направи това и съсредоточи цялата власт в ръцете на министъра.С неговия закон той взе цялата власт и пари в ръцете си. Вече няма подпис от една страна на нач. на ген. щаба и от другата на министъра. Остана само решение и подписване от министъра, а началника на отбраната е само фигура в цялата тази джунгла.

 59. #59
  28 сеп 2014, 17:53
   
  0
   
  0

  Мунчо, не заблуждавай хората. Да, военнослужещият е можел винаги да напусне гарнизона и България, без да се обажда -и преди и сега. Но всичко това е било за негова сметка. Законовото изискване е да уведомява, особено ако има разрешение за достъп, това е задължително и по други закони и нормативни документи.

 60. #60
  *** 28 сеп 2014, 17:55
   
  0
   
  0

  ***

 61. #61
  Мунчо 28 сеп 2014, 18:19
   
  0
   
  0

  До #59 Пуснато от Aз
  Ти кога последно ги чете тези закони и нормативни документи?
  Не пропускай факта, че преди се искаше разрешение за напускане на гарнизона и страната, а сега става дума само за уведомяване и то е в твой интерес. Уведомяването на съответните органи при напускане на страната е при определени условия и в определени страни. Четете внимателно, момчета. Ако нещо не разберете, консултирайте се с подходящите хора.

 62. #62
  Cyber 28 сеп 2014, 18:23
   
  0
   
  0

  Повярвай ми драги Мунчо, много пъти съм опонирал на началници и съм изразявал обоснованото си мнение и съм го отстоявал с аргументи и за това никога не ми се е налагало да не изпълнявам директна заповед насочена срещу здравето и безопасността на подчинените ми.
  Старая се да ги науча, подчинените, на всичко, което са ме учили, тези преди мен или аз съм постигнал в практиката. И не само подчинените, а и доста началници се възползват от тази възможност. Затова авторитета ми е на нивото да опонирам и да търся най-доброто решение.
  А за компенсациите и банкоматите можеш да проследиш мнението ми в този сайт. Аз бях един от тези, които подкрепиха предното увеличение (от 9%) да се даде на майките с малки деца, но да не се въвеждат години за пенсия.
  Аз се надявам да се намери такъв механизъм, при който не се налага хората да си тръгват преди навършване на пределна възраст. Защото явно високите ни заплати не са достатъчна мотивация да служиш до края.
  Виждам, че тук пишат много колеги, които са се възползвали от правото за ранно пенсиониране и дават акъл.
  Когато армията можеше да направи нещо за собствения си авторитет аз не бях фактор. Сега когато аз мога да направя нещо, армията не е фактор. Просто нещата се разминаха във времето.

  Аз предлагам годините да се върнат на 25 прослужени за всички, но за сметка на това да се въведат коефициенти. Който иска да се пенсионира рано получава 60% пенсия ( в някой натовски армии започват от 75%) и всяка следваща година ти носи примерно 4 процента и можеш да вземеш максимална при пределна възраст.
  Това е само пример, цифрите трябва да се прецизират, защото пенсиите на младите пенсионери от сектора, сравнени с тези, отпуснати предходните години, са наистина високи и осигуряват едно нормално съществуване. От друга страна тези които стоят до предела получават пенсия ограничена от закона за таван на пенсиите. Защо им е тогава на старшите офицери да стоят до края. Трябва да спрат с постоянните промени и да направят службата наистина атрактивна за да не бягат хората по-рано.
  Още по-добър вариант е пенсионен фонд за сектора сигурност, каквато идея беше заложена в ЗОВС, но министър Ньойски не изпълни.

  С вдигането на възрастта и премахването на 20-те заплати ще превърнат военните в крепостни селяни.
  Мижитурки с орязани граждански права и без компенсации. Какъв авторитет очаквате да има такава армия?
 63. #63
  Освалдо 28 сеп 2014, 18:34
   
  0
   
  0

  Мунчо, мунчо-о. Много ти отива това име, да знаеш. Я кажи, ти колко пъти си заставал срещу началник? Я кажи ти колко пъти си заставал лице в лице със смъртта? Та ти елементарни работи не знаеш за войсковата служба, акъл започнал да дава. Да не си и ти някое вевесарче, дето мрази уставите, а?

 64. #64
  Мунчо 28 сеп 2014, 18:56
   
  0
   
  0

  Cyber,сега, когато можеш да направиш нещо, работи армията да стане фактор. Тези, които се предават на първия рубеж, не са истински войни. Не може с лека ръка да се обезсърчават младите. Истината е, че не всички ще имат възможност да служат до пределна възраст, но при по-ранно излизане от системата и реализация в цивилния живот, ще имат възможност за ранно пенсиониране. Свалете си капаците и погледнете в перспектива.

 65. #65
  До Cyber 28 сеп 2014, 18:56
   
  0
   
  0

  Евала колега напълно те подкрепям.То е измислено нема тепърва да откриваме топлата вода.Ама за всичко това трябва принципни началничи и воля и разбирасе пари и повече хора с твоето мислене ама на високите етажи.

 66. #66
  капитанче 28 сеп 2014, 18:59
   
  0
   
  0

  Избърсахте ли лигите и слюнката. Почвам наред. По време на службата си съм видял много добри неща от полковници, подполковници и майори, учил съм се от тях и съм ги уважавал и уважавм и сега. Точно те обаче с високо вдигната глава и без да "оревават" целия свят си пускат рапортите, правят почерпка и си тръгват, като ни пожелават успех занапред. Има обаче и много ревящи муфлони, които по цял ден обикалят и се оплакват колко лош е министърът (алоо, той ви е е пряк началник), МО, държавата и всичко наоколо. Демотивират всеки, който им се върже, че "ще става все по-зле" и "аз да бях на 25, досега да съм в чужбина". Нямат грам достойнстов, един си псна рапорта в понеделник, от оплаквачите този, и се похвали във вторник, че вече си уредил експертна длъжност в МО. Някой негодяй поставят под въпрос дали съм служил, или съм офицер "връзкар". Пак ще повторя - нямам в семейството или на жена ми гол военен или полицай, влезъл съм в първата десятка в ВВОВУ и съм излеязъл пак в този ред. Писал съм само мотострелкови профил, и това съм влязъл, макар, че можех да изибирам от всичко. Не ми пука какво мислят за мен лузъри, които ги е страх от всичко. Да ходил съм и пак отивам на мисия, щото така ми харесва. Като дойде моят ред да ме махат - няма да цивря, а просто ще си тръгна само с добри чуства. Никога не съм си позовлявал да хуля министър, който и да е той - той ми дава хляба, чудно ми е какви сте офицери, които хулите наред? Жал ми е за вас, наистина...

 67. #67
  Мунчо 28 сеп 2014, 19:05
   
  0
   
  0

  Освалдо, аз винаги съм заставал срещу началниците си и съм пазил гърбовете на подчинените ми. Затова винаги са ме уважавали и едните и другите. Лице в лице със смъртта за щастие съм бил само 2 пъти, но и това ми стига. На никого не го пожелавам.

 68. #68
  Инструктор- пенсионер 28 сеп 2014, 19:10
   
  0
   
  0

  Колеги само да споделя моя опит след пускането на рапорта-11.2012г и пенсионирането ми:
  - първо рапорта го пуснах защото не виждах нищо добро в бъдеще за системата/ МО/, а и въвеждането на възраст го приех като лична обида и гавра за военнослужещите
  - да си призная първите 2-3 пенсионерски месеци си е стрес/бях командир на ескадрила и бях свикнал на високо напрежение и голяма динамика/ и да стоя в къщи правейки нищо си беше тегаво
  - след това започнаха интервютата за работа и скоро даже можех да избирам на няколко места/ изобщо не става въпрос за охрана и прочие/
  - сега съм в сериозна фирма на мениджърска позиция- казвам го това не за да се хваля, а да подчертая че в момента на трудовия пазар има глад за подготвени , отговорни, с чужд език и с опит кадри, каквито сме ние четидесет и няколко годишните.
  Така,че за кадърните и куражлийте винаги има добра възможност навън!
  П.П. А колкото до протести и стачки-НЕ БЪДЕТЕ НАИВНИ, лично видях колко малко излязохме през есента на 2012, а сега като знам кои останаха ще са и по- малко!
  Всичко най- добро.

 69. #69
  Sold-er 28 сеп 2014, 19:13
   
  0
   
  0

  До #66 Министъра не ти дава хляба бе, кретен подлизурковски....министъра даже ръфа от твоя комат, с него бъркате в една каца с мед! Само че той бърка, а на теб само ти дава да му оближеш пръстите!

 70. #70
  до капинанче 28 сеп 2014, 19:28
   
  0
   
  0

  "Никога не съм си позовлявал да хуля министър, който и да е той - той ми дава хляба"
  Не нещастнико-не министъра, а българския народ ти дава заплатата и не за да ходиш по мисии и да харчиш парите им за чужди интиреси, а за да служиш на Родината си и защитаваш интересите на своя народ.
  А що се отнася до министрите- те осигуряват единствено собствените си интереси и затова не заслужават ничие уважение.

 71. #71
  Sold-er-а е прав 28 сеп 2014, 19:40
   
  0
   
  0

  Капитанче, Sold-er - е прав. Министъра ти е началник, но не ти дава той хляба, а българския данъкоплатец. Ти не служиш на министъра. Той е само политическа фигура, представител на управляващата партия (не, че не ти е началник). Ти служиш на България. Това, че уважаваш дисциплината и единоначалието е похвално, ама не се захласвай толкова. Уважавай началниците , ама не е необходимо да им целуваш ръка (особено на цивилните). Това за преминалия на цивилна длъжност наистина е много дразнещо. Даже някои продължават да се държат като фактори. Абе уредил си се, уредил си се, трай си кротко в ъгъла, минало ти е времето......Обаче капитанче, бива малко да си обереш отношението. Малко избива на арогантност, която като станеш старши офицер лесно се превръща в дива селска дерибейщина. Повярвай ми не един и двама такива съм видял. Тогава цялото ти офицерско достойнство, което демонстрираш, ще отиде на кино.

 72. #72
  наистина военен 28 сеп 2014, 19:43
   
  0
   
  0

  Да ви кажа честно, само в нета и форумите има спор и противопоставяне. И това го нагнетяват хора далече от армията ( обидени на армията бивши колеги или изобщо не обували чепик смешници ). В поделенията НЯМА две мнения по въпроса. Всеки който служи в момента ще го потвърди.

 73. #73
  до капинанче 28 сеп 2014, 19:45
   
  0
   
  0

  Ало капитанчето я си гледай мисиите и не обсъждай нещо което не разбираш.На тебе като ти е сигурно 6 мисия евала замогнал си се.Не казвам че там е лесно,ама лесно е да приказваш от твоето положение.Разберете армията не е само две три подразделения за мисии.Всички знаем как от началото се ходеше на мисия.Особено за офицери.

 74. #74
  Мунчо 28 сеп 2014, 19:46
   
  0
   
  0

  Наистина военен, ти служил ли си някога в истинска армия?

 75. #75
  Cyber 28 сеп 2014, 19:48
   
  0
   
  0

  Не го хулете капутанчето. Млад и зелен е още. Между небето и земята. Не ламти за пари и придобивки, а отива на мисия.
  Сега ще започне да ни убеждава, че отива да защитава България и нейните интереси.
  Не си ли се замислял капутанче, че точно тези, които си тръгват с високо вдигната глава имат какво още да дадат на армията и на теб лично, но омерзени от отношението си заминават тихомълком.
  Един ден и ти ще дойдеш на нашата и дано разбереш кои фактори действително формират имиджа и авторитета на армията. На теб може да ти харесва, защото не си минал по пътя на тези с 25 и повече години служба. Сега службата няма нищо общо с тази преди 10г., и още по-малко с тази преди 20 г.
  За реването, реват основно тези, които нямат алтернатива.
  Според мен, БА трябва да е подчинена на Началника на отбраната не на министъра.
  Това не си спомням кой го измисли, но по този начин всяка политическа сила веднага след като вземе властта, първо започва да се упражнява върху армията, чрез министъра.
  Кой е по-голям министъра или президента и кой да командва армията след като министъра не е подчинен на президента?

 76. #76
  Аз 28 сеп 2014, 19:51
   
  0
   
  0

  Изглежда форумът се превърна във всички срещу Мунчо и се изкриви основната идея. Не искам да влизам в оправдателен режим - Той е Мунчо, но и той чете книгите,като дяволът евангелието. Хайде Мунчо със здраве и заедно с Колчо......светът ще се оправи. И не си губете чувството за хумор ;)

 77. #77
  капитанче 28 сеп 2014, 19:53
   
  0
   
  0

  Народът? Айде тогава да зададем въпрос на Народа "Съгласни ли сте да се вдгне въсрастта за пенсиониране на военните и да им се намалят брутните обезщетения при напускане?"
  Прост въпрос с еднозначен отговор - ДА/НЕ. Тогава ще се поправя, че Народът ми дава хляба. А иначе хуленето на преки началници пред подчинени какво е, министър ли е Шаламанов - да, плюете ли го - да. Ами какво е това, къде е офицерската чест.
  Пише един колега, че по частите няма противопоставяне - ами няма, все пак там няма ревльовци, има факти - 2,5 млн пенсионери, 2,5 млн работещи, 900 000 на държавна/общиснка/военна/МВР и т.н. служба. Пари нема, народът иска зрелища. Който не му харесва - прав му път. Сори

 78. #78
  До Cyber 28 сеп 2014, 19:54
   
  0
   
  0

  Ела с мен да те заведа на няколко подбора и тогава ще разбереш как се дава алтернатива. Каква алтернатива бе ти чуваш ли се какво приказваш.

 79. #79
  Мунчо 28 сеп 2014, 20:08
   
  0
   
  0

  До #76 Пуснато от Аз
  Всъщност аз съм дяволът. А коя беше основната идея, че забравих?

 80. #80
  $$$$$ 28 сеп 2014, 20:51
   
  0
   
  0

  Стига сте си чесали езиците. Тиквата идва на власт и започва да ви клати отсега.

 81. #81
  Krasimir Dimitrov 28 сеп 2014, 20:52
   
  0
   
  0

  Колеги, не се занимавайте с това недоносче- капитанченцето, тоя не е военен, а обиккновен пръдльо!

 82. #82
  Шарлатанов 28 сеп 2014, 21:16
   
  0
   
  0

  министър ли е Шаламанов - да, плюете ли го - да. Ами какво е това, къде е офицерската чест. -а къде е министерската чест???

 83. #83
  Миндефф 28 сеп 2014, 21:21
   
  0
   
  0

  Кой уважаеми колеги има смелостта да си пусне рапорта? Въпрос който дава отговора на настоящето и бъдещето на армията!
  - този който "е готов" т.е. има 27г.;
  - този на когото му остават толкова или по-малко години от тези които може да си купи;
  - този който е лейтенант или ст.лейтенант и все още е в разцвета на силите и може да смени попрището;
  - този който е кадърен и със специалност с цивилно приложение /без значение/ на прослужените години;
  - този който е спечелил от тотото или има поне 1 милион в банка /без КТБ/;
  На кого изобщо не му пука за въвеждането на възраст за пенсиониране?
  - на всички генерали и полковници /те и без това се надяват да служат и след 54г./;
  - на този който има 25 прослужени /този път ще има гратисен период поне 2г./;
  - на всички цивилни в МО и БА;

 84. #84
  Анкетиращ 28 сеп 2014, 21:25
   
  0
   
  0

  "Айде тогава да зададем въпрос на Народа "Съгласни ли сте да се вдгне въсрастта за пенсиониране на военните и да им се намалят брутните обезщетения при напускане?"

  Абе ти верно си много тъп.

  Ако питаме народа: "Да намалим ли отпуската на учителите, че 53 дни са им много?", "Лекарите, катаджии вземат ли рушвети и ако да, да им намалим заплатите?", какъв ли ще е резултата, като вземе предвид народопсихологията ни, а?

 85. #85
  Sold-er 28 сеп 2014, 21:25
   
  0
   
  0

  До #77 Ха ха ха.....2,5 млн. пенсионери, 2,5 млн. работещи, 900 000 на държавна/общинска/военна/МВР и т.н. служба......"


  Ми мангалите де ги забрави бре, каунче....човек ще си помисли, че браниш електората на ген. Симеонов...да не сте солташаци!

 86. #86
  ясен 28 сеп 2014, 21:27
   
  0
   
  0

  Капутчето е ясен, печалбар, ще направи 4-5 мисии и ще изчезне, пука му на сайдера за армия и държава, нали има командировъчни, той за тва само и си е влязал в училището, сам си го написа, за това браво, знае си интереса.

  Дайте да видим какво става с останалите, ако дялнат целия сектор "Сигурност", армия, полиция и ДАНС, дали ще има "хайде уво", дали няма да се застраши нац. сигурност, дали сега е момента(съобразно международната обстановка), дали всичко е случайно. "Повече от една случайност, вече не е случайно"- някой кагебешник го беше казал, ама сигурно не е прав.
  Не съм чел препоръките на ЕС, при първа възможност ще го направя, но имам доверие на Cyber(благодарско за линка), като казва че не всичко е така както ни се представя и само ми потвърждава опасенията, че натиска е от друго място и няма нищо общо със натоварването на осигурителната система, европейските практики и други "интеграционни процеси" в ЕС.
  А и бюджета, той ще смогне ли, че и не само военния, ами и НОИ-ския. Дали ще може да се усети положителен ефект близките 5 години, съмнявам се.

 87. #87
  Росен Райчев 28 сеп 2014, 21:30
   
  0
   
  0

  Хайде, пак почнахме да се броим на такива и онакива, на голямата работа и простолюдие, на служили преди и служещи сега,на младши срещу старши офицери, на ВВС срещу Сухопътни и така нататъка до безкрай . Стига вече!!! Прочетете статията и разберете най после че това ще засегне всички в армията колкото и малка да е останала след погромите над нея за тези 25 години "Реформи". Стига с това АЗ така ,АЗ онака ...Стига с този болезнен егоцентризъм!!! Стига сме се делили!!! Както всички знаем не всеки гони кариера , не всеки ламти за звание, не всеки е имал възможност по една или друга причина да мине през академия или да отиде на мисия/това даже не е за всеки/. Стига вече достатъчно!!! Видях колко струваме през есента на 2012г. когато организирахме шествията бяхме заявили че на шествието ще присъстват 5000 души толкова бяхме подали в Столична община. Когато ходих на инструктаж в СДВР колегите от полицията ме питаха "Наистина ли очаквате толкова много хора" и аз казвам "Да, на хората им омръзна да ги разиграват като циганска мечка на събор". И КОЛКО ДОЙДОХА ?200-250 човека... Така че хайде да не се правим на велики кой срещу кого да се сръфа ами да помислим какво да се направи след изборите за да не се допусне това което стана през 2012г.

 88. #88
  Sold-er 28 сеп 2014, 21:30
   
  0
   
  0

  До #77 P.S....дай да питаме Народа дали да намалим заплатите и привилегиите на министрите и депутатите....например да вземат 400 лв. на месец и ако отсъстват от работа три пъти безпричинно да ги уволняват!

 89. #89
  steven 28 сеп 2014, 21:52
   
  0
   
  0

  Kolegi za rannoto pensionirane badete sigurni 4e ste se varnat starite pravila...godini vazrast i t.n kato tezi godini plavno 6te se uveli4avat...navan ne6tata sa tragedija s rabota i zapla6tane na truda taka 4e stoite si na mestata i ne se poddavaite na natiska.Mersi i uspehi na kolegite!!!

 90. #90
  7534 28 сеп 2014, 22:38
   
  0
   
  0

  Ми аз казах, ама никой не обърна внимание - като си седим в къщи, когато колегите бяха излезли да покажат несъгласието си с отношението към нас, ние си седяхме в къщи с най-различни оправдания. Че и солджъра по най-тъпия кашишки начин се оправда и той. Ми тогава не се чудете, че за нищо не ни броят. Ние сме си долни страхливци. Като ги слушам колегите около мен колко са им неадекватни разсъжденията и срам ме хваща, че са ми колеги. Деформация, послушковци, страхливци, дами и и господа военни!!!

 91. #91
  от народа 28 сеп 2014, 22:39
   
  0
   
  0

  титаник потъва

 92. #92
  Cyber 28 сеп 2014, 23:02
   
  0
   
  0

  До Росен Райчев.
  За това шествие есента на 2012 и мен ме е яд много.
  Група колеги от морето се бяхме навили да си се кооперираме с коли, но като видяхме, че се броиме на пръстите на двете ръце разбрахме, че не сме дорасли и страхът надделява.
  Съгласи се, че в София и околностите служещите трябваше наистина да са около 5000, а излязоха 250.
  Според мен трябваше по-добра подготовка и организация, особено в провинцията и разясняване на целта на мирното шествие.
  След заплахата от Аню за незаконни действия много се уплашиха и се отдръпнаха.
  Надявам се, че този път, ако полицейските синдикати организират протести или шествия по големите градове, много от заинтересованите военни ще ги подкрепят.

  До №78
  Ами заведи ме. Чудя се само, без моя помощ няма ли да те изберат?
  Алтернативата зависи от индивида, момко.
  Някой я имат, други не.

 93. #93
  Sold-er 28 сеп 2014, 23:22
   
  0
   
  0

  До #90 Абе вие малоумни ли сте или да!?! Що не отвориш на някоя новина от 2012 г. от шествието в цивилен сайт и не прочетеш коментарите на хората! Само настройвате обществото срещу военните с вашите протести и шествия.....нищо положително не може да се извлече от подобни протестни шествия! Просто нещата трябва да станат като през 2008 година, когато командирите ни се молеха най-учтиво да не напускаме и да не си взимаме болнични за занятията! На минъстъра и президента трябва ясно да се покаже, че никой няма намерения да служи и воюва, след като му вдигат годините за пенсия и му намаляват заплатите! Ситият на гладният не вярва...колкото и да ревете по площадите никой няма да трогнете! Просто се чудя в кой свят живеете....и в кой държава най-вече!!!

 94. #94
  zlpetrov 28 сеп 2014, 23:30
   
  0
   
  0

  Cyber,някак си изпуснах темата а и не ме вълнува особено.Обаче...Някъде по горе прочетох твое мнение за проценти.Давам ти конкретен пример с баща ми. Пенсионирал се е през 1967 на 34 г. като зам. командир на ескадрила МИГ-19с в Узунджово.След това отива да работи в "Тексим" до 70 и след това в ССА-Авиотряд Пловдив като командир на АН-2.През 67 започва да си получава пенсията,но с някакъв процент от нея.Със всяка година процента се е вдигал и през 1973 когато навършва 40 год. започва да я получава в пълен размер.В момента /след всички реформи/ е на 81 год. пенсионното му решение е за 1134 лв.,но той получава тавана!

 95. #95
  Fax 28 сеп 2014, 23:31
   
  0
   
  0

  Солджър, много си тъп. Понеже простия народ нещо не му харесвало, та и ти понеже си прост и ще му уйдисваш на акъла. Ти собствено мнение имаш ли? А, забравих, че си кашик, а те собствено мнение нямат.

 96. #96
  skunsk 28 сеп 2014, 23:36
   
  0
   
  0

  Шаламан не му дреме за вашите кирливи пенсии, той е на друго ниво!!!За такива мижетурки като БА такава политика трябва и ХАК ДА ВИ Е!!!!!!!!!!!!

 97. #97
  Sold-er 28 сеп 2014, 23:41
   
  0
   
  0

  До #95 Nevermind, глупако....протестирайте тогава! Пожелавам ви успех! Хората ви плюят, а вие се мислете, че вали! Народа че е прост...прост е, ама тъй като ти чета глупостите май си по-прост! А мен не ме мисли, сега не съм веенен, а когато бях, нямах никакво намерение да се пенсионирам такъв! Но бях противник на въвеждането на възраст....ей така, от солидарност! Сега разбирам, че съм грешал.....

 98. #98
  **** 29 сеп 2014, 00:38
   
  0
   
  0

  Предният министър имаше справка, вероятно изготвена от МО- където ясно се виждаше при сравнение че при нас условията за пенсиониране са сред най- тежките в НАТО. Някой да я има?

 99. #99
  офицер 29 сеп 2014, 01:39
   
  0
   
  0

  Ей, хора, вие сте идиоти, ,може да си мислите, че сте образовани, но не сте, вие сте пяната на бирата, еманация на това, което ни докара до тук, многознайковци, ербапи, гъзари, майната ви

 100. #100
  Мунчо 29 сеп 2014, 07:44
   
  0
   
  0

  Моля, не обвинявайте народа. Народът не е прост, а прагматичен. На хората им скъсват задниците от бачкане, а получават мизерни заплати, с които едва си покриват сметките за битови нужди, храна и облекло. Останалото отива за издръжка на държавна и общинска администрация и армия и полиция. За да ви уважава народът и да ви храни, трябва да му покажете, че сте му необходими и полезни. Изкарвайки го прост и необразован с нищо не си помагате. А когато човек получава условия за удовлетворяване на основните си потребности, му е все едно чия армия ще го пази и дали ще има своя армия. Когато мислиш за физическото оцеляване на себе си и на най-близките ти хора, забравяш за по-сложните неща. Това е инстинкт за самосъхранение.
  Пожелавам ви приятна и ползотворна седмица.

 101. #101
  Росен Райчев 29 сеп 2014, 09:10
   
  0
   
  0

  До Cyber
  Много си прав като казваш че в София и близките гарнизони трябваше да дойдат много хора но и те се изплашиха след заканите на министъра по БНТ1. Виждах много хора които стояха в страни от нас и по градинките, хора които познавам но страха е велика сила особенно в тази криза. Не казвам че на мен стомаха не ми се беше свил на топка напротив.
  Колкото до това да ходим по гарнизоните и да разясняваме съгласи се че това е свързано с много разходи/от личния бюджет/ и организация на хората по места/все пак и ние сме на работа/, а да накараш някой да дойде след работно време на събиране и то след заплахи от страна на министъра е доста трудно . На някой места ходихме но хората се бяха подготвили бяха осигурили помещение където да се съберем и да си кажем нещата а това не е малко. Много хора си мислят че нещата не зависят от нас /военните/ защото ние нямяме права по закон и никой няма да се съобразява с нас. На тях ще кажа че не са прави, факта че министъра излезе по БНТ и даде интервю и отправи заплахи в ефир към нас , факта че изпрати кохортата от приближени да обикалят поделенията и да разясняват "правата вяра" ,факта че проведе безпрецедентната среща в "Графа" и излезе "стенограмата" от нея /в същото време ние бяхме в Плевен/ факта че Крумово и Графа ги бяха закотвили по места по време на шествията, факта че президента на два пъти дава изявления по повод недоволството в армията и още много други подобни "дребни съвпадения" говори друго. И нека не обиждаме хората извън армията, това са нашите бащи ,майки баби и дядовци това са хората които плащат сметката в края на краищата това е народа а ние сме част от този народ. Да ние гасим пожари,помагаме при бедствия и аварии,спасяваме хора , изграждаме огради по границата и ред други дейности но това се прави защото няма кой друг да го направи защото и на полицията не им достига ресурс и на пожарна и на бедствия и аварии а за нас да не говорим. Ние сме длъжни да защитаваме своя народ , да му помагаме в трудни моменти защото такова ни е призванието. Тези които настройват народа срещу армията и обратното за мен са национални предатели.
  Хайде стига толкова че май ще се изкарам по-католик от папата.
  Лека работа на всички.

 102. #102
  Първа резерва-запасняк 29 сеп 2014, 09:30
   
  0
   
  0

  КАК ДА ВЯРВАШ НА ПОЛИТИЦИТЕ, КОГАТО МИНИСТРИТЕ ТЕ ПРЕДАВАТ?
  http://www.novaalternativa.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd/

 103. #103
  ДО МУНЧО 29 сеп 2014, 10:41
   
  0
   
  0

  ДО МУНЧО


  СПОКО, Cyber Е АДМИНА пРЕСЛАВ С ДРУГ НИК, ДРУГОТО ТИ Е ЯСНО...

 104. #104
  Georgi Dimitrov 29 сеп 2014, 10:50
   
  0
   
  0

  Г-н Райчев, напълно сте прав. Преди 9.10.1944год. военните също са нямали никакви права, но определена група са ги използвали за да вземат власта, и са им дали, като компенсация "социални придобивки". Сега друга група е взела властта, подпомогната от чужди фактори, и придобивките биват отнети, за да се обезкръви БА, основния стълб на суверенитета ни. Патриоти не допускайте това да се случи !!!

 105. #105
  пенсиониран 29 сеп 2014, 12:43
   
  0
   
  0

  страхливци видяхме Ви през 2012 год. колко си пуснахте рапортите.Сега и да ги пуснете едвали ще успете да вземете 20 заплати

 106. #106
  Мирака 29 сеп 2014, 13:24
   
  0
   
  0

  Аз не знам защо изобщо ни трябва армия. Че не сме способни да водим война със съседна държава - това е повече от ясно. Поне да изпълняваше някакви други полезни функции - при наводнението в Аспарухово от всякъде събираха доброволци а войниците си стоят по поделенията. Границата се пресича от хиляди нелегални емигранти, а войниците си стоят по поделенията. Изобщо каква функция изпълнява тази армия?

  Наясно съм, че ще получа тонове от псувни в този сайт, но нека видим все пак :)

 107. #107
  Cyber 29 сеп 2014, 13:54
   
  0
   
  0

  Хе, хе, хе, аз съм админа.
  Дори и не бих си помислил да администрирам уеб сървър със софтуер за управление на съдържанието.
  Даже не знам каква платформа ползва сайта и не ме интересува. ПОВЯРВАЙТЕ, ако искате.

  До #105 пенсиониран
  Защо, господин пенсионер да не вземем 20-заплати?
  Вие се уплашихте, тръгнахте си и ги получихте, а сега злобеете. Не смятате ли, че е просташко?
  Взимайте си пенсийката и си пийте ракийцата. Със злоба нищо няма да постигнете.

  До Росен Райчев.
  Абсолютно на същото мнение съм и съм стигнал до същите констатации. Само не разбрах упрека за обидите към хората извън армията към мен ли са?
  Не си спомням да съм обиждал някого, само заради това, че не служи в БА.

  До zlpetrov.
  Моите уважения към цялото Ви семейство.
  Въпреки, че описвате частен случай (според мен не са много хората, които могат да минат по този път)
  в крайна сметка пак се стига до тавана на пенсиите.
  В тази връзка искам да попитам, някой смятал ли е след колко години служба на летателна длъжност, един летец в момента може да достигне тавана на пенсията?
  Успехи и лек ден на всички.

 108. #108
  Росен Райчев 29 сеп 2014, 19:53
   
  0
   
  0

  До Cyber
  Нямам предвид теб а другите които обиждат хората

 109. #109
  Черноморски 29 сеп 2014, 21:32
   
  0
   
  0

  стига сте се джавкали колеги, лично видях какво се получи есента на 2012 и съм бесен на много хора. Пропътувах разстояние от сливен до софия, за моя сметка за да застана до знамето на самото шествие, доведох и семейството си... 300 човека и голям срам. После оправдания като колко било далеч, ама нямало информация, ама какво ли не...Като искаме да ни уважават нека бъдем по смели - това е...а това че е опасно да се събираме на подобно шествие е просто едно оправдание като гъза - всеки си го носи и мирише...така че, моля Ви тоя път се вземете в ръце.

 110. #110
  над закона 01 окт 2014, 20:52
   
  0
   
  0

  Ми подайте си ги бре............хиляди :) Не милиони щяли да си тръгнат. Само дърти трътки сте събрали в тази армия по 3 лицеви опори няма кой да направи. Тюлени морски....Държавата пари нема а те само за заплати ми говорят. Вижте с колко на месец карат хората и тогава ако имате малко чест, но вие нямате си кажета какво искате. ай сектир на тази армия без достойнство

 111. #111
  НАД закона, ама ПОД акъла 03 окт 2014, 21:11
   
  0
   
  0

  Такова изказваме може да направи САМО, интелектуален деградат. От тези дето си мислят, че САМО те са важни, че САМО те заслужават, но за мсетка на това ВСИЧКИ са има длъжни. Особено когато тръгнат с летни гуми през зимата, когато строят в дерета (щото освен всичко са и най-хитри)и после ги залее, като има пламне дома или се случи нещо друго (а те не са застраховани, поради същата причина, че като почнат с пиянските си домашни свади полицаите трябва на мига да са там, че лекарите трябва хем да идат бързо хем и на бой да носят... Същият този НАД ЗАКОНОВ вероятно пътува свободно из Европа, но изобщо не си дава сметка, че едни 13 "трътки" си дадоха живота, за да влезе България в НАТО, една от основните причини да бъде приета за член на ЕС.
  Не знам обаче, дали няма да дойде скоро времето, когато ТРЪТКИТЕ, ще започнат да отвръщат с отношението, което получават.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка