ПРЕСА: ВОЕННИТЕ МАСОВО НАПУСКАТ! ХАОС В АРМИЯТА! САМО НЯКОЛКО ПИЛОТА ОСТАНАХА КАТО ИНСТРУКТОРИ! КОЙ ЩЕ ПАЗИ НЕБЕТО НИ?

Pan.bg 30 сеп 2014 | 18:29 views (27534) commentaries(92)
img Военни масово напускат армията ни
в.ПРЕСА


Военни масово напускат българската армия, съобщавa в своя статия в-к „Преса“. Само в последните няколко дена 30 офицери са напуснали родната армия. Това се е случило, след като стана ясно, че кабинетът „Близнашки“ ще предложи военните да се пенсионират при навършване на възраст 52-55 години, а не само при натрупан трудов стаж от 27 години в системата. Освен това Консултативният съвет по пенсионната реформа има идея при уволнение униформените от МО и МВР да получават обезщетение от 8 заплати накуп вместо 20, както е сега. Именно по-добрите условия за пенсиониране са честа причина на военните у нас да останат на работа, а когато тях ги няма – очаква се масово напускане, казват експерти.

Според висши военни – това е само първоначалната вълна от масово напускане. Опасенията са, че ще се повтори ситуацията от есента на 2012 г. Тогава правителството на ГЕРБ въведе възраст за пенсиониране в армията, която БСП после отмени, и само за два месеца си тръгнаха 800 офицери. Експерти твърдят, че това е причината почти да бъде ликвидиран гръбнакът на офицерския корпус в звеното „майор – подполковник“. В повечето европейски държави, които същевременно са и членки на НАТО, е възприета гъвкава система на пенсиониране на военните. В някои няма изискване за възрастова граница. В други, ако е въведена – можеш да се пенсионираш, като получаваш процент от парите си. Но ако останеш още на служба, с всяка година парите за старост на военния се увеличават.


Най-зле обаче била ситуацията с военните ни летци. За тях има огромен недостиг – в момента само няколко души нямат достатъчните 15 години служба, за да не пенсионират, ако желаят. Ако те решат да напуснат – просто няма да има кой да охранява небето ни и по този начин да спазваме задълженията си към НАТО.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 92

 1. #1
  Wladi 30 сеп 2014, 18:44
   
  8
   
  0

  Това мисля ,че се случи заради десните реформи на десните правителства ?! И през 2002-2004 беше така , но тогава държавата ни изигра с кадрова реформа , но все пак имаше летци , а сега експертите на НАТО къде са ?!

 2. #2
  mimo55 30 сеп 2014, 18:55
   
  3
   
  0

  Не са няколко пилота а около 20% от пилотите с които разполага България

 3. #3
  Бойкот 30 сеп 2014, 18:56
   
  8
   
  3

  Важното е да има магистрали другото малко по малко ще се претопи...

 4. #4
  ASSA 30 сеп 2014, 18:57
   
  4
   
  8

  Ние самолети нямаме, те за пилотите се притеснили....!!!!

 5. #5
  Загрижен 30 сеп 2014, 18:59
   
  7
   
  0

  Статията е много точна. "Висшите военни" са с много верни опасения и освен наистина ТРАГИЧНОТО положение при военните летци ситуацията е подобна и в голяма част от другите възлови специалности.
  Военни и всички други от силовите структури. които са придобили право на пенсия по чл. 69 от КСО, но не са направили пределните години за възраст все още не искат по собствено желание да напускат работните си места, но с приемането на промени ще бъдат ПРИНУДЕНИ да напуснат армията и да се влеят в редиците на пенсионерите. До сега военни са се възползвали от правата си и са се пенсионирали рано само ако са се спрягали промени, които са водили до несигурност в утрешния ден.
  Сега отново не само,че рапортите ще валят, но те ще бъдат от последно останалия компетентен състав, който в момента носи тежестта на военната служба, обучава и предава опит. Имащите право ще се пенсионират и ще натоварят пенсионната система, а нямащите право ще търсят сигурност в чужбина, защото тук няма да я получават. Няма да има преходност, ще се получи крах в системата, същевременно няма да има нови желаещи за служба, ако няма компенсаторни условия за ограниченията, натоварването, риска и нарушените права. Не искам да съм черен пророк, но след съкращенията през годините и достигането до минимума от състав в армията един такъв удар вече ще бъде фатален за Националната сигурност, мисия в помощ на населението и ангажиментите към партньорите в НАТО.
  Мисля, че за не допускането на този проблем трябва дори да се ангажира Президентът и Консултативния съвет по национална сигурност.

 6. #6
  mekata 30 сеп 2014, 19:29
   
  6
   
  1

  КЪМ Тодор Воденов от КТ „Подкрепа“:Какво става нали нямаше да има рапорти за напускане а........?

 7. #7
  DDD 30 сеп 2014, 19:30
   
  4
   
  0

  Който не напусне сега........догодина на ПОДБОРА ще не ще ?????????

 8. #8
  Кой? 30 сеп 2014, 19:31
   
  10
   
  0

  До Загрижен. Кой ве баце ще се погрижи за "Националната сигурност" Президентът и Консултативния съвет по национална сигурност? Дето сегашното смехотворно "правителство" дето трябва единствено и само да се занимава с предсрочните избори назначено от същия тоя "Президентът" или дето всички в купом получихме 10 % увелчение на заплатите.

  Опа не било заплатите ами тока.

  Или оня дето се мъчи 25 години да унищожи нацията като променя национални, семейни и културни ценности с наркобизнес, проституция и битова престъпност.

  Тоя ли трябва да ни оправи или да викнем Царчето дет ни оправи ама тотал че сега е сърдит и на държавата че не му върнали земите който не му принадлежат и по международни закони.

  Ей хора вместо да си ревете тука вземете се явете поне на едно протестче.

 9. #9
  Дерибасов 30 сеп 2014, 19:32
   
  1
   
  1

  Може ли някой да обясни какви са правилата. Ако сега военен се пенсионира след 27 годишен стаж, получава само пенсия или и 20 заплати на изпроводяк?

 10. #10
  do Wladi 30 сеп 2014, 19:34
   
  0
   
  4

  Много мислиш... А да си помислял, че с 10% Станишевски плосък данък държава, респективно армия, не може да се издържа?

 11. #11
  АВ 30 сеп 2014, 19:43
   
  2
   
  0

  в.ПРЕСА е един от многото които ревяха против условията за пенсиониране на военните - какво сега се загрижиха.

 12. #12
  Шарлатанов 30 сеп 2014, 19:44
   
  1
   
  0

  На куп или разсрочено 20 заплати или по-малко ако прослужените години във ведомството са по-малко от 20 и заместени с преравнени за които няма обезщетение или просто казано по една заплата за всяка година реално прослужена но не повече от 20, 20 щатни заплати не брутни намалени с дължимия данък това е в най-добрия случай, или ако щата ти е 600 лева ще вземеш около 10800лв. за 20 заплати, ако са по-малко годините, ще вземеш по-малко. ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА КАТО КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ОТНЕТИ ЧОВЕШКИ И ГРАЖДАНСКИ ПРАВА, А НЕ ЗА КЕФ!!!

 13. #13
  гунчо 30 сеп 2014, 20:04
   
  6
   
  0

  Ами за 20-те заплати за работещите в съд, мъд и т. н. за които също тихомълком получават 20 заплати, защо не говорите бе говеда? Тая тарикатска прослойка, всяка година по т. н. ДМС получава по 10 заплати, защо не ревете, за това бе говеда тъпи?

 14. #14
  Fax 30 сеп 2014, 20:07
   
  3
   
  0

  Абе какво ще се загрижили? Ще ни пази армията на Исляската държава, която се е запътила насам:)) Виаги ще има армия на тази територия, само че няма да е българската. Елементарно, Уотсън:)))

 15. #15
  до ав 30 сеп 2014, 20:07
   
  1
   
  0

  Преса бе единственият, който рева в полза на БА, и срещу АА, мога да приложа и линкове от любимия ни сайт.

 16. #16
  100% 30 сеп 2014, 20:16
   
  0
   
  0

  Ето я цялата статия написана от Спиридон Спиридонов:
  http://pan.bg/view_article-6-25142-MINISTYR-ShALAMANOV-PROGOVORI-ZA-KSO-SAMO-ChE.html
  Ето цитати:
  " - При военнослужещите няма място за понятието „ранно пенсиониране”. Те просто придобиват право на пенсия при определени условия, регламентирани в сегашния текст на чл. 69 от КСО, които са пряко свързани и с всички ограничения, които Законът за отбраната и Въоръжените сили налага на хората с пагони...
  - Тук също има едно неразбиране. Първо, заплатите не винаги са 20. И второ – условието за получаването им не е пенсиониране на военнослужещия. Законът за отбраната и Въоръжените сили е много ясен в това отношение: „При освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.” Не след всяко освобождаване от военна служба следва пенсиониране и както личи от текста става дума за обезщетение. Законодателят е преценил, че военната служба оказва определен негативен ефект върху военнослужещия, за да му предвиди обезщетение. Заобикалянето на този факт, т.е. не споменаването на думичката „обезщетение”, води до неправилното мнение, че става дума за привилегии на военнослужещите ..."

 17. #17
  KOREKTOR 30 сеп 2014, 20:27
   
  1
   
  0

  До #5 Пуснато от Загрижен

  Загрижен,

  Браво,

  Точен, ясен и кратък си.

  Аз който съм далеч от проблемите на армията и военните хора те разбрах за опасността която се е задала.

  Според мен проблема на българския народ се състои в разделението. Затова както се казва евала на гърците. Едно съсловие да тръгне и целият народ скача с тях.

  А в нашата България като тръгнат някои да си търсят правата другите ги гледат за сеир, че има такива които и ги заклеймяват.

  А сега е момента да тръгнете военни с полицаи и да бъдете подкрепени и от все още работещите цивилни, от безработните, пенсионерите, бъдещите цивилни пенсионери. Изобщо всички засегнати от сбърканата пенсионна политика.

  Политика която поставя народа под геноцид и бажно унищожение.

  Само, че синдикатите ги няма. Няма ги. Те са оръжие когато им се плати за да се бутне конкретно някое правителство. Те са част от политическата и икономическата мафия.

 18. #18
  ГЛУПАК 30 сеп 2014, 20:34
   
  0
   
  0

  ехо великите управляващи питаите си анализаторите какво ще стане ако сега се пснат 20 000 рапорта за 4ао армия които иска да по4ва да служи с тези нови риформи сметнете толкова обещетения и аиде България фалира и в плюс на 45 000 поне от МВР е Е Е Е каде И НА КАДЕ А УПРАВЛЯВАИТЕ НА ВОЛЯ ДА ВИ ВИДИМ КОИ ЩЕ ВИ ОПАЗИ

 19. #19
  123 30 сеп 2014, 20:48
   
  2
   
  0

  Аз нямам за пенсия, но съм си подготвил рапорта. До тук беше с армията и с България. Чао!! Те това искат. Населението тук им пречи.

 20. #20
  Пенсионер 30 сеп 2014, 20:49
   
  1
   
  0

  През 1994 се започна за мен реорганизацията на БА.
  Работех в поделение на ВВС което бе съкратено на 100 процента.преместих се в друг гарнизон,и така май 7-8 пъти.Съпругата ми бе винаги с мен,но бе криза и бе безработна,синът ми смени за 10 години 6 училища.НИкога не можах да се възползвам от евтини жилища за военни и живеехме на квартира.В момента в който добих право на пенсия със заплащане на годините ката курсант напуснах БА.Който смята че 20 заплати са малка компенсация за това да работиш и близките ти да са ощетени и да нямат сигурност мисля че ако го преживее ще мисли друго.
  Реформата доведе до това че младите офицери са все по далече от пенсия и след няколко години в БА няма да има потенциални пенсионери поне за 10 години напред,доколкото има армия де.........

 21. #21
  СС 30 сеп 2014, 20:59
   
  1
   
  6

  Какви отнети права , какви глупости.От години се знае колко им е "тежка" службата на шапкарите. Накаря на 45 години пенсионери за 20 год служба. Всичко щеше да се ядва ако бяхме богата държава, но уви не сме, всеки иска да е на държавна хранилка.И все пак който не му харесва да се пробва в частния сектор.

 22. #22
  Тони 30 сеп 2014, 20:59
   
  0
   
  1

  Дежурството в НАТО ще го носи Христосков и МТСП

 23. #23
  Кептън 30 сеп 2014, 21:00
   
  1
   
  0

  За какво ли не има пари? Например, колко струва 30км ограда, а и за какво ли ни е, когато цялата граница между България - Турция е 254км. Сега знам, защото, 30-км е почти 1/8 от 254 км. Следователно още от българската граница бежанците я подкарват на 7/8 такт на ръченицата, т.е. стават по българи от българите. То ние само на 7/8 неравноделни такта на ръченицата я караме. Защо ли не се използва опита от военно-полевия лагер "Радуша" на македоно-косовската граница. Тогава бежанци - албанци в България нямаше. Още повече, че същият този опит бе затвърден в Ирак, късдето отново българската войска охраняваше и то успешно военно полеви лагер, този път с араби. Защо не направихме един военно-полеви лагер за кюрдски бежанци на турско-сирийската граница,икойто сирийски кюрд мине на българскатеритория директно с полет да го връщамев "нашия" си лагер на турско-сирийската граница. Смятате ли, че след това някакъв заблуден сирийски кюрд-бежанец ще дойде в България. Според мен едва ли ... Лошото е друго, че май българският кашик е забравилкак се сглобява палатка и за какво са разните му там пръчки и платнища в раницата. Май трябва на скаутски лагер да ходят ..., да и мм припомнят някои неща как се правят. А иначе нито една ограда нищо не е направила, нито Великата китайска страна е спасила Китай от Монголските орди, нито Берлинската страна спаси някогашния социалистически лагер, нито стената между двете Кореи намалява напрежението между тях, нито стената между Израел и арабския свят ги спасяваот взаимно унищожение, а още по-чалсо стената между САЩ и Мексико ... Те стените са за това, за да се преодоляват. Лошото е, четакива стени се издигнаха и между власт имащите и техния народ... Нещо започнаха на различни езици да си говорим, сякаш някаква странна мембрана изкривява звуците и се появява разликата като ни слушат, какво чуват.

 24. #24
  глурак 30 сеп 2014, 21:12
   
  1
   
  0

  ехо айиде СС утижаи на големите пари земаи и хар4и ние от БА като ХВАРЛИМ ШАПКИТЕ СИ ТИ НО НАМЕРИ ПОНЕ 20000 като теб ДА НИ СМЕНИТЕ И ДА ЗАЩИТИТЕ ДО ЗАВЕТНИ СТАРИНИ >САМО ДА НЕ СЕ ПРЕКРАСТИХ НА abdylax kakvoto i da zna4i

 25. #25
  Ivan_Ivanov 30 сеп 2014, 21:34
   
  0
   
  3

  Хей пичове к'во сте се разревали за заплати и пенсии ... не ви ли е неудобно!!! ... След няколко месеца и без това няма да има държава която да ви плаща каквото и да било !!! А на когото му стиска знае за какво да се готви...

 26. #26
  ВВСар 30 сеп 2014, 21:43
   
  1
   
  0

  Който иска да заповяда? "Да не работи" Места има бол. А сега ще има и още. Ама не искат, щото е по-лесно да плюеш без да можеш и кревата да си оправиш, камо ли да спиш в калта, на бетона на летището или напалубата...

 27. #27
  Учил недоучил 30 сеп 2014, 22:04
   
  3
   
  0

  След като може гуверньорът на БНБ да получава по 90 000 лв. на месец, значи сигурно е в реда на нещата. Тези хора са някакъв друг свят. И аз не мога да преценя много ли е, малко ли е. В смисъл, на мен ми се струва ужасно много, ама може това ми впечатление да е на фона на заплата от 800 лв., средна за България. Тези са някакви други хора, както е известно. Една заплата му е колкото месечните пенсии на 120 български офицера,но май е нормално като гледам банковата ни система в момента

 28. #28
  fax 30 сеп 2014, 22:09
   
  1
   
  0

  СС, що си не е.еш майката?

 29. #29
  Факс 30 сеп 2014, 22:47
   
  1
   
  0

  Иванн, склонен съм напълно да те подкрепя за първото ти твърдение. Тази държава е най-добре да изчезне.

 30. #30
  Факс 30 сеп 2014, 23:03
   
  3
   
  0

  Едно време в академията, тогавашният министър на ГЕРБ изнесе една страхотна реч, която на всички се хареса, всички си помислих, че сега нещата ще се променят към добро и т.н. Всъщност това беше визитната картичка на ГЕРБ - там всички говорят хубави неща за пред хората, я всъщност унищожават всичко като марокански скакалци!!!

 31. #31
  Gonzo 30 сеп 2014, 23:14
   
  1
   
  0

  Е ще ви нареса речта,Вие в академията сте го слушали като министър на ГЕРБ,не като министър на Република България,затова дотам го докара БА

 32. #32
  Fax 30 сеп 2014, 23:30
   
  1
   
  0

  За 25 години никой не направи нищо да не се плодят циганите и българите да не бягат от държавата. Сега в резултат на това пари няма, а няма и кой да работи и да ги изкарва за да се издържат увеличаващите се неработещи цигани. Сега ще ни вземат годините, ще ни вземат обезщетенията, след 5 години още ще ни вземат, няма да е достатъчно до 60 години да служиш, а до 70 ще трябва, защото циганите ще са още повече, а ние още по-малко. След 10 години армия няма да има и няма да има от къде да се вземат пари. Те сега армията я ползват като финансов ресурс, ама тя не е ресурс и ще свърши. И тогава заеми ще вземаме за да храним циганите и още повече българи ще избягат и почти никой няма да остане. Това ще е след 10 години. Никой не отчита, че скоростта на емиграцията се увеличава, а не е постоянна величина, както и прираста на циганите.

 33. #33
  1234 30 сеп 2014, 23:32
   
  2
   
  0

  Аз да попитам, защо за 20 години един генерал или група генерали не надигнаха глас в защита на подчинените си, в защита на Българската армия? Защо се допусна безогледното ликвидиране на гарнизони и съкращаване на личен състав, само в едни структури нямаше съкращения - Щабовете на видовете въоръжени сили, там противно на всичко логично се разкриваха места за цивилни служители, места за старши офицери, на които им предстоеше пенсиониране? Някой да е чувал преди в казармите да се работи на график (това си беше рядък лукс), сега да станаха казарми без график - не? Как може в Турция офицерите от ГЩ да подадат вкупом оставки - някой представя ли си го това да се случи в Българската армия? Обещанията и пожеланията за Българската армия идват от генералите ни, но вече като предизборни. Отвратен съм от действията и бездействията на всички отговорни за съсипването на славната някога Българска армия.

 34. #34
  123 30 сеп 2014, 23:36
   
  0
   
  0

  До 1234
  Абе, пич, я си кажи с ръка на сърцето, ти на шествието излезе ли по-миналата година да изразиш позицията си? Или се скри като мишка у вас?

 35. #35
  Preslav 30 сеп 2014, 23:52
   
  0
   
  0

  ПРИСТИГНА ФАКТ ОТ ШЕФА - ВСИЧКО СВЪРШИ!!!!
  http://pan.bg/view_article-5-25150-BOJKO-GRYMNA-ZA-MVR-I-VOENNITE-TRQBVA-NEZABAVNO-DA-MAHNAT-SEGA-DEJSTVAShtOTO-KSO-TRQBVA-DA-SE-ZAMISLIM-DALI-IZOBShtO-ZASLUZhAVATE-ZAPLATI.html

 36. #36
  Gonzo 30 сеп 2014, 23:52
   
  1
   
  0

  Ето Ви го министъра на ГЕРБ
  БОЙКО ГРЪМНА ЗА МВР И ВОЕННИТЕ: ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА МАХНАТ СЕГА ДЕЙСТВАЩОТО КСО! ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛИМ ДАЛИ ИЗОБЩО ЗАСЛУЖАВАТЕ ЗАПЛАТИ!!!
  Последното нещо, за което трябва да се говори в сектора, е темата за пенсиите, "Трябва да се замислим дали изобщо заслужават заплати

 37. #37
  уволненов 01 окт 2014, 00:07
   
  0
   
  0

  nasia nachalnik general Simeonov e ENICHAR ,....TAKA NI SE >ADA

 38. #38
  неми се служи вече 01 окт 2014, 00:08
   
  1
   
  1

  Ква армия кви пет лева..?!цялата държава е пътник!

 39. #39
  markoni 01 окт 2014, 00:13
   
  0
   
  0

  Аз съм ОФ.К от запаса и при такива полковници и подполковници като П/п Нинов редовите военни ще го ядат ......!!!!!

 40. #40
  KOREKTOR 01 окт 2014, 07:25
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 41. #41
  Коко 01 окт 2014, 08:59
   
  0
   
  2

  Случайно попаднах на тази статия - беше публикувана във фейсбук!
  Защо се мислите за по-важни хора от цивилните? Не съм срещал интелигентен военен!
  Бях в казармата като артилерист през 1984-86г. Това, което видях там напълно ме отврати от военните. За мен двете години бяха огромен застой в развитието ми. Имам роднини, приятели и познати военни - имам някаква представа за работата на военния.
  Познавам един военен музикант, който се пенсионирал на 35 години! Защо? Големи заслуги или много отговорна и опасна работа ли е вършил този човек?
  Имам съсед пенсиониран старшина - ами той не се съобразява много много със законите в цивилния живот. И той се мисли за привилигирован! Защо? С какво е повече от мен?
  Имам приятел ОЗ с който си пием биричката. Не съм разбрал да е работил нещо много по-трудно, по-сложно, по-отговорно или по-стресиращо от това, което аз работя. Но той е пенсионер, а аз ще работя още 18 години повече от него! Защо?
  Предполагам, че във ВВС и ВМС е по-трудно и условията на работа са различни (само за определен вид длъжности). И би следвало да се пенсионират по-рано, но останалите лежерни службички нямат причина за огромните преференции, които му се "полагат".
  Поздрав от един работещ гражданин, който ви изкарва заплатите и пенсиите. Може ли да кажете какво сте направили вие за този гражданин и трябва ли той да плаща и вашите заплати?

 42. #42
  той 01 окт 2014, 09:10
   
  3
   
  1

  Коко,5 години отсъствие от семейството,2016 бойни дежурства,всекидневни полети и т.н.И всичко това за такива като теб да могат спокойно да си спят между краката на жените си.Дали е имало смисъл.ЗА МЕН ДА.Ако не си доволен на това извинявай аме не мога да дойда да те унодя.

 43. #43
  случаен 01 окт 2014, 09:35
   
  2
   
  0

  Целта на олигархията е да унищожи армията ни! А след това да я замени с платени, безмозъчни идиоти, които по заповед и децата си ще могат да застрелят. Не трябва да има там хора, имащи мислене или някакви ценности. Това за съжаление е целта, която на нас ни се струва абсурдна! Изпълнява се техният сценарии. Според тях, всичко си е "логично".... Да няма БГ, да няма БА, ако остане някой тука, то ще са някакви си безпомощни циганета, които като няма кой да ги храни, също ще се разбягат да търсят други балами по света....
  Грешката на армията е, че очаква враг, по въздух, море, пехота и т.н.. А врагът днес е невидим, настанил се е вече в управлението на страната и руши отвътре като вирус!

 44. #44
  ВВС 01 окт 2014, 10:33
   
  4
   
  0

  Служих във ВВС.Виждал съм как летците слизат от самолетите вир вода и с треперещи ръце палят цигара.Чудил съм се как тези ,, серьожките,, издържат на пек , студ и адски шум.Мисля си , че тези хора заслужават особено отношение и не им завиждам.Но съм срещал и тъпаци , които петнят името армеец.Сега трябва да се подходи по друг начин.Да се помисли каква армия ще ни трябва за да може работягите да я издържат.

 45. #45
  ФАКТУРИРАН 01 окт 2014, 10:37
   
  1
   
  0

  Не-е-е !!! Армията няма да я унищожат ! Защо ли ? Ами защото е супер готин чучур на кинти за правилните фирми - доставки, договори и т.н. Не виждате ли, че само за "визии" и "модернизация" се говор. Ами да ! Там са кинтите - а хората марш в бялата книга защото са само РАЗХОДИ. Просто ще оставят толкова, колкото да подписват фактурите и за "бушони" по съдилищата...

 46. #46
  Sold-er 01 окт 2014, 10:41
   
  0
   
  0

  До #7 Каква догодина, какъв ПОДБОР бе ха ха ха! Ако приемат тия глупости, за който се говори, то няма да има кьорав човек по плацовете...пак за 100 обявени свободни места ще кандидатстват по 2 жени и 1 циганин! И нямам предвид прословутите години за пенсия......говоря най-вече за осигуровките и прослужените заплати! Ако намалят заплатите при напускане и намалят месечното възнаграждение, армията спокойно може да пуска кепенците!

 47. #47
  Sold-er 01 окт 2014, 10:47
   
  1
   
  0

  До #43 Виж, тука има нещо....тъй и тъй сме колонизирани...защо да си имаме наша армия, като можем да плащаме на американски наемници...поредният паричен поток, който ще отива в правилните (еврейски) ръце!!!

 48. #48
  цивилен 01 окт 2014, 10:55
   
  0
   
  2

  Първо тези изисквания не ги решава Бойко ,ами НАТО.
  Второ Бойко знае че ще загуби около 35000 гласа ,но дабре знае че НАРОДА е против военен да взима 1800лева заплата,при пенсиониране 60000лева,пенсия 800лева плюс заплата 1200 лева като военен пенсионер в МО

 49. #49
  ЩИЛИЯН ПЕТРОВ 01 окт 2014, 10:59
   
  1
   
  0

  До в. Преса

  Рано е сега, чакайте да видите колко рапорти не само за пенсиониране, ами изобщо за напускане ще има през м ноември.Тогава пишете, че армията е унищожена не само от политиците ни, ами от бездарните ни генерали- никога не направили нищо хубаво за армията, нито пък защитили военнослежещия. Защитават само собствения си гъз. Как тогава искаме да има армия и добро бъдеще за военнослужещия, след като собствените им началници не ги е еня ЗА БЪДЕЩЕТО НА АРМИЯТА.

 50. #50
  Кривата круша 01 окт 2014, 11:09
   
  1
   
  0

  Цивилния,и ти май си марокански скакалец в МО?В МО сигурно има такива с такива заплати,но какъв процент от Българската армия са те?Един,два,три процента?А войникът взема ли 800 лева?То българският народ знае за 1800 лева,ама знае ли по колко лева си делкат от "проекти" в другите министерства?А за банкерските заплати от по 100 000 и 200 000 лева?А за заплатите на доФтори от по 10 000 ,20 000 и 50 000 лева?Че то пикли с къси полички от скъпарските офиси в центъра на София вземат по 2-3000 лева,продавачка в МОЛ по 800 лева!Да Мутроков е печен манипулатор,но само с манипулации ще стигне до кривата круша.

 51. #51
  ЩИЛИЯН ПЕТРОВ 01 окт 2014, 11:14
   
  0
   
  0

  ДО #48 цивилен

  Приятелю, ти да не си от безценните, велики експерти на МО-бивши и вече пенсионирани военни, че си така "компетентен" за мнението на Българския народ.Кажи тогава какви заплати и бонуси вземати Вие беценните, бездарни държавни експерти и каква работа вършите за това. Междувпрочем за работата и компетентността на държавните експерти е ясно - от имиджа и просперитета на нацията ни.Моля Ви - не се изказвайте от името на НАРОДА, защото никой ни Ви е упълномощил за това,а и нямате достатъчно мъдрост за това.

 52. #52
  Cyber 01 окт 2014, 11:29
   
  2
   
  0

  До #48 цивилен
  Написал си голяма глупост. То е ясно, че си прост и за проста алгебра не си чувал. Само смешници като теб, които не могат да смятат ще ти повярват.
  1.Колко военни вземат 1800 лева заплата?
  2. 1800х20 = 36 000 как ги сметна 60 000.
  3. Тези дето вземат 800 лева пенсия и 1200 лева, че и повече се броят на пръстите на ръцете и тях никой не ги обича. Те са паравоенни.

 53. #53
  Значи 01 окт 2014, 11:32
   
  0
   
  0

  Значи не само направилите години за пенсия,но и направилите минимума за първа категория години ще побягнат.Даже ако са реалисти тия с минимума години за първа категория най-ще спечелят ако се махнат от това подобие на армия.Като секнат мисиите ще побягнат поне 30% от войниците,и то тия с опит и разбира се с натрупаните пари от мисиите.То и сега 20-30 % от щатовете са празни.

 54. #54
  възмотен 01 окт 2014, 12:43
   
  2
   
  0

  Тия които завиждат на военните да заповядат свободни места има достатъчно но се иска дупе а не да дрънкаш по всякакви сайтове глупост след глупост

 55. #55
  офицер от резерва 01 окт 2014, 13:02
   
  0
   
  1

  Уважаеми колеги военнослужещи,
  Прави са много хората, че само мрънкате и се оплаквате. Срам ме е от вас колеги.Обидно и болно ми е, че само се мърмори и мрънка а действия никакви. Както всички видяхте какво стана като ходихме на протести в края на 2012 г. нищо.Аз напуснах тогава с достойнство и чест, защото винаги съм бил доблестен и честен офицер от ВВС на Р България. Живота не свършва с напускането на БА, и навън живеят хора и има работа за нас. Да но някой колеги са свикнали на това да са на копанката и да си кротуват и да не правят нищо. да навън не е така иска се да работиш с чест и достойнство да се доказваш, да защитаваш честта на пагона пак макар и цивилен вече.Явно някой колеги не го умеят това и за това ги е страх от цивилизацията и само мрънкат и плачат. Срам ме е от такива военнослужещи, било офицери, сержанти войници и др.Сами си заслужаваме съдбата уважаеми колеги.

 56. #56
  СС 01 окт 2014, 13:35
   
  0
   
  2

  до №24, благодаря ако исках да ставам военнослужещ щях да го направя след като се уволних от казарма, хората ми предлагаха да остана.Предпочетох друг път, нищо че родът ми е пълен с военни.Като ти гледам правописа на ниво 3 клас циганче, сега разбирам защо се натискаш да си на държавна работа, другаде не биха те взели. Офицера от резерва преди моето мнение ви го каза много точно и ясно, който е ставал в армията определени и в цивилния живот ще успее, само така армията ще се изчисти от паразити готованковци.

 57. #57
  xxl 01 окт 2014, 14:08
   
  2
   
  0

  ..."Офицера от резерва преди моето мнение ви го каза много точно и ясно, който е ставал в армията определени и в цивилния живот ще успее, само така армията ще се изчисти от паразити готованковци."
  Я малко разяснете, как след напускането на способните хора в армията, тя ще се изчисти от готованковци?.....това ми звучи, като последният да мина най-отзад....!

 58. #58
  Енчо Добрев 01 окт 2014, 14:19
   
  0
   
  1

  Достойно мнение на достоен офицер от резерва! Поздрави!

 59. #59
  цивилен 01 окт 2014, 14:46
   
  0
   
  1

  до 52 изчисли неизползваната отпуска тъпак

 60. #60
  Човек от народа 01 окт 2014, 15:10
   
  1
   
  0

  По повод коментара на № 48, записан тук, като "цивилен (нерегистриран), но под друг коментар беше с #16 "народ(нерегистриран)". И там, и тук беше написано: "Първо тези изисквания не ги решава Бойко ,ами НАТО.
  Второ Бойко знае че ще загуби около 35000 гласа ,но дабре знае че НАРОДА е против военен да взима 1800лева заплата,при пенсиониране 60000лева,пенсия 800лева плюс заплата 1200 лева като военен пенсионер в МО".
  Очевидно, че написалият цитираното произхожда от "народ нерегистриран". Значи, че ми е и "колега", защото и аз не съм се регистрирала. Би било добре, преди да пише, да е бил запознат с изискванията на НАТО. А то, НАТО-то няма такива изисквания, каквито на него му се искат. Второ, нека не се произнася от името на НАРОДА, тъй като и военнослужещите и семействата им са също част от народа! Трето - военните наброяват няколко десетки хиляди (дори и да са 35000, както са изписани в коментара)и няма как всички тези хиляди да служат, като "военен пенсионер в МО". Четвърто (но може и да бъде първо)- нека написалият коментара под № 16 да си припомни някои граматически правила в прекрасния ни български език! Желая на всички - живот и здраве!

 61. #61
  неангажиран 01 окт 2014, 15:12
   
  0
   
  1

  уважаеми офицери сержанти и войници дето пишете тук, вземете се замислете какво точно вършите и какво точно заслужавате. никой не ви е длъжен. ако искате нещо по-добро за себе си - просто го направете, не зная от какво ни пазите, но като познавам част от вас се моля никога да не ми се налага да ме пазите от нещо, затова моля, просто се замислете дали пък вие не се налага да направите нещо например да си плащате осигуровките не сме ви длъжни обикновените работещи, а комунизмът дето държавата ни беше длъжно на всички вече го няма. помислете си

 62. #62
  замислен 01 окт 2014, 15:27
   
  0
   
  0

  Знам само едно,че не трябва пак се ослушваме и гледаме отстрани как некомпетентни идиоти ръфат и режат от обезкървената ни армия.Това се отнася и за целият сектор 'СИГУРНОСТ'.Нека този път им покажем че в армията и полицията не работят само безмозъчни говеда с които могат да правят каквото си искат.

 63. #63
  KOREKTOR 01 окт 2014, 15:30
   
  2
   
  0

  До #58 Пуснато от Енчо Добрев

  Добрев,

  офицер от резерва от #55 явно е доблестен и достоен човек и е казал поради какво е напуснал армията. Явно не е от много хубаво и ред.

  Спомняш ли си тогава кой управляваше държавата, кой беше монистър на отбраната, кой беше министър на финансите. Твоите БОГОВЕ от ГЕРБ Енчо, ТИКВАТА БОКО беше тогава Енчо. Дето ти виси от снимката над кревата ти в Ингилизията.

  А ти Енчо кога, защо и поради какво се раздели с армията Енчо и замина немил недраг в като вазовски хъш в тази злочеста Ингилизия. Я кажи защо те изхвърлиха от армията Енчо.

  Аз съм сигурен защо, ама няма да го кажа тук пред бившите ти колеги за да не ставаш за резил.

 64. #64
  int 01 окт 2014, 15:45
   
  0
   
  0

  Искам да кажа, че всичко се прави умишлено. Всичко е като план Ран-ът, но под друго име и това не се отнася само за армията. На управляващите е казано какво да правят с цялата държава. Целта е пълното и ликвидиране. За армията искам да попитам къде са генералите, къде са те през годините, къде са сега. Толкова много предатели има, че може би ще напълнят националния стадион.

 65. #65
  Енчо Добрев 01 окт 2014, 15:52
   
  0
   
  0

  О, Коректоре, не е трудно, заради корупция, не справяне със задачите и некадърност. Затова ме изхвърлиха, не го крия. Случва се, нали разбираш. Не беше най- достойният завършек на една кариера, но какво да се прави, такъв е животът. ....Поздрави!

 66. #66
  KOREKTOR 01 окт 2014, 16:25
   
  1
   
  0

  До #65 Пуснато от Енчо Добрев

  Добрев,

  Ами да ти кажа, че познавайки те и оценявайики те вече няколко месеца от коментарите ти тук в този сайт трябва да ти кажа, че относно некадърността ти и тупотията ти хората са били абсолютно прави. И това вече е водило до последстията за несправяне(слято се пише пишман граматико) със задачите и от там вече и заради корупция ти си знаеш имало ли е или не.

  А съм сигурен за некадърността ти и тупотията ти.

 67. #67
  бай иван 01 окт 2014, 16:46
   
  0
   
  0

  не зная още някой да е напуснал заради това, не пишете глупости.

 68. #68
  Енчо Добрев 01 окт 2014, 16:46
   
  0
   
  2

  Коректор, за тУпотията и аз съм сигурен. Не е необходимо да го повтаряш два пУти. Разбрахме го всички. Поздрави!

 69. #69
  Мунчо 01 окт 2014, 16:48
   
  0
   
  0

  Скъпи момчета и момичета, не смятах да се намесвам в спора ви, но като ви чета коментарите, все повече се убеждавам, че не мислите толкова нито за страната си нито за армията, колкото за заплатите си и компенсациите. Ако мислехте за страната, армията и националната сигурност, щяхте вместо да си чешете клавиатурите във форума, да търсите начини за решаване на проблемите. Това се отнася както за тези, които в момента тръбят, че ще си пуснат рапортите за напускане, така и за напусналите армията в края на 2012 г. Преди няколко дни във форума помолих капитан II ранг пенсионирал се през 2012 да сподели опита си от последните 2 години, след като се е пенсионирал, а той се покри. Значи няма какво хубаво и полезно да сподели. Тогава много хора взеха решенията си под въздействието на емоциите и сега съжаляват. Сега е същото. Във форума всички са смели. Всички дават някакви обещания. След това тарикатите се отмятат от думите си, а някои ентусиасти остават подведени. Затова съветът ми към вас е:Първо хубаво обмислете всички + и - и чак тогава вземайте каквито и да е решения.
  Хайде със здраве.

 70. #70
  Sold-er 01 окт 2014, 16:59
   
  0
   
  0

  До #69 Значи, който мисли за страната и за армията да се откаже да взима заплата и да служи за слава, нали? Съгласън съм.....давайте да видим колко българи мислят за страната....

 71. #71
  KOREKTOR 01 окт 2014, 17:08
   
  0
   
  0

  До #69 Пуснато от Мунчо

  Мунчо,

  Досега сме се счепквали, но съвета който даваш за обмислянето на + и - и е верен. Първоначалните емоции може би не са най-добрия вариант.

  Баща ми преди години и той ми казваше често при проблеми:

  "Мисли сине и претегляй на кантара "+"-совете и "-"-усите и което натежи.

 72. #72
  KOREKTOR 01 окт 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  До #67 Пуснато от бай иван,

  бай иван,

  Напуснали може и да няма, но съкратени поради тези причини твърдо има.

  Просто не вярвам в армията критериите да са чак толкова по-различни от тези в ЦИВИЛИЗАЦИЯТА така да се каже.

 73. #73
  офицер 01 окт 2014, 17:17
   
  0
   
  0

  До #61 неангажирн
  Помислих си! И ще ти кажа какво измислих! Отношението на Народа към Българската армия през последните 25 години беше целенасочено манипулирано! Изобщо не ме интересуват никакви реформи! Аз никога няма да взема тези пари! Няма да ти обяснявам защо! Ти като част от Народа трябва да знаеш едно нещо! Все още има хора, които правят всичо възможно тази държава да не се разпадне! Вземи си помисли Ти! На какво се крепи държавността? И ще съществува ли на Балканите дъражава наречена България или не? Ако не виждаш какво се случва по света, изрови главата си от пясъка и прогледни! Икономически може да си прав, но стратегически си абсолютно Невеж! Ядосвам се, не защото ще се режат пари и ОБЕЗЩЕТЕНИЯ, а защото Народът пак, отново, за пореден път ПЛЮЕ и се ИЗХОЖДА по собсвената си Армия! Осъзнай се! НАРОД! Воините от Българската Армия НЕ са изтривалки! Танковете, самолетите, ракеите и хората са нарязани и разпродадени! Какво искате още? Това не е предизборен манифест! Армията е на НАРОДА! Ако каже Нрода, няма да има Армия! Няма да има Държава! Може би ще има халифат? Не знам! Всъщност знам, но е по-добре да не ви казвам!

 74. #74
  KOREKTOR 01 окт 2014, 17:37
   
  0
   
  0

  До #73 Пуснато от офицер

  офицер,

  А кой е казал, че "#61 неангажирн" е Народът?

  Аз не случайно в постта си "#17 Пуснато от KOREKTOR"
  сравних българския и гръцкия народ в такива ситуации.

  Сравнението изобщо не е в полза на българския народ.

  Той и затова си отива мачкан, унищожаван от свои и чужди.

 75. #75
  един 01 окт 2014, 17:59
   
  0
   
  0

  Абе бат Бойко ще хвърчи,даже и без самолет.Нали е супермен,ще облита цялата територия има-няма за 5 минути.

 76. #76
  Бай Драган 01 окт 2014, 18:15
   
  0
   
  0

  Мунчо, а ти мислиш ли за армията и държавата и какво направи за тях? Чакам отговор.

 77. #77
  офицер 01 окт 2014, 18:19
   
  1
   
  0

  До #74 KOREKTOR
  Знам, че Той не е представител на целия Народ, но това, което казва съм го чувал и прочитал много пъти! От различни места и източници! Просто мнението му СЕГА прелива чашата на търпението ми! И все пак, Той е Народа! Нека някой да защити Българската Армия, който не е част от нея! Унизително ми е, че офицер трябва да защитава армията, когато собствения му народ го ненавижда! Пак повтарям! Мнението ми няма връзка с предстоящата "реформа"! Убедил съм се, че по-голямата част от хората в България, които се смятат за интелигенция, мразят военните до мозъка на костите си! Нека да излязат и да го опровергаят! И не си чеша само пръстите по клавиатурата, както някои коментиращи биха сметнали! Войната трябва да се води по всички фронтове!

 78. #78
  Мунчо 01 окт 2014, 18:32
   
  0
   
  0

  Мисля, мисля, Бай Драгане. Много съм направил и продължавам да правя. Но най-доброто е, че съм създал и възпитал двама сина, които да продължат да правят. Предавал съм и продължавам да предавам опита си на по-младите и ги уча да не хленчат, а да търсят правилните решения и да се борят да ги прокарват в работата си, а не да се предават при първите срещнати трудности.

 79. #79
  винету 01 окт 2014, 18:36
   
  0
   
  0

  КОЛЕГИ ПИЛОТИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ! ЦЯЛ ДЕН НИЩО НЕ ПРАВЯТ,НА ОБЕД СИ ХАПВАТ А ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ Я ФИТНЕС,Я РЕМОНТ НА АВТОМОБИЛА!!!! ЗА ЕЛЕМЕНТАРНИ РАБОТИ ПАРИ НЯМА А ЗА АВИАЦИОНО ШОУ ИМА?!!!

 80. #80
  Бай Драган 01 окт 2014, 18:47
   
  0
   
  0

  Мунчо, току-що ми надрънка куп алабализми, които нищо не значат. Както правят тия от ГЕРБ.
  Та освен, че си онождал жена си минимум два пъти, и както си мислиш имаш двама сина, та какво точно направи ти за държавата и армията? Защото нищо не разбрах. Айде мини на втори опит.

 81. #81
  Бай Драган 01 окт 2014, 18:56
   
  0
   
  1

  Абе, винету, ти си явно малоумен!! Пилотите да не са работници на поточна линия, че цял ден да работят? Трудът на полита е експертен и лети по план, по задачи... Ама какви са лоши тия пилоти - да хапват на обяд!! Ама как може!!! Имаше едно време един малоумник, който викаше, че пилотите не летели по 8 часа на ден!! Как можело така!!!
  Ти явно като вожда си чел само "Винету" през живота си!!!

 82. #82
  KOREKTOR 01 окт 2014, 19:17
   
  1
   
  0

  До #77 Пуснато от офицер

  офицер

  Казваш :

  "Убедил съм се, че по-голямата част от хората в България, които се смятат за интелигенция, мразят военните до мозъка на костите си!"

  За кои пишеш?

  За онези които уж разхождайки се по жълтите павета уж свалиха Орешарски ли?

  Защото нали все ни разправяха, че те са най-интелигентните, най-умните, най-богатите, най-красивите, най-усмихнтите, най-артистчните, най-ранобудните.

  Е как такива най-най , ако са такива де могат да бъдат манипулирани, каквито бяха те всички до един, че и повечето и добре заплатени от кукловодите си.

  Къде е сега всичката тази велика паплач за да види какво прави това временно правителство недоразумение на Плювню. Къде е тази "СЪВЕСТ" на нацията?

 83. #83
  Мунчо 01 окт 2014, 19:25
   
  0
   
  0

  Бай Драгане, нищо не разбираш защото си умен, красив и интелигентен. А може да съм онождал и жена ти, без да знам. Доста чужди булки съм ощастливил. Може и твоята да е между тях. Знам ли?

 84. #84
  Мунчо 01 окт 2014, 19:31
   
  0
   
  0

  KOREKTOR, сега няма кой да плаща.

 85. #85
  Бай Драган 01 окт 2014, 19:33
   
  0
   
  0

  Мунчо, ти си простак, то е видно. Но пак избяга от отговора на въпроса какво си направил за държавата. Щото ако е двама сина и ако са като тебе, горко й на държавата. По твоята логика един мангал с десет чавета е направил 5 пъти повече. А моята жена няма как да си оправил. В това съм 100% сигурен. Но виж, докато си онождал чужди жени, дали не са посещавили твоята да я онождат. То природата не търпи празно. Това го знаеш.
  А за едно нещо си прав - аз съм умен, красив и интелигентен. Това "бай" го слагам само за благозвучие.

 86. #86
  Мунчо 01 окт 2014, 19:40
   
  0
   
  0

  Бай Драгане, няма нищо лошо в това другите да харесват и да искат жена ти. Това значи, че си си избрал хубава и желана жена. А практиката е източник на опит. Но това няма да го разбереш, прекалено си интелигентен. А онова за "бай" - то си личи.

 87. #87
  Бай Драган 01 окт 2014, 19:49
   
  0
   
  0

  Мунчо, ти си един празнословец като типичен гербаджия. Много говориш, а нищо не казваш. И то не е защото си прекалено интелигентен и простите не могат да те разберат, а както казах - просто си един празнословец. Ако беше някой преуспял, нямаше да се занимаваш в тези форуми. За мен ти си обикновено лай.арче, което за нищо не става. Избиваш комплекси тук.

 88. #88
  Мунчо 01 окт 2014, 20:22
   
  0
   
  0

  Драгане, не си никакъв "бай". И явно си мнооого интелигентен, щом още не си разбрал, че не съм гербаджия. А ако беше прочел коментарите ми във форума внимателно, щеше да разбереш дали мисля армията и държавата и какво правя зя тях.

 89. #89
  Бай Драган 01 окт 2014, 20:35
   
  0
   
  0

  Мунчо, и ти не си ме разграл. Казах, че си празнословец като гербаджия. А какъв си, не ме интересува. Не мога да чета на всеки идиот писанията, които е изтропал тука. Прекалено много време ти отделих, а сега имам работа. Лека вечер и внимавай с жената. Сигурно за трети път ще я онождаш този век.

 90. #90
  Мунчо 01 окт 2014, 20:43
   
  0
   
  0

  Лека нощ Драгане. Грозните и простите вече разбраха кой какъв е.

 91. #91
  Бай Драган 01 окт 2014, 21:55
   
  0
   
  0

  Значи тогава си разбрал. Радвам се:)) И да пазиш жена си през нощта:)))

 92. #92
  военен 01 окт 2014, 22:45
   
  0
   
  0

  Омазахте всичко.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка