ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ: 1000 РАПОРТА САМО ЗА ТАЗИ ГОДИНА! НА ТЯХНО МЯСТО НЯМА ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ НОВИ!

Pan.bg 14 дек 2014 | 21:28 views (7242) commentaries(23)
img Армията се обезкървява, но пари все така няма
Габриела Наплатанова
БТВ


Социалната несигурност и неясните перспективи за реформата в сектор „Сигурност” доведоха до вълна от рапорти за напускане на военни.
Тази година от министерството на отбраната са си тръгнали 1000 души. Местата им ще бъдат замразени и няма да се назначават нови военни заради намаления с 77 милиона военен бюджет.


Други 1000 служители на ведомството ще бъдат извадени от допълнителното разписание на длъжностите и прехвърлени като охранителна фирма. Ще се съкратят до 90 служители с право на пенсия и ще се направи преглед на дублиращи структури.

Обидно

Красимир Бориков е пилот вече от резерва. След 22 години служба през септември хвърля пагоните.
„Преди да реша да си пусна рапорта не знаех на кой свят съм (...) Всеки си знае че излиза на нормална възраст и може да продължи с друго, а така не знаеш дали добре да се пенсионираш, как с колко пари. Това ти действа на подсъзнателно ниво вече нещата стават много страшни”, признава той.
По думите му не може хора, които са посветили живота си на рискова професия, да бъдат наричани „тюфлеци по 120 килограма”.
От военното министерство са категорични, че заплатите при пенсиониране няма да бъдат намалявани въпреки орязания бюджет.
„За радост процесът на отлив е абсолютно овладян. Хората са успокоени, но от тези 1000 подали рапорт, 70-80 процента са в активна възраст и без право на пенсия. Хората изпитваха несигурност за пенсионната реформа”, коментира зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  DIV 14 дек 2014, 21:41
   
  0
   
  0

  Поредна доза глупости по българското ВВС.
  Коментарите на Габи са тенденциозни.

 2. #2
  gelmi 14 дек 2014, 21:59
   
  0
   
  0

  Статията е добра, но това не е никакъв журналист. Винаги има някакви тенденции в нейните интервюта. Не става.

 3. #3
  Военен 14 дек 2014, 22:05
   
  0
   
  0

  Статията е отлична! А Габи комай е единствената, която защитава военните.
  Аз тук тенденция не виждам.
  Тенденция е когато Тренчев каже торбари-тъпънари!
  Или Моркин каже, че военните вземат шапка пари всеки месец!

 4. #4
  007 14 дек 2014, 22:17
   
  0
   
  0

  Положинието е трагично и станаха виновни тези , които го разкриха в цялата му пълнота! Това ли е тенденциозното. Наплатанова и бТВ са сред малкото , които изобщо обръщат внимание на проблемите в армията.

 5. #5
  Алооо 14 дек 2014, 22:22
   
  0
   
  0

  №1,и №2 що за мъже сте вие бе! Сигурно Моркин от "Труд" е журналистът, който се "грижи" за армията. Като ви е тенденциозно що не излезете да си кажете болката лично! Аман от п-ки в тази зрмия!

 6. #6
  До Алооо 14 дек 2014, 23:52
   
  0
   
  0

  Алооо, ти като не си путка що не излезеш да кажеш п-ки на тези от народното събрание бе капут???
  Аз не съм доволен и им казах е-те си м-ката и си хвърлих шапката, щото Тренчев е прав от вас нищо не става един протест като като хората не можете да направите, камо ли преврат...торбари тъпанари...И без запклати да ви оставят пак ще си чешете мизерните езици тука в сайтчето...

 7. #7
  DIV 15 дек 2014, 01:11
   
  0
   
  0

  Гледах на Габи новината по бТВ.
  С разяснения от три реда на слайда, колко рапорта, колко пари се спестват, колко охранители ще бъдат извадени и ... как ще ги правят охранители.
  Ако някой не разбира смисъла на думата тенденция - който съдържа, проявява тенденция или е направен с тенденция (в 3 знач.); пристрастен, необективен, преднамерен.
  Сиреч - "Други 1000 служители на ведомството ще бъдат извадени от допълнителното разписание на длъжностите и прехвърлени като охранителна фирма. Ще се съкратят до 90 служители с право на пенсия и ще се направи преглед на дублиращи структури."
  Замислете се за това, как 1000 "глави" ще се извадят от допълнителното разписание и ще се прехвърлят като "охранителна фирма".
  Това държавно предприятие се нарича Министерство на отбраната, не сотаджийска фирма.
  Тенденцията е, че не само на освирепелия от бедност и изпростял народ, а и на "торбарите" се вкарва в главата по презокеанската медия за нетрадиционните способи на редукция (намаляване) на числения състав.
  Как от замразяването ще спестим 12 млн лева, а другите (65 млн) ще чакаме за преразглеждане на бюджета Септември 2015.
  Една лъжа, казана 100 пъти става истина!
  Ще се радвам да разбера,"гласът в пустиня" (Ало-то), който размята женския полов орган насам-натам да разясни, как разбира новото виждане за около 2-та процента охранители до година.
  Толкова ни притиснаха, че и на малкото (на пръв поглед хубави) глупости се радваме.

 8. #8
  Бай Драган 15 дек 2014, 01:30
   
  0
   
  0

  Колеги, не забелязвате ли, че ГЕРБ дойдоха на власт и веднага започнаха тенденциозните атаки срещу армията? Бойко иска да унищожи армията и затова има определена причина. Ако беше нещо наистина нормално като причина за унищожаването на армията ни, като например възцарения мир и сигурност в света, тогава Бойко можеше да го каже простичко на народа, нещо като "Вижте българи, всички държави се разоръжават, Турция и Гърция даже си закриха армиите, време е и ние да го направим. Всички хора по света са братя, не се избиват, всичко е прекрасно!" Тогава всичко би било наред. Но вместо това платените слуги на Бойко манипулират обществото за да го настройват срещу собствената му армия. В това има нещо гнило и Бойко изпълнява поръчка от зад граница. повярвайте ми!!!

 9. #9
  Колев 15 дек 2014, 04:00
   
  0
   
  0

  Тази гавра с армията продължава вече 25 години. Няма ли да има край?

 10. #10
  петка 15 дек 2014, 06:39
   
  0
   
  0

  Нищо не е овладяно. Рапортите продължават с пълна сила. Просто времето стана празнично и има известно затишие.
  Командващи и министри са тези дето се изпокриха като п..ки (пуйки:-)) и не проведоха спешни срещи с хората за да ги успокоят.
  Все пак ги разбирам, защото истината е че те просто нямаше какво да им кажат.
  Или иначе казано, всичко което четем, като новини и тенденции и перспективи е абсолютно вярно.
  Точно за това вождовете няма какво да кажат на хората, а рапортите ще продължат с пълна сила.

  п.с. И да си кажа, Наплатанова не ми е образеца за журналист. Докопала някакво число и го развява като гащи. Плюс някакви мъгляви тенденции. Общо взето от две думи си е направила интервю. Кадърните журналисти събират информация, правят анализи и канят гости за да ги коментират. Нищо такова не виждам тук и за това и се чудя защо въобще е качено това "съобщениице".

 11. #11
  До петка 15 дек 2014, 07:12
   
  0
   
  0

  Наплатанова е чудесен журналист! най- ресно е да се оплюва този, който носи лошите новини. Не сте обективни и тук не е качена цялата публикация

 12. #12
  Аз 15 дек 2014, 08:48
   
  0
   
  0

  Така поднесено инфото е заблуждаващо. Тези от ДРД (допълнително разписание на длъжностите) никога не са били от БА. Те са цивилни, няма военнослужещи по ДРД. Те са допълнително, но са на армейския бюджет. Много от тях изпълняват охранителни функиции и затова ще ги прехвърлят към охранителна фирма. Но така поднесено.... и за незнаещите....., а може и журналистите да са незнаещи.........

 13. #13
  До аз 15 дек 2014, 09:23
   
  0
   
  0

  Инфото не е заблуждаващо, вътре е посочено, че тези 1000 са служители по ДРД на МО и прехвърлени към охранителна фирма на МО

 14. #14
  Kакво се чудите 15 дек 2014, 09:26
   
  0
   
  0

  Нещата са прости. На някого не му трябва армия. Защото му трябват имоти на безценица, примерно. Орязват бюджета. Създават несигурност. През ден, тъкмо когато нещата уж са се успокоили, излиза поредният клакьор и започва да обяснява, че така не може и силоваците трябва да имат минимална възраст за пенсия, по-ниски обезщетения при напускане и т.н. Силоваците вместо да стъпят на врата на онзи, дето не му трябва армия и на клакьорите около него, мълчаливо си пускат рапортите и напускат армията. Така е по лесно. И за двете страни. За да се вместим в бюджета обаче, трябва да махаме и принудително. Най-лесно е с цивилните. На тях им даваме работни места в охранителната фирма, а на нея - охраната на районите, от които сме "извадили" охранителите. Държавата естествено ще продължи да плаща, но този път вече по договор. Така е законно. Даже може да и излиза по-скъпо, отколкото да плаща на свои служители, но както вече споменахме - договорите са си договори и трябва да се изпълняват.
  Този филм май сме го гледали или поне предишните серии.
  Чудно ми е само кой ли ще застане начело на фирмата? И ако в началото е държавна - докога ще остане такава?

  П.П.
  А похватите са ни познати от не съвсем далечното минало - пуска се някакъв мохабед, изчаква се да се види каква ще е реакцията на потенциалните засегнати и ако реакцията е приемлива, се пристъпва към реализиране на идеята. Ако реакцията не е приемлива, нещата се отлагат.

 15. #15
  Алоууу, слепи ли сте 15 дек 2014, 10:02
   
  0
   
  0

  Не виждате ли какво става напоследък? Вчера премиерът, един уж социален министър и хубавците от синдикатите са се договорили за пенсионерското ни бъдеще. Или по-скоро за липсата на такова. Решено е значи, че ще ни слагат възраст за пенсиониране. Събрали са се и са решили. Без да ни питат. Е, че как става тази работа, питам?

 16. #16
  BG 15 дек 2014, 10:21
   
  0
   
  0

  И като ги прехвърлят към охранителна фирма, те без пари ли ще работят???
  Сигурно Бойко иска да вземе към охранителната си фирма още едно сладко договорче за охрана на армейските имоти. И да вземе за охрана много повече пари от тези които уж ще се спестят.

 17. #17
  до 8 15 дек 2014, 10:54
   
  0
   
  0

  А Добро утро, виждам че си открил топлата вода.
  Сега остава да се сетиш кой му нарежда, след което да направиш съпоставка с аналогичните "реформи" в Украйна от преди 5-6години, които довеждат до масови напускания и пенсиониране на всички специалисти от армията и службите за сигурност и може и да "откриеш Америка" ...(последното може да се чете и без кавички), т.е. какво ни чака.

 18. #18
  от 17 15 дек 2014, 11:02
   
  0
   
  0

  ПС: познай в нашия случай кой ще играе "Русия".

 19. #19
  Бай Драган 15 дек 2014, 12:25
   
  0
   
  0

  Точно така, 17! Преди години се срещах с украински военни. Оплакваха се от ниските доходи и непривлекателната работа. Както каза ти, масово напускаха специалисти. И изведнъж Украйна се разпарчетоса.

 20. #20
  сова 15 дек 2014, 17:01
   
  0
   
  0

  Айде стига драми. То все едно , че сега има армия.
  N 15 не се надявай някой да те пита. Който плаща той поръчва музиката. И без това хората с достойнство отдавна напуснаха. Останаха ... Абе да не обиждам. Вие си знаете.

 21. #21
  интересно 15 дек 2014, 17:52
   
  0
   
  0

  коя ще да е тая фирма дето ще прилапа договора за охрана

 22. #22
  karlan 16 дек 2014, 09:46
   
  0
   
  0

  Естествено, е че се знае коя фирмата - "МОБА"

 23. #23
  123 16 дек 2014, 21:53
   
  0
   
  0

  крайно време беше някои да се сети че тези наши охранители трябва да излязат от състава на армията. не може да се слага под един знаменател службата на човека в строя и така нареченото ОХР които дават 7 наряда в месеца и не стъпват в поделенията те дори не знаят какво се случва там. тези хора са си чисти охранители и не вършат нищо различно от сотаджиите. защо тогава трябва да са 1 категория и да ползват привилегиите на другите военни? ето това са тюфлеците по 120 кг. в армията

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка