РУХВАТ НАДЕЖДИТЕ ЗА ПО-ВИСОК ВОЕНЕН БЮДЖЕТ! ОТ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ СЪКРАЩЕНИЯТА?

Pan.bg 18 дек 2014 | 00:52 views (9958) commentaries(31)
img Рухват надеждите за по-висок военен бюджет
Всички предложения на депутати за увеличаване на парите на Министерството на отбраната за 2015 г. не са подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Очаква се това да се случи и в пленарна зала.


Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Докладът на Комисията по бюджет и финанси за второто четене на Закона за държавния бюджет за 2015 г. е готов. От него става ясно, че очакванията за повече разходи за Министерството на отбраната остават неоправдани. Не получават подкрепа надеждите на министъра на отбраната Николай Ненчев да се увеличи бюджетът от предвидените средства за операции зад граница и от продажбата на имоти и излишно въоръжение и техника.
image
Все пак трябва да отдадем заслуженото на депутатите, които се постараха и направиха предложения между двете четения, с които поне малко да се решат проблемите на Българската армия. Това са Ангел Найденов от БСП, Михо Михов от АБВ, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров, Юлиян Ангелов и Милен Михов от Патриотичния фронт, Янко Янков от ДПС, Кънчо Филипов от БДЦ и Петър Славов от Реформаторския блок. За съжаление нито едно от предложенията им не е подкрепено от Комисията по бюджет и финанси, което предполага, че няма да бъде прието и в пленарна зала.

Какви са неподкрепените от Комисията по бюджет и финанси предложения?

Ангел Найденов от БСП предлага разходната част в бюджета на МО да се увеличи от 954, 589 млн.лв. на 984, 153 906 млн. лв. Според него парите за персонал трябва да нараснат от 693 млн. лв. на 755, 080 млн. лв., а капиталовите разходи - от 56, 682 млн. лв. на 66, 246 564 млн. лв.

Не е подкрепено и другото предложение на Ангел Найденов, което е и на Михо Михов и Янко Янков, т.е. министърът на финансите по предложение на министъра на отбраната да има право да извършва промени в бюджета на МО за 2015 г. за сметка на постъпления от продажба на имоти и излишно въоръжение, техника, боеприпаси и имущества, намалени със съответните разходи за реализирането им, като увеличава разходната част за капиталовите разходи за придобиване и поддръжка на въоръжение и техника.

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров и Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт предлагат бюджетните взаимоотношения на МО с централния бюджет да се увеличат от 954, 964 млн. лв. на 1, 002 368 млрд. лв. Като парите за отбранителни способности нараснат от 892, 509 млн. лв. на 957, 304 млн. лв., а в областта на съюзните и международни дейности – от 62, 080 млн. лв. на 64, 171 млн. лв.

Михо Михов от АБВ и Янко Янков от ДПС предлагат текст към закона, който да позволи осигуряване през второто полугодие на 2015 г. допълнителни средства за персонал от 65 млн. лв., а за бойна подготовка и бойна готовност на Видовете въоръжени сили – 20 млн. лв.

Петър Славов от Реформаторския блок, Михо Михов от АБВ, Красимир Каракачанов, Милен Михов и Кънчо Филипов от Патриотичния фронт предлагат сумата за приходи, помощи и дарения в бюджета на МО да се увеличи от 30 млн. лв. на 50 млн. лв., така разходната част на военния бюджет ще се увеличи с 20 млн. лв., които да се използват за текущи разходи. Същите депутати настояват за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която да даде възможност допълнителните разходи за операции и мисии зад граница да бъдат за сметка на централния бюджет. Това бе и едно от очакванията на министъра на отбраната, но и то не е подкрепено.

Няма никакво предложение по отношение на текст, на чиято основа се определят възнагражденията на военнослужещите, което предполага, че няма да има увеличение на военните заплати.

Известно е, че МО не съгласува проекта на бюджет, който бе одобрен от правителството. В съгласувателната справка беше написано: „Ако условно се приеме определеният от МФ Проект на разходи за персонал на МО за постигането му (вместването в тази рамка намаление със 77 000 хил. лв. спрямо 2014г.) от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент.” На този етап промяна от това, което реши финансовото министерство няма. Още по-лошото е, че в армията има 2-3 хиляди вакантни места и не могат да се обявят конкурси за тях, защото няма средства за заплати. Няма да има пари и по разходите за самите съкращения.

От тук нататък няма да бъде лесно министър Ненчев да изпълни коалиционното споразумение на управляващите да не се намалява числеността на Българската армия. Още повече, че, нарочно или не, този документ не дава гаранция за другите структури и формирования на Въоръжените сили, извън Българската армия. Не е е взето под внимание и становището на Комисията по отбрана при първото четене на законопроекта. Не бяха чути и призивите на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев за по-голям военен бюджет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 31

 1. #1
  от днес стипендиант НОЙ 18 дек 2014, 05:57
   
  0
   
  0

  Съкращенията ще започнат от 1 януари 2015г. - 4500 човека + 2000 души вече напуснали до края на 2014г.по чл. 69 или просто избягали от армията в последните 4 месеца. Ура другари, славната и мощна ба се превърна в сметопочистваща фирма по време на бедствия. Да сте живи и здрави, от днес аз съм свободен гражданин, мислете му вие.

 2. #2
  Монката Дянков 18 дек 2014, 06:53
   
  0
   
  0

  Върти, суче - все към Ангел Маин дърпа, и президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев споменат, да се свети...... Ако някой беше искал нещо да направи - да го е правил когато имаше всички възможности, а не да се правят на герои сега. Бюджета съжаление показва, че отношението към фалиралата БА ще продължи да бъде: Битият - бит, ...............

 3. #3
  Smarty 18 дек 2014, 07:03
   
  0
   
  0


  Добро утро: или за добро утро - бедите никога не идват сами, а изглежда са предварително съгласувани:http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494072


  Възрастта за пенсията ще се вдига, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

  Ето цялото становище:

  Интерпретацията в медиите беше, че ние сме отстъпили от нашата реформа, имайки предвид вдигането на възрастта с четири месеца на година. Когато ГЕРБ управляваше самостоятелно, ние две години подред общо осем месеца вдигнахме възрастта. През последните години с пет години е вдигната възрастта. Затова се съгласих до края на 31 март в парламента да се проведе този дебат, тъй като е ясно, че възрастта ще се вдига. Ние правим и много в здравната реформа, така че съм убеден, че и продължителността на живот ще се вдига, така че солидарно с това да се повишава и пенсионната възраст. В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Никой не кара никого да си мести пари - само фондовете трябва да обяснят каква е доходността им, да влязат в една конкурентна обстановка. Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени.

 4. #4
  тримата от запаса 18 дек 2014, 08:34
   
  0
   
  0

  Ако ограничат кражбите, бюджета им ще стигне и за някои сериозни инвестиции.Напомням само за фирмите за охрана,за кетъринг,за обслужващия персонал във ВМА ,за доставка на дрехи за мисии на цена 250% по висока от Интендантско обслужване и
  много други.BIU_

 5. #5
  мда 18 дек 2014, 08:42
   
  0
   
  0

  армията е виновна за това че народа е беден гладен и болен и си мислят разни тъпани че като махнат армията ще започне едно благоденствие мани бегай

 6. #6
  123 18 дек 2014, 09:38
   
  0
   
  0

  Няма ли някой съвестен Генерал......който да вземе..........егати мишките!!!

 7. #7
  Teraflop 18 дек 2014, 10:01
   
  0
   
  0

  Ясно е,че ще има екшън.

 8. #8
  Глупав чиляк 18 дек 2014, 10:31
   
  0
   
  0

  Ако си приберат парите от данъци и акцизи, ако променят плоския данък, ако приемат по-големи налози за хазарт, ако....... Ще имат пари не само за армията, но и за всички. А от съкращенията в армията файда няма.От промените досега числеността на армията е съкратена повече от 5 ПЪТИ !!!!????
  Някой да живее по-добре 5 пъти ? Реши ли се поне един проблем на държавата ? И да я махнат армията държавата пак ще върви надолу, защото не това е проблема! Жалко за децата ! /ама те и деца не останаха/

 9. #9
  Симеон Д. 18 дек 2014, 11:32
   
  0
   
  0

  Съберете си парите от продажба на оръжие и имоти и ще ви стигнат парите.

 10. #10
  все едно 18 дек 2014, 12:50
   
  0
   
  0

  Пак рев....друго можете ли?

 11. #11
  dimcho75ss 18 дек 2014, 12:55
   
  0
   
  0

  Тази работа няма да стане без да се пролее кръв

 12. #12
  военен 18 дек 2014, 12:57
   
  0
   
  0

  довечера в 18 часа пред министерски съвет ще има парад безплатен

 13. #13
  прозорлив 18 дек 2014, 16:08
   
  1
   
  0

  Девети юни наближава...май... Останали ли са юнаци с големи топки?!

 14. #14
  дрг 18 дек 2014, 16:11
   
  0
   
  0

  Стига сте ревали и мрънкали!!!

 15. #15
  АРМЕЕЕЦ 18 дек 2014, 16:44
   
  0
   
  0

  Съкращенията сами ще си станат ако се направят редовни изпити по физическа подготовка. Има военнослужещи които никога не са си вземали изпитите по ФП а имат по десетина години стаж вече. А как тогава вземат големите си заплати, да се замислим всички не само да ревем, ако отвънка знаят какво работим с камъни ще ни замерят.... Дори да се намалят заплатите никой няма да напусне защото тука баницата е безплатна, да си кажем истината а????

 16. #16
  BLACKSAILOR 18 дек 2014, 17:16
   
  0
   
  0

  До АРМЕЕЕЦ.Кретеноидна тиква като теб трябва да знае ,че когато военнослужещите работят има война.Ние служим глупако нередовен.

 17. #17
  тоя армеец 18 дек 2014, 18:45
   
  0
   
  0

  явно и в казарма не е ходил

 18. #18
  бивш военен 18 дек 2014, 18:50
   
  0
   
  0

  колеги от опит да ви кажа навън живота стана сурав и ку...ав,извинете за това но ако имате възможност стойте си в строя,че нещата вместо да се оправят станаха трагични....с пенсииката няма до никъде да стигнеге,верно била сигурна ама до кога???ако имате талант за нещо по добро то тогава си разгърнете възвожностите,но ако нямате нещо вързано в кърпата не си помисляте да напускате армията.Да има вероятно и по платени работи,но на каква цена става това е друг въпрос...поздрави, бъдете живи и здрави и весели празници!

 19. #19
  настоящ 18 дек 2014, 19:26
   
  0
   
  0

  До #18
  Добър опит за дезинформация. :) Едно е ясно - колкото по-рано се измъкне човек от потъващия кораб БА, толкова по-добре.

 20. #20
  така е 18 дек 2014, 19:45
   
  0
   
  0

  Прав е байката №18. В общи линии като минеш определена възраст ставаш само за охрана или пазач. И не ни обичат много цивилните. Така, че изборът си е ваш.
  искрено ваш пенсионер наш.

 21. #21
  ЗМЕЯ 18 дек 2014, 21:07
   
  0
   
  0

  има близо 1400 войнишки места свободни ,към 400 сержански и старшински места в регистъра и не съм погледнал колко офицерски места има и то все на възлови формирования повечето какво съкращение НАПРАВО ДА ЗАКРИЯТ ОТВЕДНЪЖ ЦЯЛАТА АРМИЯ ДА НИ СЪКРАТЯТ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С ТОВА.

 22. #22
  кака 18 дек 2014, 21:26
   
  0
   
  0

  Прав е #18...Досега няма колега, който е напуснал преди пределната, да не е съжалявал после...
  А съкращенията, според мен, ще започнат след март.Нека дядо Йоцо каже :)

 23. #23
  koi 18 дек 2014, 21:51
   
  0
   
  0

  Байовци, честито на спечелилите-след 31.03.2015 г., възраст(според ...)-54,56 годинки, а след 2-3 месеца(юли-август) -от 20 на 8 заплатки при пенсиониране.Честито колеги! Който не верва - да пита министърчето! И...,следете, какво става в Мин.съвет, щото всеки казва нещо(депутат,министър-че не е така), а става-друго! А, за началниците(оправни или не)-тях ги интересува, как да се издигнат по-нагоре и ако може по-скоро! Винаги и те - ще Ви хвърлят на пързалката!

 24. #24
  UDO 18 дек 2014, 22:49
   
  0
   
  0

  Стига сте ревали, като вдовица за у...й бе. 20 заплати, 8 заплати, 100 заплати. И годините не Ви отърват. Ами, по команден ред, и кой, къде му видят очите.

 25. #25
  Георги Апостолов 18 дек 2014, 22:52
   
  0
   
  0

  До #23, изцвъка едно миризливо г...о и вече всичката ти наред.Аз пък казвам че няма как да стане така.И да ти кажа нещо на тебе 'кой' нерегистриран,ти си никой.

 26. #26
  koi 18 дек 2014, 23:29
   
  0
   
  0

  До #25, ...научи се на правопис,после се.и и явно си от ония "от мухъла", които ги устройва статуковото, и не искат да повярват на "скритите реформи",които утре ще ги обсъждат в парламента! Жалък си!

 27. #27
  СМЕШНИЦИ 18 дек 2014, 23:58
   
  0
   
  0

  ВЧЕРА, МИНИСТАРА КАЗА НЯМА ДА ИМА БОНУСИ,НО НЯМА ДА ИМА И СЪКРАЩЕНИЯ,,ДНЕС КАЗВАТ ЧЕ ЩЕ ИМА СЪКРАЩЕНИЯ,ЯНУАРИ МОЖЕ ДА КАЖАТ ЧЕ ЩЕ КУПУВАТ ПОДВОДНИЦА за да търсят руските подводници,А БЕ НЕКАДЪРНИЦИ ДО КОГА ЩЕ СЕ ПОДИГРААТЕ С БЕДНИЯ НАРОДА.2 милиярда имате за КТБ,без да има един осъден,милиони исхарчихте за БЕЛЕНЕ,и тои няма да бъде построен,200 мил.дадохте за траби за ЮЖЕН ПОТОК,и той ще ни заобикаля ОЩЕ КОЛКО ПРОСТОТЙИ ще направите,ама живота на хората няма да оправите що не измислите 4 категория и хората да се пенсионират на 75г

 28. #28
  добронамерен 19 дек 2014, 02:27
   
  0
   
  0

  Много неща ми се иска да коментирам, но най-ми се ще да споделя ужаса си да да живееш в държава с тъп до невъзвратимост и воден от първичните си инстинкти народ. Какво имам предвид?

  Представете си ситуацията, в която през м. юни 1941 г., когато фашистка Германия нападна СССР, да вземат същите тези нападнати граждани на Съветския съюз да изкупуват немска валута (райхсмарки тогава). Е, те такива са сега народонаселенията на всички бивши комунистически държави - безмозъчни тълпи. Американската машина успешно проми мозъците им до степен на абсолютен примитивизъм.

  Та, чудя откъде по-напред да започна и какъв пример да ви дам, че да се впечатлите и да се замислите:

  1. Тълпата първосигнално хуква към банките да изтегли някаква си там скътана сумичка, вместо да подпомогне своята държава, като изчака и не влошава положението с безумното си масово купуване на валута и изтегляне на влоговете си. Освен всичко друго тези им пари, които ако са повече, без никакво съмнение са придобити по нечестен начин, в много кратко време ще се обезценят в резултат на социално-икономическите процеси, които не са естествени, а без съмнение са регулирани от външни фактори (разбирай от чужди правителства). Имам предвид изкуственото фалиране на банки и през 1991-2, и 1996-7, и 2014 година.

  2. Всички средства за масова информация са на 100% с управлявано съдържание на предаванията. Без изключение. Това е целенасочен процес, управляван отвън. Тоест "народонаселението" бива насочвано в правилната за манипулиращите органи/правителства посока.

  3. Голямата част от вас, вижте си правописа и стила на говорене, нещастници! Това не е безобиден проблем. Масата е отъпяла толкова много, че дори не знае родния си език и дори не се впечатлява от забележки по този въпрос, а отвръща с най-голяма омраза в езика на тема, я възраст, я партийна принадлежност и т.н.

  4. Отсъства всякакво понятие за единство, общност, единомислие. Вижте "латинско-производните" страни - Запада, пълно единомислие по стратегическите въпроси - от Австрия до Аляска-САЩ. Какво правим ние славянските държави - пълен раздор и нула усещане за общност, единство. Така е в последните около 1500 г. А вижте другите - под една или друга форма "Латинската" империя съществува от около 800 г. преди новата ера че чак до днес (римска империя, римска република, велика свещенна римска империя, западните империи от ново време и в днешни дни Англо-саксонската империя, ключваща Англия, Уелс, Шотландия, Двете ирландии, САЩ, губерниите Канада, Австралия, Нова Зеландия, и която контролира икономически много още други територии като Германо говорящите и латино говорящите държави)

  5. Всяка национална група у нас има твърдото усещане за превъзходство над другите. А как е на Запад? Изкуствено или не - въпреки държавите им са многонационални в една или друга степен, но при тях липсва тази животинска омраза срещу малцинствените групи. Ще кажете, циганите били такива или онакива. Ами направете така че циганите да не живеят на гърба ни, да работят и да си плащат данъците, и да не се плодят като хлебарки. Ами как! Ами като спрете да прилагате вредните разпореждания от Европейския съюз относно малцинствата, педерасите, сектантските църкви и такаа нататък.

  6. Съкращения, уволнения вече 25 г., пълно унищожение на икономическата база на страната ни, и нищо, почти пълна тишина. Няма кой да излезе и да подпали всички имоти и да изземе парите на кръвопийците, да изправи до стената всички изроди от държавната машина, която прикрива крадците-богаташи с по няколко автомобила от по няколкостотин хиляди лева всяка и с къщи за милиони и тук и в чужбина.

  7. Разкриха маса бивши доносници (няма бивши политкомисари и агенти на ДС). Е, и какво!? Всички те са единни, подкрепят се един друг и си стоят на властовите позиции и до ден днешен. А, я някой от другит се разприказва повече, а са го я разболяли или убили, я подпалили имота му и фалирали фирмата му и т.н. Е, че как няма да е така? Ами че те на всеки 3-ма българи е имало по 1 доносник. А, изгони ги де!

  Страшноооо, страшно! Там където работя е пълно с политически офицери и доносници на ДС и всички те до един заемат до ден днешен или са заемали до вчера определящите, най-важните властови позиции във всяка една организация и държавна структура. Без изключение!

  Най-големия ужас е, че основната цел на пишещите в такива форуми като този е просто да излеят натрупаната злоба, да обидят другия, който е написал коментар, и това голямата част от тях го правят с уникално ниска култура и знания по темата и с ужасен правопис. Всички си пишат, всички реват, всеки мрази всички. И в резултат е налице пълна липса на единство в държавата и на ясна цел и програма какво да се прави занапред. Поддават се на първичните си чувства и инстинкти. Не мислят за общото ни бъдеще, няма кой да излезе и да поведе тълпата в правилната посока, без да очаква някакви бъдещи облаги за себе си. Само педераси, проститутки и бивши агенти по телевизиите и радиата.

  Друго, което ми стяга душата е това, ние с вас си лаем тук, а кервана си върви. Нека думите ми не ви звучат патетично или налудничаво. Спрете! Събудете се и вземете сопите и напред към жълтите павета и към посолствата на "доведените ни нови" ни братя.

  Недейте чете тези редове с насмешка и със страх, а прогледенете най-после и се вдигнете всички. Не се плашете, че ще има преходен период на разруха, че ще загубите работата си или парите си.

  Има кой да ни помогне, погледнете на изток. От тях ще вземем материалната поддръжка, а пък ние ще им дадем дадем културата, колкото ни е останала.

  Ако има грешки, простете! Стана късно, а ми се ще още тоолкова много да кажа......

 29. #29
  ko не 19 дек 2014, 02:51
   
  0
   
  0

  НИЩО НАБОРЕ УТРЕ КАТО СЕ НАСПИШ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИШ

 30. #30
  дядо Йоцо 19 дек 2014, 19:01
   
  0
   
  0

  Съкращения догодина няма да има, освен в МО-то и подчинените му структури.

 31. #31
  Шантав 20 дек 2014, 17:33
   
  0
   
  0

  Изключително впечатляващ коментар на номер 28. Личи си че сте ерудиран и начетен. Ще ми се в този форум да пишат повече хора като Вас, а тези, които се правят на селски простаци моля да не губят времето на сериозните хора с откровено тъпите си словоизлияния. Или пишете смислени неща, или изчезнете от това пространство, ИЗПЕРДАШЛЯЦИ.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка