ИМА СТРАШНИ ЗЛОУПОТРЕБИ В МО! ЗАПОЧВАМЕ ПРОВЕРКИ!

Pan.bg 21 дек 2014 | 20:28 views (7683) commentaries(27)
img Николай Ненчев: Има страшни злоупотреби в МО, започваме проверка
Посредничеството за получаване на пари от обществени поръчки е била обичайна практика за ведомството, твърди военният министър
БЛИЦ

Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с представители на работниците и служителите в държавната фирма „Интендантско обслужване” в Калофер. Както БЛИЦ писа, те бяха обявили готовност да блокират подбалканския път заради лишаването им от поръчка за летни униформи на армията.Николай Ненчев съобщи, че е констатирал „страшни неща” в практиката на оглавяваното от него ведомство и по този повод вече е разпоредил да започне проверка.

Става дума за схема, при която предишни министри са обявявали обществени поръчки за ушиване на дрехи за армията, те са били взимани от частни фирми, които после са възлагали същата поръчка на държавната „Интенданско обслужване” като подизпълнител.

На въпрос на БЛИЦ дали в случая става дума за посредничество при получаване на поръчка и взимане на пари от спечелилите търговете, министърът отговори „Най-вероятно е точно това”.

Той пое обещание да се опита да спре обявената от служебния кабинет на Георги Близнашки обществена поръчка за летни униформи на армията в размер на 4 милиона лева, но не обеща, че ще успее поради напредналия стадий на търга.

Ненчев предложи на държавната фирма да бъдат дадени други поръчки, но това не бе посрещнато с облекчение от директора на „Интендантско обслужване” Ганчо Караджов. Според него, ако те не получат поръчката от 4 милиона лева, догодина няма да отговарят на законовите изисквания за получаване на поръчки без конкурс от министерството.

Въпреки тези разминавания, засега блокирането на подбалканския път отпада, но хората в Калофер остават в готовност пак да излязат на протест, ако нищо не се реши в следващите дни.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 27

 1. #1
  Добри 21 дек 2014, 20:47
   
  1
   
  0

  Тъп и кух - това е земеделеца. Открива Америка, пак нещо ще разследва, нещо се възмущава... Само да му припомня, на тиквенската креатура, че възложителя може ВИНАГИ преди сключване на договора да прекрати процедурата (ако не знае как да пита или да си ходи, а не да ръси простотии). Но явно е усвоил нойския стил - в МО най-много се краде, има най-много излишни структури (хора), най-много се пие кафе и пр. И той ще свърши като гАньо - мразен и презрян от всички военни,

 2. #2
  смешник 21 дек 2014, 20:49
   
  0
   
  0

  Зпочвай, започвай ненчев, че като гледам вашата разбъркана и раздрънкана койлицийка я изкара до юли я не. Абе тоя какво се прави на голям ревизор, поставена кукла на конци. Не им ли е ясно, че както каза Началникат на коалицията БОСТАН есента май ще има нови избори 2 в 1.

 3. #3
  Smarty 21 дек 2014, 20:51
   
  0
   
  0

  Др. министер, как може да има зло-употреби в МО? Там добро-употреби не е имало никога, е те затова днес войската е на тоя хал.
  Колко требе да си неграмотен и наивен за да си мислиш, че само някой друг може да ти такова в гащите

 4. #4
  Десислав 21 дек 2014, 20:54
   
  0
   
  0

  Ами вие ги гласувате тези закони?! Може ли да притежаваш фирма /имам предвид МО/, която да не работи за теб? Това някой "голям мозък" ще го е съчинил! Преди беше идеята " външен източник" /Out sourcing/ сега си търсим "вътрешен изпълнител" / in house/....само си пробвате знанията на чуждици...за обикновените работници и военнослужещи - едно голямо, засукано в празнословие НИЩО....няма да ви познаем по делата...

 5. #5
  Ник 21 дек 2014, 21:21
   
  0
   
  0

  гАньовско-Тиквесно изчадие. Уж говореше, че ще укрепва авторитета на армията. Даже американското мекере Шарлатанов не говореше така.

 6. #6
  Миро миротвореца 21 дек 2014, 22:02
   
  0
   
  0

  Ай, стига бре!
  Не може в МО да има незаконни дела.
  Все си е законно.

 7. #7
  Дедо Прецаки 21 дек 2014, 22:07
   
  1
   
  0

  Скъпи ми господин Министре, не си мисли, че ти си първият, който открива "страшните неща" случвали се в МО! Само, че всичко е направено така, че никого не можеш да хванеш за ушите или ако хванеш някого, то той ще е последната дупка на кавала. Не се напъвай напразно, защото и без това правителството в което имаш честта, или по-скоро нещастието да участваш, няма да пребъде! След теб ще дойде друг, който също като великия Колумб ще почне да открива "страшни неща" и ... така до следващия министър.

 8. #8
  военен 21 дек 2014, 22:20
   
  0
   
  0

  ами да започваш нали трябва дисциплинарно уволниние за да спестите пари

 9. #9
  теремаджия 21 дек 2014, 22:50
   
  1
   
  0

  Г-н министър, Вижте какво става и в Терем! Там е още по-зле! Работниците във Варненския завод на Терем стоим гладни, а вместо завода разни фирми вземат поръчките, вкарват в завода чужди работници и те вземат нашите заплати, а шефовете от Варна и София си делят комисионните!

 10. #10
  XXL 21 дек 2014, 23:01
   
  1
   
  0

  А на какви цени се купува храната за армията и съответстват ли на качеството?

 11. #11
  Бачо Кольо 21 дек 2014, 23:19
   
  0
   
  0

  ааааа моля ви се за фирма Панда или добро или нищо......

 12. #12
  Encho Dobrev 21 дек 2014, 23:34
   
  0
   
  0

  Панда още ли снабдяв?

 13. #13
  к.с 21 дек 2014, 23:43
   
  0
   
  0

  бригада Логистика.........

 14. #14
  A и Я 21 дек 2014, 23:48
   
  0
   
  0

  Щом си казал А че има страшни злоупотреби) трябва да кажеш и Я (да ги опишеш и пратиш в съда, а виновните да уволниш докато ги вкарат в пандиза). Само че май си поредното полит-комисарче, дето вдига пушилка за временна и съмнителна полит-слава. Жалко, че нямаме медии да го зачешат още от януари - какво е направил, щом декларира за страхотните злоупотреби

 15. #15
  Наивник 22 дек 2014, 00:02
   
  0
   
  0

  Имаше един скеч навремето - то не били компютри, а компоти. И днес картината е същата - то не са летни, а летателни униформи, ама нейсе! Сей земеделецо, днес му е времето!
  Иначе за тази врътка с фирмите и на мен ми е интересно. Например как държавата купува оръжие(въртолети) чрез посредник(тенис партньора на тиквата), който гушва тлъсти комисионни по сделката.

 16. #16
  Teraflop 22 дек 2014, 09:09
   
  0
   
  0

  Имало страшни злоупотреби в армията,Бе!Г-н министре,Вие сега ли стигнахте до този извод?Армията е каца без дъно.Който мине през нея и има възможност се облагодетелства от нея на гърба на военните.Да не кажа, "да краде здраво".

 17. #17
  гсм 22 дек 2014, 09:48
   
  0
   
  0

  Братя наливайте си от военнатанафта и бензин те нас малките няма да ни тормозят щото са се хванали за големците. Да живее военната полиция. Амин БА.

 18. #18
  резерв 22 дек 2014, 10:06
   
  0
   
  0

  Г-н министър ,Вие не сте виновен за момента ,но така и така след известно време ще ви обвинят в политическа чистка,вземете ,че се оттървете от всички съветници ,бивши политически офицери "незаменими и много кадърни"и си вземете ,може и пак бивши военни ,но такива които не са били харесвани от бившата власт ,че да видите какво ще стане.Който пак не ви харесва го махнете или пък като се осе"е го вкарайте в затвора и другите ще слушат.
  Второто което трябва да направите е да се консултирате за това дали не може армията да не се занимава с търгове и др. процедури ,а да се учи на война ,за което е призвана и само да искате пари от парламента и тогава нещо ще се промени в мисленето на военните и на цивилните.Тогава няма никой да има основание да обвинява армията за злоупотреби ,а когато военните структури не си изпълняват задълженията като военни,жестоко да се санкционират или ликвидират,пък на тяхно място да се създадат други по- ефективни но не според съветниците от БСП и ДПС.

 19. #19
  Eвгени 22 дек 2014, 10:28
   
  0
   
  0

  А добро утро.Сега да видим какво ще направиш.

 20. #20
  1 22 дек 2014, 11:05
   
  0
   
  0

  РЕЖИ БРАТО ДО ЖИВО МЕСО

 21. #21
  DDT 22 дек 2014, 11:48
   
  0
   
  0

  Е как преди да са започнали проверките установи, че има страшни злоупотреби в армията? Ами какво правим, ако проверките не установят злоупотреби или не чак толкова страшни? След като има страшни злоупотреби, трябва да си започнал вече и със страшните наказания и присъди. Стига само празни приказки и изхвърляния! Дела, дела (наказателни най-вече) са нужни, земеделецо!

 22. #22
  Приятел 22 дек 2014, 12:41
   
  0
   
  0

  Всеки път като се смени министър и веднага-"Има страшни злоупотреби в МО" и то къде? - в дирекция "Инвестиции в отбраната". Абе как няма и един подведен под отговорност и осъден за 25 години??? Означава ли това, че всеки който е загубил конкурс трябва да обвинява министерството в злоупотреби? И министрите (горките)се хващат и започват с глупостите.....
  Казват, че само две-три фирми печелили конкурсите. Ами направете някакъв анализ колко фирми кандидатстват и колко печелят. Май са едни и съши, а? А защо? Защото само те могат, затова!
  Къде е икономическия анализ на ИО? Публикувайте го де!
  За мен лично злоупотреби няма! Закона е такъв и фирмите си кандидатстват по условията.
  ИО трябваше да се закрие още с приемането на ЗОП. Тази фирма няма как да е конкурента.
  Господин министре, не се подвеждайте, а ПЛАТЕТЕ на независима специализирана фирма( в никакъв случай на Институт по отбрана!!!) да направи икономически анализ на ИО, прочетете изводите и тогава действайте!
  От новината за "страшните злоупотреби" отново НИЩО няма да излезе! Обзалагам се на каквото кажете в съотношение 1:1000!

 23. #23
  тримата от запаса 22 дек 2014, 13:43
   
  0
   
  0

  Ненчев,знаеш ли колко звена за контрол имаш?Поне 5.Имаш и 12 структури,които имат право да възлагат общ. поръчки.Имаш и ресорни зам.министри.Хвани всич- ки ,които покриваха далаверите във ВМА,фирмата за внос на униформ. облекла,кетъриговите фирми за хране не и охранителните фирми.Дано ти стигнат знанията и силата да се пребориш с глутницата около теб.И времето. BI_U_

 24. #24
  DDT-2 22 дек 2014, 15:47
   
  0
   
  0

  Праивлно - първо ьемеделчето казва, че има страшни злоупотреби, после щял да прави проверките. Като Сталин - първо посочва виновните, после Берия го доказва. Явно че това е ПР-акция, но след месец, ако някои журналисти го попитат колко са наказаните ще го видим какво ще отговаря.

 25. #25
  дядо Йоцо 22 дек 2014, 19:17
   
  0
   
  0

  Страшни, страшни, колко да са страшни.
  Не виждам някой от МО да трепери от страх.
  А пък в ДИО направо си умират от смях като четат тези страхотии.
  Те си знаят, кучето си лае, кервана си върви...
  А БА вълци я яли...

 26. #26
  здравите сили 23 дек 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  Не го познавате, министър Ненчев....очарователно невежество по отношение на личността му! Този човек има желязна воля и още по-желязна поддръжка от железни хора. Прогнилият състав ще направи всичко по силите си да го спъне...ама...руското царство на кражбите - няма да е вечно. Ще отмъщават, но и ще треперят!!! Здравите сили вече се обединяват!

 27. #27
  пирамида 23 дек 2014, 19:58
   
  0
   
  0

  Въпрос на малко време е Ненчев да започне промените в МО. Подготовката върви зад кадър. Тотална ще е реформата този път и вече заинтересованите го знаят. Но сега няма оттърване, а директно сбогом.А и се чува, че ще има съд.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка