КЛАТИ ЛИ СЕ ДОВЕРИЕТО НА НАТО В БЪЛГАРИЯ? ЗАЩО НЕ ПОИСКАМЕ, ЧИСТО НОВИ И КОНСЕРВИРАНИ F-16 ОТ АРИЗОНА?

Pan.bg 26 дек 2014 | 11:39 views (5810) commentaries(21)
img Клати ли се доверието на НАТО в София?
25.12.2014 10:44; Любомир Дeнов
в.24 часа

През последните няколко месеца се появиха сериозни пукнатини в традиционно здравите ни отношения с НАТО. От непоклатимо верни съюзници се превърнахме в колебливи партньори, които дори не си плащат редовно членския внос.

Това за членския внос не е майтап, а самата истина. Съобщи я служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който се натъкна на сериозни пробойни в бюджета за отбрана на държавата. Как да заделяме повече пари за реанимиране на батальона във Враца, като все още не сме се издължили към НАТО, обяви Шаламанов. По-късно обеща да си платим вноските на части.

Големият проблем обаче дойде от разминаването във вижданията на президента Плевнелиев и премиера Борисов за размера на военния бюджет за следващата година. Върховният главнокомандващ настоя за изпълнение на ангажимента, който пое на срещата на върха на НАТО в Уелс парите за отбрана да започнат плавно увеличение като през 2020 г. достигнат 1,5% от БВП. За да стане това обаче нарастването трябва да започне още следващата година. А на практиката се получи обратното. Средствата за отбрана не само че не се повече, но са дори по-малко от сумите, заделени за тази година. По неофициални данни парите за армията за следващата 2015-а са едва 1,1% от БВП.
image
На фона на тези смущаващи разчети леко успокоение лъха от уверенията на новия военен министър Николай Ненчев, че ще намери начин поне да запази нивото от тази година. Единият вариант е актуализация на бюджета в бъдеще време, която я стане, я не. Зависи какво ще кажат премиерът и министърът на финансите. Другата надежда е в евентуалните собствени приходи на министерството от продажби на имоти с отпаднала необходимост и излишна военна техника. Тази песен обаче я пяха доста предшественици на новия министър. Най-опитният от тях Аню Ангелов дори се заричаше да изчисти докрай ведомството от стари казарми и ненужни терени, но така и не успя.

Ненчев побърза да направи уговорката, че разчита на разбиране от страна на кабинета, който по принцип прибира голяма част от парите, спечелени от продажби на имоти и техника, собственост на МО. Борисов не направи такава отстъпка по време на предишния си мандат, когато нямаше такава дупка в бюджета, когато КТБ все още си бе в цветущо здраве, та сега ли?

Така че на министъра ще му се наложи да търси пари за отбрана от другаде! Например по линия на НАТО и ЕС. Крайно време е САЩ да вдигнат годишната миза от 10 млн. долара по програмата ФМФ! А защо Пентагонът не прежали една ескадрила изтребители Ф-16 от онези - чисто нови, но консервирани веднага, след като са слезли от конвейра, които прашасват по авиобази в Аризона.

Наскоро американски генерал реагира с усмивка на тази идея и съвсем сериозно каза: "За да получите нещо, първо трябва да си го поискате!". Според него откак сме верен член на НАТО нито веднъж високопоставен представител на България не е отправял подобни искания към САЩ. През пролетта например Вашингтон подари на Гърция 400 съвременни бронирани машини. Подарил е, защото комшиите са си поискали.


Променената среда за сигурност в региона е достатъчно основание за подобно искане към Запада. От североизток вее хлад заради войната в Украйна и все по-често нахлуващите до морската ни граница руски разузнавателни самолети. От юг пък ни нападат вълните от бежанци, а отблясъците на войната, разпалена от Ислямска държава, достигат не само до циганския квартал в Пазарджик.

Поне засега НАТО запазва дипломатично мълчание, влизайки ни съучастнически в положението. Това обаче няма да продължи дълго. В един светъл ден партньорите ни от пакта с право ще повдигнат въпроса откъде-накъде те ще заделят милиарди за общата отбрана, а ние ще минаваме метър. Ами тогава?!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  Добри 26 дек 2014, 13:18
   
  0
   
  0

  Оцелелият работи на бариерата, кланяйки се на местни шефчета за мизерна заплата с която да допълни "огромната" си пенсия. Мизерия от всякъде. а на земеделчето-министър и на оня от ДПС, който като лейтенат на една година става зам шеф на държавна комисия (с ранг на министерство) хич не им пука.

 2. #2
  петка 26 дек 2014, 13:22
   
  0
   
  0

  Единственото, което се клати на НАТО е неприлично да го споменавам тук, но който е запознат с мъжката анатомия ще се сети.
  Та истината е, че на НАТО му се клати ... за това дали ние ще имаме бюджет или не и дали въобще ще ни има или не.
  А когато не му се клати, си имаме щатно назначени "клатачи", които тичкат до Вашингтон или Брюксел и услужливо им го разклащат.
  Кеф ти Тиква, кеф ти евреин, кеф ти Шарлатанин... избора е огромен от професионални клатачи.
  Лошото е че напоследък се ошлайфаха и започнаха да клатят и тези дето са ги избрали.

 3. #3
  полковника 26 дек 2014, 13:51
   
  0
   
  0

  "Гладна кокошка просо сънува". Кандисахме и на "втора", че и на "трета ръка" МЦИ, но за такова "чудо", като "Ф-16-чисто нови, но консервирани веднага от конвейра, които прашасват по авиобазите в Аризона", не съм чел никъде "в де що има издадена и неиздадена литература". Дано да греша.

 4. #4
  Чепаев 26 дек 2014, 14:10
   
  0
   
  0

  Докато властта е пълна с червени, червени чалми и продажни боклуци от запада няма да получим нищо. Те да не са луди, като не знаят как ще ги използваме тези оръжия. Като са гледаме какви сме смятате ли, че може да ни се има доверие?

 5. #5
  Thunder 26 дек 2014, 14:43
   
  0
   
  0

  От Аризона можем да получим само ф16 АВ блок 15 и то ако си ги платим, като за нови ф16.

  За всякакви други модификации може само да си приказваме,не са глупави краварите та да ни правят подаръци, освен ако не гонят други цели с това дарение. ( а това обикновено излиза по-скапо, през носа на задължените )

 6. #6
  kk 26 дек 2014, 15:05
   
  0
   
  0

  Изглежда за НАТО сме само свръзка между Румъния и Турция, за друго не им трябваме.

 7. #7
  Евгени 26 дек 2014, 15:31
   
  0
   
  0

  Не ни дават защото нашите гламави политици не знаят как да си поискат предполагам.На скоро гледах визитата на бате бойко при меркел.То бЯха целувки то бЯха прегръдки а бе голяма любов ама за България нищо,а бай Тошо се целуваше и с Брежнев с Хрусчов и т.н ама за българия и заеми и самолети и нефт и газ и още облаги на нищожни пари.

 8. #8
  Тони 26 дек 2014, 15:37
   
  0
   
  0

  Няма ли някой да напише открито писмо до НАТО, че искаме самолети? :)
  или можем да си ги пишем до тукашните паши??

 9. #9
  Евгени 26 дек 2014, 15:38
   
  0
   
  0

  Америка искаше да ни унищожи нашите танкове самолети ракети и общо взето цялата армия защото видете ли бяхме някакъв фактор в региона и Турция и Гърция се страхува ха.Ходиха по парковете в поделенията и контролираха и командваха,а вие искате сега да ни помагат.Да ама не

 10. #10
  сс 26 дек 2014, 16:10
   
  0
   
  0

  Здравейте колеги, в Казанлък все повече се носи слух че след нова година ще има голям конкурс за нбиране на кадрови войници. Ако някой знае нещо ще се радвам да го сподели.

 11. #11
  американец 26 дек 2014, 16:16
   
  0
   
  1

  Ние за тва ли ви нарязахме армията, та сега да я градим отново, не сте познали. Всъщност, донякъде можеше да е реалистично, но нямате ПАРИ, който да вземем, а другото си го вземаме по-лесно, ако нямате армия.

 12. #12
  До сс 26 дек 2014, 16:53
   
  0
   
  0

  За конкурса правилно си чул, за кадровите войници също.
  Не си разбрал обаче, че с конкурса ще се набират кадрови войници за работа в горското, щото нали Боко оряза бюджета и сега ще съкращава хора.
  "Не били компютри, а били компоти и не ги изнасяме, а ни ги връщат..."

 13. #13
  BLACKSAILOR 26 дек 2014, 17:07
   
  0
   
  0

  Да забранят комисионните при покупка на военна техника и всичко ще приключи.Продажници-политици.Курви.

 14. #14
  боец 26 дек 2014, 19:47
   
  0
   
  0

  Някой хора не разбраха, че подаръците излизат най-скъпо.

 15. #15
  Teraflop 26 дек 2014, 22:12
   
  0
   
  0

  Клати се.Като махалото на стенния ни часовник.Не искаме консервирани авиони от Аризона,защото от консерви ни е писнало,Бе!

 16. #16
  Плевнелиев 26 дек 2014, 23:44
   
  0
   
  0

  В момента учените от БАН разработват първата българска атонмна подводница "Хан Аспарух" и изтребител от 6-то поколение, който ще може успешно да се конкурира на F-22 и Sukhoi T-50 PAK FA. Удряме по Санк Петербург.
  Изпращаме 69-та бригада на сухопътна офанзива срещу Путин.

 17. #17
  мълчанието на агнетата 27 дек 2014, 00:05
   
  0
   
  0

  А сме свидетели и на уникален парадокс !!!! Търговското дружество на армията което продава излишното оръжие и боеприпаси на армията ни е на загуба за годината....
  Под вещото ръководство на особено близка до министъра бивша продавачка на селскостопанска техника !

 18. #18
  Чифте 27 дек 2014, 01:00
   
  0
   
  0

  А защо да плащаме цял годишен бюджет на МО за скъпи летящи играчки? Да купуваме скъпо (подаръци самолети не правят дори на фашагите от Окраина),
  а да продаваме имоти на МО на загуба?

  "Другата надежда е в евентуалните собствени приходи на министерството от продажби на имоти с отпаднала необходимост и излишна военна техника."

  Надежда говежда. И на гол тумбак - чифте пищови.

  Какво е договарял Полуидиотът на последната среща на страните от НАТО, трябва ли да ни интересува?

  Кой е той - министър председател на законно избрано правителство, или президентско чучело на русофобската олигархия?

  Защо не развиваме военна индустрия, с която да си въоръжаваме армията и да изнасяме специална продукция?

  Кой ни е потенциалният противник? - Русия, която е принудена да си защитава интересите или националистическа Турция и главорезите от ИДИЛ?

  Как ще защитим югоизточната граница с 8 модерни самолетчета и две роти въздухари?

 19. #19
  нАтО 27 дек 2014, 20:12
   
  0
   
  0

  Докато само се плюете по форумите няма да има никаква промяна. Трябва практика а не теория.

 20. #20
  коко 27 дек 2014, 21:08
   
  0
   
  0

  Военното имущество, което МО продава, за да осигури заплати за наемниците си, не е негова собственост. То е създадено с труда и парите на нашите бащи и майки и на тези, които са се трудили преди 10.10 89г.МО нарушава закона в едри мащаби и заедно с "приватизаторите" е сред най-големите ни грабители.Надявам се някой ден народът да разбере това и да им потърси сметка.

 21. #21
  abv 28 дек 2014, 01:41
   
  0
   
  0

  Хайде де, не стига, че ни окастриха армията, ами и членски внос искат. Ако не се е бил платил членския внос преди години, дали щяхме да си останем с армия...?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка