Новият план за развитие на Въоръжените сили ще бъде готов през януари

Pan.bg 02 яну 2015 | 20:16 views (6886) commentaries(6)
img otbrana.com


Българските военнослужещи са здрави, мотивирани и изпълняват успешно задачите си в операция „Решителна подкрепа“, докладва от Афганистан националният командир на 28-я ни контингент полковник Георги Маргитин (на снимката) по време на традиционната видеоконферетна връзка в навечерието на Коледните и Новогодишните празници.

Спирдон Спирдонов


Политическият кабинет на Министерството на отбраната е заседавал вчера до късно във връзка с подготовката на новия План за развитие на Въоръжените сили. Известно е, че настоящият изтича в края на тази година. Вероятно трябва да направим съответните промени във връзка с това, което се случи по отношение на бюджета, каза министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на „Отбрана“. Народното събрание не пожела да гласува необходимите разходи за армията през 2015 г. Министърът предполага, че ще има готовност още през януари с плана. Но трябва, посочи той още веднъж, да вземем предвид, че бюджетът ни е орязан в сравнение с изминаващата година.

Министърът изрази надежда, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран през 2015 г. Към него няма искания за допълнителни мисии зад граница. Той подкрепя необходимостта от провеждане на съвместни учения, особено на фона на недостатъчното финансиране. Същата позиция защити заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов. Мястото за натрупване на международен опит, каза той, и уеднаквяване на стандартите са международните учения, особено, когато са със споделени разходи.

Министърът, генерал-майор Попов и временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев разговаряха с националните командири и старши националните представители на българските контингенти, които участват в операциите на НАТО и на Европейския съюз в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Мали и операцията “Active Fence“ в Турция. В традиционната видеоконферентна връзка те им пожелаха лека служба, весели празници и успешно завръщане в родината.

В момента България има 152 военнослужещи зад граница, които участват в мисии на НАТО и ЕС. Националният ни командир в Афганистан полковник Георги Маргитин докладва, че контингентът ни се справя успешно със задачите си в новата мисия „Решителна подкрепа“. Настроението е високо не само заради празниците, но и поради предстоящата ротация на част от състава, каза от Сараево националният ни командир в Босна и Херцеговина в операцията на ЕС Алтея полковник Тодор Хитров. Нямаме инциденти, само в отделни райони на север има потенциал за усложняване на обстановката, посочи националният ни командир в Косово подполковник Милен Минков. Всички от нашия екип са наградени с ордени на ЕС, съобщи подполковник д-р Кирил Ленгарски от Мали. Борбата с еболата продължава, изпълняваме с висок професионализъм задачите си, подчерта той. За успешно участие на военнослужещите от Националния мобилен модул по комуникационни и информационни системи (КИС) в операцията “Active Fence“ в Турция рапортува старши сержант Владислав Каменов. Българите осигуряват комуникационно-информационната поддръжка на формирование на САЩ за ПВО „Patriot”.

Вие сте в сърцата и мислите ни, вие сте лицето на българската държава и нация, каза министърът при разговора си представителите на контингентите. Благодарност от името на висшето военно командване отправиха генерал-майор Попов и контраадмирал Мотев. Във видеоконферентната връзка участваха и роднини и близки на военнослужещите зад граница. Тяхното присъствие беше изненада за военните, които изпълняват своя воински дълг зад граница. От тях те получиха най-скъпите пожелания за здраве и успешно завръщане в България: „Бъдете живи и здрави и се пазете. Очакваме ви с нетърпение и Ви пожелаваме весели празници“.

В края на проявата министър Ненчев и неговият екип за връзки с обществеността, генерал-майор Попов и контраадмирал Мотев почерпиха журналистите с чаша вино и си пожелаха по-добра година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  От БГ 02 яну 2015, 20:30
   
  1
   
  0

  Брава бе Карамфилов! Както е тръгнало ще вземе да станеш медийна звезда и академията ще вземе да осиротее.

 2. #2
  geivanov 02 яну 2015, 21:27
   
  1
   
  0

  и сега като се приберат са готови за съкращенията

 3. #3
  План за развитие 03 яну 2015, 10:09
   
  0
   
  0

  а се определя от бюджета само за една година?
  То вярно, че министъра е адвокат ама поне малко практическо мислене би трябвало да има. Парите са достатъчни за всички дей ности в армията а и за запазване на сегашните щатове. Всичко друго е манипулации за доразбиване на струккутите, махане на едни хора и назначаване на други, но "наши", макар и неграмотни.

 4. #4
  план? ?? 03 яну 2015, 17:22
   
  0
   
  0

  Планове много- развитие никакво

 5. #5
  Do #4 05 яну 2015, 11:12
   
  1
   
  0

  Как няма развитие, той Плана е като кълбото, колкото по-вече го развиваш става все по-малко.

 6. #6
  Евгени 05 яну 2015, 16:37
   
  0
   
  0

  А иде нов план ГОСПОД ДА ПАЗИ НАШАТА АРМИЯ.Умните глави пак ще мислят.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка