От социалните мрежи атакуват политическото и военното ръководство на МО

Pan.bg 04 яну 2015 | 07:05 views (5707) commentaries(14)
img Otbrana.com

Разпространеното изказване на командващия на американската армия в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис (на снимката) за агенция Ройтерс, че Вашингтон планира да настани 150 танка и бронирани машини в Полша, Румъния или Балтийските страни, но без да споменава България, породи интересни мнения във Фейсук.

"До краят на… 2015 г. ще имаме оборудване за екипирането на бригада, което означава три батальона плюс разузнавателен ескадрон, артилерийски щаб, инженери и всичко това ще остане в Европа", каза още Ходжис. С разполагането на техника на САЩ в Европа няма да има нужда американските войски, идващи на обучение, да носят допълнителни оборудване. Това обаче може да означава и че Вашингтон ще може бързо да подсили Източна Европа в случай на спешна нужда, коментира агенцията.
Командващият на американските въоръжени сили в Европа допълни, че се очаква поне една трета от това оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част има вероятност да бъде разпределена в Полша, Румъния и Балтийските страни, ако те се съгласят на това. Според Ходжис в момента САЩ имат на територията на Европа приблизително 30 000 военни, както и подобно число въздушни сили и флот.


Ако това е истина, коментира Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, ще е сериозен стратегически пробив във външната ни политика. Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район с доста тежки последици за развитието на армията и държавата. Ограниченото използване, продължава Велизар Шаламанов, на съвместните съоръжения в Ново село и наоколо, отпадането им от Плана на действие за готовност на силите е пряк удар върху подготовката и развитието на въоръжените сили. И още един много актуален извод: „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за Българската държава.” И очакванията, зад които най-вероятно се крие критиката: Дано новата година ни донесе промяна в тази сфера със силно лидерство, базирано на визия, вяра, воля и възможности за ефективно управление на промяната чрез истински проекти за развитие на отбраната. Дано! Успех за България!”

Властват хора без елементарни познания по анализи на геополитическата среда за сигурност, смята генерал-майор от запаса д-р Стефан Димитров, почетен председател на СОР „Атлантик”, без знания за започване и водене на военни действия, на новите способи и форми на въоръжена борба, на съответствие между изискванията на съвременната война и строителството на армията.

Според генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов, министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов от 2010 до 2013 г., а сега съветник на премиера по въпросите на отбраната, Велизар Шаламанов е прав. Неговият коментар продължава така: „Но какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано НЕ. Добре поне, че прозира надежда в думите ти, но едва ли може да стане реалност подобна надежда сега и в близко бъдеще.”

Дипломатът и бивш постоянен секретар на МО Николай Милков е лаконичен: „За по-голям ангажимент от САЩ тези страни (Полша, Румъния) се борят със зъби и нокти. С дипломатически и когато трябва с икономически средства. У нас обикновено се чака да ни се поиска нещо. И ако не се поиска, чувството е на облекчение - размина ни се с други думи. Така позиции в НАТО не се печелят.”

Генерал-майор от запаса д-р Стефан Димитров уточнява накъде е насочена атаката: „Учудвам се, че някой не знае какво да прави след изказването на висшия военен за танковете. ...Нима в тази държава няма министър на отбраната, премиер и президент, които да не знаят своите правомощия? Нима са съгласни с казаното от вицето? А какво правят експертите/съветници около тях ? (Някога мен ме питаха: Ти защо си там? А аз мога спокойно и сега с факти да кажа защо съм бил там)”

Ще припомним една информация от Министерството на отбраната от 15 декември 2014 г.: ”Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев и заместник-началникът на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната генерал-майор Константин Попов проведоха работна среща с делегация на Въоръжените сили на САЩ, водена от бригаден генерал Джон Хорт - заместник-началник по операциите на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европa. В състава на американската военна делегация са включени представители на командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и от посолството на САЩ в България. От българска страна в срещата участваха още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, директорът на дирекция „Отбранителна политика“ Росица Димитрова, полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения“ и председател на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия, представители на дирекции от Министерството на отбраната и на командвания от Българската армия.

На срещата бяха обсъдени резултатите, постигнати по време на редовните заседания на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия по прилагане на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, проведени в периода 11-12 декември 2014 година.
Двете страни потвърдиха провеждането на мероприятията от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 година“ на територията на Учебен полигон „Ново село“.

Заместник-министър Кюмюрджиев, генерал-майор Попов и бригаден генерал Джон Хорт изразиха убеждение, че планираните през 2015 г. съвместни учения и подготовки ще са от полза и за двете държави, както и за НАТО в настоящата среда на сигурност. Подготовката и планирането на съвместни учения с участието на български и американски лекопехотни и механизирани формирования, както и формирования от Силите за специални операции, продължават и ще допринесат за повишаване нивото на подготовка, за оперативната съвместимост на въоръжените сили на двете страни и за една по-силна Европа.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  дядо Йоцо 04 яну 2015, 07:45
   
  1
   
  0

  Много разбирачи, много експерти...
  Е, като дойдат тук 50 танка, какво, ще цъфнем ли?

 2. #2
  Ум Белия Делфин 04 яну 2015, 08:29
   
  0
   
  0

  Опит за хайку стих:
  Генерал Ходжис ни отряза.
  Сводниците от Сливенско,с болка изчислиха пропуснатато.
  Пука ми на фенг шуя....

 3. #3
  Миро миротвореца 04 яну 2015, 08:30
   
  0
   
  0

  В статията се споменава двама човека доказали своя
  ,,професионализъм ,,
  1.Аню Ангелов
  2.Стефан Димитров
  Тези двамата са известни със своите прякори от военна академия :като първия е нещо повече от ,,Гошо тъпото, а втория ,,Джими Гумената Глава,,
  Не мога да напиша точно прякора на първия защото все пак са празници.
  Та си мисля ,че е неудачен какъвто и да е коментар от хора били твърде близо до флигорната на военния оркестър.

 4. #4
  Eвгени 04 яну 2015, 08:39
   
  0
   
  0

  Е,няма да цъфнем защото с тия пу..ки като управляващи няма да искаме нищо за това,а ще се и надупи ме ако някой има желание да му доставим и сексуален кеф.Какво да ви кажа историята го е доказала.България винаги е страдала от слаби политици и сега като гледам сме верни на историята/примери не е нужно да давам/.

 5. #5
  Къде е новината? 04 яну 2015, 10:31
   
  0
   
  0

  Ами да, нямаме руско малцанство 40% от населението или поръчка за американска техника за милиарди и граница с Молдова си нямаме даже.

 6. #6
  петка 04 яну 2015, 11:03
   
  0
   
  0

  "директори, дирекции, комисии, комитети, подкомисии и подкомитети, председатели...!"...
  Абе къде са командирите бе? Мъдрят се там две имена на генерали.
  Абе тая държава да не се казва Кока Кола? или Дженерал Мотърс? Какво стана със йерархичната военна структура. Това там ми звучи като бизнес форум.
  Преди армията се олицетворяваше от полкове, бригади, корпуси..., а сега се олицетворява от агенции, дирекции, комисии, съвместни- незнам си кво, директори, председатели и темподобни полупаразитни структури.
  Какъв е тоя бизнес модел, не знам. И на 25000 армия, колко такива структури и трябват? Ми че те са повече от тези които управляват!

 7. #7
  дядо Йоцо 04 яну 2015, 11:13
   
  0
   
  0

  Петка, петка, пак сгреши.:)
  не са полупаразитни структурите, а направо са си паразитни. А някои от тях са злокачествени образувания. Само ножа ги оправя и то издълбоко.

 8. #8
  ! 04 яну 2015, 13:17
   
  0
   
  0

  От социалните мрежи атакуват политическото и военното ръководство на МО - следва логичният въпрос. И КВО?

 9. #9
  Миро миротвореца 04 яну 2015, 15:19
   
  0
   
  0

  Ех,Петка,петка определено ти липсва Чапаев.Записал си следното:
  "директори, дирекции, комисии, комитети, подкомисии и подкомитети, председатели...!"...
  Абе къде са командирите бе? Мъдрят се там две имена на генерали.
  Абе тая държава да не се казва Кока Кола? или Дженерал Мотърс? Какво стана със йерархичната военна структура. Това там ми звучи като бизнес форум.
  Преди армията се олицетворяваше от полкове, бригади, корпуси..., а сега се олицетворява от агенции, дирекции, комисии, съвместни- незнам си кво, директори, председатели и темподобни полупаразитни структури.
  Какъв е тоя бизнес модел, не знам. И на 25000 армия, колко такива структури и трябват? Ми че те са повече от тези които управляват!____________
  Не искам да ти напиша ,че ти си тъпо копеле,защото
  admina е в правото да ме накаже като изтрие написаното.
  Но, все пак той ще си замаже и закрие очите.Все пак е празник.
  Така де ,на празник не всеки е ,,ударил 2 ракии,,.Та , да си дойдем на думата.
  Е, ако можеш да ми докажеш кое е най-мразеното лице от този форум А,А./аню аканото,йойското или каквото се сетиш, то,аз ти обещавам , че през новата 2015г., тези двамата А.А и професора по простотии: джими гумената глава ще са в едно заведение откъдето слънцето се гледа на квадратчета.

  Опция: да ядем жито.

 10. #10
  дядо Йоцо 04 яну 2015, 16:41
   
  0
   
  0

  Миро, не знам ти колко ракии си ударил, но те е хванало яката :)

 11. #11
  Ум Белия Делфин 04 яну 2015, 16:53
   
  0
   
  0

  Ракията пулсира
  И крокодили джазмени
  решават судоку....

  Надигам бутилка
  Приветствам Луната
  И с моята сянка ставаме трима.

 12. #12
  дядо Йоцо 04 яну 2015, 17:06
   
  0
   
  0

  Хайдее и Умчо е вече в джаза.
  Уме, утре сме на работа не забравяй, търси вече зелева чорба :)
  Почва новата учебна година.

 13. #13
  thejack 05 яну 2015, 03:05
   
  0
   
  0

  "закачане към Турция и Гърция в южния район с доста тежки последици за развитието на армията и държавата"

  Последния "ВАГОН" от "композицията" по-всяка вероятност ше бутнат в глуха линия....и това странно "звучене"....на нещо като непричзън към част от членовете на иначе "монолитното" НАТО, една нагелед малка подробност ,но същественна...много интригуващо...!!

 14. #14
  Българин 05 яну 2015, 21:53
   
  0
   
  0

  Господа и п..ки,целта на нашите предатели и чуждите политици е постигната: България няма вече армия,няма сила която да се противопостави ,няма кой да застане и да каже "Напред ни чака слава ,а назад позор и смърт"Аз като българин съм се клел,че граница на България трябва да са непокътнати.Срам ме е че има такива посерковци и както беше казано в един филм"мърсолковци" СРАМ,СРАМ МЕ Е ЗА ВАС ПРЕДАТЕЛИ!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка