ВУЧКОВ: АРМИЯТА АКО ИМА НУЖДА ДА ПОМАГА СЪС СЪВМЕСТНИ ПАТРУЛИ И С ОРЪЖИЕ!

Pan.bg 05 яну 2015 | 18:49 views (6884) commentaries(21)
img За правителството положението на границата е предвоенно
Юлиан Христов |

OFFNEWS

Няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне за справяне със ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на "Гранична полиция" по охрана на държавната граница.
Това каза пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков, като по този начин затвърди тезата си от края на миналата година, че е добре военните да помогнат на колегите си от МВР за удържане на натиска от имигранти.


Намеренията на правителството са до март месец да има подготвени военни, които да се включат с логистика. Според министър Вучков обаче към 1 март армията трябва да има готовност да помогне и със съвместни патрули, което включва и използването на оръжие.
Нещо повече - според министъра няма правни пречки армията да се включи в тези дейности.
"В много малък обем – за пореден път го казвам, с подпомагане на полицейската операция, която се провежда от гранична полиция. Няма юридически проблем – логистично, а и кадрово да ни подпомогнат за няколко месеца, докато се направи преградно съоръжение, докато се изградят безопасни пътища", заяви Вучков.

Очакванията са това да икономиса средства от евентуалното временно назначаване на близо 700 нови служители на "Гранична полиция", което се равнява на около два военни батальона.
image
В законите за МВР и Министерството на отбраната обаче ясно е записано чии са отговорностите по охраната на границата и при какви условия Въоръжените сили могат да поемат контрола над нея. Във военния закон недвусмислено е записано, че охраната на държавната граница се извършва от МВР и подчинените му структури. В същото време армията може да извършва охрана, но при военно време или извънредно положение. В чл. 123 четем, че "При обявяване на положение на война, военно положение или извънредно положение държавните органи и въоръжените сили... контролират или забраняват преминаването през държавната граница на Република България". Текстът е записан сред мерките и ограниченията при положение на война, военно или извънредно положение.

Военният закон предвижда охрана на границата, което обаче попада в отбранителните функции на Въоръжените сили и осигурява защитата на територията и населението при военни заплахи и във военно време.

В него са регламентирани и случаите, при които може да се използват оръжие и бойни средства от военни формирования, като са определени конкретните случаи за това. Сред тях са заплахата от терористични действия или опасността от
употреба на оръжие за масово унищожение. Това не включва навлизането на нелегални имигранти на наша територия. В същото време в закона е уточнено, че използването на оръжие и бойни средства от български военни формирования става само с разрешението министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната.

Със затопляне на времето се очаква и засилване на бежанския натиск. Правителството има намерение да разшири оградата на границата с Турция. Този въпрос трябва да бъде решен днес на спешна среща, която свиква вицепремиерът Меглена Кунева. На нея трябва да бъдат обсъдени възможностите Министерството на отбраната да отпусне сгради за трансформирането им в центрове за настаняване на бежанци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  Станислав Видев 05 яну 2015, 19:20
   
  0
   
  0

  Армията няма работа вътре в държавата , щото следващата крачка е да се вдигне срещу протестиращите..

 2. #2
  Евгени 05 яну 2015, 19:51
   
  0
   
  0

  То тя армията е съвсем малка а те искат със съвсем малак състав да се включи.Гранична полиция за това е създадена за да изпълнява тези функции,а ако не може министъра на вътрешните работи да си подаде оставка.
  Съгласно ЗОВС армията охранява границата в следните случаи.
  - В време на война
  - При терористични атаки.
  Това не сме си го измислили ние, а хората в парламента и за това МВР е 110 000 хил.,а армията има няма 25 000 хил.

 3. #3
  Sold-er 05 яну 2015, 20:10
   
  0
   
  0

  БА ще се включи с личен състав и с оръжие...когато българската граница бъде нападната от въоръжени терористи или чужда армия!!! Ка си представя този идиот, че войниците ще спират невъоръжените бежанци с АК-47....пълни ненормалници ни управляват!

 4. #4
  007 05 яну 2015, 20:59
   
  0
   
  0

  Вучкооов, Вучков, каква армия! Такава отдавна няма...

 5. #5
  DickOff 05 яну 2015, 22:12
   
  0
   
  0

  Да погледнем реалността.

  Военнослужещи от БА, застават рамо до рамо с Гранична полиция на Българо-Турската граница. На външен вид всичко е коректно и колегиално, да помогнем на държавата в недоимък.

  И от там, за около час-два, на същата таз граница, се изсипват предните батальони на Турската армия и докато се опомним и хоп сме във война по принципа на ВСВ ама тоя път нападат не Поляци ами Българи и не нападат Германия ами Турция. Айде после обяснете на бъдещите поколения като четат историята "кой крив, кой прав" или нещо от рода "Опа, искахме помощ, а тя каква стана?"

  Айде сега всички дето наобикаляте бъдещия проф. по гафовете Вучков минисърче на Министерство на Всичките работи, че има междунродни спогодби подписани от РБ за неналичие на армейски подразделения на определени км. от граничната бразда и заради това се създаде Грнична полиция и се изведе от състава на МО.

 6. #6
  DIV 06 яну 2015, 12:04
   
  0
   
  0

  Съгласно законодателството в момента КАТ-аджиите имат по голямо сдминистративно, професионално и морално задължение и право да охраняват границата.

  Га ядаха кИфтетата не рИваха...

  Не става въпрос за хората, които ще работят на терен, а за умствено небързащите рЪководители, които си повишаваха инженерните умения докато конструират структури със съмнително ефективно бъдеще.

 7. #7
  Teraflop 06 яну 2015, 12:25
   
  0
   
  0

  Ще помага армията,Тя на себе си не може да помогне,та на полицията ли?Нема ресурс и бюджет,каза министарот наш.

 8. #8
  Битолски просяк 06 яну 2015, 12:36
   
  0
   
  0

  "Ще помага армията,Тя на себе си не може да помогне,та на полицията ли?Нема ресурс и бюджет,каза министарот наш."


  Тъй и тъй, армията мяза на сбирщина от просяци, навлечени с прокъсани и обезцветени камуфлажи, то нека се отдаде заповед, да се проси в извънработно време по градинки и паркове.

  За събиране на подаянията от жълти стотинки да се отпуснат нужните стоманени каски или войнишки канчета. А който от войниците е самодеец и може да свири на някакъв инструмент, да си го носи от вкъщи, а останалите - да свирят с уста.

  Самодейността в танците и песните да се стимулира по всякакъв начин, за да може уличните изпълнения на БА да са атрактивни и будещи умиление в народонаселението. Приходите от уличната просия да се внасят в бюджета на МО, за дозакърпване на положението.

  Тъй като съществува реална опасност от наказателни набези на конкурентни цигански банди от просяци, да се разреши на военнослужещите да изнасят извън формированията щикове или шанцови инструменти за самоотбрана. Доложих!

 9. #9
  az 06 яну 2015, 12:49
   
  0
   
  0

  може да помага само Военната полиция......
  нали за това е ПОЛИЦИЯ......
  имат и проходими котки.......

 10. #10
  Миро миротвореца 06 яну 2015, 13:12
   
  0
   
  0

  Съгласен съм с пишещите,че армията ншма работа на границата.
  Има закони.
  Само,че има и конституция.
  Вучков е прав в едно и то е записано в конституцията..
  Все пак е доцент,д-р..
  Не съм съгласен обаче, да се привеждат нови 150млн.лв. на МВР.Нови назначения на 700човека/.мин./ други такива.
  Иначе , йок;'' самолети ,вертолети,кораби и всякаква техника.за БА.

 11. #11
  Бате Георги 06 яну 2015, 13:16
   
  0
   
  0

  В последните години все по-очевидно става, че ни управляват абсолютни дилетанти и аматьори... Не само че нямат визия и определена политика по отделните въпроси, ами дори не знаят къде се намират!!! МВР са 2,5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от цялото МО, да не говорим за жалката численост на БА - малко над 20 хиляди... Ало, Вучков, свери си часовника, ако ли не, аз ще те заместя по-успешно - оправете си кочинката от 65 хиляди души!!!

 12. #12
  Сеирджия 06 яну 2015, 13:38
   
  0
   
  0

  Всеки ден минават браздата около 100 души, и то през зимата. Като изпролетим, чакаме по около 1000 дневно. Ало министЕрите! Държавата ще се взриви максимум след годин-две, ако така я караме! Кой ще ги храни и кой ще ги пази да не вършеят и да не вършат безчинства? Чудете се още и прехвърляйте топката между МО и МВР, а народа да ви гледа сеира!

 13. #13
  Идея! 06 яну 2015, 13:58
   
  0
   
  0

  Всеки българин - милиционер! Да се изгради жива стена от хора по браздата, през 5 метра. Викайте в запас, бе! За 15 лв. надник, поне 3 000 000 гладни българина ще предложат услугите си. И въорижение ще си донесат - кой лезгяр, кой крива лопата, кой коса или балтия! Будали са министрите ни и ахмаци, на туй отгоре!

 14. #14
  angel05 06 яну 2015, 14:04
   
  0
   
  0

  След като министърът направи служителите от логистиката трета категория труд да ходи сам да си оправя автомобилите, защото в армията "автотранспорта" не са администрация, но в гранична полиция са. И сега полицаи с 15 години стаж и опит ще трябва да минат в категорията на една (нищо против чистачките) чистачка.

 15. #15
  BLACKSAILOR 06 яну 2015, 14:14
   
  0
   
  0

  МВР реши да охранява границата, прибра щатовете на гранични войски, осъществи си съкращенията и изостави границата. Разрушиха заставите и унищожиха надеждните заграждения и сигнално-предупредителни системи. По-късно прибраха остатъците от гражданска отбрана и министерството на бедствията, авариите и катастрофите, с което пак си оправиха съкращенията, но съкратиха хората, които работеха ефективно на терен, а оставиха проститутките на държавна издръжка по топлите канцеларии. Сега търсят войската да им сменя памперсите.Искахте власт, взехте я.Ама ,като че ли ви дойде в повече.Преядохте с власт. Е за какво е гранична полиция? Когато ние от войската пазехме границите, не ни пращаха в командировка,а живеехме и служехме по чукарите и семействата ни понасяха всички несгоди на службата ни. А сега \"Родната полиция ни пази\", както пее един известен български певец в химна на полицията.

 16. #16
  Като цунами 06 яну 2015, 14:46
   
  0
   
  0

  Гледах и слушах тая сутрин и Вучков и бившия военен министър Ноев.Въртят и сучат,но не изплюмат камъчето,а то е,че за да участва армията са нужни законови промени.Щом бежанците,нелегалната имиграция и евентуалното инфилтриране на терористи са най-голявата в момента заплаха за националната сигурност,то това да бъде отразено в съответен документ - Стратегия за национална сигурност,Военна стратегия,ЗОВС и подзаконови документи.Какво ми се мотаят и парламентарните партии,и депутатите?Напролет наистина ще ни залее цунами и тогава на ангро,по най-дивашкия начин армията ще бъде хвърлена,щат на щат на амбразурата като Матросов.Защо да не го направят по европейски,като приеват нужните закони и подзаконови документи?А разните запасняшки военни организации,дават ли си сметка какъв КУР се очертава за армията?

 17. #17
  ваньо 06 яну 2015, 14:55
   
  0
   
  0

  Да помага ВП! Без това, до сега само се снимат пред "котките" и нищо друго не правят, да идат да се поизкалят и те малко...

 18. #18
  д-р Ох Боли 06 яну 2015, 15:00
   
  0
   
  0

  "Защо да не го направят по европейски,като приеват нужните закони и подзаконови документи?"

  Как защо? Защото същите евроГейци ще изврещят, че превишаваме правата си. Те и сега врещят да събаряме новоизградената ограта, като противозаконна и противоестествена на духа, на евроГейското законодателство. Наш'те съслеци си мърташуват, щото знаят, че от сопата от Брюксел боли повече, отколкото от мрънкането на личния състав на меверето или бъато. Тъй че гответе се момчета за тежка служба на къра. Жените с ВОС 1 да забремяняват овреме, че да няма после неразположения и невъзможност за женска хигиена.

 19. #19
  Миро миротвореца 06 яну 2015, 15:05
   
  0
   
  0

  Тук в този форум не се коментират каквито и да е простоии.
  Моля за мнимание.Колегите с пагони си вършат работата и някои от тях загинаха./по закон/.
  А това, че ги разбиха гран. полиция по границата, вместо да си вършат работата по градове и села, че не им плащат извънредни, че ходят като комити, увити с найлон, че семействата им ги забравиха с тия пусти "командировки", че са там в нарушение на един куп закони, това не е скандал ли ?
  Е, ако вие сте съгласни да няма загинали,осакатени и омерзени защо не си зададете въпроса кой е виновен?
  Защо такива като Аню / с оня прякор не е в затвора или пасмината: Валето Радев, Джими Гумената Глава/.Колко още трябва да изброявам, за да изпикаем на тяхната кончина?
  Е, ако си отговорите на този въпрос нека да си кажем: тези министри стават само за чеп на зеле.
  Иначе пак , ще изпращаме колеги в ковчези и поднасяме цветя.

 20. #20
  gard18 06 яну 2015, 21:52
   
  0
   
  0

  pravi ste hora vsichki mneniq dotuk sa verni .za celiq mu mandat nai nakraq pluvniliev mi haresa kato kaza che armiqta nqma rabota tam .toq vutre6nqka ministura trqbva da si podedade ostavkamvr e bessilno da se spravi s granicata

 21. #21
  gard18 06 яну 2015, 22:00
   
  0
   
  0

  toa puk chak i orujie iska profesor vuchkov
  napravo e za ostavka iska da gi trepe oshte na granicata li bejancite

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка