Страх от ислямизация и загуба на идентичност в Европа

Pan.bg 07 яну 2015 | 15:32 views (4640) commentaries(7)
img *Текстът е на Мишел Селан и Мартин Нуай от Франс прес в превод на БТА.

Демонстрациите "срещу ислямизирането" в Германия протичат в унисон с усещането за криза на идентичност в редица региони на Европа.
Някои от тези региони са обекти на масова имиграция.

"Общо взето, Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия", заяви активистът от левицата Даниел Кон-Бендит, избиран последователно за евродепутат на "зелените" в Германия и във Франция, във връзка с демонстрациите, организирани в Германия от движението ПЕГИДА - "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада").


Ново шествие на ПЕГИДА събра в понеделник в Дрезден - столица на източната провинция Саксония, 18 000 души - рекорден брой от октомври насам, когато се зароди това движение, избиращо за мишени ту исляма, ту медиите ("всичките лъжат"), ту политическите елити, обвинявани, че разводняват германската християнска култура.

"Знамената на Св. Георги се реят в Дрезден, развявани от ПЕГИДА - в този момент ми се ще да бъда именно в Дрезден", писа в понеделник в Туитър британският активист от десницата Тони Робинсън.

Знамето на Св. Георги е било издигано през 11-и век от християните, участвали в Реконкистата и кръстоносните походи срещу мюсюлманите.

Германската политическа класа осъди шествията, съпровождани с крясъци "Ние сме народът!", и в понеделник се състояха контрадемонстрации.

Канцлерката Ангела Меркел заклейми "омразата", която блика от антиислямските сборища.

"Страната ни за жалост не се показва твърде гостоприемна към чужденците", смята германският психолог Ролф ван Дик от Франкфурт. Според анкети от периода 2000-2010 г., 20 до 30 процента от населението подкрепят ислямофобите, напомня той. Мюсюлманите обаче са едва 5 на сто сред всички жители на Германия.

"Любопитно е, че явлението не се дължи на кризата. Германия се развива добре. А в Дрезден няма мюсюлмани. Хората обаче имат чувството, че изживяват ужаса, свързван с "Ислямска държава". Плашат ги глобалната телевизия и интернетът. Така човек може да живее вдън Саксония, но да остане с чувството, че някой го напада!", пояснява Кон-Бендит.

"Щом нямаш контакт с околните и не ги познаваш, започваш да се страхуваш от тях", добавя европейски чиновник.

"Видяхме това на референдума за минаретата в Швейцария. Хората от затънтените села, сиреч най-слабозасегнатите, бяха и най-враждебни към минаретата", припомня експертът на ЕС, пожелал анонимност.

"Реално съществуващият международен тероризъм, а и вътрешният в някои европейски държави придават легитимност на тези демонстрации", заключава Катрин Витол дьо Вандан, френска социоложка.

Опожарени джамии

Швеция, чиито жители се гордеят с гостоприемство към имигрантите, се кани да посрещне тази година 100 000 кандидати за убежище, сиреч над 1 процент от населението - общо 9,6 милиона души. При все това крайнодясната партия "Шведски демократи" стана третата политическа сила в страната, тръбейки за дългосрочните последици от евентуална масова имиграция. А пожарите в три местни джамии бяха възприети като знак за растяща ислямофобия, нищо че първото бедствие, изглежда, беше нещастен случай.
Мнозина шведи излязоха в петък на улицата в знак на солидарност със своите съотечественици мюсюлмани.

Във Франция, страна с голяма имигрантска общност също като Германия, медиите подеха дискусия за твърденията на писателя Рено Камю, близък до крайната десница - той бие тревога, че иде "голямо изтласкване" и предстои мюсюлмани имигранти да завладеят Стария свят. Ново измерение придаде на тези дебати през есента книгата "Самоубийството на Франция". Полемистът Ерик Земур, осъден през 2010 г. за разпалване на расова омраза, обсипва с критики Европа и имиграцията, в които вижда причини за бедите и несигурността, връхлетели французите.

Подклажда ги също излязлата тази седмица нова книга на романиста Мишел Уелбек - "Подчинение". Тя описва тъкмо въображаема Франция през управлението на президент, закърмен с исляма и спечелил изборите през 2022 г. на втори тур, подкрепен от левите и от десните сили срещу кандидатката на крайната десница.image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  ГОТВИ СЕ 07 яну 2015, 15:36
   
  2
   
  0

  Правителството крие: ГОТВИ СЕ МАСОВО ЗАСЕЛВАНЕ НА МИЛИОНИ АРАБИ И НЕГРИ МЮСЮЛМАНИ В БЪЛГАРИЯ!

  ТОВА СТАВА КАТО СЕ ВКАРВАТ НАЙ-ВЕЧЕ БРЕМЕННИ АРАБКИ И ДЕЦА, ЗАЩОТО ПОСЛЕ ИМАТ ПРАВО ДА ДОКАРВАТ ЦЕЛИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА ОТ ПО 10 ЧОВЕКА, СЪГЛАСНО Закона за убежището и бежанците. „ Чл. 34. (1) (Изм. – ДВ, бр. 31 от 2005 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 52 от 2007 г.):

  „Чужденец с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут има право да поиска да се събере със семейството си на територията на Република България„
  ТОВА Е В МОМЕНТА НАЙ–ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКА ТАЙНА, КОЯТО СЕ КРИЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  Затова В БЪЛГАРИЯ идват толкова жени и деца, за да може след това, всеки от тях да изтеги много пъти повече хора. Каналждиите и Турция ги лъжат, че ще могат да се придвижат за Западна Европа, но те явно са използвани само като мюсюлмански материал за заселване. Саудитска арабия и Катар съдействат на това. Съгласно регламента „Дъблин 2? всяка държава в Европа, ще ги връща обратно, както прави с арабите и негрите от Гърция, след като ги идентифицира със системата Евродак !!!!
  Тези хора имат по-висока раждаемост от ромите. Затова гърците си затвориха границата завинаги с 4 метрова ограда, защото ги „подлудиха” араби и негри, предимно майки с деца, неподлежащи на никаква интеграция!! Никъде в Европа арабите и негрите не се интегрират, освен единични случаи. Капсулират се в свои общности. Масово не работят и се издържат със социални помощи. Престъпността извършвана от тях е в много пъти по–висока от тази на коренното население. Масово строят джамии и искат все повече власт.
  В момента в БЪЛГАРИЯ има 1000 000 души циганско малцинство, дошло у нас заедно с османското нашествие. Повече от 600 години не може да ги интегрираме, по време на всякакви обществени строеве, въпреки милиардите разходи на държавата за образование, ток, вода, помощи, а сега фонадации вързани със Саудитска арабия и Турция методично ги ислямизират.
  Все още етническите българи у нас са мнозинство спрямо цигани и турци. Все още… Еврокомисарите, ще упражнят безпрецедентен натиск, така че заселването на араби и африканци да се извърши по най–бързия начин.
  Ще се насажда думата „бежанци” за нелегалните емигранти, а също и чувство за вина и състрадание, чрез репортажи за майки и деца. Ще се извърта, че проблема е не в това, че се приемат нелегалните емигранти, идващи от 80 милионна Турция, където сирийците могат да останат, а в това, че не им осигуряваме добри условия. Ще се мълчи, за положението на смазания от проблеми и бедност български народ. Платени отвън „правозащитници“, повечето партии, включително уж опозиционни, медии с чуждестранни собственици, неформални и формални лидери ще обработват общественото мнение, за да се осъществи заселването.
  Досега нито ГЕРБ, нито Реформаторския блок, нито ДПС, нито БСП, нито новия политик Бареков, не са се обявили за затваряне на границата и връщане на място в Турция на всички нарушители. Дори Иван Костов предположи, че има тайни договори още от времето на ГЕРБ да премаме масово „бежанци“.

  http://bezpartien.com/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7/

 2. #2
  FR 07 яну 2015, 16:07
   
  0
   
  0

  Da vidim sega kakvo shte napishat za atentatite v paris !!

 3. #3
  ukrainec 07 яну 2015, 16:37
   
  0
   
  2

  Do ГОТВИ СЕ
  Пълни глупости говориш.Киораво ,куцо,сакато,само щом я види България и се чуди как да избяга от България като от чума! Ти виждал ли си котка улична заклещена в селска соба-как скача по прозорците,по вратите само и само да избяга!Ами как жално и ужасено мяука ?Ужас!

 4. #4
  Уф... 07 яну 2015, 18:26
   
  2
   
  0

  Укра, забравяш, че ни ги връщат после. Който стъпи тук си остава "наш" за вечни времена! Освен ако Украйна не ги приеме от нас? Ще ли???

 5. #5
  nencov 07 яну 2015, 18:38
   
  2
   
  0

  ЗАЩО не заселват бежанците в Бояна,Драгалевци,Лозенец,а ги настаняват в Харманли,Военна рампа и т.н.ЗАЩО?Питам.

 6. #6
  ukrainec 07 яну 2015, 19:10
   
  1
   
  0

  Дъблинската спогодба,според която бежанците трябва да остават в първата страна от ЕС в която са влязли е пълна идиотщина.Това означава България,Гърция,Испания и Италия да се превърнат в африкански държави а другите в ЕС да ни гледат сеира.Който е подписал такава спогодба трябва да бъде осъден на доживотен затвор.
  този явен опит да бъдат излъгани тез държави-няма да мине.самите бежанци ще я анулират.

 7. #7
  Четящ 07 яну 2015, 20:29
   
  1
   
  0

  До ukrainec
  За жалост си абсолютно прав.
  Обърнете само внимание на държавите България,Гърция,Испания и Италия, те според вас от англо-саксонската западна цивилизация ли са?Не. А какви са? Бивши империи с големи етнически групи и провинции.
  Какво сме учили от историята на четирите империи? Че всичко почва с бунт, автономия , война и разпад на империята.
  Това ще стане за жалост, но за последно на тези полуострови. Дано Ватиканът е спокоен и успее да се спаси.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка