ИМЕНАТА НА ВОЕННИТЕ, СПАСИЛИ ДВАМА ДУШИ. БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПОЗДРАВЯВА КОЛЕГИТЕ СИ!

Pan.bg 09 яну 2015 | 08:32 views (8084) commentaries(8)
img От Сухопътни войски съобщиха имената на военнослужещите, спасили двама души

Съпругът на жената – водач на единия от автомобилите, е изказал своята искрена благодарност за достойната и човешка постъпка на военнослужещите от Българската армия. По наша информация министърът на отбраната е проявил интерес към публикацията „Писмо до „Отбрана”: Военнослужещи помагат на пострадали” на Иван Ванков. Очаква се воините спасители да бъдат наградени от министъра на отбраната.
Вчера, 07.01 в 7.00 ч. сутринта, военнослужещи от 61-ва бригада – Карлово спасиха два човешки живота след тежка катастрофа на пътя Пловдив – Карлово в участъка между с. Труд и с. Граф Игнатиево. Въпреки, че не са първи свидетели на инцидента, те подават сигнал за ПТП на спешен телефон 112, оказват първа помощ на пострадалите водачи, загасят с пожарогасители горящия автомобил и регулират натовареното движение до пристигането на органите на Пътна полиция и медицинските екипи, съобщават от КСВ.

Благодарение на оказаната навременна и адекватна помощ от ПОДПОЛКОВНИК ПЛАМЕН ВЛАДОВ – командир на военно формирование 22680 – Карлово и военнослужещите от военно формирование 34750 МАЙОР НИКОЛАЙ ДРАГИНОВ – старши помощник-началник в отделение „Разузнаване”, КАПИТАН СТОЙКО ТОМОВ – командир на рота „Военна полиция”, СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ МИРОСЛАВ ТОДОРОВ – помощник-началник в отделение „КИС” на 1 мб и РЕДНИЦИТЕ ГЕОРГИ ЖЕЛЕВ И ВЕЛИСЛАВ АРЪКОВ – пълначи в зенитно-ракетна батарея на щабен батальон, пострадалите са били спасени.

Съпругът на жената – водач на единия от автомобилите, е изказал своята искрена благодарност за достойната и човешка постъпка на военнослужещите от Българската армия.

image

ЕТО РАЗКАЗ НА ОЧЕВИДЕЦ:
Д-р Тренчев, т.нар. от Вас торбари-тъпанари са единствените, които се притекоха на помощ при катастрофа вчера рано сутринта на пътя Пловдив Карлово


" Тази сутрин (07.01.2015) около 7:00, на пътя между Пловдив и Карлово, малко след село Труд е станала тежка катастрофа. По същият път, всяка сутрин пътуват военнослужещи, които живеят в Пловдив, но служат в Карлово. По това време този път е доста натоварен. Въпреки, че колите са смазани и едната , която е по средата на пътно платно гори, никой от десетките автомобили не спира, като тактично минават през банкета все едно нищо не се е случило. Първият автомобил, който спира за да се притечена помощ е с военнослужещи, които пътуват за Карлово. Именно от тях е получен и първият сигнал на телефон 112, въпреки че не те са първите очевидци. Единият автомобил е с напълно премазана предница и гори, а купето е пълно с толкова гъст дим, че дори не се виждало дали има някой друг освен шофьора, който е жестоко затиснат между ламарините и няма признаци на живот. Другата кола също е напълно смазана от челния удар, а от нея се чуват писъците на жена затисната между ламарините. В тези първи минути, никой друг не спира, като останалите коли на пътя карат доста бързо, а толкова рано сутрин е пълен мрак и има опасност и друг да се блъсне във вече смазаните две коли. Моите колеги, торбари-тъпанари, както някой ги наричат, по най-бързият начин започват да сигнализират на останалите коли да намалят скоростта, гасят с пожарогасител и чупят стъклата на горящата кола, за да не се задуши шофьора. Спира втора кола, отново с военнослужещи пътуващи за Карлово. Те дават втори пожарогасител, като огъня отново не е напълно потушен. Тъй като никой друг не спира, военните спират преминаващите коли и ги молят за пожарогасител, като на няколко пъти чуват безличното „Нямам“ (зад което най-вероятно се крие просто „Не искам да ми го хабите“), торбари-тъпанарите започват да гасят с подръчни средства.Отбелязвам, че и двете коли на задното стъкло имат жълт стикер „Gas“. Горяща кола с газова уредба е жива бомба, ако огъня не е бил загасен, кой знае какво е щяло да стане. Около минута след като прозорците са били счупени и купето на горящата кола е проветрено, шофьорът е започнал да кашля и да идва в съзнание. Огънят е загасен, двамата шофьори са в съзнание, при тях има по един военнослужещ, който не спира да им говори за да ги държи в съзнание...минали са около 10 минути, откакто първата кола е спряла, на мястото няма полиция, няма линейка, което може логично да се обясни с това, че инцидента е на извънградски път. Но шокиращото е, че за тези 10 минути нито една друга кола не спира, никой не се притичва на помощ, никой не иска да си даде пожарогасителя. Около горящата „газова бомба“ има само хора със зелени камуфлажни униформи. Гасят огъня, отбиват движението, помагат на пострадалите. До пристигането на линейката, никой друг не спира. След като полицай и лекари поемат ситуацията, торбари-тъпаните се качват в двете си коли и продължават пътя си към 61-ва бригада за началото на работния ден."

От социалните мрежи поздравяват воините спасители от Карлово
Otbrana.com


В два последователни материала ви разказахме за достойната постъпка на български военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които спасиха хора по време на катастрофа. Главна заслуга за това имаше писмото до „Отбрана” на Иван Ванков, което публикувахме. Малко по-късно от Сухопътните войски съобщиха имената на воините спасители подполковник Пламен Владов – командир на военно формирование 22680 – Карлово и военнослужещите от военно формирование 34750 майор Николай Драгинов – старши помощник-началник в отделение „Разузнаване”, капитан Стойко Томов – командир на рота „Военна полиция”, старши лейтенант Мирослав Тодоров – помощник-началник в отделение „КИС” на 1-ви механизиран баталон и редниците Георги Желев и Велислав Аръков– пълначи в зенитно-ракетна батарея на щабен батальон.

Очаквано те получиха поздравления в социалните мрежи. Предлагаме ви част от тях в otbrana.alle.bg и в pan.bg.

***

Димитър Кирков: Браво! Свалям шапка на колегите! Ето това са хората от армията и Шивиков трябва да е горд, че работи с тези хора.

***

Николай Колев: Мъже! Браво!

***

Дмитрий Николаевич Борисов: Малко са военнослужещите, които биха подминали подобна ситуация.

***

Светослав Атанасов: Достойна постъпка от истински мъже!

***

Георги Веселинов: Браво!

***

Николай Николов: ХВАЛА НА ТАКИВА ВОЙНИ!!!Това са последните мохикани от старата армейска школа преди 1990, година!

***

Силвена Андреева: Браво!

***

Динко Динев: Имало и бели лястовици. Браво!

***

Георги Ляпев: Bravo !!!

***

Георги Янев: Имаше една такава приказка. Там където другите не могат могат "шивиковчетата", или беше нещо подобно но все в този смисъл. 

***

Тихомир Тотев: Браво

***

Севдалин Ясенов: A inache byahme torbari.chergari i tam oshte nyakakvi mai bravo na momchetata

***

Иван Господинов: Браво!!!

***

Георги Х. Сираков: Истинските герои не се оплакват, хвалят или плямпат, а действат бързо и смело като тези Колеги, дори с риск за собствения си живот. Това са истинските МЪЖЕ на България. Хвала Ви.

***

Жасмин Георгиев: Браво на колегите. Така трябва да се постъпва в такива моменти. Така се гради авторитет на АРМИЯТА.

***

Велизар Шаламанов: Чудесна постъпка! Дано сега журналистите идат до 61 бригада и попитат ген. Шивиков как се изграждат такива качества, какъв подбор трябва, каква подготовка и мотивация, какви учения и участия в операции. А после да обяснят на народа и неговите министри (някои), че военните не си стоят в казармите, а постоянно са на занятия, обсужват техника, участват в операции в Афганистан, Косово, Босна, Средиземно море, Африка и т.н., поддържат готовност в силите за реагиране на НАТО и бойните групи на ЕС, спасяват хора от пожари, наводнения, снегове и дъздове, обезвреждат боеприпаси и .... ДА живее БА, батальоните, бригадите, базите!

***

Нестор Перфанов: Браво

***

о.р.полк. Димо Димов: Хей момчета в камуфлажни дрехи приемете моите най сърдечни поздравления. Това сте ВИЕ /нарочно с тези букви/ обрулени, охулени, но хора с чест, достойнство и смелост. Радостен съм, че сте такива. Такива хора трябва на България. Свърших те си работата и тихо си отидохте.
С уважение към Вас, Димо Димов, бивш председател на БОЛ"Раковски"

***

Няма кой друг да е, ако не са военните. Доказано е, че спасяват хора неведнъж. Но "Торбаро-тъпанарската история" на Константин Тренчев завладя пресата и лепна калта по лицата на военнослужещите. Единствено се осмели да реагира първа онази руса, сладка мацка-подполковничката.Което й прави чест. Колкото до чичкото побелял,да не му се случва,да го спасяват военни. Ходили на стрелби.

Салют за българския войн!

***
Поздрави на колегите от Карлово помогнали на хора в беда.

***

Димитър Шивиков:Дълбок поклон пред моите колеги и моята благодарност за човешката и доблестна постъпка. Това сме ние военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада хора, съхранили и носещи в себе си човешките добродетели, готови да помогнат на изпаднали в беда хора. Благодаря ви колеги, горд съм с вас. Бъдете себе си!
Бригаден генерал Шивиков Димитър

***

Любен Янков: Браво колеги! Гордеем с Вас. Само дето се гордеем по между си, а тези журналисти само и само да изпълняват поръчки и да им се четат пиперливите статии ни хулят. Бъдете здрави!

Браво колеги! Гордеем се с вас. Колко ли торбари-тъпанари цивилни са минали без да спрат?

Адмирации за колегите.

***

Наблюдател: Умря циганката ........!
То остана и да не се претечете на помощ , всеки българин би го направил, ние сме жалостива нация .
Стига се взематае на сериозно.
Всеки ден има такива ситуации и никой не се бие в гърдите.

***

Г-н Наблюдател, редно е не всеки българин, а всеки човек да окаже помощ в подобна ситуация, но факт е, за съжаление, че само хората във военна униформа са го сторили в случая!! Едно голямо, човешко благодаря заслужават подобни хора. А Вие явно сте от страничните наблюдатели и не Ви прави чест да давате оценка на подобни доблестни постъпки! Аман от злобни и низки същества като вас!

***

До "наблюдател": Явно изобщо не си наблюдателен, Прочети по-внимателно и ще разбереш, че не всеки българин би го направил и изобщо не сме вече жалостива нация. С право споделят за станалото, защото не всеки ден има такива ситуации, но след като няма нещо за плюене, изобщо не се отразява. Трябваше да се наречеш "злобил" и щеше по-добре да ти оговаря на коментара.
БРАВО НА МОМЧЕТАТА!

***

Офицер: Колеги от Карлово, изказвам Ви своето признание и благодарност. Само дори факта, че сте слезли и сте потърсили начин да помогнете, говори много! От личен опит Ви казвам, много малко хора спират. Повечето подминават...

***
Варимез Варимезов: Най-лоялните и съзнателни граждани на Републиката по подразбиране се намират в редовете на БА! Толкова ли е трудно да се разбере тази аксиома от останалия народ, и в частност - от политико-журналистическо-синдикалната сган!? Някои от тях не са чак толкова недосетливи, но не им изнася да го признаят публично!!!
***
Браво момчетата, отлично защитихте честта на пагона! Гордеем се с вас!

***

Васил Миланов: Браво! Човечността на такава постъпка няма как да се неглижира като нещ "ежедневно". Не знам, колко от вас са виждали как гори кола и как от пламъче колкото на заплака за 3-4 минути изгаря цяла кола!!! Това е много важно да помните в такава ситуация, огъня се гаси възможно най-бързо, защото дори без газова бутилка за броени минути колата изгаря до основи. Помнете: огъня се гаси по най-бързия начин! Вътре в купето на колата, всичко е направено от силно горими материали. А газовата бутилка не я коментирам, ако гръмне и едния шофьор и другия шофьор и спасители и полицай и лекари и преминаващи коли всички ще ги помете. Огъня не прощава. Тия момчета сигурно не осъзнават колко навременно и адекватно са реагирали. Отново, ЕВАЛА!

***

Виктор Драгинов: БРАВО НА БРАТ МИ И НА КОЛЕГИТЕ МУ!
ДА ВИ СЕ ВРЪЩА ДОБРИНАТА!

***

Браво на колегите аз също служих година и половина в 61ва стрямска механизирана бригада и там има много доблестни и всеотдайни колеги за който тази живото спасяваща постъпка е просто ежедневие, но за пострадалите е втори живот.Браво колеги.

***

Велизар Найденов: Достойно! Много достойно! Да подадеш ръка на човек в беда - Безценно! Всеки един, който е минал и не е спрял - Престъпник! Поклон! С чест и удоволствие бих ви стиснал ръцете на всичките до един. Да преодолееш страха, да слезнеш и да помогнеш...трябва много висок морал. Благодаря ви!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Тодор 09 яну 2015, 09:00
   
  2
   
  0

  Гордея се че съм служил във Въоръжените Сили на Република България след като все още ,независимо от геноцида упражняван върху ВС им такива хора,готови да рискуват живота си за да спасят живот!!Благодаря ви колеги!....А за д-р Тренчев...Време е да го осъдите този човек или да го мобилизирате а заедно с него и мен зада му покажа какво значи торбалан и дебели гъзове!!!!!Някой дда го осъди!..Ако тази обида беше отправена към воинството по времето на "Царската армия" преди 1944г, то сигурен съм че някой доблестен офицер щеше да го разстреля и да защити офоцерската си чест и честта на Българската войска!!!!

 2. #2
  Коментар от Facebook 09 яну 2015, 10:25
   
  1
   
  0

  Spas Mavrov: Браво БЪЛГАРИ И ХРИСТИЯНИ! ВИЕ СТЕ ЧЕСТ ЗА ПАГОНА БЪЛГАРСКИ!

 3. #3
  Sold-er 09 яну 2015, 12:14
   
  0
   
  0

  Това, че са спрели и са помогнали с каквото могат само по себе си не е нищо специално....така би трябвало да постъпи всяко нормално човешко същество! Но факта, преди тях са минали много цивилни, дето не са нито "торбари", нито "тъпанари" и не са спрели да помогнат....точно това прави постъпката на бившите колеги специална!!!

 4. #4
  Konstantin Petrov 09 яну 2015, 16:22
   
  0
   
  0

  Sigurno tezi, koito sa minali i ne sa pomognali s kakvoto mogat mnooogo sa burzali da mogat da si izpijat kafeto predi rabota. SRAM! Vuzhishtavam se ot deistvijata na kolegite. Sorry za latinicata.

 5. #5
  Георги Вълчев 09 яну 2015, 19:24
   
  0
   
  0

  БРАВО, МОМЧЕТА!
  ГОРДЕЯ СЕ С ВАС!
  ПОЖЕЛАВАМ ВСИЧКО НАЙ-ХУБАВО НА ВАС И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА!

 6. #6
  красимир вутов 09 яну 2015, 20:24
   
  0
   
  0

  Благодарности на Вас, колеги, че за пореден път защитихте авторитета на българските военнослужещи с действията си!!! А всичко останало, което бълват за нас си остава на заден план. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ПИШЕЩИТЕ БРАТЯ!!!

 7. #7
  бай Димитър 09 яну 2015, 21:36
   
  0
   
  0

  Не е щастие да си в ситуация да направиш каквото трябва като човек когато рискуваш здраве и живот. Това е нещастие. Тази възможност е чест.
  Бъдете здрави момчета. Развълнувах се от случилото се. Мислих си и за Вас и за тези които са избягали.

 8. #8
  Александър Стоянов 12 яну 2015, 21:25
   
  1
   
  0

  Сутринта на 07.01 около 07:30 ч. минах покрай катастрофиралите автомобили на път за работа и гледката не беше много лицеприятна. На другия ден разбрах, че колеги "торбалани" са помогнали на пострадалите. Не знам дали всички разбират какво самообладание и себеотрицание е нужно в такава ситуация за да помогнеш наистина. Гордея се че съм военнослужещ от БА. МЪЖЕ С ЧЕСТ!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка