НЕНЧЕВ: ЩЕ ПРОВЕДЕМ НАД 77 УЧЕНИЯ СЪС САЩ ЗА ГОДИНАТА!

Pan.bg 10 яну 2015 | 11:26 views (4979) commentaries(12)
img С министъра на отбраната НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ разговаря ДИЯН НИКОЛОВ
в.ТРУД

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4527832

image

- На последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов разпореди да му предложите конкретни решения за решаване на проблема с охраната на границата. Каква ще бъде ролята на армията в тази мисия, г-н министър?

- Във всяко едно отношение по охраната на границата ще подкрепим колегите от МВР. Предимно с логистика. Аз разбирам и съчувствам на колегата Вучков от МВР. Съпричастен съм към този проблем.

- Логистиката само с техника и водачи на машини ли се измерва?
- Ние вече сме направили и към момента доста в тази насока. Предоставили сме палатки и печки.

- Защо се наложи пред обществото да спорите с министър Вучков може ли армията да охранява границата или не? На правителствените заседания не си ли говорите и не обсъждате ли тези проблеми?

- Разбира се, че си говорим. Министър Вучков е изключително почтен човек. Трябва да се гордеем с него като специалист.

- Защо казвате, че до март армията трябва да бъде обучена, за да може да влезе в тази мисия? Какво толкова трябва да учи?


- Дори и хората, които ще окажат логистичната подкрепа, ще бъдат обучавани под една или друга форма. Това е много специфична за нас дейност. Теренът е изключително труден. Трябва да се разбере много добре, че Министерството на отбраната няма никакви конституционни отговорности. Армията не е обучена да охранява границата. Ние нямаме право да задържаме.

- Военна полиция не може ли да помогне?


- Нямаме достатъчно ресурс там. Те са около 700 човека.

- В какви съюзнически мисии би могла да участва занапред Българската армия? В Афганистан останахме със 110 бойци. САЩ и НАТО многократно обявиха, че повече няма да има мащабни сухопътни операции!


- Дано не се налага да участваме в големи съюзнически мисии. Ние сме част от НАТО и ако има такива мисии ще участваме в тях, както до сега.

- Очаква ли се тази година на територията на страната ни да бъде разположено въоръжение, техника или личен състав на страна членка на НАТО? В това число и част от онези прословути 150 танка на САЩ.


- Никога не са планирани повече съвместни мероприятия между САЩ и Българската армия, колкото тази година. Ще има над 77 учения.

- Не ви питам за учения тук. Заради кризата в Украйна от командването на САЩ бе заявено, че ще има пренасочване на въоръжение и личен състав към Източна Европа, включително България.


- Единствената информация, която е достигнала до мен е, че тук ще присъства техниката и въоръжението, което ще се използва при ученията. Във връзка с тези 150 танка на САЩ трябва да поясня, че става въпрос за много по-малко бройки. Това трябва тепърва да се уточнява.

Ще подходите ли по-реформаторски към търговските дружества, които са към Министерство на отбраната? Ще се наливат ли още пари в губещите предприятия или ще има приватизация?


- Нали съм от Реформаторския блок. МО не бива да се свързва със социални дейности. Ще предприемем функционален подход. Очаквам да приключат одитите. Тези, които не са печеливши наистина трябва да бъдат закрити.

- В тази връзка само преди дни ходихте в Калофер и обещахте да оздравите „Интендантско обслужване" с директни поръчки за шиене на униформи.

- Имаме нужда от това предприятие. Проблемът с дрехите на военните е много сериозен.

- Г-н Ненчев, ако се правят прозрачни и честни обществени поръчки за шиене на дрехите и обувките нама да има никакви проблеми, както и няма да има нужда да сте собственик на шивашка фирма.


- Ние прокарахме ин хаус (без търг, с вътрешно договаряне - б.р.), за да има възможност да възлагаме директно на нешите предприятия поръчки, за да има контрол.

- Ще има ли поне минимална прозрачност в работата на фирма „Снабдяване и търговия - МО" ЕООД? Не е ли време и чужди фирми да участват в търговете за продажба на оръжие, техника и имущество, за да се увеличат приходите за МО?

- Вие ми задавате много характерен въпрос. Не е ли време? Това би трябвало винаги да е така. А ние все чакаме да му дойде времето. Разпоредил съм проверка. Не са добре нещата. Доколкото разбирам, и голяма част от документите липсват. Ще се опитаме да променим подхода на работа.

- Какво смятате да правите с тези над 1000 излишни военни имота? Вярно ли е, че парите за охрана на тези обекти ще скочи с близо 40 млн. лв.?

- Лично аз съм привърженик на идеята да бъде създадена държавна агенция, която да се разпорежда с тези имоти. МО не бива да бъде брокер на недвижими имоти. Безпокои ме, че плащаме за обекти, които не ползваме и никога няма да ползваме под някаква форма. Тези обекти се рушат. А и трябва да се охраняват, за да не стане инцидент. През 2015 г. няма да се увеличават парите за охрана на обектите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Teraflop 10 яну 2015, 11:32
   
  0
   
  0

  И какво от това,Бе?

 2. #2
  е 10 яну 2015, 11:37
   
  0
   
  0

  До господин Ненчев ,моля повишете порциона на 120лева.

 3. #3
  fen 10 яну 2015, 14:02
   
  0
   
  0

  И 7 777 777 УЧЕНИЯ ДА ИЗВЪРШИТЕ, С БРАТСКИТЕ СЪЕДИНЕНИ ФЕДЕРАЛНИ ЩАТИ, СЕ Е ТАЯ...СЕЙ, ЗЕМЕДЕЛЕЦО, СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ...ТРУДОВАК НЕСЕРИОЗЕН, НАПИШИ КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ЩЕ СЕ ПОКРИЯТ С ТЕЗИ 77 ОПИВАНИЯ ...ПАРДОН, ОЧЕНИЯ ..., ТЕ ПРОБЛЕМИ НЯМАТ - НАПАДАТ, КОЙТО СИ ПОИСКАТ, ЧЕТИ ЗА НАЙ-МАЩАБНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД СОФИЯ, ТРУДОВАКО ПРОЗ ...ПОДНЕСИ СВИТЯ НА ЪМЕРИКАНСКИТИ ЛИТЦИ, 100 САМОЛЕТА, ПОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ НА 10 ЯНУАРИ ....ПРЕДУ КОЛКО ЛИТА ??? МЪРША ...

 4. #4
  Варимез Варимезов 10 яну 2015, 16:22
   
  0
   
  0

  Само ни остава да чакаме и да се ослушваме, на кого първо няма да му издържат нервите. Часовникът вече цъка.


  "Бившият съветски ръководител Михаил Горбачов предупреди, че напрежението между Русия и ЕС около украинската криза може да доведат до конфликт или ядрена война.
  Това съобщи Ройтерс, като се позова на негово интервю за германското списание "Шпигел".

  "Няма да оцелеем през следващите години, ако на някого не му издържат нервите в тази прекалено напрегната ситуация", добави 83-годишният Горбачов.

  "Това, което казвам, не е нещо необмислено. Изключително обезпокоен съм", каза бившият съветски ръководител."


  http://dnes.dir.bg/news/ukrina-mihail-gorbachov-18222725?nt=4

 5. #5
  петка 10 яну 2015, 17:30
   
  0
   
  0

  г-н Ненчев, Вие нямате бюджет и за едно учение, да не говорим за 77!
  Зябелязал съм, че колкото по-малко пари има, толкова повече се натягаме за показухи и всевъзможни неща, които изискват материални, финансови и човешки ресурси.
  Не знам другаде как е, ама в армията когато започнеш да преиграваш в условията на пълен недоимък, това обикновено довежда до някое призшествие и примерите са много.
  "щял да прави 77 учения!" - той няма един ксерокс на склад да го извади за учение, а консумативите "централна доставка" са централен боклук.
  иначе казано - пак ще бием таралежи с гол задник.
  ама то много таралежи бее...
  кво пък, те и задниците не са малко...

 6. #6
  сова 10 яну 2015, 18:40
   
  0
   
  0

  Аман от продажни копелета! Ние сега в НАТО ли сме или сме колония на американците? Едно време във Варшавския договор се случваше да направим по един ЩИТ на няколко години и някоя щабна тренировка или КЩУ с ЩОВС-а. Но имахме войска и съседите имаха респект. Сега американчетата искат да тренират тук щото първо ни смятат за аборигени и второ що да цапат там като може тук и то без пари. Който се е интересувал знае колко струва рекултивацията и еко мерките след учение на Запад. А тук всичко без пари , без контрол , без правила.Само ниско наведени домакини с оголени задници. Идват разни сержанти и обучават нашите офицери. Подигравка в най - перфиден тип. Ама щом се съгласяват толкова им е и офицерството. Но ни е болно нали, щото живота ни мина във войската, а ни учеха на достойнство , което искаме да виждаме и днес.

 7. #7
  Sold-er 10 яну 2015, 20:13
   
  0
   
  0

  Г-да, съвместните учения на 99,9% се плащат от Сащ....нашите плащат само накакъв вид командировъчни на войниците....23 ст. на час!!!

 8. #8
  прочел внимателно 10 яну 2015, 21:11
   
  0
   
  0

  Г-н министър, излъгали са Ви! А вие повтаряте невярна информациа! Не са 77 учения, а 77 мероприятия! Няколко (много малко на брой, с малък брои участници в тях наши воинослужеши) учения, малко повече подготовки, но това не са учения (правете разликата - голяма е), сертификации, индивидуални подготовки, тренировки, семинари, курсове, хуманитарни помощи, посещения на кораби и някой други неща - всичко това е 77 броя. Подвеждат Ви много, г-н министре! С цел Ви подвеждат! Спомнете си за данайците и техните дарове! В провежданите в България учения/ подготовки/тренировки/ сертфикации нашите тренират само за ВИП дните, а не се подготвят за нищо друго, а американците се удивляват. Но Вие не се притеснявайте, г-н министре - така лъжеха и предишните министри, така ще се лъжат и следващите министри след Вас! А с лъжи и полуистини се слагат и генералски звезди! Търсете реалността, а не лустросаните покази. На война ВИП дни нама!

 9. #9
  Чаба Хутянинъ 10 яну 2015, 21:33
   
  0
   
  0

  Ако американците наистина се стягат да воюват с рашите, ученията може и да надхвърлят досегашните вип-дей показухи. Може и танкове да си докарат, и самолети. Корабите вече дофтасаха. Да не се окаже работата по-инаква - да се дразни мечката и да се надяват да не й издържат нервите. За да се избегне неизбежното (дефолт) спешно трябва продължителна и всеобхватна война на по-различни континенти от Америките. Този филм вече сме го гледали, бе!

 10. #10
  Абе аз кво ли разбирам... 12 яну 2015, 07:50
   
  0
   
  0

  Тия мероприятия, наричани с гръмкото име 'учения' с кого ще ги правиш бе, министре? С женската част от 'армията' или нашите храбри баняджии ще подгряват банята и ще сервират в ресторанта?
  Но какво ти разбира един трудовак-земеделец от военна музика?

 11. #11
  Български офицер 12 яну 2015, 09:23
   
  0
   
  0

  До: Абе аз кво ли разбирам...

  Ти наистина нищо не разбираш, защото 100% си пенсиониран полит-комисар (или както ви наричаха тогава - "политически офицери"). Бяхе срам за армията - никакви "офицери" на ставаше от вас.
  Обзалагам се, че си бил "пухкавичък-охраненко", докато си бил "на служба". Колко ти е пенсията сега, хрантутнико?

 12. #12
  нямам 2-2-2-2 станаг 20 яну 2015, 23:24
   
  0
   
  0


  Не знам какво сте ги лапнали тези политически офицери.... хората са си вършили задълженията породени от политическата реалност в конкретния момент.... същата работа с разузнавачите ....няма държава, която доброволно ще разсекрети досиетата на разузнавачите си.... а бе няма такава държава

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка