БОЙКО: ПОНЕ 100 ВОЕННИ НА ГРАНИЦАТА. ГРЪЦКАТА И ТУРСКАТА АРМИЯ УЧАСТВАТ АКТИВНО, НИЕ НЕ ПРАВИМ СКАНДАЛ.

Pan.bg 10 яну 2015 | 21:59 views (7327) commentaries(20)
img Премиерът Бойко Борисов: И от гръцка, и от турска страна армията участва активно в охраната на границата, и не помня да сме правили скандал от това
Агенция "Фокус"


София. Границата ще се пази така, както се е пазила винаги – добре като част от Шенгенското пространство. Поисках справка от службите - и от гръцка страна, и от турска страна армията участва активно в охрана на границата и не си спомням нито предишното, нито сегашното правителство да сме направили дипломатически скандал за това. Нека да бъдем по-пестеливи, когато говорим за скандали, как щели да реагират – никой няма да реагира по никакъв начин, защото в Турция има два милиона бежанци. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Огромно количество полицаи в момента са на границата. Тя е далеч от София, но там деца на български майки стоят в студа и в калта, така че от година и половина са хвърлени там, без да бъдат обезпечени по никакъв начин”, заяви той. „Сега ще им направим пътищата, ще сложим предпазно съоръжение, нека не го наричаме ограда”, каза още Борисов. По думите му, тъй като в армията има прекрасна техника - бордови автомобили с висока проходимост и професионални шофьори, обучени да ги карат и да карат по такива трасета, това се прави, за да се спаси живота на полицаите. „Това сме искали да го направим и ще го направим, независимо от съпротивата”, категоричен е Борисов. Той обясни, че военните ще направят логистика по охрана на границата, а техните шофьори, с техните камиони и висока проходима техника ще возят полицаите и граничарите, които са изпратени там. „Нашата граница е под огромен натиск, а тя е огромна, имаме да пазим 130-140 км. сухопътна граница и в тези планински условия това е много трудно”, добави министър-председателят.
„Поне 100 човека ще бъдат водачите на тази тежка техника, това са военнослужещи. На този етап няма да бъдат пращани други хора, защото мисля, че ще се справим по този начин. Ако е необходимо ще се мисли как да бъдат дислоцирани”, заяви Борисов.
Премиерът обясни, че бюджетът е крайно ограничен , а за границата ще са нужни някъде около 90 млн. за загражденията плюс логистиката и всичко останало - някъде около 150 млн. допълнително трябват.


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 20

 1. #1
  Добри 10 яну 2015, 22:16
   
  0
   
  0

  Така бавно и полека армията стъава придатък на МВР. А МВР какво направи със своята високопроходима техника, особено с тази наследена от Гражданска защита? Колко от нея за колко я продаде и защо не си е обучила шофьорите да я карат? А в жандармврията как стои въпроса с техниката, включително и бронираната? И кой ще плати горивото, ресурса и ремонта?

 2. #2
  Дедо Мраз 10 яну 2015, 22:23
   
  0
   
  0

  Боко: "Поисках справка от службите - и от гръцка страна, и от турска страна армията участва активно в охрана на границата и не си спомням нито предишното, нито сегашното правителство да сме направили дипломатически скандал за това."

  Дедо Йоцо, видиш ли на къде отиват работите? Кърпи мешката, дорде е време!

 3. #3
  Наближава браздата 10 яну 2015, 22:44
   
  0
   
  0

  Информацията,която Боко е получил от службите е вярна и се чудя на плиткоумието на Пастирката.И в Турция,и в Гърция армията открай време охранява границата с батальони от крайграничните им бригади,като постоянно ротират ротите от тия батальони,а и редовно провеждат учения по прикриване на границата.Нашият модел си остана посттоталитарен,защото когато закриха Гранични войски, вместо да възложат тая работа на армията,както е било до 09.09.1944г. и малко слад това,седерастите предпочетоха да си останат в тоталитарния коловоз.Пък и се страхуваха от армиата и докато не я съсипаха,не мирясаха.Задава се цунами и единствено армията има някакъв остатъчен ресурс донякъде да се противопостави.След 6 месаца,когато арабеските ни залеят тоя спор за отговорностите ще е смешен и жалък.Да променят закони и правилници и армията да се включва,защото главичката на ислямисткия уй вече наближава браздата.

 4. #4
  Варимез Варимезов 10 яну 2015, 22:59
   
  0
   
  0

  ПРЕЗ 1998 Е РАЗРАБОТЕН ПЛАН ЗА РЕАКЦИЯ НА АРМИЯТА ПО ВРЕМЕ НА БЕЖАНСКА ВЪЛНА – ДНЕС ТОЙ НЕ СЕ ПРИЛАГА - See more at: http://pan.bg/view_article-61-24858-PREZ-1998-E-RAZRABOTEN-PLAN-ZA-REAKCIQ-NA-ARMIQTA-PO-VREME-NA-BEZhANSKA-VYLNA-%E2%80%93-DNES-TOJ-NE-SE-PRILAGA.html#sthash.8i4lnpdi.dpuf

  http://pan.bg/view_article-61-24858-PREZ-1998-E-RAZRABOTEN-PLAN-ZA-REAKCIQ-NA-ARMIQTA-PO-VREME-NA-BEZhANSKA-VYLNA-%E2%80%93-DNES-TOJ-NE-SE-PRILAGA.html

  Преди време писах нещо, но сега ще си спестя поредната писаница, защото нищо не се промени оттогава. Ето копи-пейст:

  Ще си дойдем на думата, макар и след дъжд качулка. Вече е крайно наложително армията да поеме охраната на държавната граница, с кльон, застави и обход откъм Турция.

  Бежанските вълни в един съвсем близък момент ще ни дойдат в пъти повече, отколкото можем да настаним и устроим, да извършим задължителните медицински изследвания, да проведем производство за определяне на държавата, компетентна за разглеждане на молбата за предоставяне на статут, и най-вече - ФИНАНСОВО НЕ МОЖЕМ ДА ПОНЕСЕМ ВСИЧКО ТОВА, дори от ЕС да дадат някое друго евро!

  Освен това, сега започва процес за връщане на голяма част от първите вълни бежанци, в държавата, където първоначално са преминали границата на ЕС, т.е. у нас. Честито - решихме демографската си криза с младо и изключително фертилно население (средно с по 5-6 деца), само дето е много съмнително, дали има поне минимален шанс, въпросното народонаселение да се впише в нашето разпадащо се общество, както и да развие в достатъчна степен лоялност към установените закони и традиции на РБ!

 5. #5
  АВ 10 яну 2015, 23:03
   
  0
   
  0

  Ние сме на всеки километър !!!

 6. #6
  спокойно 11 яну 2015, 08:22
   
  0
   
  0

  Намериха най-после работа на военна полиция и без тава нищо не правят.

 7. #7
  дядо Йоцо 11 яну 2015, 09:11
   
  0
   
  0

  до 2
  Пак ще повторя един мой пост от миналата година.
  Тогава писах, че няма начин армията да охранява границата, а може само да окаже логистична подкрепа. За такава подкрепа си има и сега действащи споразумения м/у МО и МВР. Аз не съм логистик и затова никъде няма да ходя.
  Сега ще направя една друга прогноза и я запомнете хубаво.
  Никаква бежанска вълна няма да има пролетта. Тази заплаха ни се втълпява за да може да се направи така , че армията да поеме границата и така да си остане в бъдеще. Защото вече няма никаква далавера от там.
  Така че, хора бдете. МВР-то се мъчи да ни прекара.

 8. #8
  дедо Аслан 11 яну 2015, 11:34
   
  0
   
  0

  "Никаква бежанска вълна няма да има пролетта."

  Дедо Уоцо, ще има защото градовете в Турция по южната й граница вече гонят бежанците. Тъй като те са около 1 600 000 люде, без никаква възможност за поминък и инегриране на място, криминалните престъпления скочиха до небето, често се краде посред бял ден и ако местният предяви някакви претенции, относно собствеността си, се стига до наръгвания с нож.

  Има и още нещо. Бежанците останали вече 2 г. около границите на Сирия вече нямат илюзии, че гражданската война ще приключи в обозримо бъдеще, че да могат да се завърнат по родните си места. Всичко това ще се изсипе към България, по път към богатия запад, защото гърците вече добре вардят, а българите още ги посрещат с хляб и сол. Често полицията хваща емигранти и бежанци в центъра на София, близо месец, след като те безпрепятствено са влезли в страната.

  Надежда всяка тука оставете, че ще се размине! Налице е пълна деградация на държавните структури и колапс във взаимодействието им. До голяма степен вина за това има синхронизациата на бълг. законодателство с европейското. Как през 1998 г. е имало политическа воля и план за отразяване на бежанските вълни чрез армията, когато заплахата от дестабилизация на страната е била значително по-ниска, а сега, когато събитията се развиват изпреварващо възможностите за реакция, институциите бездействат и се подхвърлят горещия картоф??? Така или иначе ще бъде въведено извънредно положение, но защо трябва да се чакат граждански безредици, саморазправи, атентати и бунт на местното население!?

  http://pan.bg/view_article-61-24858-PREZ-1998-E-RAZRABOTEN-PLAN-ZA-REAKCIQ-NA-ARMIQTA-PO-VREME-NA-BEZhANSKA-VYLNA-%E2%80%93-DNES-TOJ-NE-SE-PRILAGA.html

 9. #9
  МТЛБ 11 яну 2015, 12:09
   
  0
   
  0

  Имаше МТЛБ на армията по границата, но поради някакви си там причини бяха заменени с оранжеви /на Гражданска защита/. По мнение на граничарчетата, военните механик - водачи са били в пъти по добри, а когато аварира машина много по бързо са я ремонтирали или направо заменяли с друга.

 10. #10
  Sevdjan 11 яну 2015, 14:59
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 11. #11
  Astrooskar 11 яну 2015, 15:37
   
  0
   
  0

  До #10 Sevdjan:Изглежда си много щастлив от това,гедай само да не останеш разочарован!Умник!!!!!!

 12. #12
  mtlb 11 яну 2015, 16:30
   
  0
   
  0

  Sevdjan, мога да разширя границите на женка ти, ако желаеш. Па даже и ако не желаеш - па мога.

 13. #13
  xxxxx 11 яну 2015, 17:57
   
  0
   
  0

  Ивайло Калфин го каза! Първото нещо което виждам като вляза в Гърция или Турция са военните им поделения, а това е бивш външен министър!

  Няма никакъв проблем военни да оплътнят границата + транспортна техника (без танкове и артилерия :D ).

 14. #14
  споко 11 яну 2015, 18:40
   
  0
   
  0

  Уважаеми български военнослужещи,
  Усеща се, че в главите на доста от вас.. все още кънтят залповете на Аврора...
  Излезте от унеса в който се намирате и се огледайте! Светът около вас се променя, а вие още чакате Врага-въоръжен до зъби, настръхнал, в стройни редици да напредва срещу вас.
  Време е да осъзнаете, че той, Врагът вече има ново лице. Родната войска в този си вид е неефективна и не може да му се противопостави. Необходимо е армията ни да претърпи коренна промяна, за да е в състояние да защити Родината ни. Ако тази промяна не се случи, трябва да следват нови съкращения, за сметка на създаването на структури, които са извън състава на армията и които са в състояние да се противопоставят на новите предизвикателства и заплахи. Няма съседна държава, която ще тръгне да ни напада с войска и тъпани!!! Не се дърпайте като ощипани моми! Мястото ви е на границата!!! Или в резерва....

 15. #15
  Teraflop 11 яну 2015, 18:49
   
  0
   
  0

  Слушайте батя си Бойка и ни ся плашети вкупом,Бе!

 16. #16
  споко 11 яну 2015, 18:55
   
  0
   
  0

  Уважаеми български военнослужещи,
  Усеща се, че в главите на доста от вас.. все още кънтят залповете на Аврора...
  Излезте от унеса в който се намирате и се огледайте! Светът около вас се променя, а вие още чакате Врага-въоръжен до зъби, настръхнал, в стройни редици да напредва срещу вас.
  Време е да осъзнаете, че той, Врагът вече има ново лице. Родната войска в този си вид е неефективна и не може да му се противопостави. Необходимо е армията ни да претърпи коренна промяна, за да е в състояние да защити Родината ни. Ако тази промяна не се случи, трябва да следват нови съкращения, за сметка на създаването на структури, които са извън състава на армията и които са в състояние да се противопоставят на новите предизвикателства и заплахи. Няма съседна държава, която ще тръгне да ни напада с войска и тъпани!!! Не се дърпайте като ощипани моми! Мястото ви е на границата!!! Или в резерва....

 17. #17
  МАЙОРА 11 яну 2015, 19:19
   
  0
   
  0

  Към споко: И какви трябва да са тези радикални промени, бе овча главо?

 18. #18
  off 11 яну 2015, 19:38
   
  0
   
  0

  До @споко.
  Ей, нещастник, каква Аврора те гони тебе, бе, х*й сплескан! Какво са ти виновни военнослужещите, бе, тиквеник? Не разбираш ли, че откакто МО е цивилен, армията и военнослужещите в частност са в НЕМИЛОСТ и всичко случващо се НЕ е по тяхна вина? Боклук!

 19. #19
  подполковник 12 яну 2015, 09:19
   
  1
   
  0

  Споко не е прав за залповете на Аврора, но за останалото - да! Мястото ни в такъв момент е на границата. Абе, то някой ден ще влязат десетина мургавелковци при президента, а той ще призовава армията да не се намесва.

 20. #20
  Mи, да. 15 яну 2015, 10:01
   
  1
   
  0

  Защо пък армията да не пази на границата? Прави се промяната в закона, създават се необходимите подразделения с необходимия състав, техника, въоръжение и логистика. Вкарват се в бюджета на армията необходимите допълнителни средства за тази задача и нещата си тръгват без драми. Със сигурност в пограничните райони ще има достатъчно желаещи да станат граничари на военна заплата.
  Ама от правителството да не се правят на ощипани моми. В случая "пари нема - действай" не върви.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка