ОТ ОГРАДАТА ДО ОБЕД: СИРАЧЕ Е ВСЕКИ МЪЖ, КОЙТО НЕ Е ОТГЛЕДАН ОТ МАЙКАТА НА РОТАТА

Pan.bg 12 яну 2015 | 20:09 views (5010) commentaries(13)
img От оградата до обяд
Сираче е онзи мъж, който не е отгледан от майка на ротата
10 Януари 2015 13:5
Васил СОТИРОВ
в.ПРЕСА


Край кофите за боклук чух клошар да тананика „Велик е нашият войник“. Идеше ми да му кажа, че войникът беше велик, а днес никакъв го няма освен за платени мисии, което не бива да се бърка с патриотизма.

И се сетих за пиесата „Старшината и слънцето“ на моя приятел Рашко Сугарев. Тази пиеса май ще остане като документ за времето, когато имахме армия. Че както я съкращаваме, съставът й ще се сведе до гвардейската рота за пред президентството. Е, все пак президентът е главнокомандващ.
image
Стара приказка е, че мъж, който не е ходил войник, не е мъж. Не че от такъв сега не става министър или съветник по военните въпроси... Дано на следващите поколения не им липсва мъжественост! Защото едно е да си бил войник и съвсем друго е да трепеш Хитлер във виртуалното пространство.

Мен ако питате, мъж, не ходил войник, е сираче, неотгледано от майката на ротата. За сведение на младите така наричахме старшината. Майката на нашата рота се държеше като мащеха - особено към софиянците, които изобилствахме в Трета армия и най-вече в Грудово, Елхово и Звездец - градчета, известни като Триъгълника на смъртта.

„Ще ви науча аз, дупета райски! - набиваше ни той. С него не можеше да се спори - затапваше ни с крилатата фраза: „Мо'е да имаш диплома колко портала, тук командвам аз!“ И обединяваше време и пространство: „Ще копаеш от оградата до обяд!“

Вкъщи явно не му се седеше и цялото си време прекарваше в поделението. Протяжни бяха вечерните проверки и едва се държахме на краката си. Говореше за какво ли не.

- Нужен е ред и порядък! Както внимание и осторожност! Нема да седите като статии! (Б.м. - имаше предвид статуи!) Трябва да си оправите шкафчеата...
- А с кранче'ата в умивалнята к'во да праим? - питаше някой.
- Утре дневален! - отсичаше старшината. - И розариумът да светне! (Б. м. - ставаше дума за тоалетните!)
- Па да не съм електротехник - възкликваше оня и цяла седмица беше дневален.
Вечерната проверка свършваше, ние си лягахме, а майката на ротата гледаше телевизия. И заспиваше на канапенцето. Тогава свръзката му търчеше до тях, за да каже на жена му, че нейният спи в поделението. И прекарваше в обятията ?.
Обаче веднъж старшината се връща и ги заварва... И какво? Тича да се оплаче на ЗКПЧ-то (зам.- командира по политическата част).
- Опиши всичко! - казва оня и му дава лист и перодръжка, защото тогава се пишеше с перодръжки, които се топяха в мастилници.
Нашият се опитва да я топне, но ЗКПЧ-то дърпа мастилницата...
- Ма как да пишем - пули се, - като ми дърпате мастилницата?
- И жена ти - отвръща ЗКПЧ-то, - ако се дърпаше...
Защо ви разказвам това ли? Защото проф. Божидар Димитров наистина беше исторически прав - шибан народ сме! Не се дърпаме достатъчно. Но пък го правим безгранично.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  Боцко 12 яну 2015, 20:56
   
  0
   
  0

  ДО ВАСИЛ СОТИРОВ. Само си чувал за триъгълника на смърта.Научил си няколко думи от войнишкия жаргон и ми се правиш на интересен, обиждайки старшините ,жените им,ЗКПЧЕТАТА и цялата Българска армия.За да отидеш на мисия се иска дупе книжни тигре и способности ,които ти непритежаваш дребна душо.Съюзниците ни от НАТО хвалят нашите войници участващи в мисиите, а ти плюеш по нашата армия.НЕ ТЕ Е СРАМ.

 2. #2
  Иван........ 12 яну 2015, 20:59
   
  0
   
  0

  ЕХ СПОМЕНИ....АМА МИ СТАВА ВЕСЕЛО КАТО СИ ГИ ПРИПОМНЯМ

 3. #3
  SUH 12 яну 2015, 21:45
   
  0
   
  0

  Мдааа, моя старшина беше 1,60 има няма 55 кила ама като ревнеше на плаца дърветата се клатеха, луди времена бяха. И войската си беше стабилна, нищо че бяха наборни. С ония момчета, повечето люти македончета, и на война отивах.

 4. #4
  Az 12 яну 2015, 21:56
   
  0
   
  0

  Баси простотията..

 5. #5
  Sold-er 12 яну 2015, 22:04
   
  0
   
  0

  Спестете ни поредните спомени на поредният дъртак! На тези хора не им е мъчно на тогавашната войска, а за младежките им години.....ама те никога няма да се върнат!!!

 6. #6
  БОЧКО 13 яну 2015, 00:40
   
  0
   
  0

  ДО # 5 Хората поне имат спомени ти какво имаш??? Пишеш глупости и обиждаш .Правиш се на велик,а си кръгла нула.

 7. #7
  fen 13 яну 2015, 07:27
   
  0
   
  0

  И ЗА ЧЕП НЕ СТАВАТ ТЕЗИ, КОИТО ОТРИЧАТ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ, ..., И ЗА ЧЕП НЕ СТАВАТЕ ...

 8. #8
  fen 13 яну 2015, 07:44
   
  0
   
  0

  КОЛКОТО ДО ВАСИЛ СОТИРОВ. НЕ ГО ОБИЖДАЙТЕ, БЕЗ ДА ГО ПОЗНАВАТЕ, МАКАР И ВИРТУАЛНО. В А С И Л С О Т И Р О В. НАПРАВЕТЕ СПРАВКА И ТОГАВА ГО КЛАСИФИЦИРАЙТЕ. ЗА ПОВЕЧЕТО ЧЕПОВЕ СТАВА НА ВЪПРОС.

 9. #9
  простотия 13 яну 2015, 08:40
   
  0
   
  0

  Аз съм ходил в казармата и ме е яд за загубена една година, вместо да се развивам професионално цяла година затъпявах. Не виждам нищо полезно в простотиите на наборната войска.

 10. #10
  Off 13 яну 2015, 08:51
   
  0
   
  0

  Казармата навремето затвърждаваше и доразвиваше: добрите момчета превръщаше в мъже, а лигльовците - в лекета.

 11. #11
  geovel 13 яну 2015, 09:09
   
  0
   
  0

  "Стара приказка е, че мъж, който не е ходил войник, не е мъж. "
  А пък ние имахме скатавката Сергей Станишев за министър-председател. Че и един работен ден нямаше.

 12. #12
  Teraflop 13 яну 2015, 09:28
   
  0
   
  0

  "- Па да не съм електротехник - възкликваше оня и цяла седмица беше дневален."И аз имах старшина на рота,но беше печен сержантът и беше човек.Не мога да се оплача от службата си,имаше доста хубави моменти.И аз съм бил доста дневален,и на мен ми се е качвала мишка по шинела на рамото,като спях прав на поста.Е,естествено,че подготовката физическа и копането на канали си оставаха,като главни занимания,но пък уволнението го празнувахме от месец по-рано.Беше си купон,Бе.Сегашните момчета нищо не знаят.

 13. #13
  свдимитър 15 яну 2015, 17:40
   
  0
   
  0

  До Васил.Аз съм набор 53.С мастило сме писали в началното училище.За софиянци не зная.Служил съм в Ямбол/Кабиле/.При нас викач излизаше от поделението само при тревога и то на кормило.Няма случай някой който е на заплата да е спал в поделението/ако не е наряд/.Нашия старшина наистина беши майка на ротата.Вашето е било разгащена работа.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка