Какво точно поиска от България Джон Кери?

Pan.bg 16 яну 2015 | 13:13 views (5734) commentaries(21)
img Александър Симов, alexsimov.blogspot.com

Като гледах как коментатори из телевизионните студия обсъждат посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, изпитах махмурлийското усещане, че времето се е завърнало някъде през 1978 година и в София посрещат Леонид Брежнев. Абсолютно същото усещане за това, че България ще е най-верен съюзник, абсолютно същото превиване на гръбнаци и недопускането на “порочната” идея, че САЩ може да са тук единствено водени от някакъв свой стратегически (а следователно и търговски) интерес. Защото, ако човек слушаше Кери и след това се потопеше в неговите талмудисти на български, щеше да остане с впечатление, че представителят на американците е нещо като посланик на ангелите, за да донесе красота, доброта, хуманизъм и мир по тези диви и неясно колко атлантически краища. Въобще българските интерпретатори просто избиха рибата – Кери се оказа вестител на доброто, стожер на морала, промоутър на сигурност от Афганистан до Ирак, дилър на най-добрата бойна техника в света, пък била тя и от 1965 година.
image
Ясно е, че дипломатическият език е като древнокитайски, но когато човек премахне мъглата от клишета, с които ни заля Кери, и прогони като древни демони новговора на американската външна политика, става ясно, че държавният секретар дотърча спешно в България, за да подсигури тукашната власт като съюзник при евентуална военна операция. Все още не се знае дали тя ще е срещу Ислямска държава или срещу Русия, но всички приказки за лоялност, защита и други са просто искрящ начин да се поднесе грозната истина. Даже, според мен, Кери се опита да използва възможността пак да постави Русия в дневния ред на Европа, защото напоследък темата на Стария континент се отклони, а това няма как да не дразни американските дипломати. Заради това Кери тръгна да говори, че САЩ и НАТО ще бранят България при агресия, все едно, че Русия се е заканила за такава. Но това няма да спре грантовата интелигенция да го повтаря. Вероятно доста режисирано, в същия ден, в който Кери бе у нас, Иван Кръстев излезе със статия във “Файненшъл таймс”, че Русия може да предизвиква “контролирана криза” на Балканите, за да отклони вниманието от себе си. Не напразно опитът за този призив се прави в България. Спомнете си колко остро реагира мнозинството от българите на налудничавия текст “Визия 2020?, който се опита да посочи Русия като заплаха за страната. Нещо повече – по-малко от 5 процента виждат Русия като реална заплаха, сочат социологическите проучвания. Заради това долетя Кери – да даде едно рамо на платените глашатаи в опита им да пуснат идеологическата си отрова в българското общество и като с камшик да бичуват всеки, който е против базите на наша територия да се използват за военни удари.

Всичко останало е само подправка към лютото основно блюдо. Но ето как този буламач ни бе представен от медиите. Любимо заглавие: Вижте само какво заглавие: “САЩ се ангажира България да стане силна и суверенна държава”. И всички приемат това за нормално? САЩ, какво, нещо като родител ли са ни? Представете си същото да беше казал някой представител на Русия. Представителите на грантовите евротатлантически ценности щяха да си късат потниците и да твърдят, че тук идват чужди отряди, за да ги изнасилват. Американската загриженост към демокрацията у нас е разбираема, а дори и в някои отношения достойна за уважение, но интересно защо тя се демонстрира, само когато американските фирми или американското правителство имат конкретен интерес тук. Това не е отвлечено философско питане, а реален интерес за това дали на България й е позволен автономен национален интерес или просто САЩ трябва да ни го издиктуват в знак на съюзничество и загриженост за нашите реформи и борбата с корупцията.

В два случая обаче много се изкефих на изявленията на Кери и дори се чудя защо щатните коментатори ги подминаха. Ето едно към едно култово изявление: “Ние, като съюзници – България и САЩ, рамо до рамо сме стояли повече от десетилетие, за да можем да промотираме глобалната сигурност от Балканите до Афганистан, до Ирак”. Нареждането на Балканите до Афганистан и Ирак ми подейства като зъбобол. Ако някой смее да твърди, че последните две страни са модел за сигурност, то вероятно е трябвало, преди да даде пресконеференцията, да поискат алкохолна проба от Кери. Точно Ирак и Афганистан да се дават като пример за сигурност, е леко пресилено, и ако това са им рекламните лица на промоцията – нека да си ги ползват сами.

Вторият път беше за реформата в съдебната система. В името на спасението на душата си, поне един от посочените журналисти можеше да попита Кери – кога точно американците решиха проблемите със собствената си съдебна система, че се чувстват оторизирани да дават акъл на нас. Както се казва – само допреди месец във Фъргюсън имаше бунтове заради несправедлива присъда и усещането в Америка, че съдебната система обслужва по-скоро един малък елит, който потиска малцинствата, а и всички недоволни.

Но очевидно пред Големия брат не бива да се говори, не бива да се издава дори и звук на недоволство, че това е в разрез с евроатлантическите ценности.

За сметка на това , единственият реален български интерес – падането на визите, бе подминат с високомерие. За да паднат, трябвало процентът на откази за визи да бъде под 3 процента, а в България те били 15,2. Както припомни някой във фейсбук обаче, критериите за отказ никой не ги знае. Следователно, Кери дипломатично ни каза, че САЩ нямат никакво намерение скоро да махат визи, а вината за това не е тяхна, а на пътуващите дотам. Изящно, нали?

Има и друг парадокс. За втори пореден път, след посещението на Борисов в Берлин, при анонсирането на края на “Южен поток”, България получава уверение, че ще й бъдат пратени експерти. Ето това трудно го схващам. Пращат ни тук политкомисари, за да са сигурни, че страната ще защитава някаква чужда, не своя визия, а пък после твърдят, че България нямала административен капацитет. Как да няма? Какъвто и експерт да ни пратят, ще го приемем с отворени обятия и мешана скара. А на нас упорито ни пращат експерти като начин да отклонят поемането на какъвто й да е ангажимент. От посещението на Кери разбрах единствено, че евентуално САЩ могат да пратят свои самолети тук. Толкова. Важна е територията, държавата е необходимост, само колкото да укротява дивото местно население да не се гневи и да не протестира социално. Рано или късно обаче тази схема ще рухне, защото, въпреки напъните на местните атлантически талмудисти, се вижда, че този тип съюзничество “ние ще ви кажем какво е важно за вас” е непроизводително, тъпо и вреди на реалните отношения. България досега системно е наказвана заради опитите си да се прави на най-верен съюзник, защото остана встрани от всички икономически схеми, а да си император на края на географията не е кой знае каква особена привилегия. В този смисъл посещението на Кери не носи особена надежда. Нито пък е надежда това, че българският президент тръгна да се радва на Кери, все едно вижда дядо Коледа и си строши колената да го посреща на входа на президентството. Този тип лакейска политика рано или късно ще стигне до морален фалит. Защото тя не осигурява просперитет, а замества реалните отношения на равна основа с клишета, нов говор и поредната доза дипломатически тъпотии. Не напразно хората масово този път се възмутиха, че трябва да държат прозорците си затворени заради посещението на Кери. И това не беше израз на някаква особено голяма политическа опозиция. Те просто се научиха, че след такива посещения обикновено следва нещо много лошо или нищо не следва. Заради това в отворените прозорци някои видяха възможност просто да заявят, че не им пука. Поредният американец у нас. Чудо голямо.


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  AIR 16 яну 2015, 14:10
   
  18
   
  4

  хаха страхотен анализ ,,, адмирации на автора

 2. #2
  Георги Ковачев_ 16 яну 2015, 14:20
   
  18
   
  5

  По-ясен и проситчък анализ от това - здраве му кажи.

 3. #3
  Юсуф-ф-ф-ф-ф-ф 16 яну 2015, 14:25
   
  18
   
  3

  Дойде, изпусна си газа и отлетя! Или "Дойде, нареди, и си замина."

  Интересно, за кое ли направление янките ни подготвят напролет?

 4. #4
  костов 16 яну 2015, 14:29
   
  8
   
  21

  Отвсякъде еднакво видния Сашко Симов-червен шопар от престъпен комунистически род пак е написал някакъв блудкав буламач.Този пасквил е наситен с пропагандни путински клишета.Изглежда,че червеното шопарче Симов-завършен червен олигофрен се е превърнал в пациент-маниак на собственото си слово и бръщолеви винаги едни и същи комунистически лъжи и дезинформации.Изглежда,че е програмиран и с промит комунистически мозък,а и е платен от диваците от гнусната Москва.

 5. #5
  Ивайло Иванов 16 яну 2015, 14:54
   
  19
   
  5

  Костов, пак полудяваш рязко...

 6. #6
  Тони 16 яну 2015, 15:36
   
  6
   
  6

  Така е!
  САЩ са тук, защото няма да позволят на бойко и герб да пусне интересите на кремъл в територията на ЕС и НАТО и да го играе троянски кон в ЕС, срещу комисионни за него и неговите хора.

 7. #7
  ,,, 16 яну 2015, 15:41
   
  8
   
  18

  Поредната идиотска статия, безсилна,мижава и пълна с измислени квалификации, обиждаща българите като народ, нация и държава!
  Личи си, че е преписвана или направо преведена от руски език на български, скалъпена набързо с клишета , само и само да се омаловажи посещението и договореностите между България и САЩ!

 8. #8
  Миро миротвореца 16 яну 2015, 16:45
   
  10
   
  5

  Е, не познавам автора на статията, но съм впечатлен от написаното от пост 6 /Тони и пост -7/анонимен/.
  Та , правя една аналогия между нашия премиер и този на Унгария./Виктор Орбан/.
  Орбан национализира ЕРП-тата и в резултат на това сега унгарците плащат с 26% по-малко за ел.енергия.
  Орбан изгони и тегли ритника на такива големи строителни фирми като Щрабаг и ПОРР/австрийски/.
  Орбан защити интереса на унгарците и направи конкурс/ а не търг/ за строеж на нов атомен реактор.
  Спечели го руската фирма Росатом.
  Та, видния антикомунист Орбан изгони 4 амер.компании и в резултат на това американците му вдигнаха мерника.
  Мисля си ,какво трябва да се направи тук в България за да си защитим собствените интереси ама без никой да ни праща каквито и да е шамани като Кери & commpany.

 9. #9
  Мунчо 16 яну 2015, 17:14
   
  8
   
  2

  Умно момче е Александър Симов.
  Тъпите тролове могат само да се учат от него, но не им стига вътъка.

 10. #10
  ukrainec 16 яну 2015, 17:47
   
  8
   
  10

  До Миротвореца "какво трябва да се направи тук в България "
  Трябва да се изгонят мафиотските руски капитали и фирмите им ,които не плащат данъци ами бутат пари в джобовете на наши корумпирани боклуци и на тяхно място да се настанят порядъчни Европейски и Щатски фирми!

 11. #11
  Yankee go home! 16 яну 2015, 18:03
   
  9
   
  6

  Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee go home! Yankee

 12. #12
  KOREKTOR 16 яну 2015, 18:04
   
  12
   
  8

  Както винаги авторът е точен силен с думите си.

  И както винаги нашите ДЕМОПЕДРУНГЕЛИ са жалки и долни в реакциите си.

  Какво друго да очакваш от БЕЗМОЗЪЧНИ БЕЗГРАБНАЧНИ МЕКОТЕЛИ.

  МИДУЗИТЕ имат повече мозък от тях и са по-твърди в поведението си

 13. #13
  ukrainec 16 яну 2015, 18:11
   
  7
   
  9

  Въъъх, вижте по горе-някъкъв путиноид е изтрещял !!!

 14. #14
  Абе... 16 яну 2015, 18:15
   
  9
   
  3

  ... америкосите вече нямат работа на Балканите! Не виждат ли, че тук всички ги мразят - сърби, българи, гърци. Вече дори турците не могат да ги дишат! Останаха им само шиптарите за съюзници.

 15. #15
  Teraflop 16 яну 2015, 18:53
   
  4
   
  3

  Да слушкаме,какво друго ще иска.

 16. #16
  ukrainec 16 яну 2015, 19:35
   
  3
   
  7

  Дали българите обичат Америка ще видиш когато премахнат визите-корабите и самолетите ще се препълнят и ще трябва да пускат влакове през Сибир (който тогава вече ще си е китайски).!

 17. #17
  на баба ти хурката 16 яну 2015, 20:18
   
  4
   
  3

  ukrainec, ще махнат визите за кравефермата на върба в петък! Нали много са демократични и справедливи??? Кавбоите разбират справедливостта и демокрацията по много специпичен начин. Питай индейците ако не верваш, БЕ!

 18. #18
  Джим Кери 16 яну 2015, 20:52
   
  6
   
  1

  Ние нещо поискахме ли си от Кери? Или стояхме в поза партер по стара традиция.

 19. #19
  VESELYAK 16 яну 2015, 22:41
   
  2
   
  2

  Браво за статията! Точно,прямои истинно!

 20. #20
  Nikoi 17 яну 2015, 10:35
   
  0
   
  1

  Да точно така си е. Много добра статия.Костов престани с лудите си умозаключения. Доказа се, че единствено коментираш, да дразниш в Пан.бг

 21. #21
  tmgd 17 яну 2015, 16:39
   
  2
   
  1

  Кери пред CNN: „Щастлив съм, че излязох жив от България.“

  Предлагаме на вашето внимание интервюто, което държавния секретар на САЩ, Джон Кери, даде за CNN след завръщането си от България.
  - Г-н държавен секретар, бихте ли споделили за нашите зрители, как мина посещението ви в България. Разбрахме, че това е била една от най-опасните ви визити зад граница?
  - Позволете ми да ви поправя, това беше не една от най-опасните, а най-опасната ми визита зад граница и не мисля скоро да я повтарям. Надявам се конгреса да оцени моите заслуги и да ме почете с медал за храброст. Всички ние знаем, че нашата политика е преди да отидем на посещение в някоя държава, първо да я бомбардираме. Когато президента Обама, ме натовари с тази мисия, аз го попитах дали не е по-добре да хвърлим няколко бомби, преди да стъпя на българска земя, все пак това е изискване на протокола, но той ми отговори, че ние сме сторили това още през далечните 1941 -1944г. и то в огромни мащаби. Аз все пак изразих опасенията си, че България не е Япония и над нея не е хвърляна атомна бомба, така че не можем да бъдем сигурни в топлото посрещане. Дори самите българи имат поговорка „Бий, за да те уважават“, което е точно като нашето изискване на протокола „Бомбардирай, за да те уважават.“, така че да отидеш в страна с подобни разбирания без да си си постлал пътя с бомбардировки си е направо луда работа. Но както и да е всичко приключи и както казах, щастлив съм, че се прибрах жив удома.
  - Бихте ли обяснили по-подробно, какви точно опасности ви дебнеха в България?
  - Първо там има много безработни бивши военни, както и специалисти от разбития им военно-промишлен комплекс и всички те са възпитаници на бившият Съветски съюз. Не знам дали ви е известно, но там се правеха най-добрите калашници в света, представете си за какви хора става дума – родени убийци. И всички те са ни много ядосани, че им забранихме да продават оръжията си и се наместихме на тяхно място. Освен това от ЦРУ ме предупредиха, че волно или неволно, но самият техен премиер е създал условия за терористичен акт срещу нашата делегация, като съобщил, че ще се срещне с Джим Кери. И мнозина българи се втурнали да си купуват маски, като от филма, за да изразят радоста си от неговото посещение и да му махат от тротоари и балкони. С оглед на това, трябваше изрично да забраним, излизането на български граждани по тротоарите и прозорците на маршрута на конвоя, защото между тях като нищо можеше да има маскиран с маската снайперист, който да ме застреля и да хвърли целия свят в хаос.
  А знаете ли, че и тази заповед доведе до допълнително покачване на нивото на терористична заплаха, защото българите си държат храната на балконите и там си сушат прането. А те са много злобни, когато не могат да достигнат до домашно приготвените си храни и напитки. Имаше доклад от предишни посещения, където се споменаваше, че наши снайперисти заварени на тавана на български копеерации, са били пребивани, защото са вземани за крадци. Ами случаят с пребитите френски командоси в село Коиловци? Така че въобще, не бе шега работа това посещение. И да не забравя, още един щрих от множеството заплахи за моят живот там, в България има една особена порода хора наречени „червени бабички“, те са върли фенки на починалият бивш комунистически диктатор Тодор Живков и могат да урочасат с погледа си всеки политик, който ги погледне в очите, щото те не виждат в него своя идол, още повече ако този политик е американец като мен.
  - Наистина е живо чудо, че сте се прибрал жив. Кажете ни накратко, какви са впечатленията ви от срещите с официалните български власти?
  - Много са смешни и постоянно те гледат в ръцете. С тях няма да имаме проблеми, те обичат парите повече от всичко, повече от себе си дори. Техният президент ме увери, че ако започнем война с Русия, той е готов да управлява безпилотен самолет натоварен с атомни бомби, да ги пусне над Москва и да запише името си в историята на демокрацията. А премиерът им е готов, ако се наложи, да предизвика на спаринг Владимир Путин, така както се е правело в древни времена и изхода от войната да се реши именно в този двубой. Но аз лично смятам, че той е въздух под налягане и не бих заложил нашите геополитически и бизнес интереси на качествата на подобна личност.
  - А от самите български граждани имате ли някакви впечатления?
  - Какви впечатления, те се бяха изпокрили по дупките си и не смееха да си отворят прозорците. Само един полицай се опита нещо да ми каже, но както ме инструктираха от ЦРУ, аз му дадох 50 долара и той ми целуна ръка. От нашите доклади знам, че сред българските граждани от една страна се подклажда безпросветност, бедност и аморалност, а от друга алчност и готовност за корупционни практики. Те много уважават нашата валута и също като техните управници са готови да се жертват за нея. Много от тях, умират да ходят на мироопазващи и демократизиращи мисии на НАТО и няма да има проблем срещу съответното заплащане да ги изпратим да воюват и срещу Русия. Както винаги „Парите побеждават всички.“
  - А имате ли някакви опасения, относно лоялността на България и нейните граждани в една бъдеща военна операция за демократизирането на Русия?
  - Имам опасения, но те не са породени точно от българските граждани, както казах в България важи максимата „Парите побеждават всички“. Притеснява ме по-скоро тяхната история, защото през последните две световни войни, страната към която избират да се присъединят, губи войната катострофално, а знаем, че историята се повтаря като фарс. Затова може би е по-добре първо да ги въоръжим с някаква наша остаряла техника и да ги подбудим финансово да се втурнат на своя глава срещу Русия, та когато ги унищожат да не се притесняваме от този проблем. А междувременно колкото и щети да нанесат на Русия все е кяр.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка