ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕД НАТО: ЗАДЪЛЖЕНИ СМЕ ДА МОДЕРНИЗИРАМЕ БА, КАЗАХ ЧЕ НАМАЛИХМЕ БЮДЖЕТА НА АРМИЯТА

Pan.bg 22 яну 2015 | 18:52 views (4912) commentaries(18)
img
Йенс Столтенберг: Винаги ще правим това, което е нужно, за да можем да защитим всичките си съюзници при нужда

22 Януари 2015 | 17:55 | Агенция "Фокус"

Винаги ще правим това, което е нужно, за да можем да защитим всичките си съюзници при нужда. Това каза на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "За да инвестираме в отбрана, това е предизвикателство за всички нас. Сигурността е важна и е предпоставка за нашата свобода", заяви Стотенберг. По думите му е важно и всички съюзници да изпълняват ангажиментите и обещанията си, а именно да спрем да намаляваме бюджета за отбрана. "Получих уверението на президента, че България ще увеличи разходите за отбрана от следващата есен. Убеден съм, че България ще изпълни своите ангажименти, както всички 28 членки решихме", каза още Йенс Столтенберг.
Люба АЛЕКСИЕВА


Росен Плевнелиев: Наше задължение е да модернизираме армията си
22 Януари 2015 | 17:57 | Агенция "Фокус"
София. Наше задължение е да модернизираме армията си. Това каза на пресконференция президентът Росен Плевнелиев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „България направи своя дебат. Програмата "България в НАТО и Европейската отбрана – 2020” е много конкретна и ясна. В нея са посочени 7 приоритетни проекта. Има план и той ще бъде финансиран. Искам да обърна внимание, че НАТО не е инвеститор, това е задължение на държавата-членка", заяви Плевнелиев. По думите му, България обаче ще търси сътрудничество с другите държави-членки.
„НАТО е наш партньор, за да постигнем съвместимост. Ще ни даде информация. Наше задължение е да модернизираме армията си. Трябва да бъдем готови да работим, да действаме и да гарантираме мира", каза още Росен Плевнелиев

Йенс Столтенберг: България е високо ценен съюзник на НАТО

22 Януари 2015 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. България е високо ценен съюзник на НАТО. Това каза на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "България е един ценен член на Алианса. Изправени сме пред много различни предизвикателства. Това я прави един ключов съюзник. Оценявам високо тази възможност да получа актуална информация как може да се изправите пред тези предизвикателства. Ето защо обсъдихме различни заплахи за сигурността и се договорихме, че НАТО трябва да остане силен Алианс", заяви Столтенберг.
"Споразумяхме се за Плана за готовност за действие, за да реагираме от всички посоки. Изпълнението му е най-висок приоритет за нас", допълни Столтенберг. По думите му, България има важна роля в този аспект. "Всички мерки, които предприема НАТО са защитни. По-голямата готовност изисква ресурси. Ето защо обсъждахме да инвестираме повече с разрастването на нашата икономика", каза още Йенс Столтенберг.
image
Президентът Росен Плевнелиев: Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през тази година
22 Януари 2015 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на генералния секретар за ползотворната среща и високата оценка като достоен член на НАТО. Това каза на пресконференция президентът Росен Плевнелиев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "Страната ни участва на равно с всички останали държави през последните 10 години. Тази първа визита е ясен знак за ангажираността на НАТО за гарантирането на сигурността. С генералният секретар обсъдихме плана за готовност за действие и поетите ангажименти за срещата на върха в Уелс. С плана за готовност създадохме ефективен инструмент за реакции при кризи", заяви Плевнелиев. По думите му, на срещата в Уелс бе постигнат политически ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбранителните способности. "Информирах генералния секретар, че тежката икономическа среда в страната не позволи в бюджета за 2015 да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014. Сумата е с около 30 млн. лева по-малко. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината", посочи Плевнелиев.
"Приетата от служебното правителство "България в НАТО и Европейската отбрана - 2020" предвижда постепенно повишаване на разходите за отбрана. Споделяме обща позиция че нарушаването на суверeнитета в Украйна създава заплаха за сигурността в Европа. България е солидарна със своите съюзници", каза още Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев: България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма
22 Януари 2015 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма и терористичната групировка "Ислямска държава". Това каза на пресконференция президентът Росен Плевнелиев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите му, трагичните събития в Париж са ни показали, че няма застраховани.
"През изминалите 10 години страната ни участва наравно с останалите държави, както в определянето на политическия дневен ред на Алианса, така и в операциите и мисиите в Ирак, Афганистан, Босна и Херцаговина, Косово, Либия и други кризисни региони. Нашата обща цел е да съхраним Алианса като най-успешната и надеждна военно-политическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности, които споделяме", заяви Плевнелиев. Той посочи, че с генералния секретар са обсъдили въпроси, свързани със средата на сигурност в региона на Югоизточна Европа и Черно море. "България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване и технологична модернизация на въоръжените ни сили. Очевидна е необходимостта и това е приоритет и на правителството, и на парламента, и на президента - да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците ни в Алианса", допълни Плевнелиев. Държавният глава добави, че България е водеща нация във фонда на НАТО за осигуряване на медицинска помощ и рехабилитация на ранени украински военнослужещи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  Миро миротвореца 22 яну 2015, 19:53
   
  3
   
  1

  Аз не съм убеден ,че НАТО може на 100 % да ни е съюзник в националната сигурност..
  Иначе тези 150 000 бежанци на бълг.- турската граница как така преминават през бълг. граница.
  Или турците не могат да опазят своята граница или те нарочно ни ги пробутват.
  Моля за коментар.

 2. #2
  Teraflop 22 яну 2015, 21:26
   
  2
   
  0

  Плевнелиев ще модернизира армията.До 2050-та.

 3. #3
  Тони 22 яну 2015, 21:39
   
  2
   
  0

  Миро, според мен бежанците не са проблем на НАТО, за това трябва да се грижи агенцията за бежанците, а министерството на всичките работи да си пази границата.
  Не виждам къде е НАТО.

 4. #4
  военен 22 яну 2015, 21:46
   
  0
   
  3

  до Тони със сигурност си човек на крадливия министър Цонев

 5. #5
  той 22 яну 2015, 22:05
   
  1
   
  0

  нещо много се навеждаме бе,мнооого

 6. #6
  приходящ 22 яну 2015, 22:13
   
  0
   
  0

  Хм, основното, което трябва да се отбележи от тази среща е:

  "Президентът отбеляза, че България работи за изпълнение на предвидените в Плана мерки, насочени към повишаване на отбранителния потенциал на НАТО в Югоизточна Европа и в региона на Черно море.

  Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източни държави,

  каза Столтенберг в отговор на въпрос дали предвид на кризата в Украйна и на зачестилите терористични заплахи е необходимо по-засилено присъствие на НАТО
  у нас.

  Той посочи, че са предприети мерки за даване на увереност, което предполага повече въоръжени сили на място на ротационен принцип, които да участват в учения и в маневри, и повече военноморски съдове. Всичко това увеличава военното присъствие на НАТО в източния фланг на Алианса, посочи Столтенберг, като добави, че всичко това е със защитно предназначение, част е от колективната отбрана.

  Ще продължим да развиваме тази дейност, като изпълняваме Плана за готовност за действие, за да имаме високо подготвен контингент от въоръжени сили, които да бъдат дислоцирани за кратко време, заяви генералният секретар на НАТО.

  Той каза, че

  НАТО ще установи командно-контролни елементи поне в шест източноевропейски съюзници на Алианса - в трите балтийски републики, Полша, Румъния и България,

  и допълни, че е обсъдил с президента как ще се осъществи това на практика.

  По думите му се има предвид контролно-команден елемент, който ще черпи персонал от българските въоръжени сили, а също и от многонационален персонал
  на НАТО. Това ще бъде едно трайно присъствие на НАТО в България, което ще е много важно свързващо звено между националните въоръжени сили и силите на НАТО, посочи Йенс Столтенберг.
  "

  Коленопреклонно благодаря на таварищ туПин, че направи това, което не можаха (или не искаха) 4-5 от предните правителства!!!
  Но, разбира се, ние винаги сме знаели, че нашият по-голям брат е зад нас (каквото и да значи това) и ни бута в правилната посока :) :) :).

 7. #7
  полковник 22 яну 2015, 22:37
   
  2
   
  2

  дано не е това което си мисля САЩ искат да ни вкарат във война срещу Русия

 8. #8
  maxsimus 22 яну 2015, 23:36
   
  2
   
  0

  и как точно ще ни вкарат? с какво ще воюваме недай си боже с 80 танка или с 15-те миг-а дето са на земята,стига с тия теории

 9. #9
  приходящ 23 яну 2015, 00:09
   
  1
   
  0

  Полковник, стига с тая параноя! Мислите ли, че някой наистина, ама наистина, иска война? Сигурен съм, че даже и руснаците не искат това, въпреки цялото дрънкане на оръжия, което демонстрират. Истината е, че през изминалото десетилетие страстите бяха поутихнали, имаше надежда, че нещата отиват наистина към разведряване и логично ние се бяхме превърнали в един cul-de-sac - кочинката ни все така си миришеше, но бяхме извън арената на световната геополитика и поради тази причина бяхме оставени на самотек - да се оправяме сами, без да ни загряват врата, стига да не правим големи зулуми. За щастие (казвам за щастие, т.к. ние трябва да бъдем подпирани с остена, за да улучим браздата), пак се оказахме в центъра на геополитическия сблъсък и сега остенът трябва да заиграе и по гърбината :). Което, разбира се, ще е полезно, защото покрай армейските съветници вероятно ще има и други - и в съдебната сфера и в администрацията, та дай боже да потръгнат нещата и без да обявявяме война на Америка, както се шегувахме по Тошово време :).

 10. #10
  Публикувано на 23.01.201 23 яну 2015, 06:11
   
  0
   
  0

  Публикувано на 23.01.2015 / 0:06
  НАТО, ПЪПЕША И ЕДИН МЛАДШИ-СЕРЖАНТ, ТРУДОВАК
  http://afera.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%8A%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B0-%D0%B8-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%88%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4.html

  Пъпеша показа върховна демонстрация на антипрофесионализъм. В студиото си тоя одиозен тип разнищваше лепкавата тема за нашата национална сигурност и териториална цялост, гарантирани, виждаш ли, от членството ни в НАТО. Събедседникът му, някакъв потомък на земеделци-демократи и антикомунисти, мл. сержант от „Транспортни войски“, (разбирай трудовак), надълго и нашироко говори за някакви атлантически ценности, че НАТО е кауза и пр. небивалици.
  В цялата тая каша от ориенталски локуми дългогодишният „журналист“ Цонев, Димитър, дори и не си помисли да попита смешния министър за казуса национална и териториална цялост, известен още като Кипър. Ако беше се подготвил Цонев, Димитър, можеше да зададе поне още 10 въпроса за предателствата на НАТО в други страни-членки на тая изчерпала съдържанието си военнополитическа организация, която се ръководи, кой знае защо, от САЩ. Неформално, разбира се.
  Пъпеша все пак се сети да пита смешния министър дали нашата територия ще бъде плацдарм за евентуални бъдещи военни действия на САЩ и НАТО срещу Русия. И получи уклончив отговор. А това идва да подскаже, че няма начин нашите мухльовци Плевнелиев, Борисов и въпросният смешник-министър, да не се обсъждали подобни антинационални и антидържавни за нас теми.
  Изведнъж си представих нашия военен министър в парадна униформа, генералска, със сабя на кръста, обкичен в ордени и медали.
  Защо сме такава карикатура, братя и сестри?
  Защо?
  Любо Кольовски

 11. #11
  Агресивният военен блок 23 яну 2015, 06:16
   
  0
   
  1

  АТАКА: България да излезе от НАТО! (снимки от протеста)
  Националистите викат на изслушване в парламента премиерa и министри за визитата на Столтенберг у нас
  http://www.vestnikataka.bg/2015/01/%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC/

  Агресивният военен блок заплашва сигурността на Европа, заяви Сидеров на митинг срещу посещението на шефа на Алианса
  Партия АТАКА излезе на протест срещу намеренията на НАТО да воюва с Русия и по повод посещението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг у нас в четвъртък. Лидерът на националистите Волен Сидеров, народните представители от партията и стотици симпатизанти издигнаха плакати в близост до президентството, на които пишеше „Не искам бази на НАТО в България”, „АТАКА иска излизане от НАТО”, България вън от НАТО”, „АТАКА казва марш от България убийци”, „НАТО не ни въвличай във война с Русия”......

 12. #12
  Росен 23 яну 2015, 08:45
   
  1
   
  0

  Партия Атака е вИСОКО пАТРИОТИЧА Руска партия от български измекяри.

 13. #13
  Аз 23 яну 2015, 10:03
   
  0
   
  0

  до 10
  Че журналистите обикновено са неподготвени по някои въпроси или нарочно искат да изглежда така, е вярно. Но не виждам връзката за НАТО и Кипър, която се стремиш да направиш. Кипър не е член на НАТО. Две държави от НАТО се стремят да имат влияние и едната е изпреварила. За това има ООН.

 14. #14
  полковник 23 яну 2015, 10:45
   
  0
   
  0

  до №8 как точно ще ни вкарат ли много просто като разположат американските бойна техника по нашето морски крайбрежие срещу Русия

 15. #15
  приходящ 23 яну 2015, 10:53
   
  0
   
  0

  До #14: Иииии, к'во? Че то и сега има бойни кораби на НАТО в Черно море. Пък и в сравнение с Балтийските страни, ние сме мааалко по-далече от Матушката (слава на господа).
  Тука май ми намирисва на нещо друго.

 16. #16
  д 23 яну 2015, 20:08
   
  0
   
  0

  като разположат американските бойна техника по нашето морски крайбрежие срещу Русия

  Точно така,и не само морска.Да ни дадат4-5 Минитмъна да видим блядовете дали ще се гаврят с нас пак.Някои казват-това ще ни превърне в мишена при война...Ние сме мишена и без това,но ако имаме ЯО,тогава сме мишена от която е добре да стоиш по-далечко...

 17. #17
  жижо 24 яну 2015, 21:37
   
  0
   
  0

  ДО Д - може би е от дебил ? Ти направо ги уплаши блядовете бе, стратег! колко минитмена искаш и накъдя ши ги фърляш ?Ши замяркаш Путин? Браво батьовата, машалла ! ойййй! туй Русията да не е маалата у ваше село ва?

 18. #18
  d 26 яну 2015, 19:27
   
  1
   
  0

  Не е жужо,никой няма да замерям,ама никой няма да замеря и мен тъпак....май ти си от маалата бастун...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка