Генерал-майор Петър Петров: Военната прокуратура работи по наши проверки

Pan.bg 24 яну 2015 | 11:08 views (8469) commentaries(18)
img http://armymedia.bg/2015/01/19/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D1%80-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF/

Главният инспектор на Министерството на отбраната ген.- майор Петър Петров е роден през 1957 г. Завършил e ВНВУ „Васил Левски“ – профил мотострелкови, ВА „Георги Ст. Раковски“ – Команднощабния и Генералщабния факултет, и Съвместния команднощабен колеж на Обединеното кралство.
Защитил е магистърска степен по военни науки към Кралския колеж на Лондонския университет, както и задочна докторантура с образователна и научна степен „доктор“ по „Организация и управление на Въоръжените сили“. Бил е командир на охранителен взвод и командир на охранителна рота в батальоните за осигуряване и охрана на МО, командир на батальон в 101-ви мотострелкови полк в Смолян, началник-щаб на 103-и мотострелкови полк в Ардино, помощник и ст. помощник-началник на отдел в Оперативно управление на Командването на Сухопътните войски.
Заемал е също длъжностите началник на Щаба на Многонационална бригада „Югоизточна Европа“ в Пловдив, началник на Щаба на 61-ва механизирана бригада в Карлово, началник на управление „Операции“ в Съвместното оперативно командване в София, командир на 2-ра Тунджанска бригада в Стара Загора и помощник- началник на Щаба по цивилно-военното сътрудничество и партньорство в Командването на съвместните сили на НАТО в Брунсум (Холандия). От 1 октомври 2014 г. е главен инспектор на Министерството на отбраната.


image

- Господин Петров, изненада ли беше назначаването Ви на тази висока длъжност и повишаването Ви в звание „генерал-майор“?

– След завръщането ми от Холандия бях 10 месеца в разпореждане, което не беше нормално, тъй като имаше вакантни длъжности. Очевидно, ръководството на МО по времето на министър Найденов имаше някакви резерви към мен, предполагам от чисто субективен характер. Така че назначението ми на тази длъжност в определена степен беше изненада за мен. Така е, животът е пълен с изненади, кога добри, кога лоши.

- Успяхте ли да сформирате своя екип?

– На каквато и длъжност да съм бил досега, никога не съм формирал свой екип, винаги съм работил с хората, които съм заварвал. При атестиране военнослужещият се оценява и по умението да работи в екип. Това умение не означава да се обграждаш с лично предани хора, а да намериш най-добрия подход към хората, които са на място, за да постигнеш най-добрите резултати. При принципни и добронамерени професионални взаимоотношения това е напълно възможно. Службата в Инспектората не започва с мен и няма да завърши с мен. Хората, които работят тук, са професионалисти и се стремят съвестно да вършат работата си.

- Три месеца са кратък срок, но бихте ли посочили някои от проверките под Ваше ръководство?

– Всеки месец Инспекторатът провежда по 2-3 тематични и комплексни проверки и по около 10-18 извънпланови проверки по сигнали и жалби. До назначаването ми в Инспектората службата ми е преминала по войските и в щабове до оперативно ниво. Тази длъжност ми дава един по-широк поглед върху това, което се е случвало и се случва в Министерството на отбраната и в Българската армия като цяло. Затвърждава се убеждението ми, че ако България е най-бедната страна в ЕС, ако държавната машина функционира неефективно, това се дължи най-вече на корупцията. Затова и борбата с нея, колкото шаблонно да звучи, трябва да бъде първостепенна задача за всеки честен човек. Това не е нито лесна, нито безопасна задача, но от нейния успех зависи бъдещето на страната ни. При всички случаи на безстопанственост, грубо неизпълнение на служебните задължения, съмнение за корупция, трябва да се търси персонална отговорност.

- Може ли да посочите конкретни случаи?

– Един от тях е този с военно-почивния дом „Витоша“, От 2006 г. домът е неизползваем. През периода 2008-2009 г. за ремонта му са дадени около 8,6 млн. лв. Сега тази известна и посещавана на времето военно-почивна станция е без врати, без прозорци, без дограма…
Едно от предложенията в доклада до министъра на отбраната по тази проверка бе случаят да бъде даден на прокуратурата. Документите по друга проверка, в дирекция „Военна инфраструктура“, също бяха изпратени в Прокуратурата.
За съжаление, твърде много са случаите, които говорят за неефективно управление, слаб контрол, съмнение за корупционни интереси. По заповед на министъра на отбраната Инспекторатът направи проверка и по усвояване на средствата по 12 от проектите за модернизация на ВС, реализирани през периода 2003-2013 г. През този период по тези проекти са изхарчени около 1, 62 млрд. лв. Анализът показа, че от тези пари, около 86,6 млн. са били изхарчени, без това да доведе до поддържане на стари или придобиване на нови оперативни способности, с други думи, тези пари са били прахосани. Около 60 млн. от тях са били изплатени на една фирма. Това се е случило през периода 2006-2008 г., години, които бяха сравнително добри за икономиката.
Военна прокуратура работи по тези въпроси, надявам се, в крайна сметка виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност. В резултат на този анализ в Министерството на отбраната бяха взети конкретни решения. Основен критерий за ефективността на работата на Инспектората е доколко своевременно и качествено се изпълняват утвърдените от министъра на отбраната предложения за отстраняване на слабостите, констатирани при проверките. А конкретните предложения се правят на базата на задълбочен анализ на конкретните факти. За изпълнението им изискваме обратна информация от съответните структури, провеждат се и контролни проверки.

- Има ли сигнали и жалби от физически и юридически лица до министъра на отбраната, по които сте извършили проверки?

– Живеем в общество с дефицит на справедливост. Пишейки сигнали и жалби, хората търсят справедливост. На немалко успяваме да помогнем. В някои случаи се оказва, че сигналите са неоснователни, в други случаи се оказва, че законосъобразното невинаги е тъждествено със справедливото.

- Инспекторатът може да извършва проверки на бойната подготовка, войсковия ред и дисциплината, както и на оперативните способности. Това усложнява ли Вашата дейност и имате ли подготвени хора за нея?

– Да, безусловно това усложнява дейността на Инспектората, но имаме подготвени хора и за тази задача.

- Вие сте и ръководител на Консултативния експертен съвет към министъра на отбраната, който разработва модел за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на военнослужещите. Ще има ли промени и кога ще влязат в сила?

– Първото заседание на Съвета се проведе на 11 ноември. В резултат от него стана ясно, че вижданията на командирите на видовете Въоръжени сили и на членовете на експертния съвет са, че сега съществуващият модел е най-добрият за ВС. Моето мнение е същото. Но след като държавното ръководство от своята камбанария смята, че такава възраст трябва да има и задачата на Съвета е да разработи такъв модел, ние сме длъжни да направим това и да предложим най-добрия вариант за Въоръжените сили при това условие.
Групи ще изработят няколко варианта, с различни срокове за гратисен период и различна минимална възраст. Вариантите ще бъдат анализирани от гледна точка на очакваните кадрови, социални и финансови последици и рискове.
На тази база, към края на февруари, на министъра на отбраната господин Ненчев ще бъде предложен доклад за работата на Съвета, с препоръчан вариант. Нееднократно беше заявявано, че промени в модела за пенсиониране на военнослужещите през 2015 г. няма да има. Надявам се, че чрез Пресцентъра на МО и в. „Българска армия“ военнослужещите да бъдат своевременно информирани за хода на работата на Съвета.

- Имате дълъг професионален път във военни формирования. Кои длъжности и гарнизони са оставили незабравими впечатления у Вас?

– Казвал съм и друг път, че навсякъде, където съм бил, съм оставил частица от себе си, изпитвал съм морално удовлетворение от постигнатото и пазя най-добри спомени за хората, с които съм работил. Защото хората във войските са правили, вярвам правят и сега всичко, което е по силите им, за да изпълнят задачите си като правило в условията на хроничен и болезнен недостиг на финансови и материални средства. Но най-голямо морално удовлетворение ми донесе работата като командир на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора.

- Какви ще бъдат основните задачи на Инспектората през 2015 г.?
– През годината са планирани 3 комплексни, 10 тематични и 8 контролни проверки в различни структури на МО и БА. Практиката обаче показва, че около 60-70 % от дейността на Инспектората е извънпланова, правят се проверки по указания на министъра на отбраната и по сигнали и жалби на граждани. Темпото ще бъде високо.

Цончо Драгански
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  DIV 24 яну 2015, 15:17
   
  3
   
  1

  На пръв поглед всичко изглежда искрено. Надявам се, че наистина ще започнат да "мелят брашното" не само "триците".
  Но дори и да направят нещо... военна прокуратура в "продънена кофа".
  Да не стане - ние ги хващаме, те ги пускат...

  "Живеем в общество с дефицит на справедливост. Пишейки сигнали и жалби, хората търсят справедливост. На немалко успяваме да помогнем. В някои случаи се оказва, че сигналите са неоснователни, в други случаи се оказва, че законосъобразното невинаги е тъждествено със справедливото."

  Не са много ръководителите на високи постове, които разбират това или поне не го признават.

 2. #2
  дядо Йоцо 24 яну 2015, 15:32
   
  0
   
  1

  А дано, ама ....

 3. #3
  Teraflop 24 яну 2015, 15:34
   
  4
   
  0

  Искрено Ви желая да успеете,да сложите в ред делата в армията!

 4. #4
  Тони 24 яну 2015, 16:32
   
  1
   
  0

  Как инспектората на министъра ще провери дежурните изтребители по Ер Полисинг??
  Това ми е много чудно как ще стане! :)

 5. #5
  дядо Йоцо 24 яну 2015, 17:14
   
  3
   
  3

  до 4
  Тони, нали чу генерала какво казва, имат подготвени хора за всичко.
  Ще проверяват наред, няма да прескочат никой.
  Бягай, корупцийо, че идат...:)
  Смях, голям смях...

 6. #6
  Интелектуална задача 24 яну 2015, 17:47
   
  5
   
  2

  Моля със съвсем малко интелектуални усилия сами си перифразирайте за армията и главния инспектора "крилатата" фраза на оня Нейчо Неев, който в зората на прехода възкликна: „Ега ти държавата, щом аз съм ? вицепремиер“.

 7. #7
  дядо Йоцо 24 яну 2015, 18:20
   
  1
   
  1

  Прав си номер 6.

 8. #8
  aбе да попитам 24 яну 2015, 19:26
   
  3
   
  0

  военна полиция кой ги проверява че те са мислят за недосегаеми

 9. #9
  бивш полицай 24 яну 2015, 20:49
   
  4
   
  1

  мойте адмирации към генерала за това с което се е нагърбил желая му успех
  мвр ДА СЕ ПОУЧАТ ОТ НЕГО И ТЕХНИЯ инспекторат има много да се учи.
  МВР е затънало от жалби които чакат придвижване и много често остават непредвижени.

 10. #10
  Герго 24 яну 2015, 20:50
   
  2
   
  2

  "... 60 млн. от тях са били изплатени на една фирма. Това се е случило през периода 2006-2008 г., ..." И к'во праим - сега сме 2015 г. ??? А и много се "самоцитира" генерала, дано не му се е замаяла главата и да заговори на Вие със себе си.

 11. #11
  Wankata 24 яну 2015, 22:15
   
  4
   
  3

  Тоя за да бъде тук трябва да е изръчкал всички службици из МО а тоя селтик бил само из оперативните нива и сега олеле направо го изнасилили да го направят инспектор и какво очаква те от него освен да хвърля кокошкарите на великите магистрати от ВП

 12. #12
  rtv 25 яну 2015, 09:47
   
  2
   
  0

  1. Не е Консултативния експертен съвет към министъра на отбраната, който разработва модел за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на военнослужещите, а е Консултативният експертен съвет към министъра на отбраната за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите, г-н Генерал!!!
  2. Като не си съгласен с нещо и всички не са съгласни с него, то отстоявайте своята позиция (пък било и то с оставката си, и така и иначе правите пределна възраст тази година съгласно ЗОВС).
  3. Ако "държавното ръководство от своята камбанария" Ви каже да скочите от последния етаж на сградата дали ще скочите (умно с главата надолу или с краката напред)!
  P.S. Времето ще покаже дали изпълнявате политическа поръчка или ще се държите като офицер!

 13. #13
  уволненов 25 яну 2015, 11:22
   
  0
   
  0

  KOga 6te sadiat Haskovskia CIGANIN zatova 4e ni uvolni nezaslugeno s obe6tanieto 4e ste uveli4i...............

 14. #14
  дядо Йоцо 25 яну 2015, 11:47
   
  1
   
  1

  до т. 2 на 12
  Той ще си отстоява позицията като предложи да се повиши пределната възраст на генералите и така ще остане на служба.
  Само ще се надява да приемат промените преди рождения му ден. :)
  А другите да му мислят.

 15. #15
  Питащ 25 яну 2015, 15:31
   
  1
   
  0

  Дядо Йоцо, как успя ти да разгадаеш намеренията на Главния инспектор на Министерството на отбраната? Кажи сега ти! Сигурно на боб гледаш и така успяваш да ги разбулваш докрай нещата. Голям талисман си ти, Дядо Йоцо! Мислиш, търсиш, разузнаваш, всеки ден докладваш тука. Виждам, като кликнах с мишката върху тебе, това ти е двеста шестдесет и шестата прогноза, анализ или каквото и да е то там от твоя страна. Някакъв по-щадящ режим ти трябва на теб. Вместо да залъгваш глада с боба, ти правиш прогнози ...

 16. #16
  генерал майор Петър Петро 25 яну 2015, 19:13
   
  4
   
  0

  В интервюто по-горе, съм се опитал да кажа, че корупцията е това, което убива страната ни и че всеки честен човек трябва да се бори срещу нея според възможностите си. В Инспектората наистина се опитваме да работим така, че да се случи нещо положителни и при най- тежките проверки, при които е констатирано неефективно управление или разхищения на финанси. Не е никак лесно. Тези които ме познават, знаят че защитавам принципни позиции, с което съм неудобен за много хора. Консултативния експертен съвет на който съм ръководител не се занимава с пределната възраст за пенсиониране на военнослужещите. Не ме вълнува изобщо колко дълго ще служа. Вълнува ме единствено това, да има реални резултати от работата на Инспектората. Тези които ме плюят, мерят със собствения си аршин, не им се сърдя.

 17. #17
  От строя ... 25 яну 2015, 19:40
   
  1
   
  0

  Чест Ви прави, генерал-майор Петър Петров! Включително, че отговорихте. С този наш народ трябва да се говори по някакъв начин. Нашата нация в момента е от най-долно ниво и откровено опростачени хора (това, че са обезверени, според не ги извинява !), до най-горно ниво хора! Има кой да Ви подкрепя, бъдете убеден в това ...

 18. #18
  От строя ... 25 яну 2015, 19:46
   
  1
   
  0

  Чест Ви прави, генерал-майор Петър Петров! Включително, че отговорихте. С този наш народ трябва да се говори по някакъв начин. Нашата нация в момента е от най-долно ниво и откровено опростачени хора (това, че са обезверени, според мен не ги извинява !), до най-горно ниво хора! Има кой да Ви подкрепя, бъдете убеден в това ...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка