Управляващите форсират реформата в сектор "Сигурност"

Pan.bg 03 фев 2015 | 20:47 views (4603) commentaries(3)
img mediapool.bg


Парламентът ще разгледа проектозаконите за националната сигурност, НРС, военното разузнаване и НСО

Управляващите планират да форсират сериозно през този месец реформата в службите за сигурност, която залегна като един от основните приоритети в програмата на втория кабинет "Борисов".


Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков пред БНР в понеделник, който съобщи, че през февруари предстои в парламента да бъдат внесени рамковият проектозакон за националната сигурност, както и тези за Националната разузнавателна служба (НРС), военното разузнаване и Националната служба за охрана (НСО).

Освен това през следващите седмици се очаква депутатите да приемат на второ четене и промените в Закона за МВР (ЗМВР), които да възстановят в голяма степен структурното положение в силовото ведомство и ДАНС отпреди последните промени в сектора, инициирани от правителството на Пламен Орешарски.

Както е известно, поредните поправки в ЗМВР отново ще върнат в министерството антимафиотите от ГДБОП и ще дадат възможност на министър Вучков да предложи свой кандидат за главен секретар на мястото на Светлозар Лазаров, който вече няма да покрива изискванията за поста.

"Аз мисля, че старт трябва да се даде още през този месец. Вероятно имат недостатъци някои от нормативните актове, които бяха подготвени още преди няколко години и около които имаше максимален политически и професионален консенсус. И четирите закона за службите трябва да бъдат внесени още този месец. След това, ако е необходимо, да бъдат направени допълнителни дискусии и всички недостатъци да бъдат отстранени", коментира Вучков пред БНР.

Именно той бе основният "двигател" за изработването на четирите законопроекта, регламентиращи взаимодействието между службите в сектор "Сигурност", които обаче така и не бяха приети от 41-ото Народно събрание. Следващият парламент, доминиран от БСП и ДПС, също имаше планове да придвижи законите за НРС, "Военна информация", НСО и за националната сигурност, но това така и не се случи.

Т.нар. Закон за националната сигурност, регламентиращ дейността на системата за сигурност, на който се планира да стъпят законите за НСО, както и за военното и цивилното разузнаване, за последно бе приет на първо четене от 41-ото НС през януари 2013 г., малко преди първият кабинет "Борисов" да подаде оставка.

Основните критики тогава бяха към общия проектозакон за националната сигурност, който дава големи правомощия на премиера чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет, неясното определение за национална сигурност и други.

"Сега МВР не изглежда по добър начин – разрояване на администрация, разрояване на главни дирекции, не се знае кой насочва указания към областните дирекции. В момента има Главна дирекция "Охранителна полиция" и Главна дирекция "Криминална полиция". Дублиране на методически шапки, което не е необходимо да бъде по този начин", заяви още Вучков в понеделник по повод предстоящото гласуване на промените в ЗМВР на второ четене.

Преди седмица парламентарната вътрешна комисия прие на второ четене текстовете, сред които и тези, възстановяващи правото на държавния глава да назначава със свой указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС по предложение на Министерския съвет.

Освен това Новият ЗМВР ще направи възможно заобикалянето на 5-годишния мандат на главсека, гласуван от предишния парламент. Както Mediapool вече писа, една от приетите преди дни от вътрешната комисия промени гласи, че професионалният ръководител на силовото ведомство задължително трябва да има поне 10 години професионален стаж в службите за сигурност, от които поне половината – на старша ръководна длъжност.
image
Макар мандатът на Светлозар Лазаров да изтича чак през юни 2018 г., той ще бъде принуден да оваканти поста си, тъй като не покрива условието, според което поне през половината от стажа си в системата, трябва да е заемал ръководна длъжност.

Самият министър Вучков заяви в понеделник, че след влизането в сила на промените в Закона за МВР, той ще предложи на Министерския съвет наследник на настоящия главен секретар: "Ще стъпя на принципна позиция. Това трябва да бъдат хора, които имат сериозна кариера в МВР, стаж и управление на екипи във вътрешното министерство, така че да изпълняват отговорностите, които се изискват от тях".

Той коментира и назряващото недоволство сред пожарникари и спасители, които планират протест пред МВР заради готвеното съкращаване на 3.5% от щатовете в четирите главни дирекции в силовото ведомство. Причината е в поднормативен акт след приетите м.г. промени в закона, който изисква съкращаване на щатната численост във ведомството.

"Това наложи преди две седмици да орежем празните щатни бройки с още няколко хиляди, така че в момента да бъдат 49 500. Но това поражда ново социално недоволство заради орязването на празните щатни бройки", коментира министърът.

"Аз искам да предложа нова структура на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която да не изисква съкращаването на пожарникари. Тъй като до края на 2015 г. цялата техника на пожарната ще бъде на 100% обновена, не е нормално да имаме толкова на брой спасителни служби на територията на страната. Ако е необходимо, на места те ще бъдат окрупнени, на места ще бъдат закрити, но пожарникарите да работят не по двама, а по трима в екип", добави Вучков във връзка с готвения на 7 февруари от синдикат "Огнеборец" към КНСБ протест в градинката до министерството.

"В момента има над 1000 незапълнени щатни бройки, а за да се обезпечат службите и да се гарантират минималните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд, трябва да се запълнят минимум 1650 щатни бройки. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР е единствената дирекция, в която трудовият травматизъм се повишава главоломно всяка година", заяви пък преди ден вицепрезидентът на профсъюза Венцислав Станков.

На 28 януари от "Огнеборец" изпратиха писмо до Вучков, в което съобщават за ескалиращото социално напрежение и за готовността си за предстоящи протестни действия. В писмото от синдиката настояваха за спешна среща с министъра, но това така и не се случи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  бивш полицай 03 фев 2015, 21:03
   
  0
   
  0

  кабинета Борисов 2 не е съгласен със ЗМВР Оешарски че премахна кокурсното начало не изчакаха да се приеме ЗИДМВР и назначиха без конкурсначлниците на РУ МВР БУРГАС.

 2. #2
  oio 04 фев 2015, 06:56
   
  2
   
  0

  За армията нищо не се споменава, нашия министър отново спи.

 3. #3
  българин 04 фев 2015, 14:45
   
  0
   
  1

  Какво е вашето мнение за изказването на Сара Плейлин"ПЪРВАТА АТОМНА БОМБА ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ РУСИЯ,ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПУСНАТА НАД БЪЛГАРИЯ"

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка