ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИТЕ, АРМИЯТА ИЗПЪЛНЯВА ДОСТОЙНО СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Pan.bg 05 май 2015 | 22:15 views (7110) commentaries(9)
img Плевнелиев: Въпреки трудностите армията изпълнява достойно своите задължения

Въпреки трудностите Българската армия изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейският съюз по един достоен начин. Връчваните отличия и пагони днес са обективна оценка за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени, които достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в различни мисии и операции на няколко континента.

С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев се обърна към офицерите от Българската армия, които бяха удостоени в Гербова зала на президентството с висши военни звания, предаде репортер на БГНЕС.
image


"В духа на добрата традиция и в навечерието на големия християнски празник Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия със задоволство изпълнявам конституционното си задължение и право на върховен главнокомандващ на въоръжените сили да връча пагони на удостоени с висше военно звание офицери", обяви в своето слово след връчването на пагоните държавният глава.

Върховният главнокомандващ удостои със званието "генерал-лейтенант" заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов. Плевнелиев връчи на началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Николай Петров пагони на "генерал-майор". Началникът на Военната академия "Георги Сава Раковски" контраадмирал Митко Петев беше назначен на длъжността командир на Военноморските сили, считано от 30 юни. От същата дата поста на началник на ВА "Г. С. Раковски" ще заеме досегашният началник на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Тодор Дочев. Бригаден генерал Дочев беше повишен в звание "генерал-майор". Полковник Пламен Богданов беше назначен за началник на НВУ "Васил Левски" със звание "бригаден генерал". По време на церемонията президентът Плевнелиев отличи контраадмирал Димитър Денев с орден "За военна заслуга" първа степен.

"Връчваните отличия и пагони днес са обективна оценка за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени. Въпреки трудностите Българската армия изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейският съюз по един достоен начин. Българските военнослужещи, които са били или са ваши подчинени достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в различните мисии и операции на няколко континента. Пожелавам ви крепко здраве, твърдост, енергия и бодрост и много професионали успехи в изпълнението на отговорните задачи, с които сте призвани да се справите", заяви Плевнелиев.

"Това е признание и висока оценка за вашата досегашна дейност и личните ви качества. Същевременно е израз на увереност, че вие сте военнослужещите, които са достойни да поемат отговорността за командването и управлението на формированията от Българската армия и Висши военни училища", обърна се президентът към военнослужещите.
image

Новият екип, който пое военното ръководство на Българската армия през 2014 година се изправи пред сериозни предизвикателства и затруднения. Един от неговите стълбове е зам.-началникът на отбраната генерал-майор, вече генерал-лейтенант Константин Попов. Неговите отговорности и задължения пораснаха неимоверно много по време на заболяването и след трагичната кончина на другия зам.-началник на отбраната ген. Нейко Ненов", подчерта Плевнелиев. Благодарение на своя опит и разнообразна експертиза генерал-майор Попов е успял да се справи с възникналите трудности, отчете президентът.

"От една година Военномедицинската има ново ръководство. През 2014 година бригаден генерал проф. Николай Петров оглави едно от най-големите медицински учреждения в страната и единствено за армията. Поемайки длъжността той също се изправи пред големи предизвикателства. Вече са налице категорични знаци за финансова стабилизация, оздравяване на академията и редуциране на натрупани стари задължения", заяви Росен Плевнелиев. Според него е "повече от ясно", че това в най-голяма степен се дължи на богатия професионален опит на генерал-майор Петров. "Пожелавам ви да запазите същата енергия, усърдие, скромност, честност и последователност, за да продължите с провеждането на необходимите реформи във ВМА и да я изградите като ефективно, модерно болнично заведение в служба на народа и нашите военнослужещи", обърна се президентът към началника на ВМА Николай Петров.

"По достоен начин завърши кариерата във въоръжените сили и във флота командирът на военноморските сили контраадмирал Димитър Денев. Въпреки тежкото финансово положение и недостиг на средства под негово командване флотът изпълни всички поставени задачи и съюзнически ангажименти. Не бяха допуснати произшествия, повреди и аварии с военноморска техния", отчете държавният глава след като удостои контраадмирал Денев с орден за военна заслуга.

Пред новоназначения командир на военноморските сили - контраадмирал Митко Петев също стоят сериозни предизвикателства, каза Плевнелиев. След като се е справил отлично с ръководството на Военна академия, сега му предстои мащабна промяна - да замени катедрата с командния мостик. "Пожелавам ви със същата тази енергия, твърдост, решителност и професионализъм да допринесе за развитието на оперативните способности на военноморските сили в условията на променения баланс в Черно море и извън границите на България", призова Плевнелиев.

Две от трите ни Висши военни училища ще имат нови началници, отчете Плевнелиев. Той поздрави и останалите офицери, които днес бяха удостоени с нови звания и им пожела здраве и много професионални успехи в новите предизвикателства.

От своя страна генерал-лейтенант Константин Попов благодари на висшето държавно ръководство за положените усилия Българската армия да бъде осигурена и мотивирана. България заслужава да има модерна Българска армия, категоричен бе той. Константин Попов добави, че отличията са и акт на признание и висока оценка за военнослужещите от Българската армия и Въоръжените сили, които дават всичко от себе си по полигони, във въздух и на море, за да бъдат подготвени и готови да защитават родината си, там, когато и където потрябва.


image

image

image

image

image


Генерал-лейтенант Константин Попов е роден на 28 август 1961 г. в София. Образование - висше. Образователно-квалификационна степен - „магистър”. Военна квалификация: Военновъздушен колеж на ВВС на САЩ във ВВБ „Максуел" - Алабама, САЩ; Военна академия „Г. С. Раковски”, КЩ - ОТ - ВВС; ВНВВУ „Г. Бенковски", военен летец-пилот. На военна служба e от 1984 г. Във военно звание „генерал-майор" е от 11 юли 2008 г.

Генерал-майор Николай Петров е роден на 29 август 1959 г. в Средец. Образование - висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Квалификация: медицина - МА - Варна; анестезиология и реанимация; спешна медицина. курсове: курс за специализация - Франция; стратегически курс; здравен мениджмънт. На военна служба e от 1984 г. Във военно звание „бригаден генерал” e от 3 юни 2014 г.

Контраадмирал Митко Петев е роден на 30 март 1965 г. в Шумен. Образование – висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация: ВМ колеж - САЩ, Нюпорт, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; КЩ колеж ВМС на САЩ, Нюпорт, Организация и управление на ОТФ от ВМС; ВНВМУ „H. Вапцаров", Радиолокация – ВМФ; ВНВМУ „H. Вапцаров", корабоводене. На военна служба е от 1989 г. Във военно звание „контраадмирал " е от 30 юни 2014 г.

Генерал-майор Тодор Дочев е роден на 24 април 1963 г. в с. Тодор Икономово, област Шумен. Образование – висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация: ВА „Г. С. Раковски“, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; ВА „Г. С. Раковски“, КЩ-ОТ-ПВО(СВ); ВВУАПВО „П. Волов”, РТВ - АСУ – ИНЖ; ВHВМУ „H. Вапцаров”, радиолокация - ВМФ - ИНЖ. На военна служба е от 1986 г. Във военно звание „бригаден генерал” е от 9 юни 2014 г.


Бригаден генерал Пламен Богданов е роден на 24 май 1962 г. в гр. Телиш, област Плевен. Образование - висше. Образователно-квалификационна степен - „магистър”. Военна квалификация: ВА „Г. C. Pаковски", Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; ВА „Г. C. Pаковски", Щaбни BBC - KOM; ВHВВУ „Г. Бенковски", Щабни - Военновъздушни сили. На военна служба е от 1985 г. Във военно звание „полковник” е от 1 юли 2003 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  РАЗДРАЗНЕН 06 май 2015, 02:42
   
  11
   
  0

  Какво стана с ген. Шивиков?

 2. #2
  Мунчо 06 май 2015, 07:54
   
  4
   
  4

  Андреев, достъп до някакво ниво – поверително, секретно или строго секретно се получава съгласно процедурата по ЗЗКИ. За НАТО достъп се дава от структури на Алианса.
  Не задавай тъпи въпроси, че ти се разкрива ниското ниво на интелекта.
  Честит празник на всички доблестни военнослужещи! Пожелавам ви здраве и късмет!

 3. #3
  Старшинката 06 май 2015, 13:38
   
  4
   
  0

  При президента отишли, генералски пагони да получават, а на половината панраталони ръб нямат ве!

 4. #4
  КРИМСКИ 06 май 2015, 13:50
   
  5
   
  0

  КУЗНЕЦОВ, НАХИМОВ, "ВЛАДИМИР МОНОМАХ", Варяги, Колчак и Большой Охотник - Очень ДОВОЛНИЕ!

  Спасибо для Черноморского берега! Со здоровье и Горчиво, товарищ наш, за берегу! Не забудем тебя никогда, на солнечном посьолоке...

  Посланникът на САЩ не присъства на ВОДОСВЕТА НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА!

 5. #5
  МАТРОСОВ 06 май 2015, 13:57
   
  6
   
  0

  СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ КЪМ МИТКО:

  Марш "Прощание Славянки"  Дина Гарипова и Военный хор - Прощание славянки

  #t=0

  ЧАКАМЕ ТЕ НА БОРДА НА "ГОРДИИ" В АТИЯ!

  МИТКО, ЧЕСТИТО!

 6. #6
  БРАТЦИ 06 май 2015, 14:39
   
  5
   
  0

  ЗА НАЙ-НАПЕТИЯ БЛОК НА ПАРАДА - ВОЕННА АКАДЕМИЯ, ВОДЕНА ОТ МИТКО!

 7. #7
  Как ще ги стигнем. 06 май 2015, 19:09
   
  3
   
  0

  Незнам ко става в тази държава но на 10 войника ( матроса ) се пада по един генерал ( адмирал ) и то по време на военна криза но защо не все пак в България всичко е възможно да си ги носят със здраве пагоните и най вече Честит Празник на всички военнослужещи ( военноработещи ).Ето един парад като 2 капки води с нашия.

 8. #8
  Армимен 08 май 2015, 10:21
   
  0
   
  0

  "Въпреки трудностите Българската армия изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейският съюз по един достоен начин."
  Това е абсолютна простотия. Плевнелиев, ти си малоумник. Това само ти можеш да го кажеш по този начин!
  Кой е създал тези трудности? Вие, управляващите!!!! Навсякъде в НАТО ни се смеят и ни се подиграват. Само това предизвикваме, когато чуят за българи. Вече ни гледат с пренебрежение и съжаление и нищо не очакват от нас!!!! До това състояние ни докарахте Бойко Борисов и ти!!! Ти си най-голямото недоразумение, което е било начело на тази държава!!!

 9. #9
  Армимен 14 май 2015, 21:21
   
  0
   
  0

  Старшинката, всичко сме втасали, само до ръб на панталона сме опрели.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка