6 МАЙ В ЯМБОЛ. СЛОВО НА ПОЛК.ДАНЕВ

Pan.bg 06 май 2015 | 22:22 views (8538) commentaries(7)
img Днес, в град Ямбол по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, се проведе тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България.

Мероприятието е организирано от началника на гарнизон Ямбол полковник Димитър Данев с изключителната подкрепа на Община Ямбол и кмета господин Георги Славов. Почетни гости на събитието бяха народният представител от ямболския избирателен район господин Иван Чолаков, областният управител господин Димитър Иванов, представители на военно-патриотични организации много граждани и гости на Ямбол.

Тържественият строй беше сформиран от представителни блокове на формированията от ямболския гарнизон, а на десния фланг своето почетно място беше заело бойното знаме на авиобаза Безмер със знаменосец летец-пилотът от ВВС лейтенант Ивелин Михайлов Ванчев.

В своето слово полковник Данев подчерта неразривната връзка между войската и народа и благодари на воините за смелостта и себеотрицанието, с които отстояват най-значимата привилегия за всеки български гражданин – ДА СЛУЖАТ НА РОДИНАТА СИ. Празнично обръщение към участниците в ритуала и гостите на празника произнесе кмета на град Ямбол – господин Георги Славов. Архиерейският наместник отец Панайот Чакъров отслужи молебен за благоденствие и поздрави военнослужещите с патронния им празник. Под командването на военния комендант на гарнизона, капитан Станимир Георгиев Димитров, и музикалният съпровод на духовия оркестър на общината, блоковете преминаха в тържествен марш и създадоха атмосфера достойна за всеки празник с участие на войни от Българската армия.

Честит празник на всички, които носят героичното име Георги и на българите, които са свързани с българската войска!
============================================================================
Словото на командира на авиобаза Безмер и началник на гарнизон Ямбол полковник Димитър Данев
За мен е чест и дълг на този светъл християнски празник като началник на гарнизон Ямбол да Ви приветствам по случай деня на Свети Георги Победоносец – Ден на храбростта и празник на Българската армия!
Днес почитаме храбростта и силата на вярата и духа. Свеждаме глави в знак на признателност пред саможертвата и подвига на поколенията българи, които превъзмогнаха страха, за да положат живота си в олтара на БЪЛГАРИЯ. По силата на вековна традиция днес, ние – техните наследници, приветстваме знамената светини и твърдо заявяваме своята готовност да изпълним дълга си към Родината, дори с оръжие в ръка, за да пребъде тя във вековете.
Историята ни е славна, изпълнена с победи извоювани с военно майсторство, храброст и оръжие, но неведнъж сме вкусвали и горчилката от поражението, в битки изгубени далеч от бойните полета. Загубите платихме заедно с народа си и никога не го предадохме, защото повече от 13 века армия и народ са едно неразривно цяло. Българската войска винаги е била символ на държавността, а ролята и демонстрира амбициите на държавата да осъществи своя национален идеал и да защити своите национални интереси.
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Днес Родината ни е независима и свободна. Допреди по-малко от половин век защитата на интересите ни изглеждаше немислима без военна мощ, а днес ролята на ВС е привидно омаловажена. Армиите на много страни редуцираха своята численост, но изградиха съвременни ВС – мобилни, високотехнологични, добре подготвени, с висока степен на готовност за действие в целия спектър от мисии и физикогеографски условия. Целта обаче е непроменена – ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ГОТОВНОСТ И РЕШИТЕЛНОСТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ.
За да придобие подобни способности БА също беше трансформирана, реформирана, интегрирана, модернизирана, съкращавана.
Днес когато повече от 70 години живеем и се трудим в мир, успехите ни потъват в забвение още преди да е отшумял тътена от поредното бедствие и по-често от всякога ни се припомня за привилегиите, с които е изпълнено еждневието ни.
Да привилегия е да служиш там, където йерархията, нормите и правилата са ясно установени.
Привилегия е да похвалят и отличат действията ти когато си спасил човешки живот.
Привилегия е да служиш на Родината си.
Офицери, сержанти и войници,
Униформата и техниката не ни дават права, те ни дават възможност да изпълним дълга си.
Днешните дни са изпитание за правотата на избора, който сме направили и за добродетелите, в които сме възпитани.
Гергьовден е празник за онези, които са готови да жертват себе си в името на благородна кауза, а каква по-благородна кауза от това да отстояваш общочовешки ценности, да гарантираш сигурността на страната си и да допринасяш за интегрирането и в семейството на Европа! Каква по-благородна кауза от това да напуснеш сигурността на дома и семейството си, за да се отзовеш на помощ в епицентъра на бедствието!
Това уважаеми дами и господа,
са мисиите и ролите на БА. В тези мисии участват мъже и жени точно като тези в строя пред вас. Това са хората, които охраняват границата ни, които строят болници и училища и помагат на другите да преодолеят разрухата на войната. Това са хората, които застават на пътя на огъня и водата, за да защитят вас и света около вас. За правото да бъдат военнослужещи, те се отказват от част от правата си. Те бяха съкращавани и обиждани без право да отвърнат. Вместо модернизация и технологии получиха несигурност за бъдещето и семействата си, без да протестират. Те нямат право на това, но нямат и време, защото от това, за което се готвят зависят човешки животи. От готовността и решимостта им зависи съдбата на България.
Дами и господа скъпи жители и гости на град Ямбол,
Благодаря ви, че на 6-ти май сте тук с нас, за да засвидетелствате уважението си към празника, към институцията БА и към воините и. Ние познаваме оръжията и тяхната разрушителна мощ и сме готови да използваме силата си, за да изпълним мисията си – да защитаваме и възпираме. Във всяко свое действие се ръководим от интересите на България и се стремим да утвърждаваме доверието в БА като символ на държавността, източник на стабилност и просперитет.
ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ, ВОЙНИ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА,
В този празничен ден приемете най искрените ми пожелания за здраве и благополучие, вяра, сили и надежда за по добро бъдеще и много лични и професионални успехи!

САМО НАПРЕД И НАГОРЕ!!!
ЗА НАШИТЕ БЪДЕЩИ УСПЕХИ –
УРА!


image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  GERMANIK 07 май 2015, 21:54
   
  1
   
  0

  БРАВО, п-к Данев, винаги съм ви смятал за честен човек, доблестен офицер и амбициозен и всеотдаен професионалист, днес разбирам, че не съм се излъгал в мнението си, докато има офицери и българи като вас има надежда и за армия и за държава. Искрено ви пожелавам да сложите и генералски пагон, всичко е възможно на този свят, гордея се и с това, че понякога се е налагало и да работя с вас и в бъдеще бих служил с чест при вас. Отдавам ви почест.

 2. #2
  Пейо 08 май 2015, 01:43
   
  1
   
  1

  В България е пълно с БЪЛГАРИ, които НЕ се съмняват в своята принадлежност... а всъщност по-големи от тях няма...
  ТРЕПЕРЕТЕ В ОЧАКВАНЕ

 3. #3
  туту 08 май 2015, 08:21
   
  0
   
  0

  " Днес когато повече от 70 години..." - ясен израз на доказана русофобия , пътетична двусмисленост и простоватта хитроумност, примесена с ориенталщина и откровенна простотия.... Нов елит е нужен ...новввввв....

 4. #4
  запознат 08 май 2015, 16:29
   
  0
   
  0

  "Зайо Байо" какво да го правиш?!

 5. #5
  Безмерец 08 май 2015, 18:37
   
  0
   
  0

  За съжаление полковник Данев ще се пенсионира в края на годината поради навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание "полковник"
  Длъжността му "Командир на военно формирование 26030 - Безмер" е обявена в "РЕГИСТЪР НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ И ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА"
  Длъжността се овакантява на 22.11.2015 г.

 6. #6
  Wan 08 май 2015, 21:34
   
  0
   
  0

  знаменосците са застанали по натовски ,харесвам ги ,нищо общо с Боявление

 7. #7
  жорж 11 май 2015, 00:20
   
  0
   
  0

  Прав е полковника в Държавата ни се разеграва пълен цирк.Никой незнае какво да прдприеме.Самите политици не са истински.Служат на чужди интереси

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка