ВИДЕО: ГЕНЕРАЛ-МАЙОР РУМЕН РАДЕВ-СПЕШНО РЕШЕНИЕ ЗА МИГ-29 - ТОЗИ МЕСЕЦ!АКО НЕ-ГУБИМ КОНТРОЛ ВЪРХУ СОБСТВЕНОТО СИ НЕБЕ!

Pan.bg 11 май 2015 | 18:37 views (10087) commentaries(18)
img сп. „Клуб КРИЛЕ”, Николай Димов

След официалното откриване на съвместната летателна тренировка „Тракийски орел-2” командирът на ВВС на България генерал-майор Румен Радев отговори на многобройните въпроси на медите.

Той изрази сериозното безпокойство на командването на бойната ни авиация относно възможностите на ВВС да отговорят със способности на възникващите заплахи в региона. „За да имаме адекватни способности трябва да имаме адекватни ресурси. Особено важна ще е тази една година, защото към момента най-големият ресурс, единственият ресурс, с който ВВС разполага и може да поддържа техниката и бойната готовност – това е личният състав. И основният въпрос към този момент е не колко изправни самолети са на лице, а колко подготвени летци имаме за носене на бойно дежурство и да могат да отговорят на реални заплахи. И точно тук трябва да се фокусират усилията, тук да се направи анализа и тук да се вземат решения. Лично за мен броят на тези подготвени летци е тревожно малък”, заяви генерал Радев.

ВИДЕО:

Към момента имаме подготвен състав за носене на бойно дежурство, но по-голямата част от него е в пенсионна възраст. И ВВС не притежават достатъчна на брой авиационна техника, за да се подготвят нови млади летци. И това е главното предизвикателство.

А що се касае за нов изтребител, то времето за вземане на решение по този въпрос изтече отдавна. И това не е само отговорност на сегашния министър на отбраната г-н Ненчев, а и на досегашните правителства. А дори утре да се дадат много пари, ние няма как да повишим веднага броя на изправната техника. За това е необходимо технологично време за договори, за извършване на самите ремонти, за получаване обратно на техниката – а това според досегашната практика отнема поне година. И през тази една година ще се разчита единствено на инженерно-техническия състав (ИТС) на ВВС, който по инициатива и отговорност на командването на ВВС да удължи ресурса на част от техниката. И това е голямото предизвикателство – или ВВС сами да удължат ресурса на част от изтребителите или да се спре носенето на бойно дежурство. Над 90% от сега изправните МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 летят, защото техният ресурс е удължен от ИТС. И това не влиза в преките задължения на този състав. ВВС отговарят за подготовка на летци и за генериране на способности. За ресурса отговарят други структури. И тези неща трябва да си дойдат на мястото. Но пред ВВС не стои друг изход. И трябва да се отбележи, че съществува риск. Предстои да се удължи ресурса на двигатели на МиГ-29 и на МиГ-21, неща, които не са правени до сега извън заводите. И ВВС ще извърши това с цената на големи услия и риск, за да се закрепи (максимум) за една година положението. В противен случай ние трябва да разчитаме на съюзниците от НАТО, но ще загубим най-важното, което притежаваме – летателен и ИТС.

Генерал Радев подчерта, че дори днес да се „изсипе един вагон пари” за нов изтребител, той най-малко след три години ще може да е в оперативна готовност – да се придобие новата авиационна техника да имаме подготвени подготвени летци и ИТС.

Към момента с МиГ-21 не може да се носи бойно дежурство, тъй като няма нито необходимия минимум от подготвени летци, нито минимума от изправни изтребители от този тип. А ресурсът, който ВВС сами удължи на МиГ-21, изтича до края на годината. Необходимо е и летците, които прекъснаха подготовката си, да я възстановят. А подготовката им бе прекъсната, тъй като не бяха доставени в срок по сключените договори резервни части.

ВВС стоят зад усилията на министър Ненчев за възстановяване на авиационната техника и на Министерството на отбраната за диверсификацията на доставките на резервни части, какъвто е примерът с Полша.

Командването на ВВС настоява да се вземат спешни мерки за стабилизирането на МиГ-29 СЕГА, още този месец. Работи се усилено по този въпрос. Другата седмица ще бъде проведе извънреден Съвет по отбраната, на който ВВС ще представи своите искане и ще изложи сериозността на ситуацията. Предстои и повторно изслушване в Комисията по отбрана към НС.

Необходимо е вземане на отговорно решение за спешно отпускане на средства. В противен случай България ще загуби национално достойнство и контрол върху собственото си небе. Тези средства могат да дойдат от сега планираните в бюджета и изплащане през следващите една-две години, за да имаме минимума необходима изправна техника, с която да се поддържа бойно дежурство и да се продължи подготовката ма летателен състав.

Генерал Радев изрази още веднъж своята благодарност и признателност към ИТС, благодарение на който лети по-голямата част от МиГ-21 и Су-25, както и МиГ-29. Той отбеляза и стоицизъма на летателния състав. Няма друга държава от НАТО, която да носи дежурство непрекъснато 24 чааса, денем и нощем, при всякакви метеорологически условия с толкова малко на брой подготвени летци.

Ако не бъдат взети спешни мерки, ние ще сме първата страна в НАТО, която притежавайки изтребителна авиация, сама се отказва от въздушен суверенитет. Всички други държави, където сега НАТО изпълнява „еър полисинг” – Литва, Естония, Латвия, Албания и Словения, никога не са имали собствена изтребителна авиация. А ние имаме от 103 години бойна авиация и то със славна история. А това е необходима подкрепа от държавата и то не само за закрепим положението с МиГ-29, а да предвижим и проекта за нов изтребител.

Краят на изказването на генерал Радев бе съпроводено с бурни аплодисменти от страна на присъстващите в киносалона пилоти и технически състав. И наистина е достойно за уважение, когато един български генерал поставя смело проблемите, които стоят пред вида ВС, които командва! На ход е държавата и политиците...

image
image
image
image
image
image
image
image]
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  дончо 11 май 2015, 18:55
   
  17
   
  4

  Генерале ще те пратят в пенсия много ги притискаш.

 2. #2
  До авт. и всички др. ... 11 май 2015, 20:00
   
  2
   
  15

  "Всички други държави, където сега НАТО изпълнява „еър полисинг” – Литва, Естония, Латвия ... и Словения, никога не са имали собствена изтребителна авиация ...".

  Горното е казано манипулативно, ако е изобщо е казано в абсолютно същия словоред и в негативен контекст от командирът на ВВС на България генерал-майор Румен Радев.

  Литва, Естония, Латвия ... и Словения са имали собствена изтребителна авиация! Просто защото са били дълго време част от друга/други държава/държави.

  На принципа на по-малката беда НАТО може, иска и трябва да ни помогне в труден момент.

  Защо се касае за труден/много труден момент - това е дълга тема, като повърхностни форумни изяви не позволяват да стане ясно чия е вината и била ли е исторически избежна ...

 3. #3
  Тони 11 май 2015, 20:10
   
  19
   
  2

  Браво Генерале!

  Набии канчетата на михо и на ненчев, който се огъва като безгръбначно!
  Искай западен самолет, а политиците да реват!!

 4. #4
  Красимир Димитров 11 май 2015, 21:08
   
  13
   
  6

  Ние водим Първа Световна Хибридна Война и громим враговете!? Какви са тия самолети, дето ги искате? Изобщо, не ни трябва и армия!? Войната се води от канцелариите на МО и президентството! Всички ресурси са насочени на там. Всеки лев, отделен за БА е загубен, точно в момента, когато сме пред пълна победа в Световната Хибридна Война.

 5. #5
  серж 11 май 2015, 21:16
   
  28
   
  2

  Този ГЕНЕРАЛ и достоен за званието си!Присъствах на интервюто с журналистите и чух позиция на достоен командир и началник без увъртания и празни приказки. На края на интервюто имаше бурни аплодисменти от колегите и ако този ГЕНЕРАЛ се опитат да го бутнат за него влизам в боя.

 6. #6
  Мъкаааа 11 май 2015, 21:34
   
  8
   
  7

  Гола вода. Само думи, думи и едно голямо нищо както винаги. Не става с приказки а с удар по масата, ама за това се иска дупце, а не говорене.

 7. #7
  истината 11 май 2015, 22:23
   
  10
   
  4

  Мястото , на което говори стари , познати до болка на всички истини е Гр.Игатиево , а аудиторията са негови подчинени. Ако е толкова загрижен нека действа пред други хора и места. До този момент само говори , а действия от негова страна няма. И резултат също няма. Говоренето на истината по съвещания, конференции и пред медии е само началото (а то продължава няколко години ). Ножът отдавна реже живо месо. Трябваше отдавна да разбере, че са необходими нетрадиционни. и смели действия, а не говорене. Но говоренето му е по-силната страна, а и обича аплодисменти. От командирите се очакват резултати. А за постигането на резултати се изискват притежаване и на много други качества освен ум и реч, които явно има. Успех в съхраняването на българските ВВС!

 8. #8
  Всичко е предначертано 11 май 2015, 22:56
   
  4
   
  2

  Този с вятърни мелници ли се бори? Да беше си отдал военния дух в частната сфера като Димитър Янчев и цена нямаше да има

 9. #9
  pishmana 11 май 2015, 23:59
   
  2
   
  2

  Все още времето за говорене не е свършило-краят ще дойде Ноември-но това наистина ще е краят!

 10. #10
  задник 12 май 2015, 00:34
   
  2
   
  2

  Балуш #7 ти наясно ли си от кога думата му може да се чува?

 11. #11
  Велко Велков 12 май 2015, 08:38
   
  3
   
  2

  генералът е точен, но един друг пожарникарски генерал дърпа конците. На това положение в държавата Бойко си го каза, че пари за авиацията няма. Да сте чули да говори нещо по отношение на БА? Онзи ден на парада беше от хорски срам. От него недейте чака пари за каквото и да било в БА.

 12. #12
  предник 12 май 2015, 09:24
   
  3
   
  2

  И балуш #7 колко генерала преди него си траеха, а балуш? Защо си траят и сега? А, балуш? Балуш, първият който навдигна глава е генерал Радев в момента, в който му се чуваше гласа вече!!! Балуш!

 13. #13
  no kontrol 12 май 2015, 09:53
   
  5
   
  2

  Контролът на небето ни бе загубен още 2000 година, когато Графа стана единственото летище, носещо бойно дежурство.
  А сега с две машини за какъв контрол става въпрос? Всичко е имитация!

 14. #14
  Армимен 12 май 2015, 11:44
   
  3
   
  0

  #8, с тази армия може скоро да не остане държава, в която да има частен сектор, в който да се реализира който и да било.

 15. #15
  #7-миии 12 май 2015, 18:39
   
  4
   
  3

  Много злоба лъха от поста ти, "приятелю"! Явно не понасяш този генерал?! Но за твое и на някои други шушумиги съжаление този човек говори не само когато трябва да са похвали...... Като някои негови предшественици. И не е важно къде е говорил, а до кого е достигнало посланието му!!!! А то, посланието беше излъчено по всички медии. Ха сега ми покажи друг генерал , който така директно е поставял проблемите?! Радев лети, ръководи и мотивира хората си. Някои други само се снимаха пред МиГ-овете в мъжествени пози и водеха по една рота журналисти, когато се правеха на пилоти...... Радев сам си носи кръста!

 16. #16
  БГ 12 май 2015, 20:52
   
  0
   
  3

  Мекушаво казано. не прилича на "ген." да говори така особенно когато става въпрос за суверинитет.

 17. #17
  Air policing 13 май 2015, 00:05
   
  2
   
  0

  Бой по простите черепи, Румка, ние сме с теб! Тези кухендери само от това разбират...

 18. #18
  Аман от глупости 13 май 2015, 00:38
   
  5
   
  2

  Генерал Радев точен,както винаги.
  За тези които водят хибридна война пред монитора,чешейки пръстите си имам един въпрос-

  колко от вас са държали истинско оръжие в ръцете си?
  колко от вас са виждали истинска човешка кръв ?
  колко от вас желаят да видят конфликт пред домовете си?
  колко от вас биха защитили семейство,близки,приятели,роднини,съседи,родина?

  Знам какво ще отговорите,и сами знаете,че лъжете.
  Не ни трябвала армия,ами то и държава не ни трябва,и образование не трябва,давай закривай в нета има всичко.
  За полуграмотните хибридни войни само ще кажа,да отворят някоя дебела книжка с история на България и да прочетат ,кога сме били велики и кога сме губили своята независимост.
  Чест и почитания за генерал Радев и всички горди българи,срам и позор за кибер терминаторите...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка