КЪРВАВИ ПАРИ СЕ ЗАВЪРТАТ НА ГЪРБА НА СПЕЦЧАСТИТЕ НИ

Pan.bg 14 май 2015 | 17:42 views (6699) commentaries(11)
img Кървави пари се завъртат на гърба на спецчастите ни
actualno.com

Министерството на отбраната е похарчило на два пъти пари за екипировка на парашутните ни десантчици, като вторият път го е направило умишлено, при това за парашути, които не са искани от спецчастите ни. В това се увери Actualno.com, след като получи уличаващи документи за цялата „операция”.
За какво става въпрос – за т.нар. парашутен скандал, при който Министерството на отбраната (МО) не приема първоначално доставка на парашути за 68-ма бригада след обявена обществена поръчка. Впоследствие МО обаче не приема една част от парашутите – за другата проблем няма. Скандалното е, че първото в България парашутно-десантно поделение е получило над два пъти повече като бройка парашути по американска програма – за над 6 млн. долара. Но се плащат още 185 хил. лева – засега, за още парашути - по друг договор.

Скандалът
Обществената поръчка, по която се прави втората доставка, е спечелена от българо-германския консорциум „Параплекс-Брюгеман”. Обединението трябва да достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол модел 35Т-ST и 6 броя парашути тип "Летящо крило" модел PGS9-32ML през първата година от договора. А общо, за целия срок на договора – 5 години, „Параплекс – Брюгеман” трябва да достави 150 броя парашути с кръгъл купол 35Т-ST и 26 броя парашути тип „Летящо крило” – за 3 млн. лева.
Оказва се, че рамковото споразумение с „Параплекс-Брюгеман” е подписано на 27 юни, 2014 година. А договорът за доставка на 400 парашута за спецчастите ни по американската програма FMF (Foreign Military Financing) на стойност над 6 млн. долара е подписан от страна на САЩ още на 29 май, същата година. Контрактът с американците обаче е подписан и заверен от българска страна на 1 юли, 2014 година – един работен ден след подписаното рамково споразумение по обществената поръчка с българо-германския консорциум. Изводът е, че Министерството на отбраната добре е знаело, че харчи два пъти пари за едно и също нещо.
Интересен факт е, че на 5-ти юни същата година (бел. ред. – 2014 година) Лютви Местан каза: ДПС предпочита избори до края на тази година. С други думи, вече беше ясно, че правителството на Пламен Орешарски, от което беше част и военния министър Ангел Найденов, си отива.
image
Подписалите
От страна на МО подпис под рамковото споразумение с „Параплекс – Брюгеман” полага директорът на Дирекция „Инвестиции в отбраната” по това време Венцислав Любенов Цанов. Той е упълномощен да го стори със заповед на Министъра на отбраната. Тогава на поста беше Ангел Найденов. Найденов полага лично подпис и под споразумението с американците – по програма FMF. Тази програма е създадена в помощ на „надеждни страни-партньори” на САЩ за закупуване на американски военни продукти, оборудване и услуги. Финансирането се извършва или чрез грант, или на база директен заем.

Кървави пари
Защо кървави? Защото доставените от „Параплекс-Брюгеман” парашути не са искани от специалните ни части с тези спецификации, с които ги предлага фирмата. По отношение на парашутите с кръгъл купол спецчастите ни искат диаметър на купола в диапазон 9-10 метра, а доставените от „Параплекс-Брюгеман” са с 10,4 метра диаметър. Вървите на парашутите са дълги 7,75 метра, след като изискването в обществената поръчка е за 6-7 метра. Освен това няма хоризонтални усилващи ленти на основния парашут.
Всичко това е установено от специалисти от Българската армия, като се иска отстраняване на пропуските, но „Параплекс-Брюгеман” подава сигнал до МО, в който обяснява, че армейските експерти нямат необходимия опит и информация за know-how в областта на парашутите. Обвинен е и командирът на бригадата „Специални сили” в Пловдив, че не приема парашутите на германо-българското обединение, защото иска предлаганите от „Ломини” ООД парашути, които са по стандарт на Airborne Systems. Всъщност американската компания е в топ 3 в света по отношение на производството на такъв тип парашутни системи и е доставчик за съответните американски специални части. Сигналът е проверен от комисия от Инспектората на МО и тя потвърждава становището, че спецификациите на парашутите не отговарят на исканите от специалните ни части.
Възниква веднага въпросът – кой ще носи отговорност, ако тези парашути с кръгъл купол модел 35Т-ST се използват в учение или при истинска операция и заради неподходящите спецификации загинат български военни? Дали ще са тези, подписали договора за обществената поръчка или по стара българска традиция – някой някога там някъде ще бъде обвиняван от прокуратурата?

В очакване на справедливост
На 8 май, Военноокръжна прокуратура привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски заради злоупотреба със служебно положение с цел да набави имотна облага за търговско дружество при провеждането на обществената поръчка за парашутите. Мильовски е обвинен в „игра под масата” в полза на „Ломини” ООД, която също участва, но не печели поръчката. Тепърва предстои да видим докъде ще стигне това дело.
За финал – според източници на Actualno.com съвсем скоро, в Балчик, „Параплекс-Брюгеман” ще демонстрира парашутите „Летящо крило” – тези, за които вече са платени 185 хил. лева съгласно информация на Actualno.com. Демонстрацията включва и обучение – такива са условията по рамковото споразумение от обществената поръчка. А парашутите са приети, защото МО се съгласява да бъдат оборудвани с допълнителни раменни подложки. Но информацията на Actualno.com е, че при доставката на 6-те парашута „Летящо крило” всъщност има некоректно отношение – основната част от документацията по договора се отнася за модел PGS9, а не PGS9-32ML, който е доставен и е трябвало да бъде съпроводен със съотетните сертификати и протоколи за изпитания. Липсва и сертификат за съвместимост на парашута със специалната кислородна маска – PHAOS/OXCON. Изискването е парашутът да бъде в съотвествие с тази маска, която е за височинно спускане и се използва от армията ни.
Източници на Actualno.com са категорични – и двата вида парашути на „Параплекс-Брюгеман” не са опасни, ако се използват съгласно изискванията на производителя. Проблемът е, че изискванията на спецчастите не съвпадат с тези на производителя. Проблем, който в операция на десантчиците ни е повече от жизненоважен.

Read more: http://society.actualno.com/Kyrvavi-pari-se-zavyrtat-na-gyrba-na-specchastite-ni-news_472815.html#ixzz3a7kc5GbF
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Добри 14 май 2015, 18:16
   
  8
   
  0

  ".... директорът на Дирекция „Инвестиции в отбраната” по това време Венцислав Любенов Цанов....." Че Вени се "вписа" и в екипа на земеделеца. Нищо че в МО го довлече лично зам министъра на ДПС (ясно с каква цел) - добре работи човека, вероятно ще остане и със следващия министър....

 2. #2
  kirior 14 май 2015, 20:10
   
  6
   
  0

  Господа политици бъдете преди всичко българофили а не продажници,това няма да ви се прости.Народа закъснява ноне забравя.

 3. #3
  правосъдие в мрака 14 май 2015, 20:38
   
  7
   
  0

  само калъчката ще оправи нещата.............

 4. #4
  Do # 3-ti 14 май 2015, 21:06
   
  0
   
  5

  Mazhki, ti yavno barkash kalachka s chikiya v prenosniya smisal. Shtom v kalachki ili chikii vizhdash izhod, znachi ne stavash za nishto, Mazhki!

  Pochni da se obrazovash, Mazhki! V znanieto e silata ...

 5. #5
  дядо Йоцо 14 май 2015, 22:00
   
  3
   
  0

  Цанов, когато и да го уволнят, все ще е късно...

 6. #6
  цццццц 14 май 2015, 22:38
   
  2
   
  0

  Е па Цанов да го вземе брюгеманския парашут и да покаже как се скача с него. Лютви Местан и Данчо Ментата и те да ги пробват.

 7. #7
  upj976 15 май 2015, 02:20
   
  0
   
  0

  Кандидат за БГ космонавт конструирал уникален парашут
  http://pan.bg/view_article-1-27951-Kandidat-za-BG-kosmonavt-konstruiral-unikalen-parashut.html

  То било измислено,от наши при това.

  Не мога да разбера, не става ли по заявка това нещо??? Командния състав би трябвало да знае. От подчинените си , разбира се. И от собствени наблюдения и опит. Как някакви фирми ( и то външни) ще диктуват какво да има в армията ни и да няма? Не мисля че трябва да използват точо армията ни за опитни зайчета. Те хубаво- ходят да се договарят, нека да обикалят търговете, но големи сделки за такива неща са сериозно нещо.

  Ако преди не е имало това на въоръжение, просто е рисковано.

  Хубаво, друга армия го е пробвала при други условия. И този опит аз не отричам, но нали идват в България на учения заедно. До сега - 10 години в Нато, а по въпроса - съвсем малко. И ние да сме в позицията на лудите, нещо не ми влиза в ума това. То, не че няма луди , aма толкоз на едно място не е лесно да събереш. Поне един-двама може да се окажат с всичкия си. Не, напълно изключвам "невменяемост" от темата. Групово мислене е друго нещо. Ама то е преодолимо. Понякога трудно, но не невъзможно.

  По принцип има тенденция пазара да е залят от стока и различни търговци да търсят пътища да си пласират стоката. Борисов имаше едно добро нещо дето въведе и то беше контрол над качеството. Повече за това не знам. Но се оказа че работи и то добре. Не го соча като критерий, но най-после някой дава тон на нещо, сякаш отдавна забравено. Как го прилагат и дали условията не го спъват - е друг въпрос. Но е положително, като идея.

  Е, парашути толкоз ли няма? Или някой напъва да ни експедира на някъде?

  Трябва да имаме готовност, ето Турците готовност си имат, но отказаха на Нато да си имат конфликти в съседна държава(за сега конфликта го поддържат закрит, мамицата им). Но това си е принципен въпрос. Не може Нато ей така да юрне някой на някъде, щото така им скимнало. Ония 6 месеца в Прага'68 се оказаха цяла вечност за някои фундаменталисти. Според тях България да гори в пъкъла вече 25 години - така излиза. Къде е 1/2 година, къде са 25 ??? Явно е че просто си отмъщават на нас заради комунизма и защото ни считат за манерки. А ние дуем бузи и се правим на фашисти и неолиберали/неоконсерватори за да се харесаме.

  Щом има нещо на въоръжение вече, нека да се развива, а ако трябват още бройки - да се набавят. Не по усмотрение на търговец, министър или някой си дето така искал. Изобщо - и търговията е тънка работа. Армията обаче работи с хора а не само с машини и пари. И хората са най-важното нещо. Все още. Не вярвам някога да се промени това. Един робот се управлява бавно и трудно, чупи се и той. Струва страшно много пари и време да се създаде и направи. Много специалисти го правят. 1 нещо. Чудесно е като възможност и може да се използва, но не да се вманиачава човек. От друга страна дава чудесни възможности на армията.

  Просто е безобразие държава да се оставя в ръцете на други, като ликвидира всичко , което се твърди от Запада , че не е като тяхното.

  Какво значи "по натовски стандарти"? Някой може ли да ми обясни ?

  Натовски стандарти
  До сега значеше само Северно-атлантическа техника и производство. Но след като приемат още страни в Нато трябва да са готови да приемат и Техните стандарти. В България си имаше стандарти до 1990.

  Бойко

  Мен Бойко не ми харесва, но има една приказка "развален часовник се случва да дава вярното време понякога". Това е силен коз за да се развие една подобна теза.
  Не зная дали е в състояние да я развие, идеята не е негова, той е само неин свидетел. А и съветниците им хич не желаят и да чуят за нищо което не започва летоброенето от 1990. Сякаш не комунизма паднал, а Христос "воскресъл". ( демек религия =неолиберализъм )

  ДПС и истерията с ислямистите
  Не ми харесва и фактът че търгуват с изявленията на ДПС, които аз намирам за анти-български. По принцип на запад няма партии като "движение за права и свободи" Още по-малко да са изключително съставени само от малцинства.
  На скоро от майтап на сериозно направиха Партия за Защита правата на Животните. На там вървят нещата. От това аз лично си правя заключение че ако се делим в една държава по -добре не на малцинства и мнозинства а на хора и животни. Това е много радикално, но не смятам че има някой идиот който да постави мюсулмани и цигани в графа "животни".
  Тази майтапчийска партия спечели 2ма души в парламент. След което започнаха да секват всякакви малцинствени и расистки изявления, а партиите им загубиха от гласовете си,защото се оказа че животновъди и хора занимаващи се с търговия на животинско месо има и сред малцинства и мнозинството.

  Давам я за пример само като идея( съвсем недоразвита и с много пропуски), не да се следва, защото предизвика бурни спорове, а освен това предполагам вече идеята се "изнася" заедно с финансирането и какви ли не "мисионери" и "образователи", които да се постараят да формират полиическия живот където попаднат по оримера на "макдоналдс", да Макдоналдизират и политическия живот даже.

  Правата и свободите са за всички!!! Защо няма ни едно българско име из листите на тези депесари? И защо непременно трябва да са им турски имената? Много цигани носят християнски имена и са християни,от християнски семейства. Чрез тази партия те потурчиха циганите в България.

  Тези от ИД се оказаха разни американци и англичани ковертирали в ислям. Религията не е валута да я обменяш. Тя е традиции, тя е история.

 8. #8
  Бай Петко Бочаров 15 май 2015, 11:47
   
  1
   
  0

  До #7 upj976

  Чел, чел, ама недочел

  Бравус, страшен анализ от едно прочитане на нещо си!!! Ти наистина ли ги мислиш тия работи, или просто си говориш по принцип (чешеш си езика)??? То всичко ти е написано, ама....

  „Кървави пари”:

  По въпроса за „уникалния” парашут - Ти виждал ли си го??? Щото аз имам стотина скока с него и ще ти кажа, че „уникалното” му е, че се отваря доста често, въпреки че е конструиран в разрез с редица правила на аеродинамиката – това ще ти го потвърди всеки, който е скачал с него. И стига с тези лозунги „Изберете българското”...То, истинското българско предимно го изнасят. Останалото гледат да го набутат на такива като нас, какво от това, че за да имат на времето стотина човека работа, (да произвеждат „уникален” парашут УП-9), загинаха толкова много парашутисти (поне по един всяка година!!!!!!!!). И като споменаваш „роботи” – питай и колегите сапьори за „уникалния” български робот за обезвреждане на бомби и други невзривени боеприпаси – дали го ползват и за какво!!!

  „Стандарти на НАТО”:

  Да определят стандарти и правила могат само тези които са силни и относително независими!!! Не забравяй, че Турция е втората „сила” в НАТО и е сред първите 20 по развита икономика!!! Но и тя спазва „стандартите” на НАТО, а и всички други международни стандарти. Така или иначе сме в НАТО и ще ги спазваме, щото ще стане като втория контингент в Ирак по време на „въстанието” на шиитите, когато при отбраната на кметството на Кербала на нашите им свършиха боеприпасите и поляците, в чиято зона на отговорност са били, им докарват патрони 5,56х45мм НАТО, ама „калашника” е 7,62х39мм „съветски” стандарт (тук не коментирам кое оръжие е по-добро!!!). Та така и с парашутите, като самолетите ни са по „натовски” стандарти...Другият вариант да си живеем по собствени правила е някъде накрай света на самотен остров в Папуа-Нова Гвинея в първобитния строй!!!

  „Формула 1”:

  Като ще се участва във „Ф1”, що трябва нашите „пилоти” да се явяват с „карт”, вместо с „булид”?! Да не са нещо по-зле от другите?! Напротив...!!! Само че като говорим за парашути (вече не е развлечение като „формулата”), нека им се даде същото, като на другите съюзници, пък да видим, дали нашите Специални сили не са наравно с тях, че даже и по-добри... Все пак става въпрос за риск за живота и най-вече за съвременни бойни способности!!!

  „Тероризъм”:

  За колко „камикадзета” християни или будисти с „бомби” около кръста си прочел или видял по новините?!

  И накрая за „правата на животните”:

  Естествено е да имат права, не ние сме ги създали, че да решаваме вместо тях... само че като стана на въпрос да си произвеждаме парашутите, те парашутистите ни бетер от животните, що да не са „курбан”?! Направо не да се върнем преди 1990 година, преди 680-та, да ги пренесем в жертва (някой и друг парашутист) за благото на племето!!!

  Баста!!!!

 9. #9
  Специална сила 15 май 2015, 20:16
   
  3
   
  0

  Момчета и момичета познавам Владо Мольовски от много години. Същият е изключителен професионалист и много добър приятел, който помага на всички в нужда.
  Всичко срещу него е долна инсинуация.
  Нека всички да се обединим и подкрепим колегата и приятеля Владо Мильовски!

 10. #10
  воинйк 16 май 2015, 11:11
   
  0
   
  2

  И аз познавам колегата Владо Мильовски от около 17 години но твърдо мога да кажа че нито е командос(и никога не е бил) нито е професионалист поне в военната сфера. Ако не вярвате прочетете му биографията и се убедете сами. От командир на рота в учебен център направо в софия на бюрото. Ха някой да обясни къде Владо е натрупал този професионален опит.Не искам да хвърлям кал по никой колега но и вие прекалявате с"Същият е изключителен професионалист и много добър приятел, който помага на всички в нужда. " край на цитата.

 11. #11
  Кики 16 май 2015, 12:17
   
  1
   
  1

  Абе, ВОИНЙК???(оправи си първо правописа)! Да не се надхващаме на кой по-добре познава Мильовски, а? Определено НЕ ПОЗНАВАШ подполковник Мильовси!!!! Няма и как да го познаваш - от 17 години той е в София :) Той няма биография - има само легенди за него! Внимавай като плюеш, щото от завист се погрознява :) ДА, той е ПРОФЕСИОНАЛИСТ и ПРИЯТЕЛ - ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ! Друг е въпросът, ако те е набръчкал за нещо по служба :) И накрая - ПРОФЕСИОНАЛИСТ не се става след бой в кръчмите и селски разправии, а с много учене (поне в това, за което отговаря той). Командос - това е начин на живот и убеждение, а не бабаитлък и тарикатлък!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка