ЕНЧЕВ ВНАСЯ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ПРОМЯНА НА РЕЖИМА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ В АРМИЯТА!

Pan.bg 15 май 2015 | 09:06 views (7172) commentaries(8)
img Велизар Енчев внесе законопроект за промяна на режима за пенсиониране на военнослужещите
Народният представител иска да поправи една несправедливост, при която лица с един и същ принос в осигурителната система имат различни права за пенсиониране.
Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Не само военнослужещите, а лицата изпълнявали военна служба, да придобиват право на пенсия, независимо от възрастта им, при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи не само по Закона за отбраната и Въоръжените сили, но и по Закона за резерва на Въоръжените сили.

image
Това предлага в Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО) народният представител Велизар Енчев. Документът е внесен в деловодството на Народното събрание. Подобна теза има и в готвените от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин промени в КСО, но в тях не става дума за служба по закона за резерва.

Според народния представител сегашната ал. 1 на чл. 69 на КСО е типичен пример за дискриминация на лица с един и същ принос в осигурителната система, но с различни права за пенсиониране. В момента, посочва той, имаме три групи лица, изпълнявали военна служба.

Първата са тези, на които целият осигурителен стаж от 27 години е преминал по Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Втората са тези, които са работили по Кодекса на труда определено време и след това са станали военнослужещи. Те отново могат да съберат 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети изслужени в системата, за да придобият право на пенсия.

Третата група са тези, които са съкратени от армията, имат тези две трети изслужени в нея, но и да съберат 27 години общ осигурителен стаж, не могат да се пенсионират по чл. 69 на КСО, защото в момента на изпълнение на тези условия, нямат качеството „военнослужещ”.

В момента КСО дава пенсия на първите две групи, но не и на третата. Тази несправедливост Велизар Енчев иска да се поправи. В досегашния дебат за пенсионната реформа неговате идея намира подкрепа. С тази разлика, че подготвеният от социалното министерство и минал през НСТС проект за промяна на КСО предвижда като друго изискване за придобиване право на пенсия възраст от 52 години и 10 месеца, която всяка година да расте по два месеца, докато стигне 55 години.

Що се отнася до вписването в текста и на закона за резерва, като едно от основанията за придобиване право на пенсия, народният представител цели равнопоставеност между резервистът на активна служба и военнослужещият. Разбира се, във връзка с пенсионирането.

Парламентарната практика ни дава основание да прогнозираме, че ще се изчака внасянето от правителството на измененията и допълненията на КСО и паралелно с тях ще се обсъжда внесеният проект от народния представител Велизар Енчев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  писна ми 15 май 2015, 10:24
   
  15
   
  24

  А тези които са работили като цивилни в структурите на МО над 30 г. няма ли да ги включиш в някоя група. Д а не мислиш , че един войник който охравява някой склад или дава дежурства е по натоварен от цивилен специалист, който работи ежедневно с военните чиновници. 70% от службата на военните им минава като на чиновници в щабове и командвания на поделенията , само 30 % от службата е в бойни поделения , които водят истинска бойна подготовка. Другото е ала-бала.

 2. #2
  НОИ 15 май 2015, 10:43
   
  4
   
  28

  Ей, няма отървия от популисти и измамници! Защо този палячо е още в парламента?

 3. #3
  Армимен 15 май 2015, 12:05
   
  44
   
  3

  Пичове, всеки военнослужещ подлежи на изпращане на бойна мисия по всяко време без негово желание. Рискът да го убият е мног голям, освен това воинната професия може да се изпълнява до определена възраст, а по-нататък е невъзможно. Затова военните се пенсионират по-рано. Това е положението, примирете се.

 4. #4
  Teraflop 15 май 2015, 12:50
   
  4
   
  4

  Аз на мисия не съм ходил.Не ме искаха,макар че имам квалификационни курсове.Не отговарях на условията.Не съм бил кашик обучен.

 5. #5
  правоВЕРНИ 15 май 2015, 13:20
   
  11
   
  2

  До 4. Ми как да отговаряш, като си скатавал в някоя канцелария и после хоп....като има мисия и АЗ искам като малките деца.........такива като тебе с лопата да ги ринеш в армията.

 6. #6
  Капитана 15 май 2015, 13:50
   
  14
   
  1

  До НОИ

  А ти защо си още във форума, а не да пазиш турската граница от навлизащата тук ИД?
  Вероятно не ставаш и за свинепас. Като те чета тук каква си пепелянка, един терорист да ухапеш там пак ще има файда от теб.

 7. #7
  мънчо 15 май 2015, 14:34
   
  9
   
  3

  Терафлоп, и аз не бях кашик, но отидох 4 пъти на мисия. Не разбрах какви квалификационни курсове имахте? Такъв терминне знам да имаше, имаше ВОС, ниво на владеене на език и т.н. Курсове за шивачки или бояджии?
  За мисия не трябват връзки, виж за Брюксел си е задължително. Аз затова ходих до Кандахар, ама на запад други бяха! Със здраве си останете!

 8. #8
  Българин 15 май 2015, 21:37
   
  2
   
  0

  Колега ти оплакваш ли нещо, че не мога да разбера. Хем се хвалиш, че си бил 4 пъти на мисия, хем, се оплакваш, че си бил на вярно гадния прахоляк в Кандахар, а има хора дето искат да отидат на мисия, но едва ли ще успеят вече, така че недей по този начин да коментираш.