БОЙКО: ВЪПРЕКИ ЧЕ РУСИЯ Е БРАТСКИ НАРОД И ГУБИМ МНОГО ОТ САНКЦИИТЕ, ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ГИ ПОДКРЕПЯМЕ!

Pan.bg 16 май 2015 | 08:28 views (3377) commentaries(14)
img Борисов: Оставаме на позицията на ЕС и НАТО спрямо Русия

Премиерът Бойко Борисов няма да заема позиция, различна от тази на ЕС и НАТО за Русия.
Това стана ясно от отговора му по време на парламентарния контрол на въпрос на Волен Сидеров за санкциите срещу руската федерация.
Лидерът на "Атака" поиска да узнае дали Бойко Борисов може да обърне политиката на ЕС по отношение на Русия.
Сега положението е по-тежко от Студената война, когато действаха ясни правила, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна, цитиран от БГНЕС.

Санкциите са една крайна мярка, призна Бойко Борисов.
"Всички, които публично обясняваха, че са против санкциите не са гласували против. Това не значи, че в ЕС всеки един от нас не се изказва и не е казал мнението си. Ние сме подкрепили санкциите като лоялен член на евроатлантическата общност", посочи премиерът.
Той посочи, че двустранните отношения минават през решаване на украинската криза.
"Трите страни трябва докрай да се разберат, за да отпаднат санкциите. Няма човек, който да твърди, че когато има санкции, това е ползотворно за икономиката, народите и политиката", каза още Бойко Борисов.image

Той обясни още, че ясно сме изтъкнали пред европейските ни партньори, че в областта на туризма, икономиката и селското стопанство губим огромни суми от санкциите. И ЕС, и Русия по мнението му губят от санкциите.
Премиерът изрази надежда, че в рамките на тази година ще приключи украинската криза.
"В Москва си дават сметка, че нямаме вина за отношенията, проблемът е Украйна", заключи Борисов.
Не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ, изтъкна премиерът. Няма да поема различна позиция от ЕС и НАТО, заяви Бойко Борисов.
Изказването на българския премиер беше отразено във вестник „Российская газета“, който написа:
"Премиерът на България Бойко Борисов започна да критикува външната политика на Европейския съюз, а в същото време и тази на НАТО. По мнението му, в Европа вече няма „ясни правила“, заради което „в момента положението е по-лошо, отколкото по време на Студената война“.
Няма съмнение, че мнозина в ЕС са съгласни с изводите на българския премиер. Но ето, че тези, които се осмеляват да говорят на глас по тази тема, са единици, пише още „Российская газета“.

Санкциите срещу Русия свили търговията с 15%

Само за периода след въвеждането на ограничението по вноса от Русия - август-декември 2014 г., износът на български храни към Русия намалява значително.
Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Според депутата през 2014 г. в условията на санкция към Русия износът намалява с 8,8%. Вносът от Русия също се свива.
Министърът напомни, че на търговията ни с Русия по-силно и пряко влияние оказват въведените ответни мерки от руска страна за забрана на вноса от ЕС на някои храни - пресни плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти.
Износът на селскостопански хранителни продукти през 2014 г. е намалял с 4,4 на сто и е на стойност 67,8 млн. долара, като имат относителен дял от износа за Русия от 9,6 на сто.
Износът на стоки за Русия, попадащи в ограничителния списък, за 2013 г., е за 13,4 млн. долара, през 2014 г. износът на същите стоки е за около 9,8 млн. долара или с 4,6 млн. долара по-малко спрямо 2013 г.
През 2014 г. в условията на санкции от ЕС към Русия и прилаганите ответни мерки от руска страна износът намалява с 8,8 на сто и достига 707,6 млн. долара, каза министърът.
Вносът от Русия се е свил с 16,1 на сто до 5,3 млрд.долара и така стокообменът бележи спад от 15,3 на сто.
Същевременно обаче отрицателното търговско салдо се свива със 17,1 на сто до 4,6 млрд. долара.
Износът на водещите две групи стоки за Русия - медикаменти и части автомобили, които общо са около 39 на сто от износа ни, има ръст съответно от 6,6 на сто и 1,3 на сто. За останалите групи стоки имат относителен дял под 3,5 на сто, каза министърът.
Заради въвеждането на разрешителен режим от ЕС за стоки, които могат да се използват в технологии за проучване на залежи и добиване на нефт, в периода август - декември 2014 г. са изнесени за Русия стоки на стойност 275 000 долара, което е с 609 000 долара по-малко спрямо същия период на 2013 г.

През 2014 г. по данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Русия са 137 млн. евро или със 107,6 млн. евро или със 164, 5 на сто повече направените инвестиции през 2013 г.
Сидеров не остана доволен от статистическите данни, изнесени от министъра, и заяви:
"Изчетохте един списък от данни, но не направихте обобщение. Хората искат да знаят като цяло България колко загуби от безумната геостратегическа игра с Русия. Ние сме против тези санкции. Вие едва ли не казахте, че ние печелим от тези санкции", каза лидерът на "Атака".

Четирима министри топят ледовете с Москва
Не сме съгласни с политиката за Украйна, но не искаме да прекъсваме отношения, заяви Бойко Борисов

Четирима министри заминават през следващите седмици за Москва, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента. Министрите на икономиката Божидар Лукарски, на енергетиката Теменужка Петрова, на земеделието Десислава Танева и на финансите Владислав Горанов ще участват на различни форуми в руската столица.
„Поддържаме най-високо ниво на участие там именно за да покажем, че не сме съгласни с политиката за Украйна, но в същото време не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ и да губим икономически позиции”, обясни премиерът в отговор на въпрос на лидера на „Атака” Волен Сидеров.

Борисов за пореден път обяви, че „санкциите действително са една крайна мярка. България и ЕС губят много от тази политика”, посочи премиерът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  Teraflop 16 май 2015, 08:46
   
  11
   
  0

  не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ и да губим икономически позиции

 2. #2
  петка 16 май 2015, 09:25
   
  12
   
  0

  Въпреки че в очите на собствените си избиратели и на половин Европа изглеждам на надупен тъпак, ще продължа да се навеждам на Кери и Макейн, защото така ми плащат за да се задържа на власт.

  Кой както иска така да го разбира. Кака вече не е курва, щото вече е във висшето държавно ръководство.
  А дано, ама надали.

 3. #3
  ukraininform 16 май 2015, 09:26
   
  0
   
  14

  Всичко зависи от това колко още ще е жив Путлер или колко време ще е на власт,което е едно и също.Ако Путлер и неговата КГБ мафия падне от власт,тогава можен да си въстановим отношенипта с Русия.Също както навремето цивилизования свят ,начело с Америка си въстановиха отношениеята с Германия когато Хитлер се гръмна.Пчеличките пак ще жужат и птичките пак ще чуруликат в свободна от дилтатори Европа !!!

 4. #4
  Teraflop 16 май 2015, 09:49
   
  0
   
  0

  По-добре "дилдатори".

 5. #5
  даже ни вредят 16 май 2015, 10:33
   
  6
   
  0

  Този ЕС с измислените американски санкции с цел да се отслаби икономиката на РФ, много се компроментира вътре, пред народите си!
  Оказва се, че политиците на ЕС нямат разумно обяснение за тях и американската зависимост на ЕС лъсна ярко!
  И за какво ни е нужна на нас "лоялност" към един зависим съюз? Ние така също сме зависими и правим неща, които за нас лично, нямат нито смисъл нито полза, а даже ни вредят!

 6. #6
  до #3 ukraininform 16 май 2015, 10:44
   
  8
   
  1


  "... свободна от дилтатори Европа !!!..."

  Научи се да пишеш бе! Искал си сигурно да пишеш "диктатори"?

  Диктаторите в Европа ще изчезнат, когато хазарската мафия изчезне от САЩ, собствениците на ФЕД изчезнат или фалират, проиводителите на оръжия в САЩ измрат, собствениците на огромните активи във всички отрасли в САЩ фалират.... Но това е малко вероятно!

  Путин е борец за народа! Той е "диктатор" за хазарските медии, понеже им пречи да пият кръвта на народите!
  А ти или си тъп или зомбиран от хазарските медии или ти доплащат малко пари всеки месец към пенсията ти, да тролиш и лъжеш народа!

  Истината е, че светът е завладян от хазарска мафия, а Путин й се противопоставя и не позволява тази мафия да подчини Русия!
  За това хазарските медии и техните марионетки в националните правителства и в ЕС "завиха на умряло" против Русия и против Путин!

 7. #7
  ukraininform 16 май 2015, 13:38
   
  0
   
  5

  Абе,бат Бойко си знае работата !

 8. #8
  bbb 16 май 2015, 21:26
   
  6
   
  0

  Бойче, не може уя докрая и душата в рая... Както не може и: братски народ, губим от санкциите,но същевременно и подкрепяме санкциите срещу него..
  Само откровен идиот може да каже това: губя от нещо, но подкрепям същото това нещо

 9. #9
  Venseremus 17 май 2015, 06:05
   
  3
   
  1

  Следващата зима ще е особено студена. Цените за газ ще са особено високи.

  Разкараваме Боко и Плевнята. Излизаме от Нато и ЕС. Викаме Путин да прати една-две "Сатани". Правим съюз със Сърбия.

  Само така ще се оправят нещата. Друг изход няма.

 10. #10
  TRAKIEC 17 май 2015, 09:39
   
  3
   
  0

  Putin e dobar za narada i Rusia. Zapada ne go obicat no go uvajavat. Takova neshto obic ne sashtestvuva ima uvajenie. Nie razbirase sme izklucenie nas ni obicat zastoto sme sas svaleni gashti i samo ohkame kato ni..... Po vremato na studenata voyna ni uvajavaha zashtoto gi beshe strah. Ukraineca da vzeme da se sabudi i da razbere nay posle kolko dalboko mu e vleznal.

 11. #11
  Русия 17 май 2015, 10:10
   
  4
   
  2

  Запада направи от бьлгарския народ - новите европейски роби, които ще ближат западните хора постянно .....перем чистим и льскаме европейските улици и другите работи не са за говорене....

 12. #12
  Българан 19 май 2015, 13:00
   
  3
   
  0

  Братски народ?
  БЕЗ МЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  И не си правете илюзии - и други има като мен.

 13. #13
  до 12 19 май 2015, 16:39
   
  2
   
  0

  Пиши и мен.
  Кръвта ми, макар и червена, е българска.
  Не руска.

 14. #14
  Ген. Колев 03 ное 2016, 11:33
   
  0
   
  0

  До N.9 и други неграмотни , да четат

  Това за съюза със Сърбия за малко да е станало през 1947 година.

  В резултат на което , е потвърдено съществуването на МАКЕДОНСКА НАЦИЯ в България( все едно марсианска), всички в до Пирин са обявени за македонци,

  и съдбата на България би била като на Словения и Хърватска, подчинена на Събрия република,

  сигурно и с войните при разпадането на комунистическрото отроче Балканска федерация.

  БАБА ВИ КОМУНИСТИЧЕСКА , и вече както е модерно в по-нови времена , МАМА ВИ РУБЛАДЖИЙСКА.

  Дето не знаете , името на дядо ви , костите на който се обръщат в гроба по Бялото море , Македония и Добруджа ,

  останали там да защитават БЪЛГАРИЯ и българщината.

  От всичко българско ще се откажат, няма и да се откажат от него , щото не го и знаят ,

  щото РУБЛАТА ги учи само на едно :

  1. Гейове - това е аргумент за всичко. Явно не са много сигурни на кой бряг са и се чустват заплашени. Ем ги е страх , ем ги сърби.

  2. Сатани , Подводница Юрий Долгорукий .

  То на рублофила , мед му капе на сърцето , хуя му става така , както при споменаването на гейовете от т.1 ,

  като си представи , как се изпаряват милиони хора в стотици термоядрени бластове.

  Това , че и Русия си отива по същото време , че земята става обитаема само в Африка и Антарктида , не са ги информирали въобще. Явно затова не си дава сметка , че това са празни брътвежи на пропаганда.

  НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВАТА, РУБЛОФИЛИ , война между САЩ и Русия , колкото и да изпадате в екстаз , няма да има.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка