СТУДЕНА ВОЙНА МЕЖДУ НЕНЧЕВ И ГЕН.РАДЕВ - КОЙ ЩЕ МИГ-НЕ ПРЪВ...

Pan.bg 16 май 2015 | 09:38 views (4260) commentaries(18)
img Кой ще МиГ-не пръв
В отчаян опит да опазят останките от изтребителната авиация управляващите са на път да ревизират решението си да не инвестират в руско въоръжение
Момчил Милев, в.КАПИТАЛ


Управляващите са изправени пред алтернатива: да наливат пари в старите МиГ-29, дразнейки НАТО за пореден път, или да поискат охрана от съюзнически изтребители, като шокират част от българските граждани и настроят срещу себе си ВВС.

Обещанията на политиците по традиция не са особено дълготрайни. В следващите няколко дни обаче представителите на българския управляващ елит вероятно ще поставят рекорд по бързо отмятане от заявените намерения в сферата на отбраната и сигурността. И по-конкретно по отношение на адаптацията на армията към стандартите на Северноатлантическия алианс.

"Бъдещите инвестиции в отбранителни способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата", гласи едно от трите решения на Консултативния съвет по за национална сигурност (КСНС), проведен на 27 април и посветен на все по-плачевното състояние на българските въоръжени сили. Само три седмици по-късно политиците явно са принудени да дадат на заден ход по въпроса, защото реформирането на българската изтребителна авиация, която от десетилетия е 100% зависима от Русия, очевидно няма как да се случи от днес за днес.
image
И тъй като на КСНС проектът за придобиване на западни многоцелеви бойни самолети беше отложен за неясното бъдеще, сега министерство на отбраната има две опции: да поиска помощ от съюзниците, които да охраняват въздушното ни пространство, или в разрез с уж консенсусното решение на управляващите да не се инвестира повече в ненатовско оръжие да налее пари от и без това окастрения военен бюджет в старите ни МиГ-29. Както изглежда, управляващите парадоксално вървят към втория вариант, защото явно не се чувстват готови да понесат политическата отговорност заради делегирането на въздушния ни суверенитет на други държави. Това пък автоматично означава, че бойната авиация за поредна година ще погълне почти целия скромен бюджет за инвестиции на отбранителното ведомство, лишавайки по този начин и останалите видове въоръжени сили от възможност да се трансформират по съюзнически тертип.

МиГ-ът на истината

Съдбата на изтребителната авиация и на използваните в момента бойни самолети МиГ-29, МиГ-21 и Су-25 ще се решава на инфарктно заседание на Съвета по отбрана към военния министър, насрочено за края на следващата седмица. Градусът на напрежението вероятно ще е изключително висок, тъй като от провеждането на КСНС при президента досега постепенно набира скорост своеобразна студена война между военния министър Николай Ненчев и началника на ВВС ген. Румен Радев. През тази седмица командирът на бойната авиация, който доскоро беше ревностен защитник на проекта за придобиване на натовски изтребител, изненадващо обяви в понеделник по време на учението "Тракийски орел 2", че спешно трябва да се налеят пари в... ремонта на МиГ-29.

"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци. Това, което можем да направим и ще направим, ако ни се осигурят средства, е да удължим с една година живота на двигателите на съществуващата ни база - МиГ-21 МиГ-29 и СУ-25", каза ген. Радев пред журналисти в авиобаза Граф Игнатиево в понеделник. По този начин харизматичният генерал, който събра половин София на авиошоу миналата есен, директно и публично се противопостави на политическата позиция на управляващата коалиция, президента и ДПС, изразена след КСНС преди три седмици. Което е малко странно в контекста на досегашните изказвания на Радев, че инвестирането и модернизация в МиГ-29 в крайна сметка може да излезе по-скъпо на българските данъкоплатци в сравнение с придобиването на нови многоцелеви самолети.

МиГ, който трае петилетка

Публичните изявления на генерала обаче не означават, че той е зачеркнал напълно руските изтребители. Ген. Радев е напълно наясно, че той и останалите асове ветерани, които в момента носят бойните дежурства в авиацията, едва ли ще се качат на бъдещия западен изтребител. Едно от изискванията на западните ни партньори е на новите самолети да летят млади пилоти от капитан надолу, което автоматично декласира целия елит на българските ВВС.

Затова и в проекта за придобиване на натовски изтребител е записано, че МиГ-29 ще бъде свален от въоръжение постепенно - последните четири бройки трябва да отидат в заслужен отдих чак в края на 2019 г. Което всъщност означава, че в главата на ген. Радев придобиването на нов западен изтребител върви паралелно с още 5 години инвестиции на немалко средства в руските ни самолети. Така че решението на КСНС от края на април със сигурност никак не се е понравило на командващия на военновъздушните сили. Настоящата ескалация на напрежението с политическото ръководство е логична, тъй като генералът едва ли иска да остане в историята като човека, "закопал" изтребителната авиация. И след решението на КСНС, което недвусмислено намеква за пенсиониране на руските самолети, той явно е решил да играе вабанк. Така че "вкопчването" на ген. Радев в МиГ-29 е по-скоро закономерно, но не е в полза нито на дългосрочния ни военностратегически интерес, нито на взаимоотношенията със съюзниците, нито на българските данъкоплатци.

Също така има доста голяма вероятност ВВС да преиграват относно опасността изтребителната ни авиация да бъде приземена перманентно в близките месеци. Още по времето на военния министър Ангел Найденов от правителството на Пламен Орешарски беше извършен капитален ремонт на осем двигателя РД-33 за МиГ-29. За целта бяха отделени 14 млн. лв. Макар и със забавяне, въпросните двигатели са били доставени по времето на служебния военен министър Шаламанов. Това би трябвало да означава, че поне четири изтребителя са разполагали с летателен ресурс от по 300 часа в края на миналата есен, който няма как да бъде изчерпан за изминалата около половин година. Затова и министърът на отбраната Ненчев е изпратил експерти от своя инспекторат по следите на въпросните осем двигателя, твърдят източници на "Капитал".

В настоящата интрига около близкото и по-далечното бъдеще на българските ВВС печеливши едва ли ще има. Ако наложи гледната си точка, ген. Радев просто ще удължи агонията в бойната авиация с още година-две, без да се пребори за наистина отговорно дългосрочно решение. Така той най-вероятно ще прехвърли проблема на своя евентуален наследник. За сметка на това политическото ръководство на армията и държавата ще изглежда непоследователно, некомпетентно и безпомощно в очите не само на съюзниците, но и на българските граждани.

Ако пък военният министър реши да прояви характер и пресече в зародиш проруския пирует на военните, той вероятно ще получи оставката на въздушен ас номер едно, ще настрои срещу себе си почти всички офицери от ВВС и ще бъде принуден да моли НАТО за помощ. Което почти сигурно ще вкара в зловещ политически капан не само Ненчев, но и цялата управляваща коалиция. Защото, както се оказва, в момента шалтерът на 103-годишната българска бойна авиация се намира в Москва...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  pishmana 16 май 2015, 10:16
   
  19
   
  4

  Егати нескопосаната статия! ОчОвадно всичко е написано отпълен профан, живуркащ по новия, дЕмоКратичен начин- купуваш супер скъпа кола с всичките си пари и я караш от време на време (щот' нямаш пари за бензин((по български-за газ)) с гуми, от които стърчат теловете! Обаче си Бен ГъЗар!!
  Т.е. не щем "зависимост" от Русия, обаче нема париии! И за по-лесно??? натискаме "пауза" и кат' забогатеем (да бе, да) купуваме всичко "с найлончетата"...
  Аз вчера на улицата срещнах марсианец-попита ме как да придобие гражданство-казах му да мине нелегално границата с турция, ама да внимава с посоката...

 2. #2
  поезия 16 май 2015, 11:48
   
  18
   
  1

  Народният поет не може да прозре факта, че дори и да се купят нови или втора употреба изтребители, то периода им за доставка и въвеждане в експлоатация ще отнеме няколко години! Това е при положение, че имаме стартирала процедура одобрена от Народното събрание! След като такава няма и никой няма и намерение да я стартира, то евентуалното придобиване на нови/стари изтребители може да отнеме десетилетие! В това време ще трябва да ни охраняват гълъбите на мира или друг братски народ!

 3. #3
  полковника 16 май 2015, 11:48
   
  10
   
  1

  Ген. Радев е прав. МиГ-29 се поддържат в летат. годност заради бойното дежурство и подготовката на младите летци до застъпване в операт. гот. на "новия тип боен самолет". Ненчев незабавно започва преговори за доставка на "нов" изтреб. с основно внимание на европейските производители. Ген. Михов съвместно с бивши министри, зам.-мин., военпрома и бълг. общественост, поддържа (лобира) в НС изпълнението на Програмата за развитие на отбранит. способности на ВС на РБ 2020г. в пълен обем и в съкратени срокове (до 5 г.).

 4. #4
  Той 16 май 2015, 12:25
   
  17
   
  1

  Няма никакъв шанс тази атака на кръга "Капитал" срещу ген. Радев, който те много добре знаят, че е прав!

 5. #5
  Вайс 16 май 2015, 12:30
   
  26
   
  2

  То пък едни "съюзници"..... пази боже, както се казва.
  Тези съюзници са реални само в главите на една голяма част от ПЛЪХОВЕТЕ, които в България се имат за политици..Тези същите временно закупени от ЦРУ и американското правителство за да работят против народа си, тоест против българите.Целта е нас тук да ни няма, да измрем унизени, болни и нещастни.. Това е целта на новия ни голям "съюзник" - наследник на смръдливо краварско племе!! И тази си цел той успешно ще постигне чрез тукашните олигофрени, назоваващи се политически елит, моля ви се!!! Държави, като Судан, Танзания, Уганда, да не говорим за Йордания и Мароко, примерно, който са с пъти по малък БВП от нашия успешно превъоръжиха бойната си авиация с десетки модерни изтребители, като Ф 16, Миг 29, Су 27 и Су 30 - нови и втора ръка, докато ние от 15 години разсъждаваме как да купим цифром и словом 8 / осем / самолета!!! И съюзниците стоят и гледат сеир!!! ЕБАТИ съюзниците. Тези от моето поколение и по възрастните помнят едно време, когато верен съюзник ни беше една друга сила какво получавахме като бойна техника за трите рода войски напълно безплатно, че и резервни части за същата тази техника. ДАНО ПРОВИДЕНИЕТО ДА ПАЗИ УНИЗЕНАТА НИ И СКАПАНА ДЪРЖАВИЦА!!
  За това се молете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. #6
  DIV 16 май 2015, 13:14
   
  14
   
  2

  Статия, целяща да раздвои мнението на "българския данъкоплатец" и настрои хората срещу "проруския пирует на военните".

  А да, и много хранителен мат'рял за НОевИя ковчег...

 7. #7
  емигрант 16 май 2015, 14:38
   
  14
   
  1

  Заглавието на статията трябва да е :

  АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ

  Капиталите, Прокопиевски усвояват финансиранено.
  Бедни ми Радев, костелив орех си. Носиш сърце на авиатор, но нямаме шанс брат. Ако някой е имал намерение България да има авиация, през тези 25 години щеше да има плавно обучение на персонал в тази посока. Целта е в Български ръце да няма никакъв вид оръжие, много добре си знаят кирливите ризи и си дават сметка че може да се обърне срещу тях. Тия къде сега уж са за учение, няма да си отидат, ще намерят причина да се окопаят. Ще пазят марионетките си, ако полицаи и военни скочат ще спретнат варианта Ирак, Либия.
  Помните ли оня къде преди 18 години каза
  КОМАНДАТА БЕГОМ КЪМ НАТО, НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНА ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ,
  Купиха и него

 8. #8
  Капитана 16 май 2015, 19:21
   
  9
   
  2

  Какво очаквахте да излезе на страниците на в. Капитал?
  Всичко се прави умишлено с цел както съобразява един човек по-горе, да ни няма.
  Как? Много лесно. Съсипва се икономиката. Това влече след себе си съсипия и на армията. Без армия могат да ни ядат сурови и да преглъщат с кока кола.
  Ако в България има промишлени количества шистов газ ни чака съдбата на югоизточна Украйна. Зачистване на населението. Част ще се разбяга кой къде успее, част, голяма, ще се кротнат по вечните паркове при предците си, част ще останат защото някой трябва да мете пистите на летищата и да мие чинии в американските гарнизони тук. "Кръстопътя" на Балканите не може повече да се регулира и контролира от племето което го населява днес. Значи племето трябва да изчезне. А, пропуснах. може би ще има резервати за българи с културна автономия. Ще има фолклорни ансамбли, които ще показват както индианските ансамбли какво е било племето тук някога.
  Има ли алтернатива? Четете поговорките за лозето!

 9. #9
  Аз 17 май 2015, 00:32
   
  2
   
  0

  Едно питане... Защо като няма пари Бойко продължава да използва Кругарите като TAXI-та?

 10. #10
  приходящ 17 май 2015, 01:21
   
  2
   
  4

  "Едно от изискванията на западните ни партньори е на новите самолети да летят млади пилоти от капитан надолу, което автоматично декласира целия елит на българските ВВС. " - явно тук е заровено половината от кучето.
  С оглед на текущите възможности е ясно, че ще има период (къс или дълъг, това е друг въпрос), в който Air Policing-a ще се изпълнява от съюзнически сили. Въпросът е така да се направи, че периодът да се скъси максимално.
  Това, разбира се, няма как да стане с реване за "великите" руски изтребители! И колкото по-бързо се осъзнае това от ВВС, толкова по-добре ще е за тях.
  Няма какво да се лъжем - моментът за плавен преход към по-добра техника безвъзвратно е изпуснат. Всички осъзнават това, но както е отбелязано и в статията - никой генерал не иска да си отиде като "гробокопач" на руската техника.

 11. #11
  Кугър 17 май 2015, 05:52
   
  4
   
  1

  Не знам дали има решение на този въпрос. Картинката обаче е следната: РФ не мисля че ще ни обновява авиацията, след като сме във война де факто с тях . Това вече беше достатъчно ясно изразено от нашите държавни тикви, упс , ръководители. Нато не желае да даде техника безплатно или на добри условия. Единствения начин е да ги принудим като повдигнем въпроса за компенсации. България може да бъде изравнена за 3 дена от коя да е вражеска / "приятелска " авиация при сегашните условия. Сегашния статут на българската ария е както е бил по време на Ньойския договор. Т.е. - бита карта. Ние де факто нямаме армия. РФ и да иска няма как да помогне. Можем евентуално да се надяваме на добрата воля на гърци и румънци , ако изобщо и те имат възможността да охраняват небето ни. Ако изобщо е опрял въпроса до снабдяване с някакви аероплани в бъдеще, накарайте ги поне нещо да се сглобява в България. Да преместят някаква апаратура тук , някакви работилници, фабрика, както е било по времето на приятелството на Борис 3 с Гьоринг и Хитлер. От този срамен за България период поне е останало едно нещо позитивно - че даже Хитлер не се е държал така лошо с нас, както сега американото, ингилизите и еврогейците.

 12. #12
  Н Лишев 17 май 2015, 09:42
   
  5
   
  1

  Откъсвайки поглед от "разумните" човеци и насочвайки го към животните, някой е възможно да разбере, че за да съществуват, те извършват само 4 /четири/ действия точно в посочения ред: 1. Осигурявават защитата си. 2 Осигуряват материални средства за съществуване . 3 Осигуряват потомство. 4 Съюзяват се съссебеподобни .Нарушаването на тази последователност поради физически недъг или глупост, задължително довежда до елиминация на негодния организъм чрез бавна гладна смърт или по-бързо изяждане наживо. Какво направихме ние особено "умните" българи - останахме беззащитни ,останахме безработни, намаляхме с 2 млн., съюзихме се с вековния си враг "латините". Напълно заслужено ни се случва това, което трябва - бавно умирайки от глад, да ни изяждат живи.

 13. #13
  Да си ходи! 17 май 2015, 10:21
   
  2
   
  3

  Генералът да си ходи! Вината е негова! На изпроводяк да забере и дъртаците на летателна длъжност в Графа. Всичко над 40 да зачезва! Ама имали академии, имали курсове!..... Като имат - да стават щабни! Летеното е до капитан, тук таме майор и то под 40. Да им махнат летателните е да се занимават с щабна дейност щом са толкова ценни!
  Как минават АЛК? С колко диоптъра са им очилата? Това са все проблеми, допуснати да се случат от Радев. Затова да си ходи и той, и чичковците! Младежите ще се справят и без бастунджиите!
  Комай толкова пенсии в Графа не е имало никога преди!......

 14. #14
  старика 17 май 2015, 11:35
   
  1
   
  1

  Имам само един въпрос, кое е общото във въпросите:
  Защо хляба загаря?
  Защо жената ражда?
  Защо удавника се удавя?
  Ето че се събуди генерал Радев, или се отрезви, след като предходни тигри го водиха до тук!

 15. #15
  HUS 17 май 2015, 13:33
   
  2
   
  0

  Напълно съгласен с #13.
  "Да им махнат летателните......" , ето тука е заровено кучето и мирише, та не се издържа!
  Всичко е за пари, много пари за няколко стотин човека на летателни длъжности.

 16. #16
  до приходящ 17 май 2015, 14:32
   
  0
   
  2

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 17. #17
  емигрант 17 май 2015, 14:46
   
  3
   
  2

  Абе драги ЕвроГейци, скъпи соросоиди за 25 години ако господарите ви така наречени партньори и партньорки са имали нещо в главите си за военна авиация.щяха да обучават персонал. Авиокомпания БАЛКАН от 90 -91 година започна да изпраща пилоти в Маями за обучение на Боинг. Но понеже не сте в състояние и клечка за в гъза си да издялкате постоянно Русия ви пречи. Русия си се прибра у дома и си гледа своята къща.. Гледа ви сеира и не ви бръсне за слива.
  Някой може ли да ми обясни що е то партньор.

 18. #18
  Дос 17 май 2015, 17:14
   
  2
   
  1

  Точно така, ако до сега НАТО,ЕС, САЩ искаше да ни даде възможност да развиваме армия и авиация щеше да го направи. Сега и да започне да го прави е много, ама много късно.

  Гледам че започнаха масово да критикуват хората излезли да протестират срещу Пеевски. Да , ама ТЕЗИ хора свалиха Пеевски за 1 ДЕН !!! A не онези платени палячовци след тях , които обърнаха попътния вятър за Боко и компания. Правете разлика!!!! Едното е народа и той е много, а другите бяха малка шайка самодейци и се появиха много след това.

  Ако Румъния или Гърция ги привикат да ни охраняват небето те няма да го охраняват за нас, а ще ни анексират. Явно това е идеята на онези дето го организират. Идеята е България да я няма. Не искат славяни да има много по тези земи.

  Махайте Боко, Плевнята, фалшивото БЗНС и реформаторите. Докато е време. Колкото по-бързо - толкоз по-добре. Гърците и сърбите вече преговарят с Путин. Да използваме момента и да натиснем. Ще спечелим нещо. Или Запада ще ни дадат технологии да развиваме авиация и други стратегически отрасли, или ще ги получим от Русия, ако сме приятели с тях, макар да сме на книга с Нато и ЕС. Отношенията ни с Русия трябва да са приоритет в момента. Да не се допуска война между нас и враждебно отношение. Това и идиот може да го осъзнае, камо ли здравомислещ.

  Ако нещата се закучат и Запада продължи да увърта и да ни гъбарка - с Русия напред ! Разкарваме базите на Нато от България и пристигат руснаци да се обучаваме заедно. Хем ще сме обучени много по-добре от еврогейските и американски плужеци.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка