ТТИП – споразумение или недоразумение !

Pan.bg 17 май 2015 | 18:58 views (4225) commentaries(9)
img infobalkani

ТТИП – споразумение или недоразумение !Най-голямото тайно споразумение

ТТИП /Трансантлантическо Търговско Инвестиционно Партньорство/ между САЩ и Европейският съюз е в пълен ход. Едно чудовищно “създание” от корпорациите за корпорациите, за икономиката и бизнеса, но против хората и правото им на живот на тази Планета. Тайните преговарящи, назначени незнайно от кой, решават нашата съдба, отнемат правото ни на свободен избор на живот и мирно съвместно съществуване. Самият главен преговарящ за ЕС, Карел де Гухт говори много,но не казва нищо.

“Както знаем, България подкрепя тези преговори,като необходимост от повишаване на икономическия растеж в ЕС и засилване на стратегическото партньорство със САЩ”, по думите на външния ни министър. “Решението за сключване на търговски споразумения се взима с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС. С оглед осигуряване на максимална прозрачност бе взето решение за мандата на ЕС да бъде публично достояние. Българската страна подкрепи това решение, което е важна стъпка за премахване на опасенията от евентуална „американизация“ и занижаване на стандартите в Европа”, каза Митов. Друг е въпросът,колко ще е прозрачен и публичен процеса и как ще се избегне неговата “американизация”, в България и в тези 28 страни от ЕС !?

image

Какво ни обещава това “хуманно”споразумение :– натъпкани с хормони меса, клониран добитък, хлорирани птици и ГМО, които са забравени в Европа, но разрешени в САЩ. ТТИП може да отвори широко вратите на вноса на американски ГМО семена, породи и продукти в Европа, където пазарът им е силно ограничен от европейски, национални и регионални регулации, забрани и мораториуми.
– ТТИП не дава отговор застрашава ли контрола на ЕС по регулация на опасните химикали с цел опазване здравето на хората.Дали няма да се заобикалят правилата по отношение на химикали свързани с рака на гърдата,аутизма и безплодието,като “Биофенол-А”и хербицида”Раунд-Ъп”,както и вредните за пчелите неоникотиноиди на “Байер” и “Синджента”,които временно са забранени от Европейската комисия.
– ТТИП урежда споровете между корпорациите и държавата в ущърб на държавата и нейните граждани.Ако действащ закон в страната повлияе на печалбата на бизнеса, то корпорацията може да съди държавата за сметка на данъкоплатците. Всички тези дела ще се гледат от арбитражен съд с трима арбитри,а не от обикновените съдилища и решението според международното право е задължително.
– Не са обещаващи и показателите за растеж,просперитет,нови работни места,както и защита правата на работниците и служителите. Според експерти, такова едно подобно споразумение, като НАФТА /Североамериканското споразумение за свободна търговия/, между Канада, Мексико и САЩ е унищожило над 700 000 работни места в САЩ и е увеличило бедността в Южно Мексико.
– В САЩ фракингът набира скорост с цел увеличаване на запасите от газ. А какво е фракинг /fracking/ – вкарване на химикали и вода под високо налягане в земята, което от своя страна замърсява питейната вода,почвата и околната среда. Кой ще носи отговорност за това и дали евтиният газ може да замени нашето здраве и унищожаване на земята, е въпрос на който ,никой не се наема да отговори !
Защитници на околната среда от цял свят са твърдо против фракинга.Протестите против шистовия газ у нас,съседна Румъния, Литва от 2012 и 2013 години доказаха, че Европа не желае такива технологии и дадоха силен отпор в прекратяване дейността на американската компания “Chevron”в България. И макар Лондонският “The Financial Times”да вижда ръката на Москва и “Газпром”, че протестите са били платени от тях, в спецслужбите на страните от Централна и Източна Европа не съществуват никакви доказателства за такава следа. Сега когато цените на нефта падат и дискусиите за енергийната сигурност на Европа са в разгара си,съдбата на американските шистови проекти,стават все по-нерентабилни.Засилването на позицийте на”шистовата революция”в САЩ и проведения референдум в Тексаския град Дентон за добива на шистов газ,по метода на фракинг, които фирмите налагат в Европа, показват,че 59 % от допитаните са за забрана на метода. А германският вестник „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, определя проведения референдум,като“един от най-забележителните резултати“ на американската предизборна кампания.
ТТИП се явява като едно недоказано, неизгодно за хората “споразумение”,вредно за околната среда,правата на гражданите и независимостта на Европа.Необходимо е да се разсекрети целият преговорен процес и се замразят преговорите, докато обикновените граждани от двата континента не се запознаят с текстовете и основните постулати.Секретността на преговорите води до дълбокото съмнение,че преговарящите има какво да крият. Дискриминирането на гражданите от процеса и участието на лобисти и корпоративни представители прави преговорите непочтени, неприемливи и забулени в тайственост.

Печелившите от едно такова споразумение са само банките и корпорациите. И докато е време сами трябва да си помогнем и направим нещо против това ТТИП. И за да няма после недоразумения от това споразумение е необходимо Европейският съюз да подложи на референдум неговото окончателно отхвърляне или приемане.

Автор: Орлин Иванов

Източник: http://orlivanov.blog.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Красимир Димитров 17 май 2015, 19:30
   
  11
   
  7

  Това не са преговори, а опит за налагане на американските интереси в Европа! Вместо Европа да приеме Русия за съюзник и да защити интересите си, тя се зъби на руснаците!? Това е пагубна политика, водеща до превземането на Европа от американските корпорации и превръщането ни в колония. Ще бъдем перла в короната!

 2. #2
  Никакво ТТИП 17 май 2015, 19:33
   
  12
   
  7


  САЩ доказаха, че са пълни идиоти!
  Не ни трябва никакво търговско споразумение с тях!
  Да си ядът сами ГМО-храните и да си унищожат подпочвените води с фрекинг-а...
  Ние сме Европа и не искаме никакви извращения с природата а още по-малко искаме корпорациите да ни определят всичко!

 3. #3
  хахаха! 17 май 2015, 20:03
   
  7
   
  11

  Чакайте бе, каква Европа сте? Нали сте за евразия? Нали сте балканци? Нали не ви пука за ЕС? Нали пътя за Европа за вас минава през Босфора?
  С вас или без вас ЕС ще сключи това споразумение, така че няма защо да се пените.
  Кръгом! Свободно! Свободни сте!

 4. #4
  До #3 хахаха! 17 май 2015, 20:14
   
  9
   
  5


  Тъпите марионетки в ЕС ще подпишат и унищожат Европа.. на там отива работата... САЩ са ги хванали много здраво и вече всичко могат да правят с този смотан съюз....
  Не е за радване изобщо!

 5. #5
  Красимир Димитров 17 май 2015, 20:20
   
  10
   
  5

  До №3 хахото
  Чифут, ние сме българи и сме в Европа, за това ни интересуват такива договори! Марш в анадола и не се появявай тук, четак долен!

 6. #6
  Капитана 17 май 2015, 20:49
   
  8
   
  3

  ДО ВСИЧКИ

  "Решението за сключване на търговски споразумения се взима с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС......" - каза Митов.
  Може ли България да повлияе на квалифицираното мнозинство??? Що ли питам?
  Ясно ли ви е сега какво ще стане??? Не само че ще унищожат повечето европейци/от средната класа надолу/ а и ще си платят за това. Понеже ние сме много далеч от средното за Европа ще се преселим всички в уж "по-хубавия" свят. И за това американците няма да харчат пари за оръжия с които да се самоизбиваме като в Украйна, а сами ще си платим. Включително. погребението. Ейтова ни чака. докато американските мекерета като Митов не бъдат изринати в САЩ по местата дето вадят шистов газ за да е се въдят повече. След това, вън от НАТО и ЕС, а последните две вън от България. На курорт да си харчат парите за български биопродукти - добре дошли. Пари взимаме всякакви.

 7. #7
  антропологов 17 май 2015, 21:01
   
  5
   
  9

  Димитров, безпокоя се, че с това ниско чело, с тая виснала челюст, с леко дръпнатите ти очи и този тъмен цвят на КОЖАТА си далеч от европейското....
  Успех с генетичните тестове!

 8. #8
  Красимир Димитров 17 май 2015, 21:17
   
  6
   
  3

  Антропологов, вземи си банана и влизай в клетката. Тестовете за днес свършиха.

 9. #9
  Таратанци 19 май 2015, 16:34
   
  1
   
  1

  Точно пък ти, Димитров, не определяш кой къде да ходи.
  И в твоя стил - айде марш в Сибир.
  Дали Путьо ще ти прави там компания?
  Едва ли.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка