НАТО и новите му мисии

Pan.bg 17 май 2015 | 19:01 views (3115) commentaries(7)
img В ХХI Алиансът почувства необходимостта да преразгледа своите цели и да разшири границите на интересите си

Разнообразието от актуални въпроси, обсъдени на конференцията на външните министри на НАТО в Анталия, показа колко далеч се простира сферата на интереси и дейност на алианса, в който сега членуват 28 страни. Още едно доказателство за горепосоченото стана факта, че на тази среща бяха представени много страни, с които НАТО така или иначе си сътрудничи – от Босна и Херцеговина до Австралия, от Украйна до Монголия.
В периода на Студената война броят на членовете на НАТО, а също така пространството и характера на мисиите, с които организацията се захващаше, бяха доста по-ограничени. Целта на алианса беше да осигури безопасността на Северна Америка и страните-членки в Европа от Варшавския договор начело със Съветския Съюз, а също така със съвместни военни сили да не допусне избухването на нова световна война.
image
НАТО успешно се справи с тези мисия. След края на Студената война Варшавският договор остана в миналото, но НАТО продължи да съществува.


Когато светът навлезе в ХХI, НАТО почувства необходимостта да преразгледа своите цели и да разшири границите на своите интереси и дейности. Организацията изпрати свои военни части в някои нестабилни региони – от Босна и Херцеговина до Афганистан – и пое нови миротворчески мисии.

Новите заплахи през последните години в различни части на света възникват заплахи, които са способни да окажат влияние на индивидуалната или колективна сигурност на НАТО, а също така и на неговото бъдеще. От гледна точка на НАТО заплахата от тероризъм е също толкова опасна, както и директната военна заплаха в Европа.

Но само тероризмът ли? В сферата на интереси на НАТО в момента влиза политическия хаос и нестабилността в различни ъгълчета на света. Последният пример за това е операцията в Либия.

С други думи, мисиите, които поема НАТО, могат да излизат извън пределите на определената по-рано география, а характерът на предприеманите действия – варира в зависимост от типа на заплахите. По тази причина не е учудващо, че освен украинската криза във фокуса на внимание на срещата на НАТО в Анталия беше тероризма. Турция като домакин на форума подчерта необходимостта от по-ефективно сътрудничество в борбата срещу Ислямска държава.

Колко далеч може да стигне НАТО?

В НАТО съществува принципна договорка по въпроса за борбата с тероризма. В навечерието на срещата генералният секретар Йенс Столтенберг отбеляза, че алиансът ще обсъди какво още може да бъде направено в борбата срещу ИД.

Но целият въпрос се концентрира в следния детайл: колко далеч може да отиде НАТО? До момента алиансът се въздържаше от активна намеса и остави тази задача на САЩ. При това официалните лица от пакта всеки път заявяват, че не трябва да се очаква намеса и подчертават, че НАТО не може да бъде алтернатива на ООН.

Появяващите се нови заплахи, както и търсенето на сигурност свидетелстват за необходимостта от провеждане на нови мисии. От тази гледна точка НАТО е готово да модернизира своите стратегии.

Самия Коен, вестник "Миллиет".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  емигрант 17 май 2015, 19:11
   
  17
   
  3

  Аз с моета проста кратуна мисля че Република България е окупирана незаконно и подложена на геноцид от САЩ, затова моля НАТО да вземе спешно мерки

 2. #2
  Красимир Димитров 17 май 2015, 19:53
   
  13
   
  3

  Колега емигрант, недей така грубо с думи като окупация и геноцид, просто сащ ни демократизират! Територията им трябва и това си е наш проблем, родили сме се на тяхна територия!?

 3. #3
  НАТО, свят, песен 17 май 2015, 20:35
   
  8
   
  2

  Александър Симов 14.05.2015 |  Видяна 3633 пъти
  НАТО ли е целият свят бе, братче?

  /Поглед.инфо/ Има мигове, в които цялата бляскава маска от либерални клишета, митологеми, фалшиво лицемерие и абсолютни лъжи изчезва и разкрива истинската картина на политическата ситуация. Понякога тези събития са дори неочаквани. И идват като прозрение от най-баналните и пиарски сценки, предвидени да показват на земното кълбо какви пичове са милитаристичните копелета от един алианс, който от ден на ден става все по-безумен.

  Лично за мен това откровение дойде, когато видях клипчето, в което външните министри от НАТО пеят прословутата песен "We Are The World" (Ние сме светът) и се клатят като надрусани с нова дрога музиканти. Това стана по време на вечерята след края на заседанието, на което те обсъждаха проблеми на сигурността от Украйна през Сирия,та чак до Либия. На сцената бяха изтъпанали генералния секретар Йенс Столтенебрг и командващия обединените сили в Европа ген. Филип Брийдлав, както и ръководителя на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

  Камерата е абсолютно немилостива. Защото, освен сцената, тя дава кадри и от това как други мазни бюрократи, хванали се за ръце, разиграват нещо като евроатлантически вариант на хоро и човек, който е имунизиран срещу патетиката на излъсканите държавни чиновници, със сигурност би поискал да повърне докато ги гледа. Между другото, в коментарите под клипчето в Ю тюб някой беше написал точно това: "Искам да повърна", а друг изключително вярно бе вметнал, че истинският текст на песента трябва да е: "We are killing the world, we are killing the children" (Ние убиваме света, ние убиваме деца).

  Това тъпашко самочувствие на най-силните, че изчерпват целия свят, е отразено изцяло в избора на песен. Ако НАТО е света, то значи цялата друга планета не е. По-голямата част от земното кълбо не е в НАТО, но имам лоша новина за нея - вече сте отписани. Бюрократите пяха единствено и само за себе си, опиянени от усещането, че са световни лидери. Може би точно защото те са световни лидери, светът е в това положение. Когато те управляват клоуни, не можеш да искаш смисъл.

  Между другото - песента "We Are The World" е изключително хубава и има много трогателен текст. В него се изразява увереност, че само когато човечеството е единно, то може да се изправи срещу всички беди и се призовава за протягане на спасителна ръка, за един по-ярък ден. В този текст наивно се говори, че трябва да се дава повече и това е пътя за спасението. Хохохо, и това го пеят министрите на организацията, която е втренчила алчно очи в бюджетите на най-бедните си членове и иска да откъсне от тях пари за старо въоръжение. Абсолютно несъотвествие между текст и певци. Направо карикатурно със своята нелепост.

  Според мен, превръщането на срещите на НАТО в един купон на ентусиазирани млади кариеристи, които гледат как застаряващите им големи шефове се излагат, показва все по-ясно, че НАТО вече никога, ама никога няма да бъде част от решенията. Този алианс е част от проблема. Съществуването му се е свело до пеене на американски песни и самовъзхищение на белите якички, че управляват целия свят. Само те си знаят как го управляват - някоя бомба тук, някоя бомба там, бомбардировка над някоя страна с петрол и целият свят (а не забравяйте - те са света) тържествува.

  Който пее зло не мисли, гласеше една българска поговорка. Ето, че имаме видеодоказателство колко е сбъркана тя. Тия пеят и се кефят, все едно наистина са хванали небето за интимните части. А в последните години всичко, с което се захванат, е пълен провал. НАТО е една тъжна, нелепа и шантава останка от времената на Студената война и нейното запазване в годините след 1990 година беше ясен симптом, че новият хегемон на света иска да си има армия, която да употребява по своя воля, където си реши.

  Заради това песента на външните министри от НАТО днес звучи повече от цинично. Целият свят вече може да го види. Евроатлантизмът приключва като идея, защото е изтощен, изхабен и е затънал в собствената си политическа немощ да реши какъвто й да е проблем на планетата. И, интересно, дори в най-десните български сайтове, коментиращите във форума схванаха пълната перверзия на показаното. Разбира се, винаги има трима-четирима психодесни, които са готови да се напикаят от радост, щом видят нещо натовско, но отвъд тях вече има едно стържене със зъби, едно тихо недоволство от това, че НАТО не само не е цивилизационен избор, но очевидно не е дори и културен такъв. Тия пичове, министрити, дори не могат да махат ръцете си в правилния ритъм на песента...

  Но сега вече е по-лесно. Сега вече имаме начин да видим палячовците, които са си въобразили, че са супергерои. Едни караоке-клоуни, които само си мислят, че те са света.

  Не са. 

  Опасявам се, че са решили обаче да го научат по трудния начин.

  Тагове: НАТО, свят, песен, външни министри, We Are The World,
  Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

 4. #4
  3 ф ено 17 май 2015, 20:54
   
  5
   
  9

  Първият признава, че е проста кратуна. Вторият е само една виснала кожа. Отсъства само долно-задната част. Абе коректорке, обозначи се!

 5. #5
  До №4 3 ф ено лайно 17 май 2015, 21:11
   
  7
   
  3

  Тебе са те обозначили манафите, радвай се.

 6. #6
  Ние сме света, не НАТО 18 май 2015, 01:26
   
  1
   
  1  Ето това е клипа. Публикуван от Ройтерс за първи път на 12.май т.г. .От последната им среща в Анталия.Миналата седмица. Даже Дейлимейл ги нарича сбирщина на евтина сватба.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3082214/Probably-best-stick-day-job-chaps-Cringeworthy-moment-Nato-foreign-ministers-sing-world-day-talks-Ukraine-Libya.html

  Имайте пред вид обаче че тези "изяви" не се правят за нас, ние да ги видим. А за тези, които ходят на техните сбирки. Груповата психоза работи. Груповото мислене се прилага и по този начин и то много успешно. Трябва да си наистина външен човек за да видиш какво всъщност представлява, защото "посветените"( натовци) не могат да го осъзнаят на момента, а след случката им остават "весели спомени за винаги".

  Тези хора ( като Столтенберг и Брийдлъв ) не са точно глупави, макар да имат явно видими наченки на психопатия.

  Вижте защо България трябва да има "еърполисинг" от вън. Вижте защо са осакатили армията ни, а сега се опитват да кастрират и авиацията ни, или поне това което е ostanalo от нея:

  http://rt.com/news/258641-more-nato-forces-russia/

  Stoltenberg also said the activity of the troops will increase, with "more air policing, with more naval presence and also with more exercises."

  Вижте, те подготвят една група хора "за бързо реагиране" и това не са хора от България, а от Дания, Норвегия, Полша. Българи те не само че не предвиждат, но и се стараят да са неподготвени максимално. Те много добре знаят че 1. българи трудно ще намерят които да се бият срещу РФ. 2. България е страна която е традиционно приятелска за РФ. Видяха че тази стратегия работи в Украйна, сега я прилагат и у нас.

  Това което прави военния министър заедно с Борисов и Плевела е да спазват уговорките които са обещали на тези сбирки да спазват. Тези хора са добре подбрани не от нас, а много преди ние да разберем за съществуването им. Тези хора не са избирани от нас също. Все още търси отговор въпроса как се появиха "резервните " бюлетини.

  чуйте това:

  How Bilderberg Works: An Institutional Analysis /
  /

  Обясява как обикновени хора могат да се оплетат в груповото мислене на такива организации.

 7. #7
  whatreallyhappened.com 18 май 2015, 05:35
   
  0
   
  0

  http://www.veteransnewsnow.com/2015/05/16/how-to-fight-western-propaganda/

  How to fight western propaganda

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка