ФРОГНЮЗ: КРОЯТ ФУРАЖКАТА НА НАЧАЛНИКА НА ОТБРАНАТА. МОЖЕ БИ ЩЕ ГО НАСЛЕДИ ГЕН.ПОПОВ

Pan.bg 21 май 2015 | 00:02 views (6215) commentaries(6)
img Само във Фрог: Кроят фуражката на вицеадмирал Николов

Няма да бъде удължен мандата на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Така на 9 на февруари, когато навършва 58 години, той ще премине в резерва. Това научи Фрог от източници в министерството на отбраната.

Тази година за 6 май по-горно генералско звание бе дадено на заместника му – вече генерал-лейтенант Константин Попов. Офицер №1 вицеадмирал Румен Николов не получи четвърта звезда, което е сигурен знак, че министърът на отбраната и върховният главнокомандващ няма да разчитат на него през следващата година.

Знак за тази позиция на министър Николай Ненчев е и фактът, че през последните месеци той не се съобразява с мнението на вицеадмирала при разработването и утвърждаването на новия устройствен правилник на ведомството. Много пъти началникът на отбраната научаваше последен за подготвяни промени, а хората от политическия кабинет на министъра дори не смятаха за необходимо да го информират за някои от реформите. В края на краищата бе съкратен и офиса на вицеадмирала, като бе постигнат компромисен вариант - да бъде обединен в една дирекция със „Съвместни съоръжения”.

Още е рано да се товори кой ще седне на стола на вицето при евентуалното му пенсиониране. Най-вероятно е това да бъде точно заместникът му генерал-лейтенант Попов. Мястото му може да бъде заето още от тримата командири на видовете въоръжени сили по закон, като едва ли това ще бъде контраадмирал Митко Петев, който само преди дни стана шеф на военноморските ни сили.

По министерските коридори се говори под сурдинка и за липсата на подготвени офицери, които да заемат генералски длъжности. Някои дори си припомнят с носталгия за генералитета от Джурово време и в пърите две петилетки на демокрацията. Липсата на полковници за лампази е проблем не само за структурите и формированията на самата армия, но и за назначаване на генерали на отговорни длъжности в натовски щабове и за аташета по отбраната в други държави.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  фугас 21 май 2015, 01:21
   
  5
   
  0

  Вицеадмирал Николов ще навърши на 09.02.2016г. 59години а не 58...

 2. #2
  ВиК 21 май 2015, 06:42
   
  3
   
  7

  Баси големите руки, брат!
  Единият морски - с тежък махмурлук, другият - с безумен поглед обяснява необяснимото.
  Айде в канала!

 3. #3
  Йонко 21 май 2015, 09:21
   
  3
   
  1

  20 г. политико-блудство и ку---лък вече дават плодове.

 4. #4
  Евгени 21 май 2015, 10:46
   
  2
   
  2

  За съжаление виждам само сини униформи на ръководни постове.Преди не е било така до ръководен пост е могло да се стигне само от сухопътен офицер и то не случайно,а защо не случайно си отговорете сами.И колеги не ме разбирайте погрешно никой не искам да обидя.

 5. #5
  ВВС 21 май 2015, 19:22
   
  2
   
  0

  Ами тъкмо по плана за пълно ликвидиране на Въоръжените сили. Започна го едно джудже с наполенов комплекс и ще го приключи същото такова, пръкнало се от същото котило. За жалост и аз не съм много по-стока от тях, щом само пиша тук и се моля за Божие възмездие.

 6. #6
  наблюдател 21 май 2015, 19:56
   
  1
   
  0

  Щото и този лилипут ще оправи армията.
  Колкото ген. Михов я оправи като действаш офицер, а сега се пъни като политик и пак същия резултат.
  Господа , на фона на тази бедна държава , даже много са парите и шапките които служат в тази армия , която в момента нищо не прави.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка