Кроят фуражката на началника на отбраната - продължение с уточнение

Pan.bg 21 май 2015 | 10:45 views (5916) commentaries(12)
img полк. Валентин Цветанов (р)
Уважаеми читатели,
Вчера в сайта ни, от Frognews, беше препубликуван материал под заглавието „ФРОГНЮЗ: КРОЯТ ФУРАЖКАТА НА НАЧАЛНИКА НА ОТБРАНАТА. МОЖЕ БИ ЩЕ ГО НАСЛЕДИ ГЕН.ПОПОВ”.
Дължим на читателите си следното доуточнение:
Материалът е препубликуван без редакторската ни намеса. В този материал обаче има няколко неточности.
Първо: Когато се говори за „мандат” на началника на отбраната, следва да се има предвид записаното в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Там, в чл. 83, ал. 2 е казано, че „Началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.” Т.е. сегашният началник на отбраната „има пред себе си” още малко повече от 3 години да „стои на поста” и по сегашния закон, в настоящата или следващата година няма необходимост да му се „удължава мандата”. Законът не разглежда удължаване мандат на началника на отбраната.

Второ: Заместник-началниците на отбраната могат да бъдат „тризвездни” и съвсем закономерно, съобразно заслугите му, генерал-лейтенант Константин Попов вече носи на раменете си такива пагони. Това, че в настоящия момент и той, и началникът на отбраната са с равен брой звезди на раменете - е също в рамките на Закона и нормативните документи. Необходимо е да изтече поне една година, за да може да бъде присвоено по-високо висше военно звание на сегашния началник на отбраната. Вицеадмирал Румен Николов получи настоящото си звание преди по-малко от година. Съгласно чл. 19, т. 10 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, минималният срок за прстояване във висше военно звание е 1 година. Вицеадмиралът получи настоящото си звание в края на месец юни 2014 г.
Трето: Законът и Правилникът не посочват, че „мястото на началника на отбраната може да бъде заето от тримата командири на видовете въоръжени сили”, както е написал Frognews. Може би колегите от този сайт са чели по-стар закон. В стола на началника на отбраната може да седне всеки генерал/адмирал, носещ на раменете си три или поне две звезди. За „двузвездните” обаче е необходимо да е престоял в това звание (генерал-майор или контраадмирал) поне една година.
Четвърто: А за написаното, че „По министерските коридори се говори под сурдинка и за липсата на подготвени офицери, които да заемат генералски длъжности и някои дори си припомнят с носталгия за генералитета от Джурово време” - подготвени офицери, със завършени генералщабни академии ИМА! Нека желаещите и имащите право да получават такава информация да се обърнат към колегите в дирекция „Управление на човешките ресурси” на МО.
Пето:
Шапки винаги ще се кроят, защото хората идват, служат и се сменят. Защото военнослужещите носят униформи, носят и шапки. Защото заради хората в униформа съществува и „Интендантско обслужване” - където се кроят, и шият, и униформите и шапките. И там ще се ушият и четиризвездните униформи, и шапки, и на адмиралите и на генералите. Защото е съвсем естествено на поста „началник на отбраната” да застават и генерали и адмирали.
Да пожелаем на днешните именници - здраве, щастие и повече поводи за усмивки в забързаното им воинско ежедневие!
Честит имен ден, колеги и приятели!

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Евгени 21 май 2015, 10:51
   
  18
   
  3

  Така и с нищо не се запомни тоя началник,като си иде въобще няма да му се осети липсата.

 2. #2
  Боцмана 21 май 2015, 11:41
   
  15
   
  1

  А предните с какво ги запомнихме?

 3. #3
  Евгени 21 май 2015, 12:08
   
  9
   
  4

  Да и предните с нищо не ги запомних ме.Извода е че армията няма нужда от такъв пост.

 4. #4
  Мазен курбан 21 май 2015, 12:33
   
  17
   
  1

  Е как предния го запомнихме като единствения началник на отбраната кандидатирал се на поредните избори от квотата на ДПС.

 5. #5
  Лаврентий Берия 21 май 2015, 17:11
   
  1
   
  0

  Правилно, другарю "полковник" (ор, р, оз, или каквото и да е). Важнното е да се открие врага с партиен билет, т.е. "някой лош", дето бързал да препечата "грешна" новина.
  А и снимката е подходяща. Ще Ви се зачете.
  В 7-ма барака - Колима.

 6. #6
  БГ 21 май 2015, 19:47
   
  1
   
  1

  Като видя израза "нормативни документи" и ми става ясно колко е неграмотен авторът. Много му здраве!

 7. #7
  ehooooooooooooooooooooo 21 май 2015, 21:08
   
  0
   
  0

  авторът на статията явно няма и бегла представа за настроенията в БА, то и като беше на активна служба това му отбягваше

 8. #8
  до Евгени: 21 май 2015, 21:39
   
  1
   
  3

  Уважаеми колега, Началник на отбраната не е позиция от армията, за да твърдиш, че "армията няма нужда от такъв пост". Това е началник на националната отбрана и той трябва да се занимава с много по-големи неща от самата армия, която се командва от командващия на най-висшето военно командване!.

 9. #9
  Рачето от ВАРНА 21 май 2015, 22:30
   
  11
   
  1

  Този е на-подлият, най-завистливият, наи-некомпетентният индивид от БА. Това всички вече го разбраха.

 10. #10
  tulen 22 май 2015, 21:29
   
  4
   
  0

  До N 9, много точно описание. Тоя е абсолютен злобар. Старшина на рота.

 11. #11
  Редактор 22 май 2015, 23:21
   
  0
   
  0

  Тук дали пишат грамотни хора? Май мнението, че в армията са глупави, е истина?!?!?!

 12. #12
  Армимен 24 май 2015, 19:33
   
  0
   
  0

  Не знам кой визираш за глупав и от колко и какви хора си си направил този извод. Но ако твоята армия е съставена от глупаци, според мен трябва много да се притесняваш. Освен ако и ти не си глупав, разбира се.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка