ДО КРАЯ НА ЮНИ ВНАСЯТ ПРОЕКТА ЗА НОВ ИЗТРЕБИТЕЛ

Pan.bg 21 май 2015 | 21:49 views (4941) commentaries(20)
img До края на юни внасят проекта за нов изтребител
Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Това обеща министърът на отбраната Николай Ненчев след днешното заседание на Комисията по отбрана. Преди това състоянието на изтребителната ни авиация е било обсъждано на Съвет по отбрана. До средата на следващата година ще охраняваме въздушното си пространство с наличните ресурси. За да се случи това обаче, ВВС поемат ангажимента да удължат ресурса на двигателите на МиГ-29, стана ясно от думите на командира им генерал-майор Румен Радев. Той разчита, че политическото ръководство ще удържи на думата си. Генералът прогнозира, че наличните МиГ-29 ще бъдат използвани минимум още три години. По тази причина ще се търсят възможности за ремонт на двигателите, за което се водят разговори с полската страна.

Според народният представител Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, в момента се говори за сума от порядъка на 1,5 млрд. лв., която да осигури закупуването на една ескадлира от 16 самолета. Той е категоричен, че с модернизацията на ВВС и другите видове въоръжени сили се закъснява много.
image
До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване

Николай Ненчев, министър на отбраната: „Днес имахме Съвет по отбрана, който продължи приблизително три часа, а може би и повече. Изключително подборно и последователно бяха обсъдени всички въпроси, свързани с авиацията. Бих искал да съобщя, че ние сами, с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. Имаме тази възможност. До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.

Постигнахме консенсус и за отремонтирането на няколко МиГ-29, които ще ни бъдат необходими до придобиването на нов многофункционален самолет. Имаме и други опции. В края на този месец ще дойде група експерти от Полша, с които ще коментираме различни варианти. Имах среща с министъра на отбраната и вицепремиера на Полша в понеделник по време на посещението си в Брюксел и мисля, че нащата са изключително оптимистични.”

Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигателите на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никаквми финансови средства на МО.

Генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС: „ Военновъздушните сили не се занимават с ремонт. За ремонта отговаря Министерството на отбраната. Мисля, че днес наистина беше важен ден за българските ВВС. Имахме много сериозни обсъждания на Съвета по отбрана с цялото ръководство на МО и в Комисията по отбрана на парламента. Изложил съм цялата тежест на ситуацията във ВВС: какви възможности имаме да носим дежурство, до кога може да го носим, как да решаваме проблемите по това носене.

Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигателите на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никаквми финансови средства на МО. Това наистина е огромна отговорност. Поема я Командването на ВВС, но отговорността и рискът се носи от нашия летателен и инженерно-технически състав. Разбира се, това нещо си има цена.

Имаме ясен ангажимент от министъра на отбраната. Така както тези летци и инженерно-техническият състав ще поемат своята голяма отговорност, така съответно и МО, и държавните институции, очакваме, имаме такива гаранции, ще направят всичко възможно, да не прекъсваме това дежурство от догодина.

Предстоят спешни координации и разговори с полската страна. Има и други опции, както е споменал министърът на отбраната, но ние сме изложили много точно и ясно какво трябва да се направи, кога трябва да се направи и разчитаме, че то ще бъде направено. ВВС са сложна система от системи. Тази система генерира важни способности, консумира, обаче и сериозен финансов ресурс. Генерира и риск за хората, които упражняват тази професия. Така че, за да може по най-добрия начин да се използват тези средства и да се минимизира риска в тази среда, е от от особена важност да има ясна визия, каквато ние имаме. Да има яснота на финансовите и времевите параметри на поддържането на тази система. Спор няма, единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет и дeжурството по Air Policing, е незабавното стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това е изходът и с това нещо, и МО и ръководството на Щаба на отбраната, и Комисията по отбрана се ангажираха в най-кратки срокове, до края на юни т.г., проектът да бъде внесен. Това обаче не означава, че догодина ще имаме самолет. От хода на този порект ще зависи какво трябва да се прави с МиГ-29. Минимум три години, това е ясно. В какви параметри ще се експроатира този самолет. Ние сме представили много ясно какви финансови параметри на нас ни трябват и тази година, и за следващата.

Във ВВС отговаряме за подготовката и генерирането на способности. Има ангажимент, очаквам, беше дадена гаранция, че тези средства ще бъдат осигурени и то в срокове, така че догодина да не прекъсваме. Ако това не бъде направено, няма смисъл да носим риск и да удължаваме ресурса на техниката. Очаквам иницииращата заповед от горестоящите, с която да стартираме процеса по удължаване на ресурса на самолетите МиГ-29. Това не означава ремонт, а сериозни процедури, по които във ВВС работим съвместно с Института по отбрана. В резултат на систематично нефинансиране на военната авиация от много години, на нестартиране на проекта за нов изтребител, ние в момента нямаме друг изход. Или трябва да спрем дежурството, или да предпиремем нещо. Аз разчитам, че решенията, които се взеха днес и на Съвета по отбрана, и в Комисията по отбрана са добри, те са обнадеждаващи. МиГ-21 няма да бъде използван за носене на дежурство.”

Трябва да си даваме сметка, че не можем да си позволим повече закъснение по отношение на модернизацията на ВВС и на другите въоръжени сили и основни родове войски

Ангел Найденов, народен представител, бивш министър на отбраната: „Когато говорим за стартиране на новия проект, става дума за суми над 1,5 млрд. лв., което ще се сблъска с едно категорично обществено мнение „против”. Трябва да си даваме тази сметка. От друга страна, трябва да си даваме сметка, че не можем да си позволим повече закъснение по отношение на модернизацията на ВВС и на другите въоръжени сили и основни родове войски. През 2012 г. ръководството на МО, което беше преди нас, бе определило един таван на сумата до 700 млн. лв. Аз никога не съм споделял подобна сума, защото става дума не просто за закупуване на платформите. Необходимо е да се гарантира обучението на летците, да се адаптира наличната летищна инфраструктура и съответно да се закупят необходимото въоръжение и техника. Така че сумата ще скочи двойно. Става дума и за повече самолети. Защото при 600-700 млн. лв. ставаше дума за 8 плюс един самолет. В момента говорим за една ескадрила от порядъка на около 16. Беше посочен случай, че Русия е отказала ремонт на двигатели на наши МиГ-29. Причината обаче е техническа. Това били двигатели с почти изчерпан ресурс, с остатъчен ресурс от 3 до 5 часа. Няма как да очаквате, която и да е било фирма да поеме такъв ангажимент.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 20

 1. #1
  Sradlio 21 май 2015, 21:55
   
  7
   
  0

  Не вярвам !

 2. #2
  Тони 21 май 2015, 22:10
   
  10
   
  10

  Браво на ген. Радев!!!
  Генералът нарита задника на г-ца ненчева, михо и първанката. :)
  Ще имаме нов изтребител след 1 година! :)

 3. #3
  петка 21 май 2015, 22:14
   
  16
   
  3

  Бате Бойко, чичо Ненчо и приятелката им Роска, обещаха да ни купят самолет, ама истински, ама друг път.
  Щото се търси вариант за 40-местен изтребител, който да се зачисли на Авиоотряд 28 и да е достатъчно прост в управлението за да се управлява от примат с татуировка на челото НСО (каквото и да означава това).
  Така с един куршум, два заека. Хем ще возим бабуините бързо и безплатно, хем всяко излитане ще се брои за учебно вдигане на Еър Милицинга.

 4. #4
  Smarty 21 май 2015, 22:32
   
  4
   
  1

  Пак ли?

 5. #5
  колко пъти? 21 май 2015, 22:50
   
  6
   
  1

  Приказката за лъжливото овчарче чували ли сте я?

 6. #6
  румен стоянов 21 май 2015, 23:15
   
  9
   
  4

  ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕТО - ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ или НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО…

  Приятелю,

  България е изправена пред СЪДБОВЕН ИЗБОР…!

  Придобиването на нова военна техника, чрез ОФСЕТНИ СДЕЛКИ може да предизвика ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ в цялата ни индустрия, растеж на БВП с 8 – 10 % и нови около 50 000 работни места…!!!

  Великият Български Народ е казал:

  - “Никой не си пали къщата, преди да е построил нова…!”
  (…а ние си съсипахме армията и службите за сигурност, без да ги заменим с нещо ефикасно…)

  - “ХОРА, БДЕТЕ…!”
  (не спете с отворени очи)

  – Враговете на България приспаха чувството ни за самосъхранение… Приличаме на хипнотизирано зайче пред змия боа…. В същото врече и на изток и на запад Фашизма надига глава…, а от юг и от запад към земите ни пълзят исляма и католицизма, а ние пак сме без армия… и със “скопени” служби за сигурност…!!!
  (…и за фашизма и за исляма и за католицизма националните флагове нямат значение…)

  - А БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ, ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ – БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ…!!!

  Време е да преодолеем Ньойските си комплекси на победена държава…
  - Армията ни безусловно ТРЯБВА да се възстанови…! Независимо кой ще е врага ни, за да пазим суверенитета си след сключване на ОФСЕТНИ сделки:
  (Това са стандартни сделки за умни държавници-родолюбци със 100 – 110% обратни инвестиции във ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИ цивилни заводи и фабрики, в които могат да се разкрият поне 50 000 основни работни места и натоварят други 200 000, а високите технологии ще предизвикат Виокотехнологична Революция в примитивната ни икономика.
  Например закупуване на нови Грипен NG от Швеция, която е държавата в Европа с най-нисока производителност на труда, а България е с най-ниска…)

  За гарантиране на Националната ни сигурност безусловно трябва да имаме:
  - Военна академия и три военни училища (СПВ, ВВС, ВМС).
  - Три механизирани корпуса със 60 000 бойци (София, Варна и Бургаз)
  - Отделна бригада за “Въздушно-земни-морски” операции (Пловдив) от 6 000 универсални професионалисти.
  - 1 800 оръдия и миномета над 100мм., 1 200 БМП, 600 танка.
  - 60 бойни всецелеви самолета “Грипен-NG ”, шведска система за ДРЛО (каквато има Гърция)…, Център за “Въздушно-земно-морски суверенинет”, 30 бойни и 30 транспортни вертолета (с еднакви двигатели и основни системи), 12 транспортни самолета “Спартан” (три въоръжени за помощни/специални операции).
  - 8 корвета с водоизместване 800 – 1 000 БРТ (с увеличена автономност и възможнасти за борба с плаващи, подводни и въздушни цели), 6 подводници -“ловци”, трални сили, бригада брегова охрана с ПКР.
  - “Инженерен корпус” за незавършилите средно образование и алтернативна служба без оръжие…!!!
  - “Смесен” принцип на комплектоване…

  - Само така ще имаме малка, но боеспособна армия – Щит на България…!!!

  Великият Български Народ е казал…:
  - “Който не иска мира – нему секира”
  (само, че тя трябва винаги да ти е под ръка…)

  Това е истината!

  ВСЕКИ ДРУГ ВАРИАНТ Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО…!!!

  КАЗАХ…!
  .

 7. #7
  офицер 21 май 2015, 23:18
   
  8
   
  4

  Пълен смях, нови изтребители за 1,5 млрд. Значи Кугъри за 700 млн.лв без поддръжката, после пантери, спартани, пилатуси и белове преди това - почти 1,8 млрд лв. И отсреща 10 ббм, няколко автобуса, стотина камиона и джипа за няма и 100 млн. И подарени хамъри. Давайте бе, ранното пенсиониране за вас, новите машини за вас - съкращенията, мизерията и службата до памперс за нас. Гиди мизерници, като стане като Куманово или Косово - одете вие с новите си самолети и вертолети да прочиствате махали и села. Срам ме е от всички, дето на гърба на 80% от армията спасяват себе си и комисионните си.

 8. #8
  НОИ 21 май 2015, 23:25
   
  4
   
  2

  1.България има нужда от нови изтребители. Какво има да се чудят още? Ако процедурата беше стартирала преди 3-4 години, вече да имахме съвременни лизингови машини.
  2. Бюджета на МО трябва да е 1.5-2.0%, защото сега стига само за заплати.

 9. #9
  НОИ 21 май 2015, 23:32
   
  8
   
  0

  Румене, това дето си го написал е долу/горе съвременната армия на Германия, че и отгоре. А те са 80 000 000. От де пари бре, фантазьор?

 10. #10
  Путко Мафани 21 май 2015, 23:57
   
  2
   
  1

  Нещо прекалено хубаво ми звучи ескадрила от 16 изтребителя (пък и с тая снимка на Грипен), че да се случи... Ама дано... Само надеждата ни остана!

 11. #11
  SilentHunter94 22 май 2015, 01:02
   
  5
   
  1

  Господа съфорумници, не мислите ли, че с това цялото шикалкаване нищо няма да стане.....
  Все още по-голяма част от масите са за удължаване на живота и ресусрса на Миг-29, но големите и послушни европейски гъзолизци, които имаме не са на това мнение....
  Какво чакат?
  Искат да стане катастрофа ли?
  Че да могат да убедят, МиГ колко ненадежни самолети правят и , че трябва час по скоро да се оттърваме от тях ли?

 12. #12
  Евгени 22 май 2015, 07:08
   
  3
   
  0

  Пари,пари,пари,пари НЯМА.Ще чъде изтребител не знам си коя ръка.

 13. #13
  той е 22 май 2015, 09:24
   
  3
   
  0

  Ако и този път ни излъжат, да мрат по - добре!
  И повече от 3 часа да са се карали, пак няма да има консенсус, заради онези %-ти и на премиера печалбата, и на земеделеца , на Ангелов .... и ето ти изтребител за 1 евро!- ох, Аладин..
  Късно но не много, защото САЩ не са решили, а тях вие ги слушкате!

 14. #14
  Димитър Ставрев 22 май 2015, 10:28
   
  4
   
  0

  - 8 корвета с водоизместване 800 – 1 000 БРТ (с увеличена автономност и възможнасти за борба с плаващи, подводни и въздушни цели), 6 подводници -“ловци”, трални сили, бригада брегова охрана с ПКР. -
  Г-н СТоянов, до тук четох с интерес мнението ви, но това за корветите окончателно ме убеди че сте въздух под налягане. Само за сведение - всички съвременин корвети са с водоизместване 2000-2500 тона, иначе не могат да поемат многофункционално въоръжение и сензори.
  Аман от диванни и домашни пълководци!

 15. #15
  Petar Stefanov 22 май 2015, 12:48
   
  2
   
  0

  obnoviavaneto na armiata e kraino nalojitelno .To minava prez dva etapa
  1.Parvi etap - nezabavna dostavka na vaorajenie i snariajenie na voinicite ni - variantite sa :
  - dostavka na GERMANY i UK na iztrebiteli PANAVIA TORNADO - te sa v dobro sastoianie , nalichni sa i imat raketi AIM-120 AMRAAM ;
  - dostavka ot GERLMANY i FRANCE na ZRK Mistral
  - dostavka ot GERMANY na tankove LEOPARD 2A4 ; BMP MARDER , SAU 155 mm
  - dostavka ot TCHEHIA na RM-70 MODULAR - savmestimi s municiite na amerikanskata MLRS MARS
  Vsichko tova moje da se dostavi na politicheska cena i nezabavno da se vaztanovi deesposobnostta na armiata ni
  2.Sled niakolko godini na vtori etap - zakupuvane na nova tehnika

 16. #16
  полковника 22 май 2015, 13:24
   
  2
   
  0

  Хаирлия да е! От "устата на Ненчев, в бат Бойковите уши"! В МО непрекъснато изчисляват "риска" по различни поводи, но изразът "без да струва никакви финанс. средства на МО", носи голям риск, но не за антуража на Ненчев, а за тези, които "дърпат клоша и ритат педалите" на самолета. Др. Найденов "да си беше давал сметка" докато беше "яхнал белия кон", а не сега да раздава безплатно акъл без да го питат.

 17. #17
  Даскала 22 май 2015, 13:48
   
  0
   
  0

  До Petar Stefanov

  1. Не е зле да подадеш молба за явяване на матурата по БЕЛ (български език и литература) и ако не я издържиш никога повече не пиши във форумите и то под името си (силно се съмнявам да успееш)
  2. Хубаво е когато пишеш мнения във форумите (на български език с български буквички, сещаш се - нашето АБ, а не на маймуница) да не изхождаш от идеите ти на геймър, стоящ зад компютърната си игра и произвеждаш армия ей така, защото си решил да "разцъкаш малко на компа".
  3. Когато спазиш горните 2 точки, може да се опиташ отново да пуснеш някой друг коментар.

 18. #18
  valio kolev 22 май 2015, 15:08
   
  4
   
  0

  От руска медия разбрах за 18 броя мираж 2000-5,които франция предлага на колумбия.Цената за тях е 350 милиона долара+150 за обучение и части.Този самолет по мнение на авиоспециалисти не отстъпва по нищо на ф-16 млу.Чудя се защо военното ръководство не поглежда този тип изтребители.

 19. #19
  той 22 май 2015, 18:18
   
  3
   
  0

  добре де ,ние не знаем още типа самолет който ще купуваме,те цената вече я изчислиха.Трабанта струва една цена,Мерчана съвсем друга.нещо изодзаде почваме.А ИНАЧЕ ПАРИ НЯМА И СКОРО МАЙ НЯМА ДА ИМА.

 20. #20
  Ввс 11 юни 2015, 18:43
   
  0
   
  0

  Помнете ми думите, аааааааако случайно този път купят нов изтребител, то миг 21 и миг 29 автоматично остават в историята. Миг 21 със сигурност отива за паметник по музеите, миг 29 ще гние в хангарите и после ще направят с него, калто направиха с миг 23, източиха им двигателното масло, двигателите ръждясаха отвътре, веднага изписаха, че МЛД е неизправен и ги нарязаха. Никога, никога ама никога българия няма да има отново 2 ескадрили в граф игнатиево, /една с Грипен и една с МиГ 29/ просто ще си имаме 16 самолета и толкова. За су 25 не желая да коментирам, защото там положението след 2,3 години ще бъде плачевно. Съжалявам приятели, но това е самата истина :(

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка