В ДОКЛАДА ЗА АРМИЯТА: ПОДЕЛЕНИЯТА В КОМБИНА ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ. РАЗМЕНЯТ СИ ГИ, ЗА ДА МИНЕ СЕРТИФИКАЦИЯТА ПРЕД НАТО!!!

Pan.bg 22 май 2015 | 08:28 views (6355) commentaries(17)
img Военни поделения в комбина за резервни части
БЛИЦ


Армейски формирования в страната масово се кооперират помежду си и използват едни и същи резервни части за военната си техника, за да отговорят на стандартите на НАТО и да преминат сертификация. Тази врътка заради липсата на достатъчно средства за армията беше осветлена вчера при разглеждането от НС на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на страната за 2014 година, изготвен от МО и одобрен от МС.
„Един и същи комплект гуми и акумулатори се вземат под наем от различните формирования, за да минат сертифицирането”, изнесе подробности за схемата соцдепутатът Ангел Найденов, който беше министър на отбраната в кабинета „Орешарски”. Той уточни, че такива практики е заварил още през 2013 година и министерството е полагало усилия, за да се преодолеят. Въпреки това обаче, проблемът с липсата на средства дори за резервни части все още не е решен. „Всеки военнослужещ знае за гумите и акумулаторите”, потвърди от парламентарната трибуна и Валентин Радев от ГЕРБ, който бе зам.-министър на отбраната в първия кабинет „Борисов”.
image

В самия доклад също се подчертава, че голяма част от родните военни формирования са „сертифицирани от НАТО със значителни ограничения по отношение на тяхната оперативна съвместимост и готовност за бойно използване”, като се посочва липсата на въоръжение, техника, екипировка и дори гориво. В документа се изтъква, че средствата за отбрана през последните години непрекъснато намаляват и вече са повече от пет пъти под средното за алианса, а в същото време външните заплахи за националната сигурност и най-вече рискът от тероризъм нарастват.

„Армията ни има нужда не от модернизация, а от реанимация”, категоричен бе по време на дебатите и Янко Янков от ДПС, който е зам.-шеф на парламентарната комисия по отбрана. Той предупреди, че заради състоянието си военната техника застрашава живота на армейците. Депутатът посочи и проблемите с личния състав и вакантните 3000 бройки, които нямало как да се попълнят в следващите 10 години. „Убеден съм, че и правителството, и премиерът, който разбира от национална сигурност-един от малкото премиери през годините, който разбира материята, ще направят необходимото за стабилизиране на отбранителния сектор, за да може страната ни достойно да защитава и въздушното си пространство, и територията”, изрази увереност Янков в ангажираността на министър-председателя Бойко Борисов.

Валентин Радев от ГЕРБ подчерта обаче, че практиката през годините е показала, че не парите са най-големият проблем на родната армия. Той извади данни, според които преди 10-15 години страната ни е отделяла двойно повече средства от сега за сектора, но това пак не е довело до повишаване на способностите.

След около два часа дебати по състоянието на армията ни депутатите все пак одобриха доклада с голямо мнозинство, на което председателстващият заседанието Кирил Цочев от АБВ възкликна: „Честито”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  too late 22 май 2015, 08:42
   
  31
   
  0

  Чета и не мога да повярвам на "ушите си"... ако "ресорните" политици сега са разбрали как от години се практикува окомплектоването на едно формирование с канските усилия на няколко други за да протече дадена сертификация или учение и то пак с десетки условности и ограничения, ако сега са разбрали за "канибализма" т.е да оборудваш една машина разкомплектовайки 2-3 други ЕВАЛА!!!!! Свалям шапка на всичките понастоящем съветници, шефове на комисии и прочее бивши колеги с високи звания. Вие господа лъгахте и мазахте последните 15-ина години народ и продажни политици, че армията е "напълно готова", "оперативно съвместима", отговаря на всички изисквания, че се движи уверено към заветната цел "малка, модерна, мобилна" и да не ви изреждам всичките "неверности" и "неистини" /вие се сещайте, коя е правилната дума/... Но нищо..дано останете за пример в историята, какъвто е примера с ген. Вазов при посещението му в Англия..."минава героят от Дойран..." в историята трябва да има както положителни, така и отрицателни примери..

 2. #2
  Аслан 22 май 2015, 10:42
   
  9
   
  0

  Добро утро! :)

 3. #3
  SUPER 22 май 2015, 11:28
   
  8
   
  10

  Еми да направят броя на поделенията да отговаря на окомплектоването с резервните части. Какъв е смисъла от поделение, което е "сертифицирани от НАТО със значителни ограничения по отношение на тяхната оперативна съвместимост и готовност за бойно използване"?? Това поделение е негодно за война, така че аут. Излишен разход и генератор на военни пенсионери.

 4. #4
  Бай Драган 22 май 2015, 11:54
   
  11
   
  2

  SUPER, ти си супер прост!! Толкова прост човек като теб тук са само НОИ, народ, приходящ, цивилен и няколко други.

 5. #5
  Пази боже 22 май 2015, 12:54
   
  11
   
  3

  Добре, че поне има генерали и полковници бол, та не се налага и тях да размевнят! Две огромни сгради в центъра на София, пълни с чантаджии лапащи от нашите пари, не само те, а и съпругите и роднините им също уредени на държавната хранилка! Обедна почивка от 11,30ч. до 15ч. - кога и колко работят - то време не им остава!

 6. #6
  о.з. 22 май 2015, 13:44
   
  5
   
  0

  Пак ли Бальо КРадев се прави на загрижен, знаещ и можещ? Видяхме, какво открадна и какво се помъчи да открадне. Знаем го и какъв офицер и специалист беше. Боков кадър, какво да го коментираме?!

 7. #7
  Teraflop 22 май 2015, 14:08
   
  5
   
  0

  "Армейски формирования в страната масово се кооперират помежду си и използват едни и същи резервни части за военната си техника, за да отговорят на стандартите на НАТО и да преминат сертификация."Ма да,в Ненчевата армия така се прави.Фукнята е страшно нещо.За пред очи.

 8. #8
  abe 22 май 2015, 14:42
   
  4
   
  0

  А дубру утру!!!
  бе имам чуваството, че хората като минат от ниво бригата по-нагоре и започват да си губят разсъдъка и да живеят в някакъв измислен си свят!
  не е добре...

 9. #9
  хехехе 22 май 2015, 14:47
   
  6
   
  1

  масово се въртят гуми акумулатори дори цели машини барабар с личен състав та нищо ново

 10. #10
  ИТС 22 май 2015, 15:14
   
  7
   
  0

  Ами да вземем НАЗАЕМ двигател от Кугар за монтаж на МиГ-29, че нямат ресурс, за да си изпълняваме Еър Полисинга тогава... Връх на безхаберието на политиците! Докога ще търпим тия анти-българи в Парламента? Народе?

 11. #11
  Septimius 22 май 2015, 20:17
   
  3
   
  0

  Това е така благодарение на"Агенция стани богат"Но нали експлоатациятя беше приета затова приятна работа :)

 12. #12
  old smuggler 22 май 2015, 22:43
   
  1
   
  0

  ....остави кооперирането, ами масово си купуват и резервни части, че и горива....това е господа управляващи боклуци........

 13. #13
  Бъдещ пенсионер 23 май 2015, 00:12
   
  8
   
  0

  След три месеца спирам да спонсорирам системата.Писна ми.Но,оставащите след мен ще продължават,дори и да не искат(за да върви работата).Всеки месец пари за..:гориво за машинки за косене и пръскане,платна за карбуратори за джипки и зилове,бензинови помпи пак за тях, тонери за принтери, принтерна хартия, санитарни материали .....А!Машините за косене и пръскане пак с лични средства(10 на брой за около 4000 лева).

 14. #14
  Точно 23 май 2015, 08:43
   
  2
   
  0

  Ами ние в Графа имаме 5 броя МиГ-21... но с 4 двигателя... Сами знаете какво се прави, за да лети 5ия... двигателят да един от другите се сваля и...
  Овчарска работа... след като имахме десетки МиГ-21, продадохме всичко....
  А за МиГ-29.. и там е същото.. един борд от ТЕРЕМ си взехме и сега частите и двигателя заминаха по предназначение...

 15. #15
  стмо 23 май 2015, 13:35
   
  0
   
  0

  Просто не мога да повярвам. На кьорави ли се правят??? Еми да отидат да си наразаруват части от складовете на СТМО!!!!

 16. #16
  супер стар/дърт/ 23 май 2015, 15:08
   
  2
   
  0

  Предлагам за театър на бойните действия на БА да наемем Сатиричния театър.

 17. #17
  silk 24 май 2015, 22:01
   
  1
   
  0

  Побългарихме и натовските сертификации. Що за безумие- сертифицирани с ограничения??? Все едно хирурга да те оперира с ограничения...Оставихме там едни конци в тебе, ама нищо нали не си умрял още...Това само мозъци с Ограничения могат да го измислят.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка