НЕНЧЕВ: РЕШЕНИЕТО МИ ЗА РАЗУЗНАВАЧИТЕ Е В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ! ЗАПОЧВАМЕ ПРОЦЕДУРАТА ВЕДНАГА!

Pan.bg 27 май 2015 | 18:05 views (4707) commentaries(28)
img Заповядаха на военното разузнаване да сдаде архива на Комисията по досиетата

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев новоназначеният директор на Служба „Военна информация” Йордан Бакалов е задължен да предаде архива на военното разузнаване на т.нар. Комисия по досиетата. Това стана ясно днес на специална пресконференция в МО. Освен заповедта министърът е подписал и споразумение с комисията. Той призна, че е имал противоречия с предишния директор Веселин Иванов и затова сега приключва този процес. Според председателя на комисията Евтим Костадинов, те не искат досиетата на чужди граждани, сътрудничили на службата, а само на български. Гаранция, че това няма да се случи са законът, той и досегашната практика. Трябва да се предадат над 30 хиляди архивни единици за вревето от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г.


Николай Ненчев: В това решение е интересът на българското общество

Министърът на отбраната Николай Ненчев: „Днес, с моя заповед задължих служба „Военна информация” и нейния директор да предаде архивите на военното разузнаване. Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страницата с репресивните структури на комунизма. Разбирам натиска това да не се случи. Вероятно ще има още тайни, които не знаем. Но през 2015 г., 26 години след промените, ние трябва да продължим напред – свободни от тайни зависимости. В това решение, вярвам е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни, като Полша, Германия и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви.
image
Комисията по досиетата е създадена със закон, гласуван от Народното събрание, именно с тази цел – да разкрие тайните на онзи период. Аз нямам в какво да се съмнявам. Нито в професионализма на членовете на комисията, нито в народните представители и в Народното събрание, което е приело този закон. Започва процедура веднага, след като е назначен директорът на службата. Не искам да чакаме повече. Защото искам тази тема да бъде затворена и законът да бъде изпълнен в цялост.

Искам с предаването на тези досиета шумът около служба „Военна информация” да приключи. Службата има важни задачи и както ръководството, така и служителите й, трябва да продължат спокойно и професионално да работят по темите, които са им поставени. Без всекидневно да са в полезрението на медиите. Тази служба е една затворена система, която, обаче, има нужда от промяна. Сегашният директор, според мен, съчетава две неща: добре познава спецификата и същевременно не е толкова тясно обвързан със системата, че да не може да я промени. Както казах вече, той е публична личност с високи професионални и най-вече морални качества.”

Имахме известно противоречие с бившия директор на службата, исках новият директор на поеме изцяло тази отговорност. Така министърът на отбраната отговори на въпрос защо чак сега отдава тази заповед. Той не се притеснява, че неговата заповед може да бъде атакувана по някакъв начин. Според него тя не противоречи и на приетия на първо четене Закон за военното разузнаване.

Евтим Костадинов: Нито искаме, нито имаме право да коментираме досиетата на чуждите граждани

Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия: „Благодаря на министъра, че стигнахме до това споразумение, което е на основата на закона. С него поставяме началото на края на предаването и приемането на архивните документи от служба „Военна информация”. Започнали сме още от 2007 г. да приемаме документи, но останаха около две трети, които ние сме длъжни да приемем по закона, настоявахме и днес подписахме това споразумение. Считам, че при създадената организация, както се казва военна, с военна дисциплинираност, в много кратък срок трябва да изпълним тази задача.”

Според председателя на комисията, служба „Военна информация” е в правото си на основание на чл. 32 от закона да направи своите мотивирани предложения. Той обеща да не се засяга интересът на чужди граждани, които са сътрудничили на службата. Гаранцията били законът, той и досегашната практика. И още едно обещание – много по-тържествено ще бъде обявяването на края на предаването на архива.

Евтим Костадинов заяви още, че законът е за българските граждани и комисията няма да приема документи за чужди граждани. Досиетата на чуждите граждани, допълни той, нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме.

За мен този ден е исторически, каза народният представител от ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров. Според него хората непрекъснато питат защо няма смелост да бъдат отворени комунистическите досиета докрай. Във връзка с това той поздрави персонално министър Ненчев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 28

 1. #1
  офицер 27 май 2015, 18:33
   
  10
   
  41

  Ай чиститу. И кво ся, държавата си я има, хората си ходят на работа, няма драми, Турция не ни превзе. Не боляло бе, я да видиш ти. Смело действа Ненчев, не може да му се отрече.
  А онзи всезнаещ Йордан няма ли да каже нещо за кадровика пак ;-)))))))))))

 2. #2
  До #1 27 май 2015, 18:40
   
  19
   
  1

  Вазелинчето как е? Или боли?

 3. #3
  офицер 27 май 2015, 18:57
   
  1
   
  28

  А не знам, ти ще кажеш, нали мина първи, или още се лекуваш......споко бе от веднъж не се ставало .....ха-ха-ха

 4. #4
  петка 27 май 2015, 19:00
   
  41
   
  5

  Ненчев е мръсен, долен изменник. Добре е да знае че както няма бивши шпиони, та също и няма бивши предатели! Или иначе казано го очаква преследване докато е жив за тази държавна измяна.
  А за тоя катил #1 мисля че е долно тролещо копеленце нямащо нищо общо с офицерството. И ако наистина вярва че това "не боляло", да знае че болката тепърва го очаква. Нещастник. Не може да се радваш на това как някой загробва купища хора щото бил антикомунист.
  Ами да го питам тъпото земеделско копеленце какъв е бил до преди 20 години?
  Аман от мъстии, както във властта, така и във виртуалното пространство. Време е за чистка и тя наближава!

 5. #5
  офицер 27 май 2015, 19:16
   
  9
   
  29

  Кой-какъв е, не е ваша работа. Аз попитах простичко - къде бяхте Вие, когато се предаваха българите, сътрудници на Военното разузнаване в Македония и Югославия през 1944-1946г. Документи, с които са осъждани на смърт или затвор. Факти, има дела, явни вече където са посочени оригинали на документите, които БКП предава на ЮКП и по които са съдени и всички са осъдени до един. Сега е нищо, какво е, разкриват всичко до 1991, алоу сега сме 2015, от 1991 до сега нищо не се разкрива. Да ти... службата, ако нямат нищо свършено за 25 години. айде у лево, където е мястото на всеки левичар

 6. #6
  морския 27 май 2015, 19:18
   
  9
   
  3

  ХАХАХАХАХАХАХАХА тоя смешник много разсмива!

 7. #7
  жжж 27 май 2015, 19:49
   
  18
   
  4

  Толкова ли не останаха патрони в българската армия, та няма кой да го гръмне тоя?

 8. #8
  trez 27 май 2015, 20:43
   
  8
   
  1

  njama zatvori ne kazaha koga da gi slogim obratno

 9. #9
  ГКС 27 май 2015, 20:49
   
  11
   
  1

  Хубаво, решил - заповядал, ще си носи и отговорността (зависи, кой и как ще реши кой точно от пртиворечащите си закони има "предимство" - щото по конституция са равни, де).
  Само едно въпросче ме мъчи - това определение и в закона за досиетата и в речта на Редосеялката - "репресивни служби". Комисията по досиетата досега е разкрила не малко досиета на военни разузнавачи. Едно - единствено "репресивно" деяние на военното разузнаване не съм видял. За ДС - колкото щеш. За ВР - нула, зеро. Що така бе? Ако е вярно, че има - ми покажете го, изнесето го! Ако няма - значи всичко е било за да се съсипе ВР.

 10. #10
  hoho 27 май 2015, 20:50
   
  14
   
  1

  Ма господа разузнавачи и радетели за национална сигурност.

  Ми да бяхте го ликвидирали тоя!

  какво ви пречи? какво ,чакате лавината с лайна да ви залее и тогава да реагирате?!?Егати разузнаването!!!
  Ми като сте меки гани - това получавате.
  Какво се оплаквате.
  То разузнаване се прави с мъже.

 11. #11
  ;ASNGFPIUEG 27 май 2015, 21:02
   
  7
   
  1

  КОЛЬО, ДТЕПМ ПРОДАЖНА !

 12. #12
  DGFD 27 май 2015, 21:12
   
  2
   
  22

  Браво, господин министър!
  Вие сте единствения за 108 години министър,който има кураж. Даже и по време на войните не е имало такъв Смелчага. Юнак сте вие......

 13. #13
  неразбиращ 27 май 2015, 22:18
   
  10
   
  2

  не мога да разбера. спорът беше за делата на чуждите агенти,защото военното разузнаване си е изпълнило задълженията за досиетата на българските граждани.Сега става ясно,че чужденците не са приоритет и няма да бъдат.Какво му е новото? Май се дига една пушилка по вече решен въпрос и от старото ръководство... Ненчев явно разбра,че няма основание да предава досиетата на чужденците и сега говори като Мирча Кришан за краставицата...

 14. #14
  Teraflop 28 май 2015, 09:15
   
  4
   
  0

  Алооу,ПАН-а,айде сменете я вече тая снимка.Министарот Ненчев се умори да позира с окълцаниот автомат,вие не се уморявате да лепите стари снимки.Ставате банални,Бе!

 15. #15
  Хъм 28 май 2015, 10:40
   
  2
   
  0

  Те проблемите ви са на друго място вие се занимавате с кокошкарски истории.

  Ама такива като бившия омончик може и да ви подпалят катунчето.

  Като го гледам как се е надъхал.

  А е обучаван както от руснаците така и от американците.

  #t=176

  Та мислете за къде сте без разузнаване, без значение от кога е кадрувано там. И най-лошото разузнаване е по-добро от никаквото.Нямате нито време, нито ресурси да правите нещо от гола поляна. Освен ако не сте пълни глупаци, за което разбира се се плаща цена. Войната (пазара на армията) ще си изчисти некадърниците по най-бързия начин, особено в разузнаването. Там сметката се плаща имидиатли.

 16. #16
  емигрант 28 май 2015, 11:08
   
  5
   
  0

  ОФИЦЕРЕ

  Вчера те помолих за нещо, като очаквах от един НАТОВСИ офицер изчерпателен, интелигентен,професионален отговор що е то национална сигурност, национална икономика,партньорски интереси. Виждам обаче че си отговора е тип СОРОСОИД. Когато нямате аргументи започвате с комунист, Москва, Почитано.
  Започвам да си мисля че не си офицер а найобикновен Соросоиден СОПОЛ, от ония гнойните жълто зелени след февруарски грип

 17. #17
  MASTER SPY 28 май 2015, 11:19
   
  4
   
  1

  Този изменник си заработи пожизнено. Такива действия не се прощават. Днес е смел. Утре е там, където му е мястото. Нали се пъчеше, че ще отвори всичко във ВР. Сега даде заден ход за агентите, чужди граждани. PR операция от началото докрай. Добре, че има доблестни хора да разяснят нещата.

 18. #18
  офицер 28 май 2015, 13:26
   
  0
   
  6

  Аз за разлика от много комплексари си нося пагона гордо и никъде не се притеснявам да казвам и показвам, че съм български офицер.
  В моите постове, ама в нито един няма лична обида срещу когото и да е, най-много отговор на някой необразован достатъчно тип от вида Коректор и ко.
  Аз ще отговоря на въпроса, разбира се. Но след като ти ми отговориш на моя "Къде бяхте вие, когато се предадоха българите в Македония и Югославия на съд. По документи, оригинални на РО, тогавашното Военно разузнаване".
  Обиди и квалифакции - изобщо не ми и пука на фуражката. Комплексарски изблици най обичам. Ама въпросите ми винаги остават без отговор.

 19. #19
  ангел Владов 28 май 2015, 15:00
   
  4
   
  0

  Решението ти...скапаняко...е най-малкото в този интерес....а в нечий друг....Ама..нейсе....ти си най-малко виновен...марионетко тъпа....

 20. #20
  ангел Владов 28 май 2015, 15:08
   
  4
   
  0

  какво го гледаш..като голям камък.....знаеш ли..какво е това...а....?!?!?!??!?!?...Само май....този не нарязахте...и продадохте....

 21. #21
  емигрант 28 май 2015, 15:10
   
  4
   
  0

  # 18
  Аз специално съм бил на баща си в топките. Ако езика ми е досаден за някои, то е защото през 2000-та напуснах България чувствайки се прокуден и ненужен никому. Кракът ми стъпи след 10 години за погребение и когато видях докъде е докарана страната сърцето ми заплака. Започнах да се ровя в нета и констатирам че изобщо представа си нямате какво става в Европата. Средствата за информация са под тотален контрол

 22. #22
  офицер 28 май 2015, 17:55
   
  0
   
  4

  Аха това е отговор, ок. Ами щом е така, значи аз ще ти обясня, че Предателството тогава е несравнимо с т.н. предателство сега. Нещо което е станало веднъж, се повтаря, и със сигурност ще се случи и в бъдеще.
  Усещането за ненужност си е проблем на всеки човек. Аз съм обиколил почти всички мисии, дори в Афганистан хората нямат такова чувство за безпомощност и безнадеждност, което имат много българи. Не мога да им помогна. Това е манталитет. Научили са ги да чакат на държава, дядо Иван, да се оправдават със всичко друго, но да не търсят проблем в себе си. Страната е такава каквато са хората. Аз нямам никакво съмнение, че нещата ще се оправят, ама никакво.

 23. #23
  емигрант 28 май 2015, 18:52
   
  4
   
  0

  # 22

  Кои неща ще се оправят бе смешко, тия 111 000 кв. Км. земя края на така наречената обединена Европа, ако Брюкселските клатикурци имаха интерес да усигурят сигурност първи щяха да инвестират в това което имаше армията, граница. ОК, ще вървим напред, но използвайки нещо което има подобрявайки го. Ти за да си пребоядисаш къщата сабаряш ли я.
  Можеш да си пишеш розови сънища до безкрай, но фактите да други.

 24. #24
  до 22 28 май 2015, 20:52
   
  5
   
  0

  Аве малоумник, гледай си бокса и не се бъркай там където се иска мозък, колко пъти ти казват да не се викаш офицер, че срамиш съсловието с празноглавието си.

  "...да се оправдават със всичко друго, но да не търсят проблем в себе си."
  Това се отнася най-вече за теб, печалбарче празноглаво.

 25. #25
  наблюдател 28 май 2015, 21:35
   
  4
   
  0

  До "офицер", в кавички, защото ако ти си офицер, както каза и някой преди мен, то ти си позор за пагона, особено офицерския. Да те попитам, като задаваш въпроси за периода, за който можеш само да прочетеш, но не и да помниш, за 1944 - 1946 г. имам предвид. Отговориха ти за тогава, но задавал ли си си въпросът, и си отговори сам, налага ли се да се повтаря същото след толкова годни, и има ли нужда от такива действия, които да доведат до същите последствия? И друго да те попитам, като си "офицер", с толкова чест и обиколил мисиите, за които говориш, без да питам как така си ги обиколил, какво си правил там, нима си защитавал българския народ или интересите на страната? И още нещо, не зная от кога си "офицер", но какво направи лично ти, "радетелю български", за да не стигне армията ни до тук, с какво допринесе да бъде повече боеготова от предишната, по-добре въоръжена или осигурена. Явно "осигуряването" на армията според теб се изразява в личното осигуряване, каквото си постигнал от мисиите, където си участвал, и където най-вече си защитавал "интересите" на българската армия и държава. Интересно ми е какви ще бъдат отговорите на тези въпроси, макар да предполагам какви биха били и отговорите ти "офицер"-че. Задай си въпроса, а и отговори тук, ако можеш, харесва ли ти тази армия, която имаме в момента, и правиш ли нещо, за да се върне авторитета и от преди години, или какво ти пука, нали си "офицер".

 26. #26
  офицер 28 май 2015, 22:35
   
  0
   
  5

  Айде още един за образоване. Много си се хабил да пишеш. Кратко и сбито.
  1. На въпроса ми никога не отговорено. Дали е нужно - ами явно да, колкото е било нужно тогава.
  2. За мисиите - тука веднага отговарям, но след обяснение какво праеше БНА в Чехия 1968г. примерно.
  3. Осигуряването - не е на ниво, щото синьодрешковците така го наредиха - всичко за тях, да го духат останалите.
  4. Авторитет - хм, що не питаш мнениетое за онази армия, великата,например Комитета на майките на загиналите наборни военни...Голяма армия не значи авторитетна такава.
  5. Пак повтарям - много се радвам какво става, защото всички, дето са дошли за ранна пенсия и 20 заплати сега вият и квичат. Жалко за тях, аз като влизах във ВУ не съм и мислил за това. Нито сега го мисля. Радвам се на постиженията си, на постиженията на моите колеги и вървим напред. Носталгичари не ни трябват, имат си спомени - да си ги разказват на ракия и салатка - там вие е силата.

 27. #27
  наблюдател 28 май 2015, 23:58
   
  4
   
  0

  Айде, още едно напълно безмислено говорене, или отговаряне, както искаш го приеми "офицер"-че, явно така си се научил и да служиш, както и отговаряш, думи лишени от всякакъв смисъл. Вероятно помниш и Чехия 1968 г., като и предните години 1944 - 1946, изумително е наистина, а знаеш ли какво се случи след това, или те интересуват само тогавашните събития, и какво се случи след твоите "безценни" мисии. Стана по-добро положението и животът там, или аз съм в грешка, но не отговори за мисиите си, А ти защо не попиташ майките на тези, които загинаха, докато защитаваха твоите "идеали" в Ирак и мисиите, които ти осигуриха самочувствието на успял, но не и "офицер". А за краткото и сбитото, на теб явно трябва повече да ти се обяснява, трудно схващаш. На какви постижения се радваш, че не си посочил поне едно от тях, или отиването на мисия, което не става за всеки, а вероятно само за такива като теб, толкова "кадърни", които дори не знаят че не се наричат "наборни военни", а "военнослужещи". Това вероятно не си научил в твоето ВУ, каквото и да означава тази абревиатура. И се чудя къде е това "напред", за което говориш, че вървите, или очилата са ти розови, или си с маска за заварки, или ..... просто толкова надалече виждаш. И ти защо "влезе", което е изключително правилно пояснение за вероятно военното ти училище, защото явно само си влязъл, а не си се обучавал и дипломирал. Носталгията "офицер"-че не е в спомените и разказите, особено на ракия и салата, но ако ти го разбираш така, жалко за теб, наистина жалко, явно толкова ти е капацитета. Силата е в онова, което се правеше, докато имаше армия, което изграждаше офицерите, сержантите и войниците, което няма как да разбереш, не само защото вероятно си млад. Бъди жив и здрав и направи така, че да уважават професията ти, имай достойнство и го защитавай, не само тук, а там, където и когато трябва да се защитава българското, не чуждото и техните интереси.

 28. #28
  случайно пребиваващ 29 май 2015, 00:15
   
  2
   
  0

  място-МО,кабинет на министАра. -- Г-н министър,месечните оперативни планове за подпис!----МинистАра----ама..какво е това,аз ли да го подписвам?!?!?!?.....Заповядайте малко реал:):):)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка