ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ И ПОЖАРНИКАРИ НА ПАЛАТКОВ ЛАГЕР ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Pan.bg 03 юни 2015 | 19:30 views (7853) commentaries(37)
img На полицаи и надзиратели им писна от „реформи", обявиха началото на протести
БГНЕС
Служителите от сектор "Сигурност" излизат на протест на 12 юни, като вече са готови с план за протестни действия и след тази дата.

На пресконференция в столицата от синдиката на служителите в МВР, на служителите в местата за лишаване от свобода и на военните офицери от запаса излязоха с обединено становище за протестна готовност поради системни проблеми в сектора, както и срещу готвената пенсионна реформа, която предвижда ръст на възрастта и стажа за пенсиониране.

Председателят на СФСМВР Валентин Попов сигнализира медиите, че обнародвана вчера в Държавен вестник наредба влиза в сила със задна дата от месец април тази година и регламентира, че при излизане в отпуск или болничен месечната норма от 160 изработени часа не се променя.

"Така един работодател може да те накара да си отработваш почивните дни и болничните", изумен е Попов. По думите му това е поредният опит в МВР да се правят икономии за сметка на служителите, като се очаква за април и май работещите да трябва да връщат пари за неизработен норматив поради отпуски.

Служителите в сектора остават категорично против ръста на пенсионната възраст, като според тях полицаи и военни трябва да се пенсионират на 50 години. Браншовите организации настояват при приемането на реформата да има гратисен период от три години, който да обхваща не онези, които отговорят на условията за пенсия до края на тази година, а до края на трите години.

При сегашните условия да се пенсионират онези в системата, които вече за втори път биват хванати от ръст в стажа и възрастта, настоява Попов.

МВР има 4 нерешими проблема, които пращат служителите на протест, стана ясно от изявленията. Това са константните проблеми с полагането на извънреден труд на служителите, както и протичащи структурни реформи "на тъмно".

Като топ проблем от СФСМВР поставиха операцията по границата ни с Турция, за която още не се знае колко време ще продължи. Полицейският синдикат настоява операцията да приключи възможно най-скоро и по-специално в частта с командироване на полицаи от цялата страна.

Работещите в сектора се притесняват и от промени, за които чуват само слухове - например наличието на индикации за преструктуриране на дирекцията за противопожарна и гражданска защита, където се дочувало, че ще склоняват спасителите да пуснат заявления за преназначаване на щат за пожарникари.

От името на служителите в местата за лишаване от свобода председателят на ресорния им синдикат Иван Петров сигнализира, че най-големите затвори в момента нямат титулярни ръководители, което затруднява работата по охраняване.

Реторично той запита как 55-годишни охранители ще обуздават по няколкостотин затворници, ако влязат в сила готвените от МТСП промени във възрастта за пенсиониране.

По думите на Петров условията за работа в затворите са нечовешки и при такава среда не е редно служителите да бъдат заставяни да работят още години.

Опасения има и за масови напускания на военнослужещи, които в момента се ослушвали накъде вървят нещата, с готовност да си подадат документите за напускане.

Браншовите обединения прогнозират осезаем отлив в добре подготвения среден ешелон на армията, което ще наруши принципа на приемственост и нужната наличност на обучени кадри.

От сектора подчертават, че ако в най-оптимистичния вариант, до 12 юни МВР покаже воля и желание за преговори и компромиси, то протестите могат и да бъдат отменени, но към момента структурите са решителни в това да покажат недоволство.

Следващият петък в края на работния ден ще има протест пред Народното събрание, а синдикатите зоват всички служители в сектора от страната да излязат пред областните дирекции по места, за да изразят подкрепа към столичните си колеги.
Още на следващия ден се планира разполагането на символичен палатков лагер, вероятно пред Народното събрание.

Служители на МВР разполагат палатков лагер пред парламента
Причина за недоволството е пенсионната реформа


Полицаи, пожарникари, военни и надзиратели окупират парламента. Синдикатите ще изградят палатков лагер пред Народното събрание на 15 юни. Три дни по-рано ще стартират и националните им протести.
Причината за недоволството в сектор "Сигурност" е предстоящата пенсионна реформа, която предвижда полицаите да се пенсионират на 55 години. Оказва се, че поне в полицията нямат проблем с възрастта за пенсиониране, а по-скоро с липсата на йерархично развитие в системата на МВР. По думите на синдикатите, трябва цялостна реформа в сектора.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 37

 1. #1
  Писна ми ! 03 юни 2015, 19:55
   
  17
   
  71

  Полицаи !
  От слуги на народа се превърнаха в галеници на народа , пуста тояга.
  Дай власт на простака и му гледай сеира.
  Взет от улицата без образование и сега се опитва да налага правила.
  Като не им отърва да напускат.
  ТО И БЕЗ ТУЙ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ВСЕКИ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА , БЕЗ ДА СЕ УСЕЩА , ЧЕ ИМА ПОЛИЦИЯ И АРМИЯ .
  ВСЕ ТАЯ.

 2. #2
  Лист Палмов 03 юни 2015, 22:21
   
  36
   
  7

  от Какво ти е писнало ? Че на произшествие как си отъркаш гъзъ с колата идваме на 3 тата минута ?! Или на 4 тата минута гасиме комшията от както ни повикаш ? Или Ние не сме хора ?! Коли и техника може да се амортизират на макс при аварийна ситуация , нооо видите ли - личния състав НЕ !!! Няма незаменими хора . Ще ви мобилизират и ще опъвате и вие каиша - безплатно ! Да видиш как се излиза от 300 градуса С на - 20 на студа - мокър и да мръзнеш цяла нощ . Да те вали суграшецата и снега на границата и ще си смениш мислите - Парите скоро няма да помогнат на никой . По - скоро ще му ги вземат и на 1 ва линия в наказателна рота .

 3. #3
  vij 03 юни 2015, 22:41
   
  29
   
  2


  господа колеги трябва да има категория в категорията не може 20 години една да ми води сметки и да не я вали дъжд да духа вятър да си стои на топличко да се пенсионира с онзи който е бел на полев лагер газил е в калта спял е на открито

 4. #4
  По добре 04 юни 2015, 00:37
   
  7
   
  28

  ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ДА ПАТРУЛИРАТЕ НОЩЕМ ПЕШКОМ ПО КВАРТАЛИТЕ, А НЕ НА ПАЛАТКИ, ПОЛИЦАИ!

 5. #5
  Йордан Йорданов 04 юни 2015, 08:49
   
  7
   
  12

  Офицерският корпус е разидинен и политизиран. Никои генерал и офицер от МО 1 и 2, ЩО, ВП, ВИ, ВМА няма да подкрепи протеста и да излезне на палатка. Целият шум ще има обратен ефект и като нищо Господарят - командир, той и генерал ще ви опраска 20 заплати при пенсионране. Обществото не ви разбира, хем искате да ви вдигнат пределната възраст, хем рано да се пенсионирате. Накрая ще излезне вярна тезата, че военен никога не и било синоним на умен.

 6. #6
  Армимен 04 юни 2015, 10:32
   
  12
   
  4

  От какво ти е писнало бе, № 1? Я кажи тук да видим всички какво точно си изработил и произвел, че да те съжалим и да ти отдадем дължимото?

 7. #7
  емигрант 04 юни 2015, 12:21
   
  26
   
  5

  Спрете да се делите и обиждате народ, армия, полиция.
  ОБЩИЯ ВРАГ Е ЕДИН
  АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИОНЕТКИ. ОТ ПОСЛЕДНИТЕ. 25 ГОДИНИ

 8. #8
  Панделиев 04 юни 2015, 13:21
   
  6
   
  0

  Вярно ли е, че служителите в местата за лишаване от свобода щели да докарат и затворници за да ги подкрепят в палатковите лагери?

 9. #9
  До # 7 04 юни 2015, 13:26
   
  9
   
  2

  Дано проумеят това което си написал - А дано ама надали.

 10. #10
  Истината ! 04 юни 2015, 14:29
   
  15
   
  2

  Истината е ,че голям процент от хората в полицията , армията и затворите - не стават за нищо ! Но това е лесно променимо с едно по-добро обучение и трениране на състава и по-отговорна работа на кадровиците. Големият проблем обаче е застрашената национална сигурност и смачканата до такава степен полиция, че момчетата ги е страх да си извършват служебните задължения не защото някой престъпник ще ги нарани , а защото някой драскач ще ги уволни. Положението в странта е пред гражданска война , а някой щрауси са си заровили главите в земята. Трябва рестарт на системата или ни чакат много много лоши времена !

 11. #11
  Цивилен 04 юни 2015, 15:46
   
  11
   
  14

  Не знам на номер 1 от какво му е писнало-но ето на мен от какво ми се драйфа като чуя полицай:
  1.Вместо народа пазите джебчийки,наркодилъри,проститутки,травестити(за последното е разбираемо-Господ е събирач)
  2.Не знам за колко минути идвате на ПТП,ама ако колите са в движение,не идвате изобщо.
  3.Криете се по храсталаците и рекетирате шофьорите-това ви е основната функция.
  4.Интелектуално ниво на личния състав е трагично.
  5.Не съм чул полицай на улицата да говори чужд език(изключение правят тези на ГКПП по границата,знаят числата до 100 на няколко езика).
  Ще се спра до тук,че ако изброя всичко,няма да ми стигне мястото.

 12. #12
  полицаи 04 юни 2015, 16:18
   
  17
   
  3

  Еи стига сте плюли полицията. Всеки плюе , ама като види зора първо полицаите вика..........

 13. #13
  До Цивилен ! 04 юни 2015, 17:01
   
  21
   
  3

  На мен знаеш ли от какво ми писна. Писна ми от страхливци , които ми показват среден пръст зад гърба от яд,като сме ги наказали според закона. Писна ми от неблагодарници , които казват,че пазим мангалите и другата сволач, без да разбират,че нагоре по етажите се вършат тия неща. Писна ми от тоя неблагодарен народ ,които не вижда доброто всеки ден но натъртва на лошото даже и един път да е станало. Писна ми да ме унижават ,като ми сменят званията и длъжността през месец. Писна ми всеки да си оправя рейтинга на гърба на полицията. Писана ми полицаите на улицата да са най-плюените и мразени , без да се разбира как са им орязани правата, как по етажите им скърцат със зъби ако си вършат работата, как ги съдят ако си защитят живота , как нагли политици потъркват ръце , когато хората ни мразят без да знаят защо. Писна ми ,когато катаджиите крадат да се обвиняват истинските полицай.. много ми писна. И май ще си заминавам и аз :) В отговор на номер 11 - аз говоря три езика - и ми се иска да те питам ти чувстваш ли се достатъчно мъж да дойдеш и да ме наречеш травестит в очите ?

 14. #14
  Военен 04 юни 2015, 17:08
   
  16
   
  3

  Не знам кой е необразован, аз лично имам 3 висши образования. За другите не отговарям. Като стигнеш моето ниво, № 1, тогава ще имаш право да ми говориш.

 15. #15
  Цивилен 04 юни 2015, 17:11
   
  7
   
  5

  Вместо да се пенявчиш,ако си от София мини вечер след 22 през пл.Македония.Да видиш как са през 50 метра травеститите и патрулката.Или питай първия гастарбайтер на някоя бензиностаниця,как се минава родната граница.КАТ не са ли полицай,та се разграничавате от тях?Слава богу полицайте не могат да наказват според закона иначе би било страшно.Много ми е интересно кой е трил камерите по моловете,кой е трил актове от системата,снимки от мобилни камери-сигурно са били извънземните.И мога да ти кажа,че където и да заминеш,ще ти се наложи да работиш,не да полицействащ-щом понимаеш три езика ще ме разбереш Другарю Милиционер.

 16. #16
  Цивилен 04 юни 2015, 17:33
   
  1
   
  1

  http://www.blitz.bg/news/article/340593

  No Comment!

 17. #17
  емигрант 04 юни 2015, 17:45
   
  17
   
  3

  ХОРА, СЪБУДЕН СЕ, СПРЕТЕ ДА СЕ ОБВИНЯВАТЕ ЕДИН ДРУГ


  ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
  ВСИЧКИ ИМАМЕ КРИВИ КРАСТАВИЦИ, НО ОБЩИЯ НИ ВРАГ Е ЕДИН

 18. #18
  Бай Драган 04 юни 2015, 22:43
   
  7
   
  2

  Емигрант, напълно те подкрепям. Тук има един трол НОИ, който има поръчение да разделя. Този същия се подвизаваше доскоро по имената народ, приходящ, гражданин, цивилен... Сега е НОИ. Но простотията му си личи веднага, не можеш да я сбъркаш.

 19. #19
  пенсионер по чл.245 ал.1 04 юни 2015, 23:12
   
  8
   
  1

  такива като нас не им трябваме в МВР защото ни натириха като мръсни кучета а останаха само връзкариq мекерета и некъдърници....затова народа скача защото тези с връзките са недосегаеми. Не може полицай да си пише името с две правописни грешки ...жив свидетел съм. Аз като ръководител от средно ниво, стогнах до там че като направя забележка или искам наказание на провинил се служител .....получаваше се че едва ли не аз съм виновен. Слага се на началници най-големинте некъдърници....и как да върви работата.....

 20. #20
  Бай Драган 04 юни 2015, 23:27
   
  10
   
  2

  Пичове, докато си трайкаме, ГЕРБ съсипват България!!!

 21. #21
  По добре 04 юни 2015, 23:39
   
  3
   
  8

  Другари комуноидни фигури и атакисти, ами защо когато управлявахте в тройна коалиция с турците не излязохте от НАТО и ЕС?
  Като толкова плюете НАТО, ЕС и всичко европейско, защо участвахте в изборите за европарламент, а не ги бойкотирахте? Защо не приехте решение да станем република на Русия, така както бай Тошо искаше България да бъде 16-та република на СССР? Искате да сте като гърците? Ами спечелете избори, вземете властта и правете като тях!
  Видяхме ви какво можете... Смеехте се на ГЕРБ, че сдали властта преждевременно (след 3 и половина години), а вие едва една година се задържахте и то с много, ама много зор!

 22. #22
  До #21 По добре 05 юни 2015, 00:20
   
  10
   
  2

  Другарю шизофреидна фигуро,плюем НАТО,ЕС и всичко европейско защото е само на хартия,защото нищо европейско няма тука,европейско е само краденето,даже световно,за сведение гласувалите за Европарламент като процент са съвсем малко,това ,шизофреидна фигуро ,също е начин на бойкотиране ,колкото до ГРОб видяхме ги и тях какво могат-нищо и половина,задържаха се година но свършиха повече отколкото двете измислени правителства на любимата ти ГРОБ!

 23. #23
  Цивилен до 18 05 юни 2015, 09:32
   
  4
   
  4

  Ако аз съм трол,интересно ми е как определяш себе си?Току няма,няма и се изокаш-ГЕРБ ни убива,затрива и т.н.Искам само да попитам господата милиционери,защо когато пазеха парламента пълен с руско и турско ориентираните депутати от децата,младежите и жените на площада не стачкуваха.Тогава спяха на хотел в София,от време на време си правеха кефа да пребият някое малолетно момиченце и си бяха екстра.Пък сега трябвало да пазят границата,не им било комфортно и решиха да сменят страната на барикадата.

 24. #24
  До цивилния 05 юни 2015, 10:38
   
  2
   
  0

  Много си необразован, честно. Ходи и почети малко граматика. Ще ти е полезна.

  П.П. Аз съм военен.

 25. #25
  Бай Драган 05 юни 2015, 10:38
   
  2
   
  1

  23, въобще не искам да говоря с теб и да ти слизам на нивото на простотията.Ако те болеше толкова, колкото си прост, досега да си умрял.

 26. #26
  sfoi 05 юни 2015, 15:25
   
  2
   
  0

  i Hui ne stava ot tazi dargava.dokato sa edni i sa6ti prostitutki v parlamenta promiana niama da ima.-BALGARI- spasenieto e terminalite na leti6te sofia.taka vidiah i az ne6tata za taia ciganska dargava

 27. #27
  ДО 14 05 юни 2015, 15:46
   
  1
   
  3

  До 14
  Брей , ти ще си голям мозък , кога сколаса да завършиш дори 3 висши облазования.
  Такива вундеркинди ми са ясни , по цял ден клепат на работното място и се чудят какво да правят.
  Я, ако те опънат цял ден да бачкаш , да видим дали ще ти остане време и сили да се подготвяш за изпити.
  А и сега дипломи ми е ясно как ги дават.

 28. #28
  Коце 05 юни 2015, 17:12
   
  5
   
  2

  Протестът е един - подаден рапорт за напускане.

 29. #29
  Изи Пей 05 юни 2015, 18:07
   
  2
   
  0

  До като има живи комунисти ще сме рзидинени. Още малко и те ще измрат от старост и тогава тая шибана държава ще се оправи!

 30. #30
  БАРЪМА 06 юни 2015, 08:25
   
  3
   
  0

  До първи та и до всички останали негативно настроени към силовите ведомства.
  Имам огромното желание отстрани да наблюдавам поне за една седмица, изпадането на държавата ни в бедствено положение, но преди това да сме се уволнили, да сме съкратени или закрити изцяло като структори, та от такива в България въобще и помен да няма, като толкова ви пречем.Туко виж може пък тогава икономиката започнала да процъфтява и България тръгне напред и всичко се оправи, на това можеби се надяваме всички.Дано ние да сме причината , но едва ли?!
  Не съм чул нито виждал добре развити нормални бели държави да си цакат силовите ведомства, за разлика от нашата така, че мили сънародници най-вероятно това няма да се случи, което си го пожелавам, но въпреки всичко ние принадлежим на вас и сме част от нацията БЪЛГАРСКА, когато плюете и хулите, някого от вашата/нашата/ нация, която сме и ние, всъщност плюете/м върху себеси

 31. #31
  Бай Драган 07 юни 2015, 22:16
   
  0
   
  0

  Баръма, не обръщай внимание на идиоти като НОИ. Той е един. Много мои познати, които никога не са били военни или полицаи ни подкрепят. Не си създавай мнение от отделни случаи като тъпанаря НОИ. Той е просто един трол и нищо повече. Освен това пише под различни имена и създава впечатление, че много хора са на неговото мнение. На нормалните хора им е ясно, че атаката срещу армия и полиция е атака срещу народа и държавността и не подкрепят съсипването им.

 32. #32
  Бай Драган 07 юни 2015, 22:31
   
  0
   
  0

  Баръма, не обръщай внимание на идиоти като НОИ. Той е един. Много мои познати, които никога не са били военни или полицаи ни подкрепят. Не си създавай мнение от отделни случаи като тъпанаря НОИ. Той е просто един трол и нищо повече. Освен това пише под различни имена и създава впечатление, че много хора са на неговото мнение. На нормалните хора им е ясно, че атаката срещу армия и полиция е атака срещу народа и държавността и не подкрепят съсипването им.

 33. #33
  Гражданин 08 юни 2015, 21:43
   
  0
   
  0

  Верно че 80% от полицаите са си корумпирани и мързеливи, че в тея структури се шири безхаберие и шуробаджанащина.Ама проблемът е по високите етажи защото там са истинските глупаци.
  Полицаят е за да пази реда и законноста в държавата, като му кажат да пази крадците в парламента и той трябва да ги пази защото това му е работата.
  Че няма никакъв контрол на МВР си е ясно.
  Че пожарникарите са оставени на произвола на съдбата си е ясно отвсякаде, стари сгради и техника която всеки момент ще се предаде .
  Правим си магистралки и какви ли не ненужни подобрения , а никой не се замисля за подобрение на здравеопазването , научните институти ,образованието ,енергетиката .
  От ясно по ясно е че властимащите си правят експерименти с народа колко може да издържи на хляб и вода, колко време може народа да издържи на глупостите които творят, и колко време ще може да плаща различните глоби които всеки ден си измислят само за да напълнят бездунните джобове на държавата и родата си..
  Като дойде време за гласуване пак гласувайте за тези хора които ви тласкат към просешка тояга, и дайте своя глас за родоотсъпници и подмазвачи за да може вие и вашите деца да мизерствате..
  За мен има само един вариант да се оправи тази държава и това е да се запали от всички краища , да изгори всичко до основи и да се възроди отново от пепелта както се е случвало през вековете...

 34. #34
  не знам 09 юни 2015, 09:35
   
  0
   
  0

  за какъв протест говорите, но във форума на полицаите няма нищо обявено....

 35. #35
  Военен 09 юни 2015, 15:57
   
  0
   
  0

  "не знам", ти чакаш някой някъде да ти обяви, да ти нареди... Ти собствена воля, собствено мнение нямаш ли? Безхарактерно мекотело ли си?

 36. #36
  Военен 09 юни 2015, 16:15
   
  0
   
  0

  27, и що трябва да бачкам? Аз съм учил за да не бачкам. Такива прости като теб бачкат и заради мен. Аз си клатя краката в офиса. Сега яд ли те е?

 37. #37
  до 35 09 юни 2015, 18:35
   
  0
   
  0

  не колега , не чакам някой да ми обяви , но интересно явление пан обявява протести а полицаите нищо не знаят, това ми мирише...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка