Състоянието на единия от пострадалите при взрива в Анево остава тежко

Pan.bg 07 юни 2015 | 11:45 views (2567) commentaries(4)
img Валентин Цветанов
Както съобщава агенция КРОСС, състоянието на единия от пострадалите на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево остава тежко. Той е американски гражданин, приет е в университетската болница „Свети Георги" с множество травми и разкъсни рани. Оперирани са ръцете му.
„Има шанс за живота му. Ампутирана е част от дясната ръка", заяви шефът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев. Медиците определят инцидента като много тежък, нараняванията са причинени от взривна вълна и метални осколки, каза д-р Атлиев.
При инцидента загина друг американски гражданин. Състоянието на другите трима ранени е стабилно.
Един от тях, канадец, е ранен в дясното рамо и ходилото на десния крак. Двамата пострадали българи, на 25 и 28 години, са стабилизирани. Те са с множество рани на ръцете и краката. Предстоят им допълнителни изследвания и манипулации. Все още не е ясно кога ще бъдат изписани пострадалите, съобщава Дарик радио.
Взривът стана вчера около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Вероятно присъствалите на полигона са участвали в обучение, като не са спазени правилата за безопасност при боравене с боеприпаси.

Собственик на взривилата се граната е и фирмата, наела полигона.
Очаква се днес посланикът на САЩ у нас, г-жаМарси Рийс да посети болницата и да се осведоми лично за състоянието на пострадалите.
Жителите на село Анево и на Сопот са притеснени от инцидента, съобщава ВTV. Те смятат, че някой иска да закрие военния завод, което ще остави 3 хиляди души без работа.
Въпреки че става въпрос за частна фирма, държавата трябва да вземе мерки, заяви подп. Борислав Генов, експерт от Министерството на отбраната, пред ВTV. Той уточни, че при такъв тип дейности най-важно е обучението, но не изключва вероятността боеприпасите да са били негодни. Военният експерт посочи, че няма механизъм, който да задължи частните фирми да преосвидетелстват боеприпасите, и подчерта, че ако е ставало въпрос за изпитване на оръжието, а не за обучение, не е нормално да се стреля с ръка.
Полк. Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм, обяви, че има много въпроси, на които никой не е отговорил - кой издава лиценз на тези частни фирми, къде ще се продава оръжието, ако е ставало въпрос за продажба и др. „Знаете къде най-много се използват гранатомети и автомати „Калашников" - за локални войни. И най-накрая трябва да има наказани", заяви експертът.
Материалът е взет от сайта http://www.cross.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  МОНИКА МАКОВЕЙ Е ВИНОВНА 07 юни 2015, 20:25
   
  2
   
  1

  Публикувано на 06.06.2015 / 15:33
  АЛО, БОРИСОВ, МОНИКА МАКОВЕЙ Е ВИНОВНА ЗА ВЗРИВА ВЪВ ВМЗ –СОПОТ! И ПУТИН, И ПУТИН…
  Ало, Борисов, Моника Маковей е виновна за взрива във ВМЗ-Сопот, да знаеш!
  „Наредил съм да ми докладват какво се случва в Сопот по най-бързия начин. Лично ще се запозная със случая. Държавата ще направи това, което е необходимо. В момента отивам към Министерски съвет, където службите ще ме информират какво се е случило.„, отсече премиерът Бойко Борисов, прекъсвайки участието си, тюх, в турнир по тенис.
  Шефът на ВМЗ-Сопот хвърля оставка в петък, на другия ден, ах, пак „нелеп инцидент“, взривила се граната. Един загинал, четирима тежко ранени. Случайности. Закономерности. Взрив след взрив. Ама този път нямало да има взривна вълна. О, да, в петък пък се навършили три години от бумкането на „Петолъчката“. Божидар Лукарски все още не е коментирал.
  Обаче ние имаме бърз саркастичен, разбира се, коментар. Борисов, Моника Маковей е виновна за взрива на полигона на ВМЗ-Сопот, да знаеш. Няма КОЙ друг да е. Другарката-съратничка на Николае Чаушеску е заформила конспирация с чужденци. Но не се тръшкай, Борисов, „нелеп инцидент“ е това. Вълна нямало да има. Дръж си го Лукарски, радвай му се.

  www.bgsniper.com
  Бележка на АФЕРА: Е как само Маковей, бе? И Путин, и Путин… „Хибридна война“ върви, американец загива и американци ранени, договора с „американската фирма“ „наскоро е сключен“ /по Лукарски/… Очакваме „хибридно влючване“ на инджевци за ракетите на Путин, дето „хибридно“ вече са обявили война тук и почват да убиват от село Анево… „Взрив и взриове е различно“, рече фризираният Лукарски, причината била, че ставало дума за „некачествен боеприпас“, ама той бил собственост на американската фирма. Лукарски му било известно какво правели там боеприпаси и що за американски стрелби било това, ама не можел да каже, защото било „класифицирана информация“. Частна фирма, ама класифицирана информация! Здравейте, кретени.

  Публикувано на 06.06.2015 / 15:15
  КАКВИ „ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ СТРЕЛБИ“ С ГРАНАТОМЕТ С АМЕРИКАНЦИ, АЛО?! И ЩО ВОЕННИЯ ПОЛИГОН Е ОТДАДЕН ПОД АРЕНДА НА „ЧАСТНА АМЕРИКАНСКА ФИРМА“!
  http://afera.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b1%d0%b8-%d1%81-%d0%b3.html
  Военният полигон в село Анево бил отдаден под аренда на „частна американска фирма“, ти да видиш. При „НЕПРИЯТНИЯ ИНЦИДЕНТ“, както го нарече ПО БЕЗУМЕН НАЧИН ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР РУМЯНА БЪЧАРОВА, освен загинал американец, са ранени още двама американци и двама българи, единият от които е бил преводач на групата. Едно от ранените лица, американски гражданин, е с опасност за живота и е настанено в Университетската болница в Пловдив. Другите двама пострадали са приети в болницата в Карлово с разкъсно-контузни рани, които са обработени и вече са транспортирани в Пловдив, съобщава Агенция БГНЕС.
  Инцидентът е възникнал около 11.30 часа при планови експериментални стрелби с гранатомет на полигон във ВМЗ-Сопот. Взривил се е некачествен боеприпас.

  „Много неприятен инцидент, за което съжалявам. Все още нямам много информация“, рекла Румяна Бъчварова, просто да се потресеш. Тая пак няма информация.
  Военният полигон в Анево е отдаден под аренда на частна американска компания. „Причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. Инструкторът, който е бил там и е леко ранен, по договор е човек от частна фирма „Arcos“. Единственият човек, който е пострадал от ВМЗ-Сопот е бил преводачът“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски и добави, че американците също щели да разследват случая. Според него единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът. Той се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки. Тоя също не се чува какво приказва.
  Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.

  Afera.bg
  Публикувано на 06.06.2015 / 12:09
  АЙДЕ ПАК! ВЗРИВ НА ПОЛИГОНА НА ВМЗ – СОПОТ. ЕДИН ЗАГИНАЛ, ЧЕТИРИМА РАНЕНИ!

  Някой да е изненадан? Главният прокурор Цацаров, може би? Или лицето Бойко Методиев Борисов, наречен премиер? Или МВР „Шматка“? Отново загинал и ранени на полигона на ВМЗ – Сопот, село Анево, където се провеждало „учение
  “.

  Взрив след взрив, граната след граната, прокуратурата си го мести по масонски, МВР въобще не знае къде се намира, службите всяка сряда при „Бойко“ с Цацаров.
  Държавата на лицемерните думи и блябосвания след всеки взрив. Държавата на мафията. Както рече коментатор във Фейсбук: „Докато не го приватизират ВМЗ Сопот, няма да се успокоят“.
  Толкова.

  Загинал е американски гражданин, преводача му и още двама българи. „Най-вероятно са правили изпитания на изделия“, рече кметът на село Анево.

  Afera.bg

  http://www.vestnikataka.bg/2015/06/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80/

  http://www.vestnikataka.bg/2015/06/%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%89%d0%b5/

 2. #2
  ддт 08 юни 2015, 11:55
   
  1
   
  2

  Защо за този амриканец има пари в здравната каса, а бензин за линейките за българи - няма?

 3. #3
  Грешка в схемата 08 юни 2015, 15:10
   
  2
   
  0

  Здравната каса със сигурност не плаща за този американец.
  Преди да напишете поредната въпиюща глупост, все пак малко помислете (или се осведомете).

 4. #4
  ПИТАНКИ 08 юни 2015, 20:49
   
  3
   
  0

  - Какъв тип е гранатометът?
  - Защо АМЕРИКАНЦИТЕ купуват (или се обучават за работа с) Руско оръжие? Провокация ли готвят някъде или просто ще го ПОДАРЯВАТ някъде?
  - Ако го подаряват на някоя "ДЕМОКРАТИЗИРАЩА СЕ" държава - коя е тя?
  - А може би се готвят да го ПОДАРЯВАТ на непризната от никой, но заемаща голяма територия самообявила се нова държава (например ИД)?

  ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!
  ИНЦИДЕНТЪТ СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ. ТОВА, ЧЕ СЕ Е "ОСРАЛА" ЧАСТНА ФИРМА ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРАВДАНИЕ ДА НЕ СЕ ДАДЕ ГЛАСНОСТ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧВА!
  ОСВЕН АКО НЕ СЕ Е "ОСРАЛО" И ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОБВЪРЗВАЙКИ БЪЛГАРИЯ С НЕЩО, С КОЕТО ХОРАТА КАТЕГОРИЧНО НЕ СА СЪГЛАСНИ!

  БОЙКО, КАЖИ СИ!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка