Обрат: В парламента са внесени нови предложения за Закона за МВР без спорните параграфи от 9 до 16 в проектобюджета. ЗА МО НИТО ДУМА!

Pan.bg 08 ное 2015 | 11:50 views (2391) commentaries(2)
img Обрат: В парламента са внесени нови предложения за Закона за МВР без спорните параграфи от 9 до 16 в проектобюджета
Изтеглени са промените за порциона, добавките за прослужено време и изплащането на 20 заплати при пенсиониране


Решението за отпадане на спорните параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет, който предизвикаха полицейските протести, е взето по време на проведен извънредния Съвет за социално партньорство. Обсъждането на промените, отнасящи се до социалния пакет на служителите в МВР ще започне следващата седмица съвместно между ръководството на МВР, парламента и полицейските синдикати.
Спорните параграфи бяха свързани с промени в порциона, добавките за прослужено време и изплащането на 20 заплати при пенсиониране, ще бъдат изтеглени и Бюджет 2016 ще се внесе без те да присъстват в него.

„Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година”, заяви пред журналисти след края на съвета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова посочи, че след проведената среща със социалните партньори, която е извънредна, са достигнали до тази обща декларация. „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.
image
„В понеделник започваме разговори с представители на синдикалните организации на МВР”, потвърди и Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

„Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента”, обясни Стоянова.

„В НС в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, допълни тя.

Румяна Бъчварова посочи още, че ще следи днешния масов протест на служителите от МВР, подкрепени от военни и служители на затворите. По думите й, проявата е напълно законна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  четящ документите 08 ное 2015, 13:20
   
  2
   
  0

  Между параграфите от 9 до 16 влиза и параграф 11, който се отнасят за Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България с изменения и допълнения.
  Премахването още не е реално видимо на сайта в интернет.
  Естествено от обещанието до изпълнението има ГОЛЯМА разлика, но поне има за сега го има поне обещанието.

 2. #2
  дядо Йоцо 08 ное 2015, 15:31
   
  0
   
  0

  Няма как да са внесени новите предложения в парламента в неделя без да е имало заседание на МС.
  Ако управляващите искат бързо да успокоят сектор "Сигурност" трябва утре да се събере МС на извънредно заседание и да гласуват изтеглянето на срамния проектозакон и приемането на стария вариант, който бе публикуван на сайта на МФ. Това е правилният начин. В противен случай всичко ще зависи от депутатите, защото топката (проектозакона) е в тяхното поле.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка