Експерти в спор за реформата в МВР

Pan.bg 08 ное 2015 | 16:46 views (3451) commentaries(10)
img Нужда от реформа има. Гражданите искат по-ефективна система за сигурност, държавата иска стабилна и работеща система, самите протестиращи полицаи също са "за".
Всичките опити за реформа до сега, обаче удрят на камък. За последните 5 години служителите в МВР са с 16% по-малко. На фона на това парите са повече всяка година, но все по-трудно стигат, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред NOVA TV.

„Има много детайли, които не разбираме. Там цари голяма каша между отношенията с финансовото министерство и бюджетите на МВР. В съвременния свят полицаят не е достатъчен. На него, освен кола му трябва и технология – камери, комуникации, сървъри и други", подчерта Безлов.

Парадоксът е, че техника има, но се поддържа с много малко средства. Много от системите са спрели. Те не могат да си платят тока, а искат да гледат камери, изтъкна той.


„Битието ли определя съзнанието, или съзнанието определя битието. В случая с МВР това е много важно. В МВР има твърде много хора, които идват с мисълта да работят за тези 20 заплати, а не с идеята за призвание. На протеста са отишли хора, които стоят в МВР заради възможните привилегии и хора, които искат да работят, но не им се дава възможност", коментира психологът Росен Йорданов.

Това, което изпускаме са две неща – какви хора работят в МВР и с каква мотивация са те и на второ място е организационната култура, тоест, какви са правилата, които определят отношенията там, за да се стигне до това обществото да получава нискокачествена услуга, заключи той..

dir.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Нали 08 ное 2015, 17:02
   
  10
   
  3

  Бла-бла-бла,тра-ла-ла.И като главен секретар Бокуня,и като министър-председател ги зовеше полицаите "моите лъвчета".Та на неговите лъвчета Бокуня реформа не направи в продължение на 12 години най-малко,защото му бяха нужни да си укрепи завоалираната диктатура.Сега Тиквуня си мисли,че си е изтъкал платното и ,че може да ритне кросното.А така наречените експерти сегаааааа...ли направиха Великото географско открите,че в МВР са нужни реформи?Нито съд,нито прокуратура,нито следствие и нито МВР подлежат на реформа - трябва да се създадат нови правила,нови изисквания,детектор на лъжата,изпит по ФП,снижаване имунитета на съдии и прокурори до функционален,разтуряне на тия ведомства изцяло,и открити,наблюдаеми,проверяеми конкурси за длъжностите в тия системи.Що да не дават по телевизиите годешния изпит по ФП на полицаи и военни - от главния секретар и началника на отбраната,до последния полицай и редник?Утопични комунистически илюзии....нали.

 2. #2
  Натото 08 ное 2015, 19:11
   
  9
   
  0

  Да на реформата ама как да стане като дъщерята на ген еди кой си е в администрацията .на министър жена му .роднините му ....всички са навързани като черва за да се съкратят трябва война .никой не смее и после няма пари....а никой не иска на улицата .да там е тежко рискуваш си живота всяка една минута ....там никой не иска .всички искат на бюра

 3. #3
  Строевак 08 ное 2015, 19:48
   
  12
   
  0

  Защо медиите направиха медийно затъмнение и не отразиха директно протеста? По-вечето телевизии имаха екипи на место, но само репортажи правиха. Защо не излъчваха посланията на ораторите?
  За да не чуе българския народ истинските проблеми? И да лъснат лъжите и спекулирането с проблема на политиците от власта?
  Кажете ! Аз ли нещо не разбирам или продължават да търсят начин за замазване на проблема и настройване на обществото против сектора?

 4. #4
  SUH 08 ное 2015, 20:54
   
  4
   
  0

  #3 риторични въпроси си задаваш. Къде в България има независими медии че да направят това което казваш

 5. #5
  Добри 08 ное 2015, 21:06
   
  5
   
  0

  Реформата у нас винаги се е разбирала само като съкращаване на хора и пари.Чудно ми е по каква логика продажните медии представят като опит за реформа сегашният опит за рязане на 20-те заплати и на бонусите. И защо не настояват за отговор КОЙ наруши процедурата за приемане на закона за бюджета (има Закон за нормативните актове, Правилник за работа на Министерски съвет и на Народното събрание). Май Тиквата е дал команда да се действа подмолно, а Бъчварката и земеделеца са свили уши, а сега всичко се замазва.

 6. #6
  dizra 08 ное 2015, 21:41
   
  3
   
  1

  Без да се противопоставям на исканията на полицаите,които по принцип са справедливи,искам да изкажа "некои съображения",както казваше навремето другаря Тодор Живков:Всичко живо реве за пари,отпуски,компенсации и не знам какво още! И то с изтъкването единствено на мотивите,че нямали нормирано работно време,нямали право на втора работа,не се прибирали при семействата си и т.н. Не чух някой да каже: Аз тази година в моя район разкрих толкова и толкова престъпления,помогнах на толкова и толкова хора,предотвратих тези или онези бели,направих така,че да бъдат осъдени еди кои си бандити и престъпници,тормозещи населението...Няма братче-тоя бил на работа нощна смяна,не си бил в къщи и за това му се полагали социални придобивки!? Айде бе! Не можеш да ми стоиш на вратата на РПУ-то,щото само за това ставаш и после да имаш претенции!Не можеш да работиш в КОС-а от 08.30 до 17.30 и пак да искаш да си първа категория!
  Английските им колеги се гордеят с професията на полицай,въпреки че и там не се забогатява от това,но казват с гордост абсолютно винаги" С това което свърших/ изработих/ за определен период от време или за определен случай,аз СПЕСТИХ, еди колко си пари и средства на Кралството"
  Докато нашите не се научат да разсъждават по подобен начин,докато не се самореформират сами от вътре и Господ няма да може да ни помогне!
  А иначе на тез 20-30% от вечно работещите,немрънкащи и готови на всичко в името на работат си ченгета пожелавам: Бъдете живи и здрави,радвайте се на семействата си и те на вас!

 7. #7
  Строевак 08 ное 2015, 22:38
   
  1
   
  0

  Даже и опозицията подкрепя орязването:
  "Сега те не могат нищо друго, освен да отложат онова, което е абсолютно необходимо. Защото Влади Горанов не може да си върже бюджета. Има вопиюща нужда персоналът в МВР да бъде съкратен с една трета", смята Татяна Дончева.

 8. #8
  СФ 09 ное 2015, 14:39
   
  0
   
  0

  До dizra:

  Добри разсъждения, така е в цивилизования свят. Но как мислиш, че тази промяна ще стане само и единствено отдолу нагоре. Ще трябва и воля отгоре - конкурсно начало, стандарти, нормативи и ред други изисквания към служителите от всички нива. Е, кой да го наложи - същите тези политици и от висшия ешалон началници на които най-важната цел е да си уредят децата и близките на държавната хранилка ли? При нас като типични балканци най-популярния спорт е как да източим бюджета и докато това мислене не се промени, но то няма да стане доброволно, а под натиск, ще си продължаваме все така, не 25, ами и 125 години да минат.

 9. #9
  dizra 09 ное 2015, 23:18
   
  0
   
  0

  До СФ
  Не ме питай,как ще стане,а вземи и измисли начин,как да го направиш,след като си съгласен,че е така в цивилизования Свят! Не може само да искаш,нищо да не даваш,а на всичкото отгоре да търсиш,кой да реши или да намери решение на проблемите вместо теб! В тълпата е лесно-давайте,щото видите ли и ние даваме-какво давате,като резултат и качество се вижда,че не е кой знае колко! Държавата ти е дала власт,дала ти е оръжие,дала ти е възможност да вземаш самостоятелни решения,както да ги изпълняваш и съответно да носиш отговорност за това.Ама отговорност на никой май не му се носи,ето там е проблемът приятел!

 10. #10
  KOREKTOR 10 ное 2015, 06:49
   
  0
   
  0

  " Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията "

  Този има ли нещо по което да не е ЕКСПЕРТ ?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка