ПРЕГОВОРИТЕ ЗА МВР В ДЕВЕТА ГЛУХА:ЧИНОВНИЦИТЕ С 6 ЗАПЛАТИ, ВМЕСТО 20... ПАРИ ОБАЧЕ НЯМАЛО...

Pan.bg 10 ное 2015 | 12:31 views (6500) commentaries(19)
img Чиновниците от МВР ще се пенсионират с 6 заплати накуп вместо 20?
И действието, и бездействието в МВР ще струват десетки милиони


Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията, пише "Сега", позовавайки се на свои източници.
Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари. В момента в МВР има малко над 4000 души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се изплатят 20 заплати.


Заради полицейските протести срещу реформата, предлагана от финансовия министър Владислав Горанов и предвиждаща всеобщо орязване на придобивките, в МВР се обмисля вариант как всички чиновници да бъдат преназначени скоро, а редовите полицаи да запазят екстрите си. Преди това обаче трябва да се намерят пари за обезщетения.

И в момента има възможност администрацията в МВР да бъде назначавана по Закона за държавния служител, което гарантира по-ниски обезщетения при пенсиониране. Тя обаче важи само за новопостъпващите. Поправката влезе в сила на 1 април по идея на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Целта тогава беше новата категоризация да стане постепенно, като местата на пенсионираните и напусналите чиновници да се попълват с назначени по новия ред - с по-малко привилегии.

Друга част от администрацията трябва да се прехвърли в държавното предприятие, което МВР планира да създаде. Законопроектът за него вече е внесен в Народното събрание. Планира се издаването на лични документи и регистрацията на коли, както и още услуги да се отделят в държавно предприятие, което да се издържа от таксите, които събира. Така обаче в републиканския бюджет няма да постъпи нито стотинка от тях. Очаква се в тези законови поправки да бъде записано преназначаването на администрацията, ако се намерят пари и при условие че ръководството на МВР се разбере със синдикатите. За това намекна преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. /БЛИЦ

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  Оня, дето не Го трият 10 ное 2015, 13:09
   
  4
   
  21

  Как не ги е срам тези "отрудени" "хора" с "опасна" административна работа... В момента бих посрещнал обща стачна на учителите с искане да са като куките с ръкопляскане

 2. #2
  Сър Пичук 10 ное 2015, 13:15
   
  2
   
  28

  След тези "блюстители на реда" в държавата 20 заплати ще поискат даскалите, сетне професорите и научните кадри от БАН. После ще се помъкнат животновъдите, земеделците, градинарите, тютюнопроизводителите, пчеларите и т.н. и накрая всички вкупом ще разберат,че 16-те млрд. лева ще бъдат изконсумирани за 4 години, сетне ще закрием България като държава и кой накъдето му видят очите. Прости ама нагли стражари, демек милиционери, брей! Снощи четях един плакат, който го мъкнеше едно полицайче: "Село БЕЗ КУЧЕТА и държава без полиция не може!" Вие много точно си определихте професията, само че не сте 2-14 хил. кучета, а цели 56 хил. ПОМИЯРА!

 3. #3
  kkk 10 ное 2015, 13:27
   
  13
   
  0

  А защо се говори само за пенсиониране? Тези, които нямат годините за пенсия, ще им бъдат ли изплатени заплати в зависимост от това колко год. са работи до момента?

 4. #4
  Генерал Куков 10 ное 2015, 13:32
   
  26
   
  0

  Чакайте сега...ние каква държава се опитваме да бъдем? Демократична и европейска или комунистическа? Я се опитайте да промените договорите на служителите, в която и да е страна от ЕС! Неможе да си подписал; договор, в който са включени 20-те заплати обещетение и след 10 години някой да се опита да промени този договор.....тогава кой ще ти върне загубените години от живота...в повечето случаи най-хубавите от 20 до 30 годишна възраст? Ако искат да правят някакви промени, те трябва да са на заварено положение т.е само за следващите който евентуално ще постъпят в бъдеще...иначе всеки ощетен може да съди държавата...и да я осъди!

 5. #5
  Thunder 10 ное 2015, 13:35
   
  20
   
  6

  Като гледам минусите някой много ги боли !

  Обаче не може че не може чистачката в почивната станция на МВР, да се води еднаква категория с полицаите. Който 24ч са на разположение в дъжд, пек, студ, сняг. И всеки момент може да им налети, я озверял циганин с брадва, я бежанец с автомат.

  Не може счетоводителките, който от 9 до 17ч си седят в кабинета на парното и климатик. Да се равнява с еднакъв риск със служба под найлона на -20, чакайки Али Реза Демократичният -Ислямист.

 6. #6
  Генерал Куков 10 ное 2015, 13:42
   
  17
   
  3

  До #5 То е ясно, че не може бе, глупак! Ама дай да погледнем реално какви бяха промените на горанов, дето ги вмъкна тихомълком....в тях нямаше такова разграничение на длъжностите, за което пишеш! Тоя искаше просто да отреже т.н "привилегии", че и заплатите на всички, без да се интересува дали са чистачки или граничари...затова и хората справедливо тръгнаха да протестират! Никой в МВР или МО не е против разделянето на длъжностите на такива "на терен" и администрация....освен администрацията може би!!! Ама горанов не е предлагал такова разделение....за разделение се заговори след като почнаха протестите!!!

 7. #7
  Х М 10 ное 2015, 13:59
   
  19
   
  0

  В М О всички цивилни са трета категория !

 8. #8
  Тhunder 10 ное 2015, 14:00
   
  8
   
  1

  Кукув ВНИМАВАЙ С ЕЗИКА !

  Имаш навика да приписваш думи на хората, който не са били изречени. Говоря по принцип, не за рИформата на Бъчварова.


  Освен това не само работещите на терен. Разследващите организирана престъпност, корупция, и др. Боравещите със секрета информация също си залагат главата.

  Поддържащ персонал , да ли си механик в таксиметрова служба или в гаража на МВР работата е същата, но при единият вариант ще се ползваш от привилегии като на полицай.

  И кадровата част е само само едно десета от проблемите в МВР.

  Като се започне с материалното обезпечение и цените на който се закупува ( най-често десетократно завишени ).

  Минем през тромавата законова уредба, често пазеща престъпника.

  Та стигнем до полицейският произвол и корумпираните полицай и шефове.

  Нищо това не влизаше в законопроекта на Бъчварова.

 9. #9
  Генерал Куков 10 ное 2015, 14:07
   
  10
   
  0

  До #8 По принцип, дефакто, деюре....нали проблема на разните там "реформатори" е що били протестирали полицаите, като МВР имала нужда от реформа! Би ли ми обяснил тогава,....как промените вмъкнати от горанов щяха да подобрят работата на МВР? Като ореже "привилегиите" на всички сигурно щеше да намалее корупцията...да се повиши разкриваемостта на престъпления...да се повиши мотивацията на служителите??? С какво щеше да се подобри работата на МВР с промените на горанов питам!?!

 10. #10
  Коцето 10 ное 2015, 14:09
   
  12
   
  1

  А какво работи ваше сиятелство Сър Пикуч?!!? Сигурно е някаква много важна работа! ПОМИЯР ти не разбираш ли, че всички в България трябва да взимаме повече и трябва да си отстояваме позициите? Аман вече от риформи и вдигане на цените................

 11. #11
  Thunder 10 ное 2015, 14:23
   
  9
   
  0

  Конкретно за Горанов, това не никаква реформа, а орязване на цял сектор.

  Как щеше да повлияе ?

  Пагубно, щеше да демотивира персонала на терен, и да мотивира корупцията. А по селата циганите пак щяха да си мародерстват, и астрите пак щяха да са с по кило бензин в резервоара.


 12. #12
  Сър Пичук 10 ное 2015, 14:53
   
  1
   
  12

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 13. #13
  Оня, дето не Го трият 10 ное 2015, 14:58
   
  0
   
  1

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 14. #14
  Да го web@... 10 ное 2015, 15:04
   
  0
   
  0

  Путин затова ли забрани на силоваците да почиват в чужбина?
  Еврогейски ценно....аааа това се пишеше по друг повод , извинявам се!

 15. #15
  Генерал Куков 10 ное 2015, 15:05
   
  3
   
  1

  До #11 Ми кво тогава се чудиш що били протестирали полицаите?

 16. #16
  Alex 10 ное 2015, 16:15
   
  8
   
  0

  Голям мит е че в България има най-много полицаи на глава от населението. Причината за това е, че се има в предвид целият личен състав на МВР за който казват че е около 50 х. души. Пропуска да се каже, че в МВР освен полицаите влизат : пожарната, целият състав на гражданска защита, службите за тел. 112, гранична полиция, общинска полиция, миграция, ГКПП, службите и работилниците за изработка и контрол на личните документи и шофьорски книжки, куриерските служби, научно-изследователски и др. институти, болници, санаториуми, почивни станции и др. (просто трябва да се разгледат ЗМВР и ППЗМВР). Всички те са свързани с една инфраструктура, чието разделяне не може да стане бързо и с малко средства. И при едно механично разделяне, общият брой на служители ще се увеличи поради необходимостта от допълнителни обслужващи стуктури.

 17. #17
  До Сър Пичук 10 ное 2015, 16:25
   
  7
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 18. #18
  Някой си 10 ное 2015, 16:44
   
  8
   
  0

  Така, ще да е, и по лошо, ще става, докато не се преработят заплатите на всичко живо, що е на държавна ясла, грубо казано, защото не всички са чантаджии и синекурци. При положение, че Боко 1 беше направил реформата преди години в държавата, и по точно започвайки от Президента та се стигне хигиенистката изяснявайки статута на всяка една длъжност, нейните задължения и права, както и евентуалните възнаграждения и хонорари при отлично свършена работа сега нямаше да има недоволни. Пусти нарцисизъм, демагония, и лансиране на корупционни практики, както и да се угоди на тоя и оня доведе държавата до разруха, и до перманентно недоволство от кой ли не. Не може, някой да получава 40 000лв заплата и годишни бонуси няколко пъти повече, а други, които крепят държавата, и обират негативите по 700-1000лв. Определете веднъж завинаги ставката, максимална и минимална, като най голямо възнаграждение да има Президента, а всички други по малко от него, като се вземат предвид и хонорарите. Няма банкери, няма началници, няма редови служители или държавни служители всички да си плащат осигуровките, но трябва държавата да ги оцени в заплащането, и застрахова по рискова професия, а не сега при изпълнение на дълга си да се дават мижави 10-15хил.лв и с това държавата си измива ръцете. Тези промени, или реформа трябва да се направи за служителите на цялата държава, а не само на парче при възникнала конюктура или форсмажорни обстоятелства. Сега държавното управление е на самотек, и всеки дошъл на власт прави това, което му е изгодно особено да върже бюджета. Това преди всичко се дължи на ограничените възможности на всяка една дошла на власт политическа сила, като за решаването на фундаменталните задачи на управлението, но не се привличат научния потенциал на страната за решаването им. Както сте я подкарали съвсем скоро, ще почне да стават много лоши неща не само за бедните и гладните, но и за олигарси, властимащи, депутати и....тоест няма да има подбор или избор, кой както иска да го тълкува. Рестартирайте незабавно държавната икономика, и ако трябва национализирайте тези сектори, които са основни за жизненият стандарт и националната сигурност на страната иначе, и да избягате в чужбина и това няма да Ви помогне. С една дума от тая кожа в друга няма как да се премине поне засега, даже и да се клонира някой......

 19. #19
  Инди 10 ное 2015, 20:32
   
  7
   
  0

  Налага се уточняването на някои понятия за не малка част от пишещите:
  1 Чистачка в почивна станция е лице назначено по трудово правотношение в МВР,но неползващо се от нито една от привилегиите за ранно пенсиониране или получаване на 20 заплати,като обезщетение при пенсиониране.
  2. Привилегиите на работещите в администрацията-технически персонал,в паспортна служба,деловодство и др.подобни-ака въобще ги има са такива,че и да ги няма е все тая!
  3 От състава на цялото министерство едва ли има и 2-3% ползващи служебни мобилни телефони,което е разбираемо и оправдано.
  4.Яденето в служебните столове не е безплатно и никак не е евтино.
  5 Колега от бившия"сержантски" състав с 28 г. трудов стаж се пенсионира с около 450 лв. пенсия през 2012г. Обезщетението му-20-те заплати и то брутни бяха на стойност 18 000 лв.
  6.Никой не казва кои са тези от чантаджийския състав! По личното ми мнение в Районните управления такива няма.Да ги търсят по Дирекциите и Министерствота.Вярно е,че има много и то умишлени кадрови грешки,които не стават за абсолютно нищо и са толкова тъпи и некъдърни,че и на състезание по некъдърност да идат,пак второ място ще заемат,ама за това да питат Кадровиците-ЧР по новому,щото те си ги набират,пък и първа категория се водат,въпреки че идват последни на работа и първи си тръгват.
  6. Извънреден труд ли? Започнаха да го изплащат едва от 2006г. за 8 г. ми се е събрало около 9 месеца-вярно не мога да си кривя душата-заплатени ми са.Обаче се пишат само тези,които не могат и няма как да не се пишат.Демек,по избори,официални празници,понякога в почивни дни,но рядко.А за тези дето не са ми писани 17-18г. преди това,не знам колко щяха да са.
  7.За дрехи и консумативи няма какво да говорим.Да си кажа,че да не се чудите Обслужване на над 60 села с площ 1500 км кв.-шест човека,един автомобил и 150 л. гориво на месец.Колкото и да обичам и да съчувствам на бабите и да искам да им помогна,просто няма начин.
  8.По отношени на безплатното пътуване-разбира се в градския транспорт,малко колеги го използват,предпочитат да си свършат работата с личните коли,та дано им стигне времето за повече неща.
  9 Оня ден една госпожа,авно много разбираща и то само защото работи в съда сподели,че по цал ден полицаи се мотали там и се чудели какво да правят.На нея мога да и споделя,че също съм се"мотал" по цели дни или съм чакал дежурния прокурор за вземане на мярка на задържан за убийство,ама понеже беше Трифон Зарезан,тоя дойде след 7-8 часа и клатушкайки се ми обясни,"ми докато врътнем едно бурканче вино и се забавихме"
  Та това са само малка част от неволите на тези,които по цял ден нищо не правят и взели да си искат едни нищо и никакви 10 заплати

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка