ПЪРВАНОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ ТРЯБВА ДА ИЗЛЪЧВА ДОСТОЙНСТВО, ПЛЕВНЕЛИЕВ НЕ ГО ПРАВИ... ВРЕМЕ Е ЗА СМЕНИ НА МИНИСТРИ В КАБИНЕТА

Pan.bg 17 ное 2015 | 23:25 views (2955) commentaries(3)
img Георги Първанов: За президент трябва не само печеливша кандидатура, а той да излъчва достойнство
Лиляна Клисурова
в.24 часа
Още акценти:

Време е за промени в кабинета - има министри, които го дърпат надолу


През 1999 г. доказахме, че единни можем да успеем - и на местните избори, и на президентските. И нямаше кой да спре левицата, докато тя сама не се спъна

Не вярвам някой да си играе със стабилността и да съчетава президентските избори с парламентарни
image
С лидера на АБВ Георги Първанов разговаря Лиляна Клисурова

- Г-н Първанов, какво трябва да предприемат българските власти, за да не се стигне и у нас до терор като в Париж? Имаме ли готовност за реакция в такава ситуация?

- Големият въпрос е какво да направят светът и демократичната общност. Дали световните лидери ще са в състояние да преодолеят лични дрязги и корпоративни интереси и да не се заиграват с подобни терористични групировки, а да отвърнат - както със силови действия, така и с мащабна политика, включително и социална. Защото нека не си затваряме очите, че на територията на Европа има много лагери и гета, които са добра почва за развитието на такива идеи. Затова е нужен стратегически план в европейски мащаб.

А България трябва да предприеме мерки за укрепване на границите, както и за засилване на спецслужбите, в противовес с политиката на партизиране и заиграване с тях, която се наблюдава често.

- АБВ заяви готовност за участие в президентските избори не само с левицата, но и с центъра. Така ли ще търсите кандидатура, която да отвори широко ветрилото на подкрепата?

- Да. Ще настоявам за това и от гледна точка на формациите, които ще номинират, и от гледна точка на типа кандидатура. Кандидат-президентът трябва да олицетворява идеята за единството на нацията, да събира подкрепа от много по-широк кръг избиратели, не само от лявоориентираните, независимо от това коя партия го издига.

Само в АБВ има няколко души, които се вписват в тази характеристика. В левицата са повече. Затова трябва да седнем спокойно и да преценим всички “за” и “против”. Трябва ни не просто печеливш кандидат, а президент, който да може да излъчва достойнство и авторитет.

- Вие ще се кандидатирате ли отново?

- Аз ще участвам активно в номинирането на най-подходящия кандидат.

- Как си обяснявате упорството на БСП да няма споразумение на централно ниво и какво ви кара да сте оптимист, че за президентските избори такова ще се случи?

- Не казвам, че съм оптимист. Твърдя, че единната

кандидатура на

левицата и

центъра е без

алтернатива, ако

искаме да

имаме успех

на президентските избори, а оттам и да постигнем подем вляво. Иначе сценарият с 3-4 кандидатури, както беше в София, означава провал на левицата и рискът е да бъде наложена някоя кандидатура за президент отдясно, която няма необходимите качества.

- Михаил Миков обаче досега отказва взаимодействие. Чакате конгреса, за да се смени лидерът ли?

- Няма да заиграваме с вътрешните противоречия в БСП. Надявам се да има консолидирано разбиране за взаимодействие, защото иначе дори и да има промяна, новият лидер да инкасира още една загуба.

Ние бяхме изключени противоуставно и най-естественото в началото на преговори е да поставим условие да бъдем реабилитирани в БСП. Тази страница не сме я затворили, но ще я четем като историци след време. Сега обаче, така както го направихме 1999 г. - ние с д-р Дертлиев не бяхме решили всички проблеми на миналото, но ги сложихме настрани, разбрахме се и тръгнахме заедно с другите леви формации. И успяхме - и на местните избори, и на президентските, и вече нямаше кой да спре левицата, докато тя сама не се спъна.

- Положението на АБВ не е ли разкрачено - управлявате с ГЕРБ, а в София ще сте във фронт срещу кмет на ГЕРБ?

- Заявихме, че на местните избори играем по друга писта. Партнираме с останалите 3 партии в управлението на страната, защото това е единственият начин да задържим стабилно положението, държавата и нещо добро да се случи. Другото са избори до дупка и нестабилност, от която никоя партия не печели. Но ние, като лявоцентристка формация, ще играем дългосрочно за взаимодействие в лявото, включително и с цената на допустими компромиси.

- Дори с цената напускане на коалицията?

- Не. Това не може да бъде условие, защото какво печели левицата от това, че ние ще разбием коалицията и ще предизвикаме предсрочни избори, ако такава е алтернативата.

АБВ ще продължи да се държи предсказуемо и солидно в централната и в местната власт. Където имаме добро партньорство в общините, ще го поддържаме. В 80% от случаите това партньорство е с БСП и с леви формации. Някъде има партии център-дясно.

- След местните избори вдигна ли тежестта на АБВ в коалицията?

- Имаме над 100 кметове в населени места. На 40 общини кметовете са с подкрепата на АБВ. Близо 200 са общинските ни съветници. Тази тежест и важна за вас в самите общини, а не като авторитет и основания за претенции в централната власт. Централната власт е важна със способността да решава националните проблеми. И това е критерият, чрез който ще съдим за успеха на участието ни в управлението. Респективно - с оглед на тези резултати от управлението, ние

ще правим

изводите си

дали оставаме

в коалицията,

или търсим начин да се дистанцираме.

- Какво може да ви накара да се дистанцирате?

- Слаби резултати, поредица от гафове, поддържането на слаби екипи в отделните направления. Това са неща, които компрометират силно управлението и не може да има такава цена на поддържането на коалицията - да запазим във всички случаи слаби министри, само и само да не разсърдим коалиционния партньор.

- От думите ви схващам, че вече е време за промени в кабинета, така ли?

- Не за първи път апелирам за това, но в крайна сметка премиерът решава. Ние имаме едни критерии, той може да има много повече в оценката на ситуацията. Отдавна твърдя, че има министри, които тежат и дърпат коалицията надолу, не засилват нейния авторитет. И това влияе върху цялостната оценка за правителството.

- Кои са двойкаджиите - бяхте недоволен от министрите на отбраната, на външните работи, на образованието, на енергетиката, има ли нови лица?

- Не искам да повтарям отново списъка. За съжаление, в тези сфери не се случват неща, които да ми дават основания за оптимизъм. Напротив, кризисните процеси в тези сфери се задълбочават. Стоим зле от гледна точка на военната сигурност, на външния образ на България. В енергетиката затъваме все по-дълбоко.

- Колко ще издържи коалицията и възможни ли са предсрочни парламентарни избори заедно с президентските догодина?

- Успехът на коалицията може да е резултат от доброто управление и не вярвам, че някой би тръгнал да си играе със стабилността и да съчетава президентските избори с парламентарни. Това би било безвластие за неясно колко дълъг период от време, което е твърде рискован експеримент. Доколкото познавам г-н Борисов, той не би си го позволил.

- Предстои номинация за генерален секретар на ООН. Правителството май дава заден в подкрепата за Ирина Бокова и се опитва да наложи Кристалина Георгиева, така ли е?

- Не съм чувал от Борисов думи, които да потвърждават тезата за заден ход. Като човек, който е съпричастен в избора на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, следя всяка нейна стъпка. Тя си е спечелила подкрепата на основните фактори в световната дипломация, които решават. Ще бъде не просто недалновидност, а ще бъде национално престъпление, ако някой се опитва да спъва такава кандидатура. Още не 100, а 1000 г. до края на съществуването на тази световна организация ние няма да имаме такъв уникален шанс, който издига много авторитета ни. Така че не бих препоръчал на никого. Защото, ако ние загубим шанса заради вътрешни неразбирателства, този, който поема такава отговорност, ще понесе много тежки последствия в морално-политически план.

CV
Роден на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, Пернишка област

Завършил е история в СУ “Св. Кл. Охридски”, има докторска дисертация

Депутат 3 мандата - в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС

От 1996 до 2001 г. е председател на БСП

От 2001 до 2012 г. е президент

В началото на 2014 г. бе изключен от БСП

Създаде лявата партия АБВ, която влезе в парламента и участва в управляващата коалиция с ГЕРБ

Женен, с двама синове
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Тера 18 ное 2015, 09:16
   
  7
   
  6

  Хайде стига сте давали за пример най-голямата маша на червените олигарси.

 2. #2
  Geocom 18 ное 2015, 15:12
   
  8
   
  3

  Сегашния ли да даваме за пример.

 3. #3
  До 2 18 ное 2015, 22:28
   
  0
   
  4

  Поне сегашния не е амнистирал изнасилвачи, убийци и рецидивисти, нали? Сегашния е прекалено интелигентен за вас, че да го разберете, за това го плюете!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка